Cinci alimente utile în caz de gastrită

 bogdan.galca
.

Gastrita este o afecțiune care provoacă inflamarea mucoasei stomacului, declanșând arsuri abdominale severe, însoțite de aciditate gastrică și de gaze. Gastrita poate fi declanșată de mai mulți factori, dar există mai multe mecanisme care permit ameliorarea simptomelor în mod natural. Astfel, este foarte important ca bolnavul să mănânce regulat porții mici, deoarece, dacă stomacul se golește complet, cel mai probabil durerea se va agrava. De asemenea, există alimente care pot fi utile dacă sunt consumate zilnic de persoanele suferind de gastrită. Înainte de toate, însă, este esențială consultarea unui specialist, pentru a ține boala sub control.

Posibile cauze ale gastritei

În primul rând, unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se poate declanșa o gastrită este legat de consumul unor medicamente, precum antiinflamatoarele, calmantele și aspirina, care pot avea un efect negativ asupra pereților stomacului. Alți factori în declanșarea gastritei pot fi consumul excesiv și frecvent de alcool și fumatul. 

Foarte multe cazuri de gastrita sunt provocate de bacteria Helicobacter pylori, responsabilă și de apariția ulcerelor. Expunerea la stres prelungit, diverse leziuni ale sistemului digestiv, maladia Crohn se mai numără printre posibilele cauze ale gastritei. Din acest motiv, numai după stabilirea cauzei se poate institui un tratament adecvat.

Consumul regulat de ceai, cafea sau suc de lămâie pe stomacul gol poate să provoace iritarea pereților stomacului și să întrețină boala pe termen lung. Deși nu este un factor declanșator, consumul de alimente foarte calde sau foarte reci poate agrava gastrita.

Simptomele pot apărea brusc sau treptat, pot fi mai mult sau mai puțin grave, dar există și riscul de complicații, precum hemoragiile stomacale. Dacă prezinți o combinație dintre următoarele simptome, este recomandat să consulți cât mai repede un medic gastroenterolog, deoarece este posibil să suferi de gastrită acută: pierderea poftei de mâncare, mai ales dimineața, arsuri stomacale, dureri la nivelul stomacului sau intercostale, vărsături, eventual asociate cu sânge, prezența sângelui în materiile fecale.

Alimente care pot ajuta la ameliorarea gastritei

Dacă ai fost diagnosticată cu gastrită, urmează recomandările medicului în ceea ce privește tratamentul. Trebuie să mai știi că unele alimente pot fi utile în acest caz și le poți consuma zilnic. 

Mierea

Mierea conține mai mulți compuși antioxidanți, care te pot ajuta la calmarea mucoasei stomacale. Prin urmare, este un aliment benefic atât în ​​prevenirea, cât și în ameliorarea gastritei. Poți bea zilnic, pe stomacul gol, un pahar cu apă călduță în care vei adăuga două linguri de miere. Băutura este utilă pentru scăderea acidității gastrice.

Uleiul de măsline

Acest ulei poate ajuta la calmarea iritației pereților stomacului, având proprietăți antiinflamatorii. Toarnă o lingură de ulei de măsline presat la rece într-o cană cu apă sau lapte. Lichidul, care trebuie să fie călduț, se consumă zilnic, pe stomacul gol, fiind util la reducerea iritațiilor. 

Ovăzul

Fulgii de ovăz sunt, de asemenea, o opțiune excelentă pentru ameliorarea simptomelor gastritei, datorită compușilor antioxidanți pe care îi conțin. În fiecare dimineață, pentru micul dejun, poți să prepari un terci din fulgi de ovăz îndulcit cu miere.

Papaya

Semințele de papaya conțin papaină, o enzimă care ajută la descompunerea proteinelor din alimente și la neutralizarea acizilor din stomac. Scoate semințele din papaya, lasă-le la uscat, eventual la soare, apoi macină-le până devin o pulbere. Presară o cantitate mică de pulbere de papaya peste câteva felii de fructe și consumă-le la micul dejun. 

Ghimbirul

Ghimbirul este benefic în ameliorarea mai multor afecțiuni ale stomacului, datorită proprietăților sale antioxidante. În cazul gastritei, se poate consuma infuzie de ghimbir, care ajută la reducerea inflamației și a stărilor de greață.

Există mai multe alimente și băuturi care nu sunt recomandate persoanelor suferind de gastrită, deoarece irită stomacul: alcoolul, cafeaua, ceaiul, băuturile carbogazoase sau pasteurizate, produsele care conțin cacao, sucul de citrice, carnea roșie, mâncărurile picante. Deși este posibil să îți fi pierdut apetitul, trebuie să mănânci puțin și frecvent. Nu uita să bei cel puțin opt pahare de apă zilnic. O bună hidratare te va ajuta să scapi de bacteriile rele care se acumulează în stomac și care agravează gastrita.

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Bioclinica

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton