Cine a fost Profetul Mahomed

Dintre toți întemeietorii de religii universale, Mahomed este singurul căruia i se cunoaște, în linii mari, biografia. Iar una dintre cele mai importante resurse de informații este cartea sfântă, Coranul. În limba arabă, este cunoscută sub numele de „al Quar'an”, ceea ce înseamnă "Propăvăduirea". Și de aici s-a transmis cine a fost Profetul Mahomed.

Mahomed este unul dintre cele mai cunoscute prenume de origine arabă. De altfel, în limba arabă este cunoscut prenumele Muhammad. Iar acest nume se traduce prin „cel demn de laudă”. Există și alte forme învechite, precum Mahomet.

Despre Mahomed se știe că a fost întemeietorul religiei islamice. Credincioșii musulmani îl consideră mesagerul și profetul lui Dumnezeu, ultimul dintr-o serie de profeți islamici, după cum se scrie în Coran. Informații despre cine a fost Profetul Mahomed s-au transmis și prin Tradiția arabă, cunoscută sub denumirea de „al-Hadit', care s-ar traduce prin „Zicerea”.

Ce se știe despre viața Profetului Mahomed

Despre cine a fost Profetul Mahomed se știe că a venit pe lume la Mecca, în jurul anului 570. Numele lui era Muhammad ibn Abdallah. Și făcea parte dintr-o familie quraiștă și din clanul Hachem. Este și motivul pentru care i s-a mai spus „regele Iordaniei, suveranul hașemit', pentru a i se sublinia originea directă cu cea a Profetului.

Tatăl lui a decedat cu puțin timp înainte de nașterea sa. Pe când avea numai 6 ani, și mama sa s-a stins din viață. Drept urmare, a fost crescut de unchiul lui, Abu Talib, de la vârsta de 8 ani. La 12 ani, a ajuns în Siria. Aici, un călugăr creștin, Bahira, a recunoscut semnele tainice inscripționate pe umărul lui Mohamed, care anunțau vocația acestuia de prooroc.

La vârsta de 25 de ani s-a căsătorit cu prima soție, Khadija. Aceasta avea 40 de ani și era mult mai în vârstă ca el. Dar ea a avut un rol considerabil în viața Profetului. L-a încurajat și susținut în toate încercările religioase. Khadija avea un văr creștin catolic,  Waraqah ibn Nawfal. Din această căsătorie fericită a apărut o fiică, Fatimah. De altfel, pe toată durata căsniciei, Mohamed i-a fost credincios unicei sale soții. Însă, după moartea ei, a mai avut alte 9 neveste.

Datorită caracterului său integru, a fost ales ca membru într-o organizație numită „Alianța pentru Caritate'. O vreme a fost caravanier, fapt ce i-a oferit posibilitatea de a călători mult. Era cunoscut drept o persoană foarte corectă și cu un suflet foarte bun.

Cine a fost Profetul Mahomed

Nu se prea cunosc amănunte ale vieții lui Mohamed dinaintea primelor revelații, către anul 610. Potrivit tradiției, ele au fost precedate de lungi perioade de „retragere spirituală” (tahannut) în peșteri și în alte locuri însingurate. Această practică era complet străină politeismului arab al vremurilor.

Se crede că Mahomed ar fi fost impresionat de „vegi', rugăciunile și meditațiile anumitor călugări creștini, pe care îi întâlnise sau de care auzise vorbindu-se în călătoriile sale. În plus, Mahomed a intrat în contact cu elemente religioase iudeo-creștine.

La vârsta de 40 de ani, Mahomed a avut o revelație. Avea obiceiul de merge să se roage și să mediteze într-o peșteră numită Ghar Hiraa, nu departe de Mecca. Pe când dormea în acea peșteră, îngerul Gabriel i s-a arătat, ținând o carte deschisă în mâini. Acesta i-ar fi poruncit: „Rostește acestea!”. Cum Mahomed refuza să citească din carte, îngerul i-a apăsat „cartea pe nări și pe buze”, aproape sufocându-l. După ce Gabriel i-a poruncit a patra oară să rostească ce era scris, Mahomed l-a întrebat: „Ce trebuie să rostesc?”.

Îngerul i-a spus atunci: „Rostește (sau predică) în numele Domnului care te-a făcut! Care a făcut omul dintr-un cheag de sânge. Propăvăduiește, căci Domnul tău este cel mai darnic. El l-a luminat pe om cu ajutorul penei de scris și l-a învațat pe om ceea ce nu știa”. Mahomed a început să citească cu voce tare și îngerul s-a îndepărtat.

De atunci, Mahomed a început să predice, mai întâi în familie și printre cunoștințe, apoi publicului larg. A fost ignorat de majoritatea oamenilor și chiar ridiculizat. Cu toate astea, a reușit să atragă din ce în ce mai mulți adepți ai noii sale religii. Pe măsură ce numărul celor ce îl urmau creștea, Mahomed a devenit o amenințare la adresa conducătorilor societații. Și a fost persecutat împreună cu cei care îl urmau.

Așa s-a întemeiat Islamul

Un timp s-a bucurat de protecția unchiului Abu Talib. Numai că, după ce acesta a trecut la cele veșnice, Mohamed a fost nevoit să își părăsească orașul natal. Și s-a îndreptat, în anul 622, cu un grup de musulmani devotați, în orașul Yatrib. Fusese invitat acolo de două triburi rivale, care acceptaseră să-l recunoască drept conducător spiritual.

Evenimentul a rămas în istorie sub numele de Hejira și marchează începutul anului Islamic. În limba arabă, „hejira' se traduce prin „emigrare”. Numele orașului în care au ajuns a fost schimbat Medina, ca prescurtare de la numele complet „al Madinat al-Nabi ' sau Orașul Profetului. Mahomed a preluat conducerea orașului care avea să devină în scurt timp capitala primului stat islamic.

Din păcate, statul a fost imediat atacat de vecinii mai puternici din Mecca. În urma bătăliilor, Mahomed a reușit să învingă în câteva dintre ele. Iar cele mai importante câștigate au fost cele de la Badr și Uhud. Căci au asigurat securitatea statului. În cele din urmă, a cucerit și Mecca, dar fără vărsare de sânge, în anul 630.

Cum a trecut în neființă

În anul 632, Mahomed a efectuat un „pelerinaj de adio', punând în practică toate ritualurile cunoscute și în zilele noastre. Trei luni mai târziu, pe 8 iunie, bolnav find, s-a stins din viață în brațele ultimei sale soții, Aicha. Aceasta era fiica prietenului și a celui ce avea să-i devină succesor, Abou Bakr. Data morții sale corespunde evenimentului „Rabi al-awwal', al celui de-al XI-lea an de la Hejira.

La moartea sa, în peninsula arabică exista un factor de coeziune. Acesta avea să aducă, pentru prima dată în istorie, o veritabilă unificare într-un stat islamic. Deși unificarea politică s-a făcut mai târziu, în timpul primului calif, Abu Bakr. Impedimentul unificării totale a fost dijma, zeciuiala sau zakat. Această taxă era percepută de agenții Profetului pentru finanțarea războaielor de cucerire în afara peninsulei.

Ce moștenire a lăsat Profetul Mahomed

Profetul Mahomed este foarte important pentru credincioși căci a lăsat în urma sa o moștenire neprețuită pentru întreaga lume musulmană, dar și pentru religia și perceptele musulmane. Revelaţiile religioase ale lui Mohamed au stat la baza Coranului, cartea de căpătâi a Islamului.

Profetul Mohamed a deschis, prin Islam, una dintre marile controverse ale omenirii în ceea ce priveşte natura pacifistă a religiei fundamentate de el. De altfel, unele dintre versetele Coranului acuzate de instigare la violenţă au fost considerate ca fiind formulate sub imperiul necesităţii politice şi nu revelaţii autentice. Și au constituit o formă de justificare a aspectului militar pe care l-a luat comunitatea islamică încă din timpul vieţii întemeietorului său.

Chiar timpul vieții lui, dar mai ales în perioada în care succesorul său a fost Abu Bakr, au apărut două mișcări de contestare care au fragmentat noua comunitate și au divizat politic peninsula. Tradiția păstrează memoria acestei realități în diverse scrieri ale biografilor și istoricilor musulmani.

Biografiile lui Mahomed sunt produse de istoria oficială islamică și sunt considerate „istorii sfinte', apologetice sau hagiografii. Ele subliniază atât umanitatea sa, cât și natura lui fantastică. Religia înființată de el reprezintă un progres considerabil pentru lumea din care făcea parte. Și asta avea să se vadă secole la rând după aceea. Căci, ieșind din peninsula arabică, Islamul avea să înglobeze și chiar să asimileze civilizații în plină dezvoltare, acaparând toate aspectele societăților în care s-a infiltrat.

Se poate spune că Mahomed a fost un om al timpului și locului în care s-a născut. Este și motivul pentru care biografia lui șochează atât de mult viețuitorii secolului al XXI-lea, needucate în morala islamică. Totuși, din anumite puncte de vedere, și-a depăsit epoca. Iar asta se observă din anumite reforme pe care le-a introdus în societatea tribală a Arabiei secolului al VII-lea.

Conform unor studii de antropologie islamică, Profetul este un adevărat prototip pentru orice musulman. Iar toate revelațiile primite timp de 23 de ani au contribuit la formarea conținutului Coranului și la fundamentul Islamului.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: Historia.ro, muslimblocks.com, wikipedia.org,

Citește și Cine a fost Carol al II-lea, rege al României

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton