Pe 1 ianuarie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe. El a fost arhiepiscop al Cezareei Capadociei și un mare apărător al dreptei credințe. În tradiția populară, această zi este marcată de obiceiuri și superstiții care se transmit din străbuni.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut ca ocrotitorul celor nevoiași și al celor bolnavi, fiind o figură remarcabilă în teologia creștină. Este văzut ca un simbol al înțelepciunii și al dăruirii necondiționate către semeni, iar această sărbătoare este o oportunitate pentru credincioși de a reflecta asupra valorilor spirituale și morale care ne ghidează în viață.
Citește și: De ce se sperie câinii de petarde și artificii
Citește și: Când se spală rufe după Revelion
Citește și: De ce se mănâncă pește în noaptea de Revelion
Citește și: Ce să faci cu mâncarea rămasă după sărbători. Sfaturi și soluții practice
Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare
Sfântul Vasile cel Mare a trăit pe vremea Împăratului Valens, când Biserica Ortodoxă era prigonită de necredința lui Arie ereticul. Prin sfințenia și credința sa, a apărat adevărata învățătură creștină și l-a mustrat pe Împăratul Valens, care, fiind influențat de Arie, a căzut în erezie.
Prin cuvântările și pildele sale a distrus învățăturile ereticilor, a luminat tainele cele adânci ale făpturii și a ajutat săracii, bolnavii și bătrânii, în așezământul său vestit numit Vasiliada. A trecut către Domnul în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani, dar învățăturile și pildele sale vor dăinui mereu în Biserica Ortodoxă.
Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, rugăciuni de blestem împotriva diavolului, farmecelor și blestemelor, care se citesc de obicei pe 1 ianuarie, atunci când este prăznuit Sfântul Vasile. Aceste molifte sunt rostite doar de către un preot, scrie crestinortodox.ro.
Tradiții și superstiții de Sfântul Vasile cel Mare
Această sfântă zi este marcată de obiceiuri legate de purificarea sufletului și a casei, dar și de practici pentru a aduce noroc și protecție pe parcursul întregului an. Legenda populară spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat-o chiar pe cea dintâi zi, cea a Anului Nou.
În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, se spune că este bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, pentru a avea noroc pe tot parcursul anului. De asemenea, conform tradiției, dacă prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie este bărbat, vei avea noroc tot anul.
Tradiția mai spune că dacă te speli pe față și te ștergi cu un prosop în care ai pus un ban de aur sau de argint, vei fi sănătos și plin de energie pe tot parcursul anului. În schimb, dacă dormi în această zi, riști să fii leneș pe tot parcursul anului.
Tot pe 1 ianuarie, copiii și tinerii obișnuiesc să meargă cu sorcova pe la vecini, prieteni și membri ai familiei, pentru a le ura sănătate, noroc și bogăție în anul care începe. „Semănatul’, „Plugușorul’, „Plugul cel Mare’ sau „Vasilica’ sunt urături specifice.