La prima zăpadă, toată lumea așteaptă ca cineva să vină să îndepărteze gheața și zăpada de pe căile de acces. Mai ales locuitorii marilor orașe, fie ei proprietari de locuințe, fie deținători de unități comerciale ori de clădiri de birouri. Or, responsabilitatea îi aparține fiecăruia dintre noi atunci când vine vorba despre cine curăță zăpada și gheața de pe trotuar.
Cuprins
Cu toate că nu mai avem parte de ierni ca odinioară, cu nămeți cât casa, când apar fulgii de nea și se formează peliculă de gheață pe caldarâm, intrăm în panică. Iar principala preocupare a posesorilor de autoturisme e să-și elibereze mașinile de sub povara zăpezii. Fără să țină seama cum și unde o aruncă. Și nimeni nu se gândește la consecințe. Căci, atunci când vine vorba despre cine curăță zăpada și gheața de pe trotuar, în dreptul proprietăților, nu autoritățile sunt responsabile. Amenzile pot fi usturătoare.
Cuprins
Cine curăță zăpada și gheața de pe trotuar
Potrivit legislației în vigoare, persoanele care nu curăță trotuarele din dreptul proprietăților sau spațiilor comerciale riscă amenzi din partea autorităților locale. Și conducătorii auto au obligații în acest sens. Iar legea obligă atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice să participe la această activitate.
Ordonanța 21/2002 este actul normativ care stabilește obligațiile și răspunderile ce revin autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice, operatorilor economici dar și persoanelor fizice și juridice pentru buna gospodărire a localităților și curățenie pe teritoriul acestora.
În conformitate cu prevederile acestui document, „asigurarea și păstrarea curățeniei și ordinii pe teritoriul localităților, buna gospodărire a acestora și respectarea normelor de igienă constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, a instituțiilor publice, a operatorilor economici și a altor persoane fizice și juridice’.
Drept urmare, fiecare cetățean este obligat să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul locuinței, chiar și țurțurii. În cazul unui accident nefericit, răspunderea pentru repararea prejudiciului riscă să fie împărțită între proprietar și victimă. Cu alte cuvinte, dacă un țurțure cade peste un trecător sau dacă un trecător alunecă și se rănește pe gheața din dreptul locuinței, proprietarul este bun de plată. În plus, porțiunea de drum din dreptul gospodăriei unde se parchează mașina trebuie să fie curată.
Autoritățile sunt obligate sa ia măsuri pentru prevenirea şi combaterea poleiului şi înzăpezirii străzilor. Pe de altă parte, instituțiile publice, firmele și persoanele fizice au obligația să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate sau doar în folosință și de pe locurile de parcare pe care le folosesc.
Contravenția se sancționează
Neconformarea cetățenilor și a celorlalte entități menționate în norma amintită cu privire la aceste obligații este considerată contravenție și este sancționată cu amendă. Valoarea amenzilor este stabilită însă de către autoritățile locale. Și asta pentru că, dacă degajarea străzilor intră în sarcina autorităților, curățarea trotuarelor nu le revine exclusiv. Valoarea amenzilor diferă în funcție de localitate, cuantumul acestora fiind stabilit de consiliile locale și de cele județene.
Regulamenul-cadru de organizare a serviciului de salubrizare a localităţilor reiterează obligația cetățenilor de a îndepărta zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc. În document se arată că depozitarea zăpezii nu poate fi făcută pe trotuare, în intersecţii, pe spaţii verzi sau virane. Iar autoritățile sunt obligate să colecteze zăpada și gheața colectate în maximum 12 ore de la terminarea activității de deszăpezire.
Ce spune legea
Cine curăță zăpada și gheața de pe trotuar și nu numai am aflat deja. Și iată ce prevede legislația în vigoare, conform art. 30, alin. (3) și alin. (4) din Legea nr. 196/2018:
- „proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, locuința sau spațiul cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună din punct de vedere tehnic și funcțional, pe propria cheltuială. Niciun proprietar, chiriaș sau angajat al asociației de proprietari nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu și nu poate afecta funcționarea normală și întreținerea condominiului';
- „proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu'.
Același document prevede că atât persoanele fizice cât și cele juridice au obligația de a:
- asigura înlocuirea jgheaburilor și burlanelor degradate și să mențină corespunzător celelalte părți integrante din proprietate;
- nu arunca zăpada din curți pe trotuare, carosabil, intersecții, spații verzi, terenuri virane sau canale.
În București, conform art. 12 din Anexa nr. 1 a HCGMB nr. 120/2010, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice „au obligația ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze țurțurii de gheață formați la nivelul acoperișului imobilului/construcției, să curețe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă și gheața formată, de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, a sediilor de firme, curților și terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale'.
În cazul blocurilor sau condominiilor la parterul cărora funcționează societăți comerciale sau alte persoane juridice, obligațiile de curățare și întreținere a pasajelor le revine acestora, pe întreaga durată a funcționării.
Care este valoarea amenzilor
Încălcarea prevederilor legale menționate anterior se poate solda cu amenzi usturătoare. Persoanele juridice din București pot fi sancționate cu amenzi de până la 2500 de lei pentru acest tip de contravenție. Pe de altă parte, persoanele fizice pot plăti până la 500 lei. Totuși, valoarea amenzilor diferă de la o localitate la alta, în funcție de hotărârile consiliilor locale.
Și dacă aceste valori ți se par mari, trebuie să știi că, în străinătate, amenzile pot ajunge la sume exorbitante. Spre exemplu, în Germania, cea mai mare pedeapsă pentru necurăţarea zăpezii de pe trotuar este în Hamburg. Iar amenda poate ajunge până la 50000 de euro.
De reținut că un trotuar care nu este deszăpezit poate fi foarte scump pentru cei responsabili. Dacă cineva cade, poate cere despăgubiri de la proprietar. Deși victima unui accident este adesea parțial de vină, deoarece folosirea unui trotuar care în mod clar nu este curățat de zăpadă este pe propriul risc, o parte din cost poate fi transferată și celui care deţine proprietatea.
Nici în Belgia amenda nu este de ignorat, căci are o valoare de până la 350 euro. Și dacă cineva alunecă și se rănește în fața imobilului, locatarii pot fi trași la răspundere. Și chiriașii au această obligație, dacă blocul sau casa nu sunt supravegheate de un administrator. În fața clădirilor nelocuite, această resposabilitate cade în sarcina proprietarului. Persoanele în vârstă sau care nu se pot deplasa pot recurge la bunăvoința vecinilor sau pot apela la serviciile primăriei.
Cum să scapi de grija deszăpezirii și a gheții
Pentru că nu e deloc ușor să scapi de nămeți și nimănui nu-i place să se trezească cu amenzi, e bine să iei măsuri din vreme. Cine curăță zăpada și gheața de pe trotuar știe că sunt destule modalități pentru a scăpa de grijă. Cea mai cunoscută și la îndemână metodă de deszăpezire este clasica lopată. Costurile reduse și lipsa de impact asupra mediului o fac să rămână populară. Dar pentru a o folosi e nevoie de timp și de condiție fizică.
În categoria metodelor ieftine de îndepărtare a zăpezii, după lopată, intră și folosirea sării. Aceasta topește acumulările minime de gheață sau zăpadă, dar nu este ideală pentru cantități mai mari. De obicei, proprietarii de animale de companie se feresc să folosească sarea din cauza impactului negativ pe care îl poate avea asupra prietenilor lor blănoși dacă este ingerată. În plus, sarea are efecte și asupra mediului înconjurător.
Metode moderne de deszăpezire
Suflanta de zăpadă
Reduce semnificativ cerința de capacitate fizică atunci când vine vorba de îndepărtarea zăpezii. Dar costă. Funcționează pe bază de combustibil sau electricitate, ceea ce, de asemenea, se adaugă la factura totală. În plus, necesită un spațiu adecvat de depozitare.
Sisteme de topire a zăpezii și de degivrare
Pentru proprietarii de case și afaceri care caută cea mai fiabilă modalitate de a-și menține proprietatea fără gheață și zăpadă, se recomandă instalarea unui sistem de topire a zăpezii. Aceste sisteme cresc valoarea proprietății și oferă liniște sufletească prin opțiunile de activare automată.
Sistemul de degivrare
Constă din cabluri electrice încorporate în materialul căii de acces. Sistemul de degivrare este proiectat să pornească la primul semn de îngheț pentru a asigura o suprafață fără zăpadă și gheață în orice moment. Funcționarea în acest fel asigură siguranța și utilizarea cât mai eficientă a sistemului, deoarece încălzește suprafața de îngheț doar atunci când este necesar.
Cablurile de încălzire pot fi instalate pe suprafața pământului sau pe aleea/ trotuarul existent, pe asfalt, beton sau sub pavele. De asemenea, cablurile nu necesită nicio întreținere. Odată instalat, sistemul poate fi practic uitat. Acest beneficiu servește bine atât proprietarilor de afaceri, cât și proprietarilor de case. Sistemele electrice de topire a zăpezii sunt singura opțiune fără substanțe chimice pentru a curăța zăpada de pe alei și trotuare.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: avocatnet.ro, just.ro, warmupromania.ro,
Citește și Care e diferența dintre ambulanță și SMURD