Schimbările din Codul rutier al anului 2024 aduc sancțiuni mai mari decât cele cunoscute deja. Iar cele referitoare la purtarea centurii de siguranță în interiorul autoturismelor pot fi surprinzătoare. Mai ales că amenzile sunt destul de consistente. Drept urmare, e bine să știi, când ești în trafic, cine nu e obligat să poarte centura de siguranță.
Cuprins
Potrivit avocatnet.ro, lipsa centurii de siguranță este o contravenție. Și se sancționează cu amendă și cu două puncte de penalizare. Asta dacă vorbim strict despre șoferi, conform normelor rutiere. Însă, există anumite persoane, șoferi și pasageri deopotrivă, care nu sunt obligate să poarte centura.
Cine nu e obligat să poarte centura de siguranță
Conform Codului rutier (OUG nr. 195/2002), în timpul deplasării pe drumurile publice, șoferul și pasagerii unui autoturism sunt obligați să poarte centura de siguranță. În caz contrar, ei riscă să primească o amendă și, după caz, două puncte de penalizare (în cazul șoferului).
Totuși, Regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006) stabilește cine nu e obligat să poarte centura de siguranță:
-șoferii care staționează;
-cei care execută manevra de mers înapoi;
-femeile gravide (în stare vizibilă de graviditate);
-conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
-instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăţa să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere;
-persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă (adică din pricina căreia nu e indicat să o poarte) – ele trebuie să aibă asupra lor certificatul respectiv și să fie vizibilă pe acesta data de valabilitate.
Afecțiuni pentru care se aplică excepția de a purta centura de siguranță
Lista bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță este stabilită prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.246/2007 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranţă ocupanţii unui autovehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone şi a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav. Și iată cine nu e obligat să poarte centura de siguranță, dacă suferă de aceste afecțiuni:
-sindroame hemoragipare;
-sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
-leucemii acute şi cronice;
-mielom multiplu;
-limfoame maligne;
-ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;
-status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, trei luni postoperator;
-by-pass extraanatomic axilo-femural;
-pace-maker cardiac recent montat;
-afecţiuni acute ale sânului;
-obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.
Pentru a nu fi sancționate de Poliția Rutieră, persoanele care suferă de aceste afecțiuni trebuie să demonstreze existența acestora cu ajutorul unui certificat medical în care să fie menţionată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă.
Cum se penalizează nefolosirea centurii de siguranță
Un punct de amendă era 145 lei. Și se calcula ca 10% din salariul minim brut, a cărui valoare era de 1450 de lei. Cum sancțiunea pentru lipsa centurii e prevăzută în Codul rutier ca fiind două sau trei puncte-amendă, rezultă că șoferul care nu poartă centură riscă o amendă de 290 sau 435 de lei și cele două puncte de penalizare.
Foarte important de știut este că șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii. Nefolosirea centurii de siguranță este o contravenție din clasa I de contravenții, pentru care se aplică cele mai multe amenzi. Aceasta se penaliza cu 2 sau 3 puncte penalizare, iar amenda varia între 290 și 435 de lei. Cum punctul de amendă s-a majorat începând cu acest an, valoarea sancțiunii pentru lipsa centurii de siguranță este cuprinsă, în 2024, între 330 lei și 495 lei.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede că toți pasagerii „care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice'.
Tot potrivit Codului rutier, purtarea centurii de siguranță de către pasageri este obligatorie, chiar dacă stau pe locurile din spate. Iar regula este valabilă nu numai în România, ci în întreaga Uniune Europeană. Nerespectarea acestei obligații este, conform Codului rutier, contravenție. Și se sanctionează cu amendă și două puncte de penalizare pentru șofer. Legislația în vigoare prevede că toți „conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice'.
Spre deosebire de anii precedenți, legea nu mai face diferențe între șoferi și pasageri. Și menționează în clar că fiecare ocupant al mașinii este responsabil de purtarea centurii de siguranță. În cazul unui control în trafic, cei depistați că nu folosesc centurile de siguranță riscă să fie sancționați. Indiferent dacă au fost sau nu informați de către șoferi, pasagerii care nu poartă centura de siguranță primesc amendă.
Legea se aplică și celor care stau pe bancheta din spate. Dacă șoferul și pasagerul din față au sistemul de protecție, dar cei din spate nu îl folosesc, aceștia din urmă sunt amendați. Sancțiunea se aplică individual persoanelor care nu au purtat centura de siguranță într-un autovehicul aflat în deplasare pe drumurile publice.
Ce spune legea despre cine nu e obligat să poarte centura de siguranță
Potrivit Articolului 97, parte integrantă din Hotărâre 1391/2006, iată care sunt regulile generale referitoare la cine nu e obligat să poarte centura de siguranță:
Regulament
(1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.
(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.
(3) Se interzice conducătorilor de autovehicule, precum şi persoanelor care ocupă scaunul din faţă să ţină în braţe animale în timpul deplasării pe drumurile publice.
(4) Se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:
a) conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;
b) femeile în stare vizibilă de graviditate;
c) conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;
e) instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
(5) Persoanele prevăzute la alin. (4) lit. d) sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.
(6) Afecţiunile medicale pentru care se acordă scutire de la portul centurii de siguranţă, precum şi modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: avocatnet.ro, missauto.ro, lege5.ro,
Citește și Prin ce orașe din România trece paralela 45