Sarea este unul dintre cele mai comune condimente. Deși folosirea ei cu moderație nu reprezintă de obicei o preocupare, consumul excesiv de sare a fost asociat cu hipertensiunea arterială și alte probleme de sănătate.
Condimente care înlocuiesc sarea
Multe persoane cu afecțiuni cronice de sănătate trebuie să reducă consumul de sare. În schimb, puteți încerca mai multe ierburi, condimente și alte ingrediente pentru a adăuga o explozie de aromă mâncării preferate.
Cum scapi de dependența de zahăr. Alimente care alungă pofta de dulce
Usturoi
Usturoiul este un condiment picant care sporește aroma fără a crește conținutul de sodiu.
Puteți reduce sarea și dubla cantitatea de usturoi în rețetele de sosuri de roșii și marinate. Usturoiul are un gust delicios și în supe și în amestecuri.
Suc de lămâie sau coajă de lămâie
Citricele, în special sucul și coaja de lămâie, reprezintă o alternativă excelentă la sare în unele rețete.
Ca sursă de acid, sucul de lămâie acționează în mod similar cu sarea, scoțând în evidență aromele unui fel de mâncare. Între timp, coaja de lămâie contribuie cu o aromă de citrice și mai puternică. Sucul și coaja de lămâie și portocale au, de asemenea, aceste efecte.
Citește și: Cea mai inteligentă zodie feminină
Citricele pot fi stropite peste legumele gătite și folosite în sosurile pentru salate și în marinadele pentru carne și pește.
Piper negru măcinat
Sarea și piperul sunt un duo culinar clasic.
Cu toate acestea, dacă vreți să reduceți cantitatea de sare, nu trebuie decât să înlocuiți cu piper. Piperul negru este un bun adaos la supe, fripturi, paste și alte mâncăruri savuroase.
De asemenea, puteți încerca piperul alb, amestecurile de boabe de piper și alternativele de piper, cum ar fi jalapeños, ardei iute și ardei cayenne.
Mărar
Gustul proaspăt al mărarului, cu note de țelină și fenicul, îl face o alternativă aromată la sare.
Mărarul este un înlocuitor deosebit de bun în mâncărurile cu pește, cartofi și castraveți. Îl puteți presăra deasupra somonului, îl puteți folosi ca principal condiment în salata de cartofi sau îl puteți adăuga la sucul de lămâie sau de lime pentru preparatele din pește.
Citește și: TOP 5 alimente care au calorii negative.Cum te ajută să slăbești
Ceapă uscată sau pudră de ceapă
Ca și usturoiul, ceapa oferă un plus de aromă aproape oricărei rețete sărate.
În special, ceapa uscată sau pulberea de ceapă este mai puternică decât ceapa proaspătă și poate înlocui sarea în supe, tocănițe, sosuri și alte mâncăruri. Oferă un pic de condiment cu o notă de dulceață.
Drojdia nutrițională
Drojdia nutrițională este o drojdie dezactivată vândută sub formă de fulgi și pulbere.
Cunoscută pentru aroma sa brânzoasă și savuroasă, funcționează bine în popcorn, paste și cereale. În ciuda caracterului său, nu conține lactate.
Oțetul balsamic
Oțetul balsamic are o aromă ascuțită, acrișoară, cu o notă de dulceață. De asemenea, scoate în evidență aromele naturale ale unui aliment, minimizând nevoia de sare.
Folosiți oțetul balsamic în sosuri pentru salate, supe, tocănițe și marinade pentru carne și pește. Reducerea acestuia într-o cratiță la foc mic creează un sirop și mai aromat pe care îl puteți picura peste roșiile proaspete sau legumele prăjite.
Citește și: Alimente energizante care nu îngrașă.Ce poți mânca dacă ești la dietă
Paprika afumată
Gustul afumat și picant al paprika afumată este însoțit de o culoare roșie intensă.
Adăugați-o la carnea tocată, tocănițe, sosuri de paste. De asemenea, o puteți folosi peste cartofi și omlete.
Ulei de trufe
Uleiul de trufe este infuzat cu ciuperci comestibile pentru un gust puternic, pământesc, lăudat de iubitorii de mâncare din întreaga lume.
Este atât de puternic încât puteți folosi doar o cantitate mică în loc de sare. Stropiți-l pe paste, pizza, ouă, popcorn, piure de cartofi și legume.
Rozmarin
Rozmarinul este o plantă populară folosită adesea în uleiurile de baie.
Luați în considerare adăugarea de rozmarin proaspăt sau uscat la supe, tocănițe și fripturi, precum și la legume prăjite, dressinguri, sosuri și pâine.
Coriandru
Coriandrul provine din semințele plantei de coriandru. Are un gust cald, floral, de lămâie și este adesea adăugat măcinat sau întreg în sosuri, supe și curry.
Citește și: Piramida alimentelor.Care sunt grupele de alimente pe care trebuie să le consumăm
Fulgi de ardei iute
Pentru un gust picant la orice masă, schimbați sarea cu fulgi de ardei roșu.
Acest condiment puternic este făcut din ardei iute uscat. Are un gust delicios în supe, chili, sosuri, marinate, pizza și paste.
Sursa foto: Shutterstock.com
Citeşte şi despre cum să faci amestec de ierburi de Provence!
Vezi şi ce este zatar şi cum se consumă!