Condiment destul folosit în bucătăriile românilor, atât pentru prepararea mâncărurilor, cât și a deserturilor, nucșoara, căci despre ea este vorba, poate face și mult rău dacă este consumată în exces, producând halucinații, dureri de cap, disconfort și leziuni hepatice pe termen lung.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Condimentul cu aromă delicioasă care te poate ucide. Myristica fragrans, sau nucșoara, este un arbore mereu verde, originar din Insulele Moluce, Indonezia, care se cultivă şi în Indiile de Vest. Condimentul se găseșteşte în general sub formă de pulbere, preparată în urma zdrobirii seminţelor din fructele arborelui. Are o aromă uşor înţepătoare, iar gustul este uşor dulceag. Se adaugă în diferite preparate, atât dulci, cât și sărate, și are o aromă inconfundabilă. Consumul în exces însă poate fi fatal.
Condimentul cu aromă delicioasă care te poate ucide
Chiar dacă e folosită în diverse delicii culinare, de la produse de patiserie la feluri principale de mâncare, sosuri, cârnaţi sau în lichiorul de ouă, nucșoara este, de fapt, un halucinogen și este extrem de toxică pentru organism dacă e consumată în cantități mai mari.
Citește și: Vitamina K – De ce ne este indispensabilă
Citește și: Fructe și legume bogate în vitamina C
Citește și: În ce alimente se găsește vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte cu COVID-19
Citește și: Cartoful dulce ține răceala la distanță! Întărește sistemul imunitar, conține fibre și vitamina C
Este de ajuns să consumi 5 grame pentru a avea convulsii și 7 grame pentru a-ți pierde cunoștința. O nucșoară întreagă poate produce o stare de psihoză ce poate provoca panică profundă. Pe de altă parte, este delicioasă în mâncăruri, dar și în dulciuri, iar de sărbători este nelipsită din faimosul lichior de ouă.
Nucșoara – proprietăți
În afara gustului savuros, inconfundabil, nucșoara este și o sursă bogată de carbohidraţi, proteine, fibre dietetice, vitamine precum A, C, E, dar şi de minerale, cum ar fi calciu, cupru, fier, mangan, magneziu, zinc şi fosfor, plus uleiuri. Consumată cu moderație, vă veți bucura pe deplin de beneficiile nucșoarei. De asemenea, acest condiment savuros este cunoscut încă din antichitate pentru proprietăţile sale afrodisiace şi anti-balonare. Indienii tratau cu ea afecţiunile intestinale, iar egiptenii foloseau uleiul de nucşoară în procesul de îmbălsămare. Nucşoara are și acţiune antiseptică, antimicrobiană, analgezică, antioxidantă, carminativă şi antireumatică.
Nucșoara – efecte secundare
Ingerata în cantități mari, nucșoara poate provoca stări extrem de neplăcute, iar în unele cazuri, poate duce chiar la moarte. Efectele secundare ale nucșoarei asupra sistemului nervos central au fost descoperite însă abia la începutul secolului XIX. Conform datelor medicale, persoane care ar fi consumat în mod excesiv nucşoară au avut simptome precum: vertij, euforie, furnicături ale corpului, detaşarea de realitate, delir, teamă de moarte.
Tot la capitolul efecte secundare, însă mai comune, întâlnim durerile de cap, stările de greaţă şi vomă, dureri abdominale, stări de ameţeală, tremur, tahicardie etc. Evident, nucșoara este interzisă în sarcină în cantitate mare – după ce a ingerat o lingură cu nucşoară măcinată, o grvidă aflată în trimestrul al treilea de sarcină s-a confruntat cu palpitații (la fel și fătul ei), stări de agitaţie şi anxietate, senzaţie de gură uscată și vedere înceţoşată.