Cum ne pregătim corpul pentru vară și cum mâncăm de Paște ca să nu ne îngrășăm. Cori Grămescu: „Evităm să bem alcool, sucuri și băuturi cu cofeină în exces, pentru că ele accentuează celulita" / EXCLUSIV

.

Cori Grămescu dezvăluie secretele care ne pot ajuta să obținem silueta mult dorită. Dacă vrem să scăpăm de celulită, să avem un abdomen tonifiat și un alt tonus muscular, cu alte cuvinte să arătăm bine în hainele de vară, e de preferat să facem câteva schimbări în dietă.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MARTIE, GRATIS, AICI!


În opinia specialistului, e de preferat să avem în meniu fructe și legume, să mizăm pe cartea slabă și să bem cât mai puțin alcool. Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, ne îndeamnă ca de Paște să asociem carnea de miel cu legumele, să mâncăm dulce doar dimineața și să facem sport ca să accelerăm digestia.

Cori Grămescu, despre pregătirea corpului pentru vară: „Mizăm pe un plan alimentar antiinflamator, care are multe legume și fructe în fiecare zi'


Cum ne pregătim corpul pentru vara? Ce evităm? Pe ce mizăm?

Pregătirea corpului pentru vară o aliniem în funcție de valorile personale și activitățile pe care le considerăm importante pentru noi. Poate fi vorba despre o preocupare îndreptată spre aspectul fizic sau de o preocupare îndreptată spre îmbunătățirea abilităților fizice, pentru diferite sporturi în aer liber. Ambele sunt „pregătiri’ pentru vară la fel de valide.

Când ne referim la aspectul fizic, ne interesează să ne simțim încrezătoare în hainele subțiri și sumare de vară, deci urmărim ameliorarea celulitei, aplatizarea abdomenului și creșterea tonusului muscular, poate chiar slăbirea câtorva kilograme care ne dau bătăi de cap. Pentru aceste obiective mizăm pe un plan alimentar antiinflamator, care are multe legume și fructe în fiecare zi, și mâncăm proteine de bună calitate nutrițională din carne slabă și pește de captură. Evităm să bem alcool, sucuri și băuturi cu cofeină în exces, pentru că ele accentuează celulita și facem sport zilnic pentru a ne îmbunătăți tonusul muscular. Pentru remodelare corporală mixăm antrenamentele cardio cu cele de rezistență, în așa fel încât efortul sportiv să aibă rezultate foarte bune pentru modificarea proporțiilor corporale.


În procesul de slăbire ne interesează de asemenea hidratarea, pentru că ea impactează în mod direct aspectul pielii – țintim, în acest sens, la un consum de apă de 40 de ml de apă per kilogram corp, pentru a susține procesul de slăbire și îmbunătățirea aspectului pielii, odată cu asta.

În ceea ce privește pregătirea corpului pentru abilitățile fizice îmbunătățite, primăvara este sezonul perfect pentru sport în aer liber, antrenamente de forță sau fitness funcțional. Toate ne ajută să ne întărim mușchii și să ne modelăm frumos corpul.


Cum mâncăm că să nu ne îngrășăm de Paște? Când mâncăm cozonacul? Când tortul?

Mesele din perioada minivacanței de Paște sunt complicate nutrițional, pentru că toate preparatele tradiționale sunt foarte grase. Anul acesta sărbătorile pascale vin târziu și mielul a strâns foarte multă grăsime deja. Dacă nu dorim să acumulăm kilograme în plus în această perioadă trebuie să ținem cont de câteva reguli alimentare:

  • Gătim carnea fără grăsimea aparentă – curățăm practic carnea înainte să o punem la gătit și limităm adaosul de ulei. Carnea de miel este oricum printre opțiunile cele mai bogate în calorii, așa că la o masă nu ar trebui să consumăm mai mult de 120-150 de g de carne, în funcție de greutatea noastră corporală și nivelul de activitate fizică și sport pe care îl avem.
  • Asociem carnea de miel cu garnituri bogate în legume verzi, fără prea multă pâine sau cartofi.
  • Separăm deserturile tradiționale de felurile principale de masă, ca să limităm aportul caloric total.
  • Împărțim preparatele tradiționale pe mai multe zile, nu mâncăm la aceeași masă și friptură, și ciorbă, și drob, și ouă, și cozonac și pască. Facem un plan pe 3 zile în care să mâncăm în fiecare zi câte un preparat tradițional per masă, asociat înțelept cu garnituri de legume, salate și crudități.
  • Păstrăm dulciurile tradiționale ca pe o gustare de sine stătătoare dimineața și le mâncăm simple. Mâncăm o felie de cozonac sau o felie de pască pe zi, în jurul orei 11, la 2 ore după ce am luat un mic dejun bogat în proteine și legume. Evitați să mâncați cozonac, pască sau prăjituri și alte alimente – de exemplu cozonac cu lapte sau iaurt – pentru a reduce stresul suplimentar asupra sistemului digestiv și caloriile extra.

Câte ouă mâncăm de Paște

Câte ouă sunt indicate? Ciocnim multe, dar câte consumăm?

În alimentația echilibrată se recomandă să nu depășim 4-6 ouă de găină pe săptămână, deci ținem cont de această recomandare. Ouăle fierte sunt o opțiune practică pentru micul dejun din perioada de Paște, pentru că sunt alimente care țin foarte bine de foame și ne ajută să controlăm mai eficient tentațiile alimentare numeroase.

Mielul ne poate aduce mai multe kilograme? Miel, pui sau carne de porc? Ce ar fi mai indicat?


Carnea de miel este printre cele mai grase sortimente de carne, deci atât cât se poate e bine să avem alternative mai echilibrate nutrițional și să completăm pe lângă preparatele tradiționale cu friptură sau frigărui de curcan sau pui. În perioada sărbătorilor, aportul caloric zilnic poate depăși 5.000 de kcal pe zi dacă consumăm în cantități mari toate preparatele tradiționale. Dacă nu dorim să ne îngrășăm, e important să facem alegeri alimentare raționale.

Care ar fi acele preparate din carnea de miel cu mai puține calorii?


Putem să alegem bucăți mai slabe de carne de miel – mușchiulețul de miel sau cotletelele de miel din french rack sunt cu mai puțină grăsime decât pulpa sau bucățile de carne pentru ciorba de miel.

Sunt indicate fructele dimineață, în general, dar în această perioadă cu mese bogate?

În această perioadă, fructele e bine să fie servite separat de mesele principale, ca o gustare. În general, le recomand clientelor mele să păstreze fructele în prima parte a zilei, la gustarea dintre micul dejun și prânz, sau să facă două snack-uri mici de fructe înainte și după prânz, asta dacă le este în mod frecvent poftă de dulce.


Vin, bere sau șampanie? Care dintre aceste produse alcoolice are mai puține calorii și ar putea completa o masă?

Când consumăm băuturi alcoolice trebuie să conștientizăm că ele pun și mai multă presiune asupra sistemului nostru digestiv și asupra sistemului nervos. În general, se recomandă un consum maxim de 4-5 servinguri de alcool pe săptămână pentru femei, și 5-7 pentru bărbați. Un serving de alcool îl găsim în 150 ml de vin sau șampanie, ori 250 de ml de bere. Dacă dorim să consumăm alcool, în săptămâna sărbătorilor de Paște nu ar trebui să depășim aceste porții de alcool.

Ce sport facem ca să ajutăm digestia

Plimbări lungi sau o oră pe o bicicletă medicală? Care ar fi soluția benefică după o masă copioasă?

O plimbare în ritm alert de 30-60 de minute este o opțiune excelentă de a susține digestia și a ne recupera după o masă copioasă, fiind o opțiune ceva mai bună decât bicicleta staționară.

O săptămâna fără pic de hrană, doar cu apă. O pedeapsă pentru organism sau varianta ideală de a scăpa de niște kilograme?

Modă posturilor cu apă este mai curând frecventă în România, în străinătate lumea s-a educat deja și știe că astfel de intervenții nutriționale extreme trebuie făcute doar sub supraveghere medicală și nu sunt recomandate publicului larg. În niciun caz nu este o metodă sănătoasă de slăbire, fiind mai curând un comportament vecin cu tulburările alimentare.

Cori Grămescu: câtă apă consumăm pe zi

Câtă apă ar trebui să consumăm zilnic? Am întâlnit multe persoane care beau 3 l de apă și văd în asta o formă de menține sau soluția de a mai scapa de niște kilograme. Adevărat sau fals?

Necesarul hidric al adultului este de 35-44 de ml de apă per kilogram corp pe zi. Asta înseamnă că necesarul de apă se calculează în raport cu greutatea corporală și nivelul de activitate fizică sau temperatura în care ne petrecem cea mai mare parte din timp. Când suntem bine hidratați este adevărat că gestionăm mai ușor poftele alimentare, dar nu înseamnă că dacă bem cantități enorme de apă nu ne mai este foame. Ca în orice, excesul nu aduce nimic bun nici dacă discutăm despre apă.

Citește și: Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: „Niciuna dintre ele nu a avut vreo vină. Este doar vina mea!'

Citește și: Cum își educă Roxana Vancea și Dragoș Paiu copiii: „Sunt împotriva oricărui tip de device în fața lor, le impunem niște limite’. De ce l-au retras pe băiatul cel mare din învățământul privat și motivul pentru care vor să se mute din București / EXCLUSIV

Citește și: Cum își educă Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite fiul: „Îl încurajăm să muncească, să-și câștige singur banii cât mai devreme, pentru a…'. Andreas are 18 ani și a lucrat inclusiv sezonier la mare/ EXCLUSIV

Citește și: Cine sunt cele cinci cupluri care participă la Insula iubirii, sezonul 8. Unii dintre concurenți au participat și la alte reality-show-uri

Alimentele pe care ar trebui să le avem în meniu în acest sezon?

Primăvară avem nevoie de legume cu frunze verzi, fructe, rădăcinoase și carne slabă de pasăre, ca să echilibrăm și să ne întărim corpul. Ar trebui să mâncăm regulat spanac, urzici, ștevie, lobodă, măcriș , ridichi, sparanghel, anghinare, salate de toate felurile, țelină și sfeclă, praz, mazăre verde, cartofi, iar ca fructe – căpșuni, rubarbă, lămâi, dar și acele fructe care încă rezistă din toamnă – mere, pere- sau fructe congelate.