Cori Grămescu, sfaturi esențiale pentru un post echilibrat. Surse vegetale de proteine și fibre în Postul Paștelui

Postul Paștelui, o perioadă de reflecție spirituală și purificare a organismului, aduce cu sine o serie de schimbări alimentare specifice care pot duce la acumularea de kilograme în plus dacă nu suntem atenți la ceea ce consumăm. Pe lângă alegerea unor alimente sănătoase și echilibrate, este la fel de important să știm ce produse ar trebui să evităm pentru a nu transforma perioada postului într-o capcană alimentară.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Multe persoane ajung să consume prea multe produse procesate și hipercalorice, ceea ce duce la acumularea de grăsime și la un aport deficitar de nutrienți esențiali. Astfel, adoptarea unei diete diversificate și bogate în alimente naturale, este esențială în timpul postului.

Sfaturi esențiale pentru un post echilibrat

Persoanele care suferă de afecțiuni precum hipotiroidism, bilă leneșă, balonare, au probleme cu colesterolul sau suferă de sindromul de colon iritabil, și care doresc să țină postul Paștelui, este recomandat să consulte un medic sau un nutriționist pentru a adapta dieta în funcție de nevoile individuale.

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, atrage atenția asupra capcanelor alimentare de post și vine cu recomandări pentru a putea menține o alimentație echilibrată în această perioadă.

Meniurile de post conțin de obicei cantități mari din alimente fermentabile, ceea ce face ca această modificare nutrițională să fie nerecomandata persoanelor care se confruntă cu sindrom de colon iritabil sau SIBO. În plus, în cazul celor care suferă de hipotiroidism, lipsa proteinelor și cantitatea mare de aliment care trebuie digerată contribuie la accentuarea stării de oboseală accentuată și constipație ce însoțește această afecțiune.

Aportul mare de fibre și crudități poate pune probleme celor cu bila leneșă, și de aceea recomandarea mea ar fi să opteze pentru mese mai mici cantitativ și mai dese, versus 2 mese mari și 1-2 gustări pe zi.', spune Cori Grămescu.

Fructe și legume recomandate în post

Consumul de legume și fructe proaspete este esențial pentru a furniza organismului vitaminele și mineralele necesare. Legumele cu un conținut scăzut de amidon, precum spanacul, broccoli, ardeiul gras, castraveții și roșiile, sunt ideale pentru a fi incluse în dieta zilnică.

Acestea pot fi consumate crude, în salate sau gătite la abur pentru a-și păstra nutrienții. Fructele de pădure, merele, perele și citricele sunt opțiuni excelente datorită conținutului lor ridicat de fibre și antioxidanți.

„Este important să mâncăm diversificat și sezonier, iar ca obiectiv intermediar în demersul nostru de a avea o viață echilibrată este recomandat să mâncăm legume la fiecare masă principală. In perioada postului si nu numai, se recomanda consumul a cel puțin 600 de grame de legume și minimum 200 de grame de fructe pe zi. Importanța integrării legumelor și fructelor în alimentația zilnică ne asigura un aport optim de nutrienți și ajuta in acelasi timp la menținerea unei greutati corporale sănătoase.', ne sfătuiește Cori Grămescu.

Leguminoase esențiale în Postul Paștelui

Leguminoasele, precum lintea, năutul și fasolea, sunt surse rezonabile de proteine vegetale și fibre, oferind sațietate și energie pe termen lung. Acestea pot fi integrate în supe, tocănițe sau salate, reprezentând alternative sănătoase la produsele de origine animală.

În perioada postului este foarte important să asociem leguminoasele cu cerealele integrale și pseudo-cereale pentru a reuși să asigurăm aportul minim de aminoacizi esențiali în dieta noastră. Aminoacizii esențiali sunt acei 9 aminoacizi ce nu se pot sintetiza de către corpul nostru și care trebuie neapărat să se regăsească în meniul nostru, la fiecare masă de post.

Dată fiind perioada lungă de restricție proteică de origine animală din Postul Paștelui, acest aspect este foarte important, căci lipsa proteinelor în meniurile vegane crește senzația bazală de foame și contribuie la creșterea consumului de făinoase albe și dulciuri, precum și la scăderea eficienței sistemului imunitar.

Printre carbohidrații complecși cu un conținut ridicat de fibre și nutrienți benefici, se numără: pâinea integrală sau de secară; pastele din făină integrală; orezul brun, basmati sau sălbatic; quinoa, hrișcă, mei. Ei se asociază la fiecare masă cu leguminoasele (linte, năut, fasole, bob), ca să se acopere din necesarul de aminoacizi esențiali. Pentru persoanele care au probleme cu kilogramele în plus, mare atenție la cantitate, căci toate aceste surse de nutrienți sunt dense caloric.', avertizeazăspecialistul.

Surse de proteine în perioada postului

Asigurarea unui aport adecvat de proteine în timpul postului este crucială pentru menținerea masei musculare și a funcțiilor metabolice.

Pe lângă produsele derivate din soia, găsim proteine în cantitate mai mică în  leguminoase, semințele (de chia, in, dovleac) și nucile.

Deoarece în perioada postului nu consumăm proteină animală, este totuși foarte important să avem un aport adecvat de proteine . Formula ideală este cea în care asociem la fiecare masă leguminoase, cereale integrale și nuci sau semințe crude, într-o rație de 3 la 1 la 0,3 – adică la 300 g de leguminoase adaugăm 100 g cereale integrale și 30 g nuci sau semințe crude, ca să avem o alimentație echilibrată nutrițional și suficient de flexibilă pentru a avea confort digestiv.', spune Cori Grămescu.

Citește și: Cum ne afectează astenia de primăvară

Citeste si: Postul Paștelui 2025 – zile cu dezlegare la pește

Citeste si: Ce este și cum se manifestă intoxicația cu apă: 'Nu este de glumit. Poate fi fatală…'. Primele simptome și ce trebuie să faci dacă o persoană se hiperhidratează

Capcane alimentare „de post”

Pentru a avea un post sănătos și echilibrat, este esențial să evităm alimentele ultraprocesate, dulciurile nesănătoase și preparatele prăjite. În schimb, axarea pe alimente naturale, gătite în casă, ne ajută să ne menținem în formă, să avem energie și să ne bucurăm de beneficiile postului fără să ne afectăm sănătatea.

Produsele precum pateul vegetal și conservele de post pot conține aditivi, grăsimi nesănătoase și cantități mari de sare.

O greșeală frecventă este consumul excesiv de alimente procesate, precum pateul vegetal, mezelurile vegetale sau alte produse „de post' din supermarket si mult prea pupularele patiserii de post . Consumul frecvent al acestor produse poate duce la probleme de sănătate și creștere în greutate. De exemplu, pateul vegetal din comerț este adesea bogat în aditivi alimentari, grăsimi nesănătoase, gluten, amidon și cantități mari de sare, care pot afecta digestia și pot contribui la retenția de apă și la creșterea în greutate.

Prepararea mâncărurilor acasă permite controlul asupra ingredientelor folosite, evitând astfel aditivii și conservanții nedoriți. Puteti pregăti acasa pateuri vegetale din năut sau linte, extrem de gustoase si foarte sanatoase, supe de legume și salate proaspete, asigurându-va astfel ca alimentația este atât gustoasă, cât și benefică pentru organism.

Un al pericol sunt dulciurile de post din comerț adevarate bombe calorice pline de grăsimi trans și zahăr. În loc să oferim corpului nutrienți de calitate, ne încărcăm cu calorii goale care nu ne aduc beneficii pe termen lung. Majoritatea dulciurilor de post disponibile în comerț sunt bogate în zahăr rafinat, grăsimi vegetale hidrogenate și aditivi, care nu doar că pot duce la creșterea în greutate, dar afectează și sănătatea metabolică.

Biscuiții, prăjiturile și ciocolata de post conțin adesea ulei de palmier, margarină și sirop de glucoză-fructoză, ceea ce le face la fel de nesănătoase ca și variantele lor „de dulce'. Dacă simțiti nevoia de ceva dulce, optati pentru variante naturale, precum fructele proaspete sau uscate (dar fără zahăr adăugat), budinca de chia cu lapte vegetal sau deserturi preparate în casă cu ingrediente sănătoase„, declară Cori Grămescu.

Atenție la produsele de patiserie de post!

Cori Grămescu atrage atenția și în privința patiseriei de post, bogată în zahăr și grăsimi de slabă calitate.

O altă tentație „de post' sunt produsele de patiserie, care chiar dacă nu conțin lapte sau ouă, acesta sunt pline de făină albă imbogatita cu gluten, zahăr și grăsimi vegetale de calitate slabă. Covrigii, plăcintele și foietajele pot părea o opțiune rapidă și convenabilă, dar consumul lor frecvent poate duce la creșterea în greutate și la probleme digestive. Le puteti inlocui cu gustări mai nutritive, cum ar fi hummus cu legume crude, nuci și semințe crude sau batoane de ovăz făcute în casă.

Și nu il ultimul rand, mult iubitii cartofi prăjiți care devin un aliment de bază în perioada postului, dar care pot duce rapid la creștere în greutate și la probleme metabolice. Mâncărurile prăjite sunt bogate în calorii și grăsimi nesănătoase, afectând sănătatea cardiovasculară. Puteti alege sa consumati cartofii copți, fierți sau preparați la air fryer, combinați cu ierburi aromatice și ulei de măsline presat la rece.', a mai spus Cori Grămescu.

Menținerea unei alimentații echilibrate în timpul Postului Paștelui necesită atenție și planificare. Prin alegerea fructelor și legumelor potrivite, integrarea leguminoaselor ca surse de proteine, evitarea alimentelor procesate și gătitul acasă, va puteti bucura de beneficiile postului fără grija kilogramelor în plus.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton