Cu ce poți înlocui carnea în alimentație? Dacă te preocupă acest subiect, trebuie să știi că există destule alternative. Însă nu pierde din vedere faptul că e obligatoriu să ai o alimentație completă pentru un organism sănătos. Așadar, nu trebuie să excluzi din dietă elementele nutritive esențiale. Drept urmare iată cu ce poți înlocui carnea în alimentație.
Cuprins
Deși omul este o vietate carnivoră, există destule motive pentru care, mai cu seamă în ultimii ani, are tendința să evite și chiar să excludă alimentele de origine animală din alimentație. Fie că vrei să faci parte dintr-un curent la modă, fie problemele de sănătate îți impun asta, ajungi, la un moment dat, să te întrebi cu ce poți înlocui carnea în alimentație. Din fericire, ai la dispoziție alternative deja cunoscute. Dar sunt și produse analoge, care imită textura, aroma și aspectul cărnii, precum și compoziția chimică a acesteia. Așa că ai de unde să alegi cu ce poți înlocui carnea în alimentație.
Cuprins
Este sănătos să excluzi carnea din dietă?
Când vine vorba despre alternative la carne, există păreri pro și contra. Unii înlocuitori ai cărnii, în special cei care se găsesc în comerț, pot trece prin multe procedee de procesare pentru a ajunge să imite textura, aroma și compoziția cărnii adevărate. În plus, li se adaugă grăsimi saturate, zahăr, sare, coloranți artificiali și alte substanțe în exces. După cum bine știi deja, cu cât sunt mai puține ingrediente pe etichetă, cu atât e mai bun produsul pentru consum. E de preferat să folosești ingrediente vegetale proaspete, pe care să le prepari acasă.
Dar este alimentația vegetariană cu adevărat mai sănătoasă? Ei bine, depinde de fiecare. Căci contează foarte mult și modul de preparare al vegetalelor. Dacă îți plac cele prăjite în baie de ulei, pane-urile și chips-urile, atunci nu sunt cu siguranță o alegere bună. Și asta pentru că vin cu un aport excesiv de grăsimi rele. Așadar, important este ca regimul alimentar să fie unul echilibrat, care să furnizeze dozele zilnice recomandate de proteine, fibre, vitamine și minerale vitale.
Pe de altă parte, la nivel global, o persoană consumă în medie în jur de 43 kg de carne pe an. Iar în Europa, o persoană mănâncă în fiecare an cam 80 kg de carne. Și consumul este în creștere. Iar animalele crescute pentru carne nu sunt întotdeauna îngrijite corespunzător. Sunt tratate cu diferite substanțe și sunt expuse riscului de a contracta boli periculoase. Carnea, fie ea și sănătoasă, consumată în exces poate duce la îmbolnăvirea oamenilor. Sistemul cardiovascular are cel mai mult de suferit. Ca să nu mai spunem de obezitate, diabet și altele.
Cu ce poți înlocui carnea în alimentație
Indiferent care ar fi motovul pentru care vrei să excluzi sau să reduci consumul de carne, înlocuitori există. Pe rafturile magazinelor alimentare găsești diferite tipuri de burgeri, cârnați, mezeluri și lactate care au la bază ingrediente vegetale. Aceste versiuni pot fi alternative sănătoase. Căci nu conțin colesterol, au mai puține calorii și grăsimi decât preparatele similare de origine animală. Seitanul este unul dintre cei mai buni suplinitori ai cărnii din punct de vedere al conținutului de proteine.
Iată cu ce poți înlocui carnea în alimentație cu succes:
Legume feculente
Fasolea, mazărea, năutul și lintea pot înlocui cu succes carnea de vită tocată în rețetele clasice. Se pretează mai ales pentru burgeri și cârnați. Fasolea neagră este bogată în proteine și fibre. Cu cât bobul este mai închis la culoare, cu atât conține mai multe anticianine, adică antioxidanți puternici.
Năutul ar trebui să facă parte din dieta zilnică datorită compoziției nutriționale benefice. Conține mai multe proteine decât unele tipuri de carne, fier și calciu. Bogat în fibre, este foarte sățios și ajută digestia. Proteinele din mazăre sunt de calitate excepțională. În plus, mazărea mai conține și fier și e săracă în carbohidrați și grăsimi.
Conopidă
Bogată în vitamine, minerale și fibre, conopida este o opțiune ideală cu ce poți înlocui carnea în alimentație. Este o legumă versatilă, ce poate fi folosită într-o gamă lrgă de preparate. În plus, se numără printre alimentele antiinflamatorii.
Vinete
Această legumă este una dintre cele mai sănătoase. Are conținut scăzut de grăsimi, carbohidrați ori calorii și are o sumedenie de beneficii pentru sănătate. Antioxidanții care îi dau culoarea ajută organismul. Este o legumă versatilă, care se pretează la diferite mâncăruri ca înlocuitor al cărnii.
Jackfruit
Mai puțin cunoscut pe la noi, acest fruct se mai numește și jaca, yaca, nangka sau „carne vegetală’. Și asta pentru că gustul miezului fructului tânăr se aseamănă incredibil cu cel al cărnii de porc. Este originar din Asia, unde este și consumat în diferite preparate. Este bogat în fibre, vitaminele A, C și B. Se găsește la conservă, în special în secțiunile cu produse asiatice.
Ciuperci
Ciupercile comestibile sunt printre cele mai populare alternative la carne. Gustul umami și textura le face să fie apreciate de toată lumea. Se pot consuma în diferite preparate și au proprietăți benefice pentru sănătate.
Tofu
Brânza din soia este alternativa clasică pentru cu ce poți înlocui carnea în alimentație. Este un aliment de bază în Asia, de secole. Este apreciată mai ales pentru conținutul caloric scăzut și cel crescut de proteine. Este foarte versatilă și absoarbe cu ușurință aromele din sosuri, marinate și condimente. Este disponibilă într-o sumedenie de variante și se găsește peste tot în lume. Tofu se face din boabe de soia fermentate. După ce se transformă în pastă, se filtrează și se separă fibrele de lichid. Lichidul obținut se fierbe și se încheagă la fel ca brânza obișnuită.
Tempeh
Tempeh este un aliment tradițional indonezian. Se prepară tot din boabe de soia fermentate și foarte asemănător cu tofu și brânza obișnuită. Ceea ce face diferit tempehul este conținutul de culturi bacteriene benefice, care descompun proteinele din boabe și le fac prietenoase cu sistemul digestiv al omului. Conține cam 20% proteine și este foarte bogat în fibre. Drept urmare, acest aliment este ideal într-o dietă echilibrată.
Seitan
Seitan este proteina pe care o conține grâul. Ușor de condimentat și de preparat, cu o consistență asemănătoare cărnii, seitanul este un aliment popular în cultura asiatică. Se obține prin spălarea cu apă a aluatului din făină de grâu, până când toate granulele de amidon dispar. Rămâne astfel numai glutenul din grâu. Textura asemănătoare cărnii se obține prin fierberea, coacerea sau ținerea la aburi a aluatului crud. Seitanul se folosește într-o gamă variată de produse.
Pudra de seitan este ieftină și se găsește în mai toate magazinele de profil. Se folosește cu precădere la prepararea cârnaților vegani sau a mezelurilor. Din cauza conținutului de gluten pur, nu poate fi consumat de cei cu boală celiacă sau cu intoleranță la gluten.
Lupine
La fel ca și soia, lupinele sunt legume bogate în proteine. Și sunt considerate alternativele viitorului pentru carne. Cultivarea lor este sustenabilă și foarte ușoară în Europa, unde este climatul ideal pentru ele. Se găsesc în mai toate magazinele de profil, în cele vegane și online.
Grâu spelta
Este una dintre cele mai vechi cereale cultivate de om. Grâul spelta verde este cel cules când este pe jumătate copt, nu la maturitate. După recoltare, este uscat și prăjit, pentru a-i prelungi durata de viață. Acest proces îi conferă o aromă intensă specifică și îl face ușor de digerat. Grâul verde spelta este bogat în vitamine B, în magneziu și fosfor. Măcinat, constituie o bază excelentă pentru mâncărurile vegane. Se găsește în magazinele alimentare cu produse organice sau în cele naturiste.
Fulgi de ovăz
Se folosesc de multă vreme și sunt foarte sănătoși pentru organism. Conțin proteine vegetale și sunt o sursă ideală de zinc și fier. Sunt ieftini și conțin carbohidrați lenți, care țin de foame, dar care ajută la pierderea kilogramelor.
Nuci
Sunt printre cei mai versatili înlocuitori ai cărnii. Și din ele se pot prepara numeroase „lactate’ vegetale. În special nucile pecan pot înlocui cu succes carnea.
Pseudocereale
În această categorie intră hrișca, quinoa, amarantul, meiul. Sunt alimente foarte sănătoase și care pot fi răspunsul la cu ce poți înclocui carnea în alimentație. Fiecare are proprietăți benefice pentru sănătate și se poate introduce în dieta zilnică la orice vârstă.
Alte produse alternative pentru cu ce poți înclocui carnea în alimentație
Iată și câteva produse din comerțul internațional care se pretează la cu ce poți înlocui carnea în alimentație:
–șunca vegetariană – uneori se prepară din tempeh
–Tofurkey – sau carne falsă de curcan. Se găsește sub formă de felii ambalate sau în caserole. Se prepară de obicei din tofu sau seitan, cu o umplutură din cereale, ierburi și condimente.
-Concentrat de proteine din frunze (Leaf protein concentrate sau LPC)
–Carne de rață falsă – este un suplinitor al cărnii adevărate preparat din seitan sau gluten pur.
–Cârnați Glamorgan – reprezintă un preparat tradițional vegetarian galez, denumit după ținutul istoric Glamorgan din Wales.
–Burmese tofu – este un produs făcut din apă, făină de năut și turmerinc.
–Koya dofu – este o specialitate de tofu obținută prin deshidratarea prin înghețare. Are textura cărnii când este preparată în mâncare și se folosește preponderent în bucătăria vegetariană budistă.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: wikipedia.org, bhg.com, proveg.org,
Citește și Gargară cu apă sărată – ce beneficii are