Cu ce poți înlocui uleiul de măsline. Alte uleiuri sănătoase

.

Cu ce poți înlocui uleiul de măsline e bine să știi. Căci e din ce în ce mai scump și, din nefericire, tot mai greu de găsit în variantele originale. Până și pe rafturile magazinelor au ajuns uleiuri contrafăcute. Și le consumăm crezând că ne hrănim sănătos. Cum nu toți avem șansa să le procurăm direct de la o sursă de încredere, e mai bine să înveți cu ce poți înlocui uleiul de măsline.

Uleiul de măsline se bucură de o reputație extraordinară. Ba chiar a devenit emblematic pentru bucătăriile din întreaga lume. Și e folosit de la călit și prăjit, până la aromatizarea salatelor proaspete. Unii îl picură pur și simplu pe pâine și se bucură de o gustare delicioasă. Nu numai că dă un gust minunat mâncărurilor, dar are și o sumedenie de beneficii pentru sănătate.


O lingură de ulei de măsline are numai 119 calorii și este plin de grăsimi bune pentru organism. Totuși, să nu uităm că orice ulei înseamnă grăsime. Consumate în exces, oricât de sănătoase ar fi, uleiurile îngrașă și afectează sănătatea. Indiferent care ar fi motivul pentru care te gândești cu ce poți înlocui uleiul de măsline, găsești aici informațiile de care ai nevoie.

De ce să alegi variante alterntive pentru uleiul de măsline

Auzim peste tot că e recomandat să reducem consumul de grăsimi din dieta zilnică. Or, organismul uman are nevoie de grăsimi pentru a funcționa în bune condiții. Grăsimile ne ajută să asimilăm vitaminele liposolubile, precum vitaminele A, K, D și E. În plus, vin cu acizi grași esențiali și antioxidanți. Pentru a putea fi considerat sănătos, un ulei trebuie să fie foarte bogat în grăsimi mono și polinesaturate.

Până aici, uleiul de măsline îndeplinește toate criteriile pentru a fi considerat sănătos. Totuși, prețul lui este tot mai scump. Și au apărut tot mai multe variante contrafăcute. Așa că au început să-și facă simțită prezența pe piață și alte uleiuri. Unele sunt chiar mai sănătoase și mai ieftine. Iar marii chefi le preferă în locul uleiului tradițional de măsline.

De să cauți cu ce poți înlocui uleiul de măsline, un ingredient atât de cunoscut, popular și folosit de atâta vreme cu succes? Ei bine, sunt câteva motive. Cel mai simplu dintre ele ar fi că pur și simplu te-ai apucat de gătit și îți dai seama că nu mai ai deloc în casă ulei de măsline. Așa că va trebui să folosești ce ai la îndemână. Pe de altă parte, ai șansa să descoperi arome și gusturi noi, cu beneicii chiar mai mari pentru sănătate, la preț redus.


Dar, cum am spus deja, moderația este cheia. Căci și cele mai sănătoase uleiuri au conținut caloric ridicat. În plus, nu toate uleiurile se pot folosi în același fel. Cu alte cuvinte, un ulei excelent pentru salate nu se pretează la prăjit. Așa că, atunci când alegi un ulei, e important să știi și care este punctul lui de ardere. Mai ales dacă intenționezi să-l folosești la prăjit. Majoritatea uleiurilor ard și devin amare la temperaturi cuprinse între 107° C și 271° C. Pentru că punctul de fumegare diferă, unele uleiuri se pretează mai bine la călit sau la prăjire rapidă, în vreme ce altele nu au ce căuta în tigaie.


Cu ce poți înlocui uleiul de măsline

Dacă te interesează cu adevărat cu ce poți înlocui uleiul de măsline, iată câteva alternative sănătoase și extrem de gustoase:

Uleiul de rapiță

Lanurile de rapiță sunt vedetele internetului ultimilor ani. Căci fiecare își dorește o fotografie în mijlocul întinderilor aurii spectaculoase. Dar câți știu că, după ce se trec florile galbene, din semințele rezultate se obține unul dintre cele mai versatile uleiuri? Și iată că uleiul de rapiță se numără printre alternative sănătoase la cu ce poți înlocui uleiul de măsline.


Uleiul de rapiță are gust neutru. Poate fi utilizat atât la prăjit, la gătit, cât și în sosuri și marinate. Este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri de pe piață. Este bogat în acizi esențiali omega 3, care protejează inima și vasele de sânge. Scade tensiunea arterială și inflamația din organism. În plus, conține fitosteroli, compuși naturali care scad cantitatea de colesterol absorbită de organimsul uman.

Totuși, trebuie să privești cu atenție etichetele atunci când cumperi ulei de rapiță. Căci multe dintre variantele din comerț sunt ultraprocesate și nu mai au nimic în comun cu varianta sănătoasă. Unii producători le amestecă cu hexan în procesul de rafinare, unde apoi sunt tratate cu acid fosforic, cu scopul de a le modifica aroma și culoarea.


Uleiul de floarea-soarelui

Este poate cel mai popular și mai răspândit pe la noi. În ciuda controverselor iscate în jurul lui, uleiul din semințe de floarea-soarelui este foarte sănătos și versatil. Este excelent la prăjit, la gătit, precum și în salate și alte preparate. Reprezintă o sursă excelentă de vitamine E și K, de acid linoleic și de grăsimi mononesaturate. Și oricât de ciudat ți s-ar părea e o opțiune ideală pentru cu ce poți înlocui uleiul de măsline. Și în acest caz, e bine să alegi variantele mai puțin procesate, chiar dacă sunt mai scumpe.


Uleiul de dovleac

Uleiul din semințe de dovleac este o alternativă la cu ce poți înlocui uleiul de măsline. Se poate adăuga într-o gamă variată de preparate culinare. Se folosește și în cosmetică, pentru îngrijirea părului și a pielii. Conține grăsimi sănătoase și acizi grași esențiali omega 3, 6 și 9, în acid linoleic, oleic, palmitic și stearic. Are în compoziție și seleniu, calciu, zinc, potasiu, magneziu și fier. Este o sursă bună de fitosteroli și tocoferoli, polifenoli și carotenoizi, inclusiv luteină.


Se poate adăuga în salate, deserturi fără coacere sau în alte preparate, direct în farfurie. Nu se recomandă prepararea termică. Datorită compușilor nutritivi, uleiul de dovleac are o serie întreagă de beneficii pentru sănătate. Reglează nivelurile de colesterol și glicemia. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antitumorale. Protejează inima și sistemul urinar.

Uleiul de in

Se produce prin presarea la rece a semințelor de in. În ultimii ani, acestea se bucură de o bună reputație și sunt tot mai recomandate de nutriționiști. Totuși, trebuie menționat că uleiul nu păstrează aceleași proprietăți benefice pe care le au semințele consumate ca atare. Prin presare, dispar fibrele care ajută sistemul digestiv.

Pe de altă parte, uleiul de în este o sursă excelentă de acizi grași omega 3, de compuși antioxidanți și antiinflamatorii. Studiile au arătat că uleiul de in, consumat cu moderație, reduce riscul de diabet, scade inflamația din organism, nivelul colesterolului rău și contribuie la sănătatea pielii și a părului. Pentru că are punct de ardere scăzut, nu se pretează la gătit. Dar este foarte bun în salate și sosuri.

Uleiul din struguri

Este un ulei neutru, așa că nu va modifica simțitor gustul preparatelor. Uleiul de struguri se prepară prin presarea sâmburilor de struguri. Are un punct de ardere ceva mai ridicat decât al uleiului de măsline, așa că se poate folosi și la gătit. Este bogat în grăsimi polinesaturate, precum și în vitamina E. Conține și acid linoleic, care contribuie la scăderea riscului de boli cardiovasculare și diabet. Spre deosebire de uleiul de măsline cu gust specific, uleiul de struguri poate înlocui untul cu succes în rețete.

Uleiul de nuci

Nucile sunt mereu recomandate într-o dietă sănătoasă. Sunt bogate în elemente nutritive și în antioxidanți. Gustul specific este absolut delicios și îmbogățește aromele preparatelor proaspete. Spre deosebire de uleiul de măsline, are o consistență mai groasă. Pentru că se arde repede, nu e recomandat la gătit. Are conținut ridicat de vitamine K și E, zinc, fosfor și colină, un compus esențial pentru sănătatea celulelor și a sistemului nervos. Uleiul de nuci este și o sursă bună de seleniu, aliat de nădejde pentru cei care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide.

Uleiul de avocado

Avocado a căpătat multă populritate în ultima vreme. Și toți cei preocupați de alimentația sănătoasă l-au inclus deja în dietă. Dar știai că, prin rafinare, rezultă unul dintre cele mai versatile uleiuri? Are gust neutru și unul dintre cele mai ridicate puncte de ardere dintre toate uleiurile. Drept urmare, se poate folosi la prăjit și la gătit la temperaturi ridicate.

Dacă te întrebi cu ce poți înlocui uleiul de măsline, atunci uleiul de avocado este una dintre cele mai bune opțiuni. Este onctuos și se pretează la salate, la sosuri și garnituri, atât la pește, cărnuri, cât și la legume și verdețuri. Conține acid oleic, acizi omega 3, vitamina E, dar și luteină, care protejează vederea.

Uleiul de arahide

Deși nu ai crede, uleiul de arahide se numără printre cele mai bune uleiuri pentru prăjit. Căci are unul dintre cele mai ridicate puncte de fumegare. De altfel, în marile restaurante, se folosește preponderent uleiul rafinat de arahide la prăjirea în baie de ulei. Uleiul presat la rece are un gust specific și e utilizat mai cu seamă pentru aromatizarea preparatelor precum salatele, sosurile, supele. Este o sursă excelentă de vitamina E, de acizi oleic și linoleic. De obicei, este mult mai ieftin decât uleiul de măsline.

Uleiul de susan

Se produce prin presarea semințelor delicate de susan. Are un gust puternic specific, dar absolut delicios. De multe ori, semințele sunt prăjite înainte de presare, ceea ce face ca uleiul să capete o culoare închisă și un gust intens. Uleiul presat la rece are gust neutru și poate fi folosit și la prăjit rapid. Se utilizează preponderent în bucătăria asiatică. Este foarte bogat în acizi esențiali omega 3 și 6, în antioxidanți. În unele culturi, uleiul de susan este folosit ca medicament împotriva inflamației, a durerilor de încheieturi și de dinți. Poate regla și nivelul zahărului din sânge.

Uleiul de migdale

Mai puțin popular și mai greu de procurat, uleiul de migdale este unul dintre cele mai sănătoase. Este o bombă de vitamina E și se spune că ar reduce colesterolul total. Pentru că este foarte aromat, se pretează mai degrabă în produse de cofetărie și patiserie. Dar este foarte bun și în sosurile pentru paste, în supe și salate.

Uleiul de cocos

Se bucură de multă popularitate în rândurile celor preocupați de alimentația sănătoasă și ale adepților curentului vegan. Dacă te interesează cu ce poți înlocui uleiul de măsline la gătit, acest ulei este o alegere extraordinară. Se pretează la gătit, dar e delicios și în curry-uri, în produse de cofetărie și patiserie. Se poate consuma și ca atare, tartinabil, înlocuind untul. Și asta pentru că se solidifică la temperatura camerei.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: greenchef.com, escoffieronline.com,

Citește și Alimente benefice pentru sănătatea oaselor