Cu ce să te îmbraci pe caniculă chiar e o chestiune importantă. E drept că mai degrabă îți vine să arunci tot de pe tine decât să pui ceva. Totuși, în zilele toride, e vital să nu fii prea dezbrăcat și să știi cum să te îmbraci, ca să supraviețuiești. Așa că iată câteva sugestii referitoare la cu ce să te îmbraci pe caniculă.
Cuprins
Bătrânii ar zice că „se apropie sfârşitul lumii, maică!’. Cei mai pesimişti spun că ăsta-i iadul pe pământ. În acelaşi timp, cu toţii petrecem clipe fierbinţi sub arşiţa soarelui din ce în ce mai capricios. Mercurul din termometre urcă. Şi urcă… Seceta a secat puţurile, apa potabilă a devenit un lux în unele regiuni ale României. În plus, previziunile meteo nu sunt deloc îmbucurătoare.
Pe de altă parte, furtunile puternice produc stricăciuni şi lasă victime în urma lor. Oamenii apelează frecvent la serviciile ambulanţei sau ale secţiilor de urgenţe ale spitalelor. Și asta pentru că nu mai știm cum să ne protejăm în fața fierbințelii de afară. Drept urmare, e vital să știi cu ce să te îmbraci pe caniculă.
Cuprins
E important să știi tipul de căldură
Ți se pare ciudat? Ei bine, ca să știi cu ce să te îmbraci pe caniculă, trebuie să cunoști natura căldurii. Căci într-un fel se resimte temperatura în mediul uscat și cu totul altfel pe umezeală. De altfel, majoritatea buletinelor meteo obișnuiesc să prezinte temperaturile resimțite la nivelul pielii, în ciuda valorilor arătate de termometre.
S-a și demonstrat științific faptul că este vital să știi cu ce să te îmbraci pe caniculă. Și nu-ți faci doar ție bine, ci și mediului înconjurător. Vestimentația potrivită în zilele toride te ajută să utilizezi mai puțin aerul condiționat. Drept urmare, economisești energie și bani deopotrivă, în timp ce reduci emisiile poluante.
După cum bine știi deja, prin transpirație, organismul își reglează temperatura. În zilele toride ori când facem efort și temperatura corpului crește, transpirația de la suprafața pielii se evaporă și oferă senzația de răcoare. Or, când umiditatea este ridicată în atmosferă, apa eliminată prin porii pielii nu mai are cum să se evapore. Atunci căldura devine sufocantă. Hainele se lipesc de pielea pe care curg șiroaie, iar organismul se află în imposibilitatea de a se răcori natural.
Cu ce să te îmbraci pe caniculă
Așadar, cu ce să te îmbraci pe caniculă ca să nu suferi din cauza căldurii? Iată de ce anume trebuie să ții cont:
Materialul contează
Ca să știi cu ce să te îmbraci pe caniculă să-ți fie bine, e important să cunoști foarte bine și compoziția materialelor din care sunt confecționate hainele. Și asta pentru că textilele sintetice nu lasă pielea să respire și tind să mențină căldura în loc să o alunge. Pe de altă parte, fibrele naturale, precum cele din in, bumbac ori jerseuri sunt răcoroase și ușoare.
Potrivit stilistei de modă Heather Newberger, „dacă porți o salopetă supradimensionată din denim, îți va fi cu mult mai cald decât unei alte persoane care poartă o ținută mai pe corp, dar fabricată dintr-un material perforat sau din șifon’. Așadar, materialele foarte ușoare, precum bumbacul sau mătasea sunt extrem de utile pe caniculă. Mai ales atunci când e multă umiditate. Căldura uscată ajută transpirația să se evapore mai repede, așa că poți purta și tricotaje din fibre naturale.
Avantaje
Noile tehnologii au adus în tendințe materiale care permit evaporarea rapidă a transpirației și lasă pielea să respire natural. Marile companii producătoare de echipamente sportive investesc milioane în dezvoltarea acestora. Iar cercetătorii au descoperit secretul echilibrului perfect pentru reglarea temperaturii corpului.
Este vorba despre un material opac în aparență, care reflectă și nu atrage lumina soarelui. Totuși, acesta este transparent în razele infraroșii. Iar asta îl face să permită căldurii să părăsească corpul în loc să o rețină. Este o combinație de fibre de poliester și nailon foarte subțiri, cu o grosime de cam un micrometru.
Pentru că nu toți avem acces la materiale de ultimă generație, e important să alegi înțelept cu ce să te îmbraci pe caniculă. Pânza topită, bumbacul, inul, vâscoza, nailonul și poliesterul sunt doar câteva opțiuni inteligente. În plus, acestea protejează și împotriva razelor ultraviolete nocive. Totuși, purtarea lor nu exclude utilizarea cremelor de protecție solară.
Dezavantaje
În ciuda recoamndărilor și a efectelor benefice, materialele precum bumbacul și inul au capacitatea de a absorbi umezeala, dar nu se usucă atât de repede. Iar asta le face destul de incomode pe perioada caniculei. Pe de altă parte, nailonul și poliesterul se usucă repede, dar rețin mirosurile neplăcute și sunt sufocante când este umiditatea ridicată. În astfel de situații, materialele din fibre de bambus câștigă teren. Căci nu sunt conductoare de căldură și se usucă rapid.
Culorile au rolul lor
Deși așa-numită nonculoare, albul este culoarea ideală a verii, când vine vorba despre cu ce să te îmbraci pe caniculă. Și asta pentru că respinge razele în loc să le atragă. Numai că, așa cum am specificat anterior, contează mult și calitatea materialului. Degeaba ai haine albe, dacă sunt din materiale care nu lasă pielea să respire.
În 2020, o echipă de cercetători japonezi, condusă de Toshiaki Ichinose de la Institutul Național pentru Studii de Mediu, a efectuat un studiu referitor la rolul culorilor în reglarea temperaturii corpului în perioadele caniculare. Au fost expuse la soare nouă manechine îmbrăcate cu tricouri de diferite culori, printre care roșu, verde, galben, albastru, negru și alb.
După expunerea la o temperatură exterioară de 30 de grade Celsius, timp de cinci minute, între temperaturile înregistrate la nivelul hainelor a apărut o diferență de 20 de grade Celsius. S-a confirmat că albul a păstrat cam aceeași temperatură ca cea a aerului. Iar tricoul negru a ajuns la aproape 50 grade Celsius. După alb, culorile care mențin corpul răcoros sunt galben, gri și roșu. Movul este la mijlocul clasamentului, așa că poate fi purtat pe vreme caldă. Dar ar trebui evitate hainele de culoare albastră, verdele deschis, închis și negrul.
Pe de altă parte, sunt interesante și concluziile unui studiu efectuat în 1980 în populațiile de beduini din Peninsula Arabiei, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Aceștia poartă, de obicei, robe lungi, negre sau albe. Studiul a arătat că efectele expunerii la căldură au fost aceleași. Cum este posibil așa ceva? Ei bine, materialele negre absorb mai bine căldura. Asta înseamnă că o absorb și pe cea emanată de propriul corp. Iar asta echilibrează temperatura.
Hainele lejere răcoresc
Secretul beduinilor constă în lărgimea hainelor, mai ales când adie și vântul. Așadar, dacă te întrebi cu ce să te îmbraci pe caniculă, hainele largi sunt ideale. Indiferent de culoare. Este important să fie mult spațiu între piele și textilele cu care e îmbrăcată.
Extrem de important este să-ți acoperi capul în zilele toride. Pălăriile sunt ideale. Totuși, dacă îți sunt incomode, un turban ușor sau o eșarfă care să acopere creștetul, ceafa și umerii nu trebuie să lipsească din garderobă. Pălăriile de soare trebuie să aibă borurile largi, ca să acopere cât mai mult fața. Sunt bune și șepcile. Ochelarii de soare cu rame mari, care să acopere cât mai mult din față, sunt cei mai potriviți, pe toată perioada verii.
Unii ar spune că și hainele ude sunt de mare folos. Apa necesită energie pentru a se evapora. Și se va folosi de temperatura ridicată a corpului pentru a deveni gaz. Astfel, pielea se va răcori mai ușor și va regla temperatura corpului. Așa că nu te jena să te stropești cu apă și să porți haine umede în zilele caniculare.
Atenție, la lenjeria intimă!
În general, vara, zona intimă necesită îngrijire aparte. Și asta pentru că, la temperaturi ridicate, bacteriile se simt în largul lor. Așa că se recomandă să porți lenjerie intimă din fibre naturale, cât mai lejeră. Poate că ar trebui să iei în considerare și renunțarea la chilotul tip tanga în zilele toride. Chiar dacă ar părea o opțiune mai bună.
În plus, transpirația crează multe probleme în regiunea de dintre picioare. Frecarea în timpul mersului cauzează mari neplăceri. Drept urmare, niște colanți scurți din material lejer, care lasă pielea să respire, sunt esențiali în zilele caniculare. Fie că alegi să porți fuste și rochii lungi sau scurte, fie pantaloni ori salopete largi. Există acum și plasturi speciali antifrecare, care pot fi utili.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: BBC, refinery29.com,
Citește și El Camino de Santiago – ce trebuie să știi despre cel mai important pelerinaj din Europa