Cu ce se ia negreala de la nuci

Gustoase și cu multiple proprietăți benefice pentru sănătate, nucile sunt ingrediente de bază în multe dintre preparatele tradiționale românești. Fie că le consumi în dulceața de nuci verzi, în umplutura cozonacilor apetisanți, fie le consumi ca atare, te poți bucura de savoarea lor pe tot parcursul anului. Totuși, au un inconvenient: pătează urât mâinile. Și chiar e bine să știi cu ce se ia negreala de la nuci.

Nucile ar trebui să nu lipsească din alimentația zilnică. Sunt printre cele mai recomandate fructe oleaginoase și vin cu o sumedenie de beneficii pentru întregul organism. Sunt pline de vitamina A, vitamine B2, B6, B12 și acid folic, vitamina D și vitamina E. Pe lângă magneziu, fier, potasiu, zinc și calciu, conțin și acizi grași omega 3 și omega 6, esențiali pentru buna funcționare a organismului.

Acidul linoleic și acidul alfa-linoleic din nuci sunt grăsmi sănătoase, care reglează nivelul de colesterol și accelerează metabolismul. Nucile sunt bombe de antioxidanți și dau energie. O mână de miez de nucă în fiecare zi întărește sistemul imunitar și susține sănătatea creierului. Ei bine, cu atâtea proprietăți benefice, nu ai cum să le refuzi. Totuși, aduc și pete încăpățânate, greu de curățat. Dar, dacă știi cu ce se ia negreala de la nuci, nu mai există nicio piedică pentru a te răsfăța cu asemenea bunătăți din natură.

De ce se pătează mâinile de la nuci

Ne-am obișnuit să cumpărăm miez de nucă ambalat și parcă am uitat de bucuria pe care ne-o aduceau nucile în copilărie. Nimic nu e mai gustos decât nuca pe care o decojești cu propriile mâini, încă înainte de a se maturiza. Miezul e lăptos și fraged și are un gust aparte. Nici nu mai contează că degetele și unghiile se colorează în nuanțe de maro și chiar negru. Și oricât ai încerca să îndepărtezi petele, pare o misiune imposibilă.

Negreala care rămâne pe piele și unghii în urma consumului de nuci e cauzată de conținutul de pigment din coajă. Este vorba despre juglonă, un compus organic fenolic, un pigment natural. Se utilizează frecvent în industria alimentară, dar și ca erbicid sau agent colorant în industria textilă ori în cosmetică.

Obișnuim să confundăm acest tip de pigment cu iodul, din cauza culorii asemănătoare și a mirosului specific. Deși se comportă la fel, nu numai iodul este de vină pentru petele încăpățânate de pe piele și unghii. Iar acestea nu dispar cu ușurință de la sine, ci necesită răbdare și soluții adecvate. Așa că iată câteva trucuri referitoare la cu ce se ia negreala de la nuci.

Cu ce se ia negreala de la nuci

Pentru majoritatea celor obișnuiți să cumpere miezul de nucă gata curățat și sortat, grija pătării pielii ori a hainelor dispare. Dar cei care se ocupă de recoltarea și curățarea nucilor, care fac dulcețuri ori tincturi din nuci verzi sau pur și simplu vor să se bucure de savoarea lor în stare proaspătă, se confruntă cu această problemă supărătoare.

Vei spune că cel mai simplu este să poarte mănuși ca să se protejeze. Dar știm cu toții cât de mult ne încurcă mănușile la asemenea treabă migăloasă. Chiar dacă încerci să scoți petele imediat, periindu-le și folosind tot felul de soluții, tot nu vei scăpa complet de ele și te vei alege cu iritații și zgârieturi. Așa că mai bine învățăm cu ce se ia negreala de la nuci.

Cu zeamă de lămâie

Sucul de lămâie este cea mai populară metodă de curățare a petelor de pe piele. Pe vremuri se mai folosea și sarea de lămâie cu același scop. Fie că era pielea pătată de cireșe negre, de alte fructe puternic pigmentate, fie de nuci și chiar de țigări. Pentru curățarea pielii cu zeamă de lămâie ai nevoie de lămâi proaspete. Le tai pe jumătate și freci cu ele fiecare părticică de piele afectată de petele de la nuci. Lași să acționeze, fără să speli imediat.

Se stoarce sucul din lămâi și se pune într-un castron, cu puțină apă caldă. Se amestecă bine, apoi se înmoaie mâinile în soluția obținută, timp de 10-20 minute, în funcție de cât de urâte sunt petele. După aceea, se spală în mod obișnuit. Este nevoie ca, la final, să se aplice o cremă de mâini puternic hidratantă. Dacă este necesar, se repetă procedeul până ce pielea redevine curată.

Poți aplica, în loc de cremă hidratantă, ulei de măsline extravirgin presat la rece. Acționează ca un balsam la nivelul pielii și hidratează eficient. De asemenea, dacă petele sunt foarte rezistente, poți pune în palme o lingură de sare de mare și suc de lămâie și să freci palmele ca și cum te-ai spăla pe mâini în mod obișnuit. Dar nu uita să hidratezi mâinile după fiecare procedeu.

Cu must de struguri

Oricât de ciudat ar părea, strugurii pot să înlăture petele încăpățânate. Și dacă te întrebi cu ce se ia negreala de la nuci, sucul lor este unul dintre răspunsuri. Ai nevoie de un ciorchine de struguri. Tai boabele pe jumătate și freci palmele cu ele. Apoi, le storci bine de zeamă, la fel ca la prepararea mustului. Și îți înmoi mâinile în soluția obținută timp de minimum 10 minute. Apoi, te speli bine cu apă și săpun sau detergent de rufe.

Pentru un efect mai puternic, poți face o mască pentru mâini din suc de struguri. Aplici pe zonele afectate o cantitate suficientă de suc, apoi înfășori mâinile în folie alimentară sau îți pui mănuși de uz cosmetic sau medicinal. Lași să acționeze minimum o oră, apoi clătești bine cu apă caldă.

Cu sare de mare

Și sarea este cunoscută pentru acțiunea ei ca agent de curățare și de scoatere a petelor dificile. Este o metodă la îndemână și destul de eficientă. Ai nevoie de o oală sau de un recipient înalt. Prepară o soluție salină din apă caldă și două-trei linguri de sare de mare la un litri de apă. Ține mâinile în această soluție minimum un sfert de oră. Clătește bine și aplică o cremă hidratantă. Repetă procedeul la fiecare 2-3 ore, până petele dispar complet.

Cu cartofi

Cu ce se ia negreala de la nuci mai bine dacă nu cu cartofi? Poate suna ciudat, dar cartofii pot înlătura cu succes petele de pe piele. Este o metodă rapidă, neinvazivă și foarte eficientă. Și asta pentru că amidonul din cartof este considerat cea mai eficientă substanță în înlăturarea petelor de pe piele și ungii.

Ai nevoie de doi cartofi de mărime medie, pe care să îi cureți de coajă, să îi speli și să îi dai pe răzătoare. Pune cartofii rași într-un bol și înmoaie-ți mâinile în ei. Freacă-ți palemele cu cartofii rași ca și cum te-ai spăla pe mâini. Rămâi apoi cu mâinile înmuiate în compoziție minimum 10 minute. La final, șterge bine palmele cu un prosop, fără să clătești imediat.

Cu amoniac

Amoniacul este frecvent utilizat în cosmetică pentru înlăturarea petelor de pe piele. Ai nevoie de câteva dischete demachiante înmuiate în apă, pe care să presari amoniac. Freacă fiecare pată cu câte o dischetă, prin mișcări circulare, până se curăță pielea. Metoda poate fi folosită și alte tipuri de pete dificile care colorează pielea. Deși foarte eficient, amoniacul emană un miros specific neplăcut. Trebuie să ai grijă ca ferestrele să fie deschise dacă faci asta în casă. Și aerisește bine încăperea după ce ai aplicat amoniacul.

Cu apă oxigenată

Și apa oxigenată sau peroxidul de hidrogen este un răspuns eficient la întrebarea cu ce se ia negreala de la nuci. Numai că are efectul dorit doar dacă petele sunt foarte proaspete și nu au apucat să impregneze intens în piele. Pur și simplu poți folosi dischete demachiante sau vată îmbibate în apă oxigenată. Freacă bine locurile afectate și petele se vor curăța imediat. După aceea, se recomandă spălarea temeinică cu apă și săpun și aplicarea unei creme puternic hidratantă. Metoda nu trebuie utilizată însă dacă petele sunt vechi și adânc impregnate în piele.

Cu pastă de dinți

Petele încăpățânate lăsate pe piele de nuci se pot curăța și cu pastă de dinți. Pune pe o periuță de dinți mai veche o cantitate suficientă de pastă și freacă zonele afectate prin mișcări circulare. Vei observa cum petele se estompează și dispar treptat. Poți folosi orice tip de pastă de dinți. Totuși cele mai eficiente sunt cele care conțin bicarbonat de sodiu sau cu efect de albire.

Cu bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu e un alt remediu des utilizat ca agent de curățare. Se amestecă bine o lingură de bicarbonat de sodiu cu o lingură de detergent de vase. Cu ajutorul unei periuțe de dinți mai veche sau a unei perii de unghii, se aplică soluția, prin mișcări circulare, pe zonele pătate. Se repetă până când petele se estompează și dispar complet. Dar încearcă această metodă numai dacă altele au dat greș.

Cu înălbitor pentru rufe

Deși nerecomandată pe scară largă, această metodă poate fi utilizată în anumite circumstanțe. Agenții de curățare și de înlăturare a petelor sunt agresivi cu pielea și cu căile respiratorii. Poți șterge ușor zonele afectate cu dischete de bumbac îmbibate în înălbitor și clăti imediat cu apă din abundență. Dar poți face asta numai dacă nu suferi de alergii sau de afecțiuni respiratorii. Fiecare are propriul nivel de sensibilitate la nivelul pielii și pot apărea arsuri, iritații sau reacții alergice grave.

Sursa foto: Shutterstock.com

Alte surse: grandpasgoodygetter.com, cumsa.ro ,

Citește și Cât de sănătos este să consumi ouă crude

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton