Cu ce se poate acri ciorba. Sfaturi pentru toate tipurile de ciorbă

Cu ce se poate acri ciorba interesează orice pasionat de gătit. Mai ales că ciorba a ajuns să fie unul dintre preparatele de bază ale bucătăriei tradiționale românești. Este un fel de mâncare sănătos, consistent și foarte gustos. Și e potrivit la orice vârstă. Așa că e interesant de știut, în afară de borș, cu ce se poate acri ciorba.

Supele și ciorbele sunt preparate prezente în meniurile tradiționale ale tuturor culturilor. Oriunde te-ai duce, găsești o fiertură care să poată fi încadrată în această categorie. Fie că are la bază carnea ori peștele și fuctele de mare, fie este numai din legume și verdețeuri, ciorba e nelipsită dintr-o alimentație sănătoasă. Ba chiar, uneori, se face și ca leac pentru diferite probleme de sănătate. Și fiecare îi dă gustul acrișor răcoritor după plac. Înainte de a afla cu ce se poate acri ciorba, ar trebui să știi mai întâi ce este.

Ce este și de unde vine ciorba

În bucătăria tradițională românească, ciorba este un element de bază. Este un fel principal, servit, în funcție de regiune, pe tot parcursul zilei, de la micul dejun până la cină. De obicei, se servește la prânz, după gustare. Și este un preparat lichid, pe bază de legume, verdețuri și / sau carne. De cele mai multe ori, se acrește cu borș, oțet, lămâie, ori fructe verzi, necoapte. Dar și zeama sau moarea de la murăturile în saramură este un ingredient foarte util pentru acrit.

Cuvântul românesc ciorbă, precum și omonimele din multe limbi balcanice, este împrumutat din limba turcă otomană. De altfel, ceea ce înseamnă în turcă چوربا (çorba) vine din limba persană, unde se numește شوربا (šōrbā). Și s-ar traduce prin „sărat, cu gust de saramură' (šōr) și „tocană' (bā). Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric. A fost fiartă, mai întâi, în ceaunele și cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman.

De ce e bine să mănânci ciorbă

Potrivit Dr. Mihaela Bilic, specialist nutriționist, „Ciorba este prietena siluetei și poate fi consumată ca fel unic la masa de prânz sau la cină. Este dietetică, echilibrată și foarte românească'. Mai mult decât atât, poate fi aliat de nădejde în menținerea siluetei. „Ce relație este între ciorbă și siluetă? Una foarte bună, având în vedere că ciorba/supa ne umple stomacul cu apă. Umflă burta, dar nu îngrașă.

Ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne diluat în multă apă. Dacă e acrită se numește ciorbă, dacă e dulce îi spunem supă. Ingredientele sunt vizibile, zeama este clară iar grăsimea nu poate fi ascunsă, se ridică la suprafață. Uleiul nu se poate amesteca cu apa, ciorba poate fi degresată foarte ușor, fie când e caldă fie după ce s-a răcit. Nu e periculos să punem în ciorbă cartofi, paste făinoase sau orez. Cantitatea nu depășește două linguri / porție și silueta nu este în pericol.

Nici dacă e vorba de ciorbă dreasă cu smântână nu e grav. O lingură de smântână are mai puține calorii decât o lingură de ulei. Ciorba conține un pic de carne grasă, în schimb supa cremă are mai mult cartof sau smântână. Ca și valoare energetică, socotiți 150 calorii pentru un castron de ciorbă/supă, echivalent cu o jumătate de porție de felul doi. Și culmea e că ține stomacul plin de două ori mai mult timp.', explică Dr. Mihaela Bilic.

Cu ce se poate acri ciorba

Ciorba românească este un preparat lichid din legume, verdețuri și carne. Se obține prin fierberea bucăților de carne, tăiate la dimensiuni mici, cu diferite legume. Și se drege cu ingrediente variate. De la ou și smântână, până la iaurt ori rântașuri obținute prin rumenirea făinii. În funcție de gust, fiecare folosește ce vrea dintre opțiunile încadrate în lista de ingrediente cu ce se poate acri ciorba.

În general, în bucătăria românească, acrirea se face cu borș, oțet, suc sau sare de lămâie, zeamă de varză, suc de roșii, corcodușe, zarzăre. Verdețurile completează aroma finală. Și se utilizează, de obicei, leușteanul, pătrunjelul, mărarul ori tarhonul. Acesta din urmă se utilizează preponderent în Ardeal. Iar celebra ciorbă de burtă nu necesită deloc verdețuri.

Există și anumite tipuri de ciorbă care se prepară după rețete fixe. Și nu se pot „strica' acrindu-le necorespunzător. Așadar, dacă te întrebi cu ce se poate acri ciorba de burtă, trebuie să știi că ai voie să folosești numai oțet. La fel cum ciorba de potroace e musai să fie acrită cu moare sau zeamă de varză. Iar gurmanzii știu deja că ciorba „à la grecque' se acrește numai cu lămâie.

Cu ce se poate acri ciorba în funcție de tip

Ciorba de legume

Pentru acest tip de ciorbă, roșiile din conservă sunt soluția ideală. Nu numai că vor da gust fin preparatului, dar specialiștii spun că este indicat să existe și un ingredient care să dea gustul puțin acru ciorbei. Roșiile conțin licopen carotenoid, un antioxidant, care are efecte pozitive asupra organismului. La fel de bun este și sucul de lămâie sau de lime. De cele mai multe ori, în Banat, ciorbele sunt acrite astfel. Se recomandă ca sucul să fie adăugat atunci când ciorba este aproape gata.

Ciorba de văcuță

Acest tip de ciorbă, foarte popular pe la noi, se pretează a fi acrit cu orice îți face plăcere. Dar lămâia, roșiile sau iaurtul sunt preferate. Se poate folosi și laptele bătut sau laptele acru. Dacă optezi pentru varianta cu iaurt, este indicat să îl adaugi treptat. Dar nu înainte de a amesteca iaurtul cu puțin lichid fierbinte.

Ciorba de pește

În „patria peștelui', unde lipovenii sunt cei mai iscusiți bucătari, când întrebi cu ce se poate acri ciorba, răspunsul vine de la sine: borș. Dar se folosește la fel de eficient și oțetul. Numai că e utilizat mai des în Transilvania și Dobrogea. Și e indicat să fie adăugat la final.

Ciorba de burtă sau rădăuțeană

Fiind asemănătoare ca mod de preparare, aceste două ciorbe diferă numai prin ingredientul de bază: carnea. Cum îi spune și numele, ciorba de burtă se prepară din burtă de vită. La ciorba rădăuțeană, se folosesc mai multe tipuri de carne de pasăre. Cu ce se poate acri acest fel de ciorbă? Ei bine, oțetul e secretul. Dar sunt persoane care folosesc și suc de lămâie. Dacă lămâia este ingredientul ales pentru acrit, se adaugă la final, când este deja gata ciorba. Oțetul trebuie pus atunci când ciorba este pe foc și se amestecă înainte cu puțin lichid fierbinte.

Ciorba de potroace

Nelipsită din meniul de a doua zi după o petrecere de pomină, ciorba de potroace e vedetă în meniul românesc. Și cu ce se poate acri ciorba de potroace mai bine decât cu zeama sau moarea de varză murată? E cel mai bun remediu antimahmureală, consistent, gustos și hidratant deopotrivă. Dar se poate folosi la fel de eficient și borșul, cu aceleași proprietăți curative.

Ciorba de perișoare

Este poate cel mai apreciat fel de ciorbă de către copii. Și stârnește în fiecare dintre noi nostalgia copilăriei. Borșul este opțiunea ideală pentru acest preparat. Dar poți folosi orice ingredient îți face plăcere pentru acrit.

Ciorbele pentru copii

Ciorbele pentru bebeluși și copii ceva mai mari pot fi acrite fie cu puțin borș, zeamă de lămâie sau iaurt. Dacă optezi pentru prima variantă, este indicat să ceri sfatul medicului pediatru. Sucul de la lămâie sau iaurtul pot fi adăugate în meniul copilului, dar numai cu acordul specialistului.

Sărbușca

Este o specialitate moldovenească. I se mai spune și ciorbă de stână. Și asta pentru că se acrește numai cu zer de oaie. Se face întotdeauna primăvara, cu cartofi noi. Există și varianta cu lapte prins sau cu iaurt, dar i se spune dresală sau diresală. Unii îi mai spun și „năcreală'. Se prepară din ingrediente puține și simple, precum cartoful, ceapa, morcovul și / sau o mână de mălai pentru îngroșare. Este un preparat extrem de gustos și foarte sănătos.

Cu ce se poate acri ciorba – variante

În sezonul călduros

Fructe verzi

De la corcodușe, caise, zarzăre, până la struguri și agrișe, poți acri ciorbele cu oricare fruct verde, necopt, îți face plăcere. Fructele verzi sunt foarte utile pentru a acri ciorbele, atât în stare crudă, cât și sub formă de pastă. Se adaugă în ciorbe spre final de fierbere și se pot îndepărta în timpul servirii. Bulionul de corcodușe este foarte utilizat în sudul țării. Se prepară prin fierberea corcodușelor în apă cât să fie acoperite, apoi pasate și asezonată pasta cu sare, după gust.

Lapte acru

Că e lapte bătut, că e kefir ori iaurt, acrește și dă un plus de savoare ciorbelor. Mai ales că, vara, obișnuim să consumăm acest fel de mâncare rece, direct de la frigider. Laptele acru este considerat un bun digestiv. Însă trebuie adăugat cu atenție în ciorbele fierbinți, pentru a nu se brânzi. Se amestecă mai întâi cu puțină zeamă fierbinte, până se apropie de temperatura din oală. Apoi, se toarnă în fir subțire, în supă, amestecând continuu până la omogenizare.

Roșii proaspete

Roșiile proaspete sunt printre cele mai folosite pentru a acri ciorbele vara. Se adaugă curățate de pieliță și tocate mărunt, sau transformate în suc, la final. Dau gust bun, dar și un plus de sănătate.

Suc de lămâie sau oțet

Această metodă este comună și pentru sezonul cald și pentru cel rece. Atât sucul de lămâie cât și oțetul se pot adăuga în ciorbe, după gust, fie la final de fierbere, fie în timpul servirii.

În sezonul rece

Conserve de roșii

Roșiile întregi sau pasate la borcan, precum și sucul de roșii sunt absolut delicioase pentru acrirea ciorbelor. Există și variante de zarzavat conservat pentru ciorbe, utilizate în același scop.

Zeama de varză și de murături

Reprezintă o altă metodă de a acri ciorbele în sezonul rece. Ciorba de fasole sau cea de afumătură sunt absolut delicioase cu zeamă de varză acră. Moarea este recomandată și de nutriționiști datorită proprietăților nutritive. Procesul de fermentație prin care trec legumele murate fac ca zeama acestora să conțină multe substanțe benefice organismului. Iar condimentele folosite la murare vor da un plus de savoare ciorbei acrită astfel. Zeama de murături se adaugă în ciorbe după ce toate ingredientele au fiert. Se mai lasă ciorbele să fiarbă pentru 10 minute, apoi se stinge focul.

Borșul din tărâțe

Un borș bun, preparat în casă, este plin de vitaminele din complexul B și este numai bun pentru a stimula digestia. Ciorbele acrite cu borș sunt des întâlnite în regiunile: Moldova, Muntenia și Dobrogea. Înainte de a-l adăuga în ciorbă, borșul se fierbe separat aproximativ 30 de minute. La fel ca și zeama de murături, se adaugă în ciorbe după ce toate ingredientele au fiert. Ciorbele acrite cu borș capătă denumirea de borșuri.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: libertatea.ro, wikipedia.org,

Citește și La ce să folosești frunzele de dafin în afara bucătăriei

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton