Ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești? Ei bine, poate spune foarte multe. Căci, pe lângă aspect și miros, orice modificare a calității urinei poate fi considerată un semnal de alarmă. Și necesită un control de specialitate. Așa că iată ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești.
Cuprins
- 1 Ce înseamnă să fii deshidratat
- 2 Unde poate duce deshidratarea
- 3 Ce înseamnă hidratarea corectă
- 4 Ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești
- 5 Ce arată culorile urinei
- 6 Câtă apă ar trebui să bei zilnic
Aspectul urinei joacă un rol foarte important în determinarea stării de sănătate. Orice modificare a culorii, limpezimii și a mirosului sunt indicatori de bază în ceea ce privește posibila prezență a unei afecțiuni. De aceea, e obligatoriu ca, la cel mai mic semn, să cerem opinia unui specialist.
Cuprins
Ce înseamnă să fii deshidratat
Potrivit Dicționarului Explicativ al limbii române, deshidratat înseamnă „care a pierdut parțial sau total apa pe care o conține în mod normal’, „din care s-a eliminat apa de constituție’ sau „care a pierdut în mod normal apa din țesuturi, ca urmare a transpirației abundente, vomei și diareei repetate’. Cum bine știm deja, organismul uman conține 70% apă. Și pierdem progresiv apă din organism pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Procentul de apă diferă în funcție de gen și de procentul de grăsime din organism. Astfel, pentru că femeile au un procent mai ridicat de grăsime decât bărbații, ele dețin în medie cu 5% mai puțină apă decât bărbații de aceeași vârstă. Și asta pentru că țesutul gras are capacitatea de a reține o cantitate foarte mică de apă. Iar asta duce la reducerea conținutului hidric al organismului.
Atunci când ţi se face sete, înseamnă că organismul tău este deja deshidratat. Dar e posibil ca senzația de sete să fie inhibată de anumiți fatori. Un creier suprasolicitat, obosit, nu va mai transmite semnalele normale de sete. Drept urmare, hidratarea omului modern este vitală, indiferend dacă apare sau nu setea.
Unde poate duce deshidratarea
În vreme ce omul poate supraviețui fără hrană un timp destul de îndelungat, fără apă, nu poate trăi mai mult de trei zile. Mai ales primăvara şi la trecerea spre vară este important să acordăm mai multă atenţie hidratării corecte a organismului. Altminteri, putem avea de suferit pe termen lung. Și iată ce se poate întâmpla:
Creierul nu mai funcționează corect
S-a dovedit că deshidratarea poate duce la micșorarea dimensiunilor creierului. O hidratare corectă îl poate readuce la dimensiunile inițiale. Totuși, pierderea apei afectează buna funcționarea a creirului și a sistemului nervos. De aici pot rezulta stări de nervozitate, anxietate, oboseală excesivă și chiar epuizare. Incapacitatea de a ne concentra poate fi și una dintre consecințele deshidratării. În plus, performanțele intelectuale și memoria de scurtă durată sunt alterate la o scădere de numai 2% a apei din corp.
Nu mai respiri bine
Plămânii „lenevesc’ și nu mai ajută la eliminarea vaporilor prin respirație. Drept urmare, respirația devine greoaie, iar organele nu mai sunt oxigenate corespunzător. Amețelile și starea proastă pot fi semne ale acestor tulburări. isi incetinesc activitatea limitand astfel pierderile de apa prin respiratie.
Dacă nu bei suficientă apă, scade și cantitatea de urină eliminată. În plus, apare constipația. Fecalele devin uscate și tari, foarte greu de evacuat. Și apar dureri abdominale, balonare, stare generală de rău. Mai mult decât atât, toxinele ajung în sânge. Urina devine prea concentrată, închisă la culoare.
Ceea ce arată afectarea rinichilor privați de apa atât de necesară în procesul de eliminare a deșeurilor din organism. Ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești? Ei bine, urina concentrată favorizează cristalizarea moleculelor de calciu, oxalați și acid uric. Cu alte cuvinte, astfel pot apărea pietrele la rinichi.
Se usucă pielea și mucoasele
Pielea își pierde elasticitatea și fermitatea. Se rideaza ușor și se crapă. Este frecventă senzația de gură uscată. Buzele se înroșesc și crapă. Scade capacitatea ochilor de a lăcrima și apare senzația de nisip in ochi’.
Apar durerile de cap
Cum fluxul de oxigen către creier este diminuat, apariția durerilor de cap nu e de mirare. De altfel, s-a și dovedit că primul pas în combaterea durerilor de cap este să bei apă. Timp de o oră, se va consuma câte un pahar cu apă, din 10 în 10 minute.
Digestia este îngreunată
Sângele îngroșat din organismul deshidratat își trage necesarul de apă din organele vitale. Acestea nu mai sunt capabile să efectueze digestia corespunzătoare. Drept urmare, după masă, în loc să ne simțim energici, suntem lipsiți de vlagă și ne este rău. Un pahar cu apă înainte de masă ajută în aceste situații.
Ce înseamnă hidratarea corectă
Mai ales primăvara şi la trecerea spre vară este important să acordăm mai multă atenţie hidratării corecte a organismului. Pentru că nu toate produsele de consum alimentar, sub formă lichidă, ne şi ajută în acest proces!
Pentru hidratare, cea mai indicată este apa potabilă. Nu minerală, nu carbogazoază, nu acidificată, nu alcalinizată! Excesele pot fi întâlnite şi de altfel se cunosc date despre intoxicaţia cu apă. Cafeaua deshidratează în cantitate mare, aduce multă cofeină, ce are rol excitant cardiac şi rol excitant al sistemului nervos.
Băuturile carbogazoase şi consumul acestora în cantatitate mare aduce aşa numitele calorii oarbe. Iar sucurile naturale din fructe obţinute acasă aduc o cantitate mare de calorii. Şi la apa minerală e nevoie de atenţie. Căci are un conținut bogat în săruri minerale.
Zilnic ar trebui consumat lichidul care se pierde prin funcţiile biologice normale: digestie, scaun, diureză, transpiraţie, perspiraţie, plus o cantitate de 500-1000 ml, în funcţie de temperatura organismului, a mediului şi de alimentele consumate. Unele dintre alimente necesită şi ele pentru digestie o cantitate mai mare de apă. Altele în schimb contribuie şi ele la hidratarea organismului.
Supele cu zarzavaturi şi ciorba sunt numai bune, deoarece sunt preparate hidratante şi hrănitoare pentru organism. Fructele, legumele, verdeţurile, deşi sunt alimente solide, consumate în forma lor proaspătă au multe substanţe nutritive şi apă. Unele sucuri procesate pot avea o concentraţie ionică (o osmolaritate) mai mare decât a lichidelor organismului. Și pot duce chiar la deshidratare.
Ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești
Ca să îți monitorizezi corespunzător aportul hidric zilnic, trebuie doar să vezi ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești. Galben citrin este culoarea normală. Dacă devine galben-portocaliu, este un semn clar de deshidratare. Se întâlneşte şi la adulţii care muncesc pentru 6-8 ore, fără a se hidrata. Iar acest obicei este asociat cu formarea calculilor renali.
Potrivit Dr. Jamin Brahmbhatt, fost președinte al Societății de Urologie din Florida, SUA, și specialist în urologie și chirurgie robotică, citat de CNN, nuanțele urinei variază de la tonuri de galben pal până la tonuri de chihlimbar. Iar asta se întâmplă din cauza modului în care se descompun globulele roșii din sânge.
Pe măsură ce aceste celule îmbătrânesc, urocromul, care dă pigmenții urinari, sporește în intensitate. Iar acesta este filtrat de rinichi și dă culoare specifică urinei. Intensitatea nuanței denotă nivelul de deshidratare. Cu alte cuvinte, cu cât ești mai bine hidratat, cu atât urina va fi mai deschisă la culoare și mai limpede.
„Ideal ar fi ca urina să fie atât de limpede încât să poți citi prin ea un text dintr-o carte.’, spune Dr. Jamin Brahmbhatt. Totuși, un aport excesiv de apă poate duce la suprahidratare. Iar acest fenomen determină diluarea electroliților și poate declanșa intoxicația cu apă. Este vorba despre o problemă destul de rară, însă foarte gravă. Căci diminuează substanțial nivelul de sodiu din sânge. Cel mai mult riscă atleții sau sportivii de performanță și persoanele care depun ectivități fizice intense.
Pe de altă parte, Dr. Andreea Andronesi, specialist nefrolog la Institutul Clinic Fundeni din București, ne avertizează să ignorăm simptomele bolilor renale. „Modificările de aspect ale urinii (urina tulbure, care face spumă, urât mirositoare sau cu sânge), edemele pleoapelor sau ale picioarelor, în special cele prezente încă de dimineață, la trezire, însoțite de reducerea cantitativă a urinii comparativ cu aportul zilnic de lichide, durerile lombare, mai ales dacă iradiază spre partea anterioară și inferioară a abdomenului, înspre organele genitale, jetul urinar slab sau usturimea la urinat, necesitatea de a se trezi frecvent noaptea pentru a urina, senzația de golire incompletă a vezicii urinare, o stare inexplicabilă de oboseală, paloarea, mirosul neplăcut al respirației sunt toate semne ale unei eventuale afecțiuni cronice renale.’
Ce arată culorile urinei
Daă te interesează ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești, trebuie să știi că fiecare nuanță anunță câte ceva.
Roșu sau roz
Unele alimente, precum sfecla roșie sau fructele de pădure, pot colora urina. Oricum, nu o vor colora permanent. Așa că, dacă vezi că nuanța nu se modifică după câteva zile, e posibil să fie o problemă serioasă. Există posibilitatea de a avea sânge în urină. Așa că se impune vizita la medic. Prezența sângelui în urină poate anunța o infecție, dar și anumite tipuri de cancer.
Maro închis, ca ceaiul
Urina care a căpătat o astfel de culoare denotă deshidratare. Cu alte cuvinte, organismul te anunță că nu bei suficientă apă. Pe de altă parte, dacă bei multă apă zilnic și culoarea urinei este la fel, asta înseamnă că ai putea suferi de afecțiuni ale ficatului sau alte probleme de sănătate.
Tentă albastră sau verde
Urina cu un asemenea colorit apare din cauza anumitor medicamente sau a coloranților alimentari. Chiar dacă te va suprinde culoarea, nu e un semnal de alarmă major.
Galben intens
Complexul de vitamine B poate pigmenta urina în această nuanță de galben intens, vibrant. Deși este un efect nepericulos, ar trebui să te facă să-ți revizuiești lista de suplimente pe care le iei zilnic fără rost.
Acum că știi ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești, e cazul să afli și cât de importantă este limpezimea urinei. Căci o urină tulbure poate anunța o infecție sau o problemă majoră la nivelul rinichilor.
Câtă apă ar trebui să bei zilnic
Unii specialiști spun că ar trebui să bem minimum 150 ml apă pentru fiecare oră în care nu dormim. Alții ne spun că ar trebui să consumăm minimum 2 litri pe zi. Iar alții consideră că avem nevoie de câte 100 ml apă pentru fiecare kilogram pe care-l cântărește corpul nostru.
Și fac referire cu toții exclusiv la cantitatea de apă, fără alte lichide. Ei bine, Academia Națională Americană de Științe, Inginerie și Medicină recomandă cam 3,7 l de lichide pe zi pentru bărbați și cam 2,7 l pentru femei. Oricum, fiecare organism funcționează diferit, așa că și necesitățile sunt diferite.
Dr. Jamin Brahmbhatt recomandă să începi cu câte 30 ml de apă pentru fiecare kilogram pe care-l cântărește corpul tău. Spre exemplu, dacă ai 60 kg, va trebui să bei 30 ml x 60 kg, adică 1,8 l apă zilnic. Dar este valabil pentru persoanele cu activități uzuale obișnuite. Un efort fizic mai intens va necesita și o suplimentare a cantității de apă. În plus, persoanele cu pietre la rinichi trebuie să bea mult mai mult lichid.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: CNN,