Cum afli dacă suferi de alergie la frig și ce este de făcut

Dacă despre alergia la soare și manifestările ei a auzit toată lumea, mai puțin cunoscută este alergia la frig. Sau nu întotdeauna asociem simptomele resimțite acestei afecțiuni și, de cele mai multe ori, le punem pe seama temperaturilor scăzute și atât. Ei bine, alergia la frig este numele generic dat unei reacții alergice pe care organismul o dezvoltă în urma expunerii la frig.

Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!

Ca și în cazul alergiei la soare, tot pielea are de suferit și în sezonul rece. Denumită și urticarie la frig, alergia la frig este un tip de reacție cutanată rară, ce apare la câteva minute după expunerea la factori fizici precum aerul sau apa rece. Este considerată o formă cronică de urticarie, caracterizată prin perioade de remisiuni și exacerbări ce se întind pe mai mult de 6 săptămâni. Puseurile pot determina atât reacții cutanate minore, cât și reacții generalizate, mult mai severe, care pot pune viața în pericol (anafilaxie și angioedem). Încă nu au fost identificate cu exactitate cauzele alergiei la frig, însă anumite persoane prezintă celule ale pielii foarte sensibile din cauza unei gene moștenite, a unei boli sau a unui virus.

Citește și: 20 de lecţii de stil de la Dana Budeanu. Ce trebuie să ai în garderobă pentru un outfit perfect

Citește și: Victor Ponta spune că a jucat golf cu Donald Trump la Mar-a-Lago: „Ne-am întâlnit şi seara la cină. Au fost două cine'/ Cât l-a costat vizita în America

Citește și: Gheorghe Gheorghiu se bucură de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: „Pe vremea democraților, America s-a prăbușit total!'. Artistul locuiește de 10 ani în Detroit

În cazul formelor uzuale ale acestei afecțiuni, expunerea la temperaturi scăzute cauzează eliberarea de histamine și alte substanțe chimice în fluxul sangvin. Acestea sunt principala cauză a erupției cutanate sau urticariei care se dezvoltă și, în unele cazuri, a unei reacții severe la nivelul întregului organism. Potențiali factori declanșatori ai acestei reacții alergice pe piele pot fi activitățile în aer liber în zilele cu vreme rece, înotul ori băile în apă cu o temperatură scăzută, spațiile în care funcționează aerul condiționat sau care sunt ținute la temperaturi joase constant, precum camerele frigorifice. De regulă, temperaturile care declanșează acest tip de alergie au valori sub 4 grade Celsius.

Cum îți dai seama că suferi de alergie la frig

Alergia la frig la copii se manifestă similar cu forma întâlnită la adulții tineri și include apariția unei erupții cutanate post-expunere la rece cu leziuni urticariene, mai exact papule, plăci și/sau placarde eritemato-edematoase, tranzitorii (dispar de la sine în câteva ore) și pruriginoase (determină mâncărime de piele). În general, reacțiile sunt limitate la ariile de contact (de exemplu, umflarea mâinilor în alergia la frig pe mâini sau edemul buzelor după ingestia de băuturi reci), dar formele cele mai severe determină și febră, cefalee, oboseală accentuată și dureri articulare, care apar adesea atunci când toată pielea este expusă brusc la frig (de exemplu, după înotul în apă rece), potrivit Sanador. Senzația de arsură sau înțepătură apare, în general, după încălzirea zonei afectate.

Simptomele severe apar cel mai frecvent în urticaria generalizată și includ:

✔ angioedem (edemul țesutului subcutanat în special din jurul ochilor și al buzelor) cu anafilaxie;

✔ hipotensiune arterială și palpitații;

✔ insuficiență respiratorie acută (cu dispnee și edem orofaringian);

✔ pierderea bruscă a conștienței cu înec/moarte subită.

Alergia la frig se poate asocia și cu:

✔ unele infecții, precum boala Lyme, mononucleoza infecțioasă, toxoplasmoza, hepatita virală, infecția cu Helicobacter pylori sau HIV;

✔ alte tipuri de alergii (teren atopic);

✔ neoplazii, precum leucemia limfocitară cronică sau limfosarcomul;

✔ intoleranțe alimentare ori medicamentoase;

✔ în afară de formele clasice de alergie la frig descrise anterior, mai există și alte tipuri, printre care dermografismul dependent de frig (o formă ușoară de boală), urticaria la frig întârziată, în care leziunile apar la peste 24 de ore de la expunere, și urticaria colinergică indusă de frig, în care leziunile apar exclusiv la efort fizic efectuat în mediul rece.

Ce poți face dacă suferi de alergie la frig

Sunt cazuri în care alergia la frig trece de la sine, odată ce factorul declanșator, adică frigul, dispare, însă mai sunt și situații în care simptomele persistă. Nu există un tratament care poate vindeca această alergie, însă medicul poate asigura ameliorarea simptomelor pacientului și o listă de măsuri de prevenție de urmat.

Pentru cazurile mai ușoare, medicul poate recomanda antihistaminice fără prescripție medicală și evitarea expunerii la temperaturi scăzute. În situațiile în care urticaria la frig apare ca o consecință a unei alte afecțiuni, pot fi recomandate și medicații ce tratează boala declanșatoare identificată. Totodată, dacă reacțiile organismului sunt suficient de puternice pentru a conduce la anafilaxie, medicul poate prescrie un autoinjector cu epinefrină care trebuie să fie mereu la îndemâna pacientului.

Antibioticele și tratamentul hormonal sunt, de asemenea, folosite uneori în tratarea urticariei la frig. Prognosticul pentru pacientul cu urticarie la frig este încurajator: peste 50% dintre cei care suferă de această afecțiune se vor vindeca de la sine sau vor înregistra o ameliorare în decursul primilor 5-6 ani. Poți considera și câteva opțiuni naturiste pentru alergii.

Anumite ierburi și ceaiuri au proprietăți antihistaminice și pot conduce la ameliorarea simptomelor. Câteva exemple sunt rădăcina de lemn dulce, rozmarinul (are atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatoare), turmericul (are proprietăți antialergice, blocând eliberarea histaminei din mastocite – anumite celule care asigură funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar). De asemenea, de ajutor sunt saunele sau băile cu apă termală.

„Căldura binefăcătoare a saunelor întărește sistemul imunitar, prin activarea limfocitelor, care ajung mai repede prin vasele de sânge pentru a trata diferite inflamații. Alternanța dintre temperatura înaltă și cea rece, din circuitul de saune și piscine, crește rezistența și capacitatea corpului de a se adapta la frig, făcându-l mai puțin expus la viroze, gripe și alte afecțiuni ale sezonului rece, aflăm de la dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul unui centru SPA din Băile Herculane.

Totodată, saunele umede sunt ideale pentru a contracara efectul de uscare al vremii reci și al vânturilor de iarnă, care afectează pielea. Aburii, căldura și umiditatea hidratează pielea și ajută circulația sanguină, ameliorând durerile articulare și musculare. Mai mult decât atât, hidrotermoterapia, prin puterea binefăcătoare a apei termale, relaxează mușchii, în timp ce porii se deschid, pentru a elibera toxinele acumulate și pentru a absorbi substanțele minerale din apă.

Foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton