Atunci când decorezi camera unui copil, trebuie să ții cont că personalitatea lui se dezvoltă treptat şi că gusturile i se vor schimba frecvent. Ai în vedere acest aspect înainte de a revopsi toţi pereţii. Soluția cea mai simplă pentru satisfacerea tuturor gusturilor este să alegi culori neutre și să decorezi camera cu diverse accesorii în culorile lui preferate.
Un spaţiu care se schimbă în funcție de dorințele lui
O soluţie economică pentru a schimba decorul este vopseaua de tip ardezie folosită pe o secţiune de pe un perete sau un dulap, care va fi astfel transformată într-o tablă uriașă. O alternativă pentru vopsea poate fi folia autocolantă specială pe care se poate scrie cu creta. Dacă în primii ani ai vieţii copilului, această secțiune poate fi folosită pentru exprimarea creativității, mai târziu va fi perfectă pentru recapitularea lecţiilor. O altă soluție pentru artiștii în devenire poate fi un panou din plută încadrat într-o ramă colorată, care poate fi folosit pentru afişarea desenelor fără a găuri pereţii. Iar o idee minimalistă poate fi un fir de aţă pe care sunt suspendate cârlige de rufe, de care pot fi agăţate afișele şi desenele preferate sau o foaie cu tabla înmulţirii.
Cărţile şi spaţiul pentru cei pasionaţi de lectură
Cărţile pot fi aranjate în mai multe moduri, fie că transformi o piesă de mobilier sau un obiect pe care îl ai deja în casă, că apelezi la un meşter sau că iei ceva din magazin. Pentru carti pentru copii mici poţi folosi câteva rafturi pe care să le instalezi pe un perete, un suport pentru ziare şi reviste, cuburi de depozitare cu imprimeuri amuzante sau în culori uni, o etajeră sau chiar o bibliotecă clasică. Dacă ai un copil mai mare și este pasionat de lectură, poți amenaja un colț special, cu ajutorul câtorva perne sau al unei mici saltele, pe care poți pune și câteva pleduri. În funcție de cât de luminos este acest colț, folosește și niște surse de iluminat complementare.
Un birou reglabil, la înălțimea proiectelor lui
Crearea unei zone pentru birou este esențială. Dacă este suficient de mare, implică-l pe copil în alegerea biroului, astfel încât să aprecieze acest spațiu. De asemenea, asigură-te că nu există prea multe surse de distragere a atenției în jurul biroului. Îi va fi mai ușor să studieze dacă spațiul este făcut special pentru acest lucru. Organizează zona din jurul biroului astfel încât să îi fie totul cât mai la îndemână. Pentru un spaţiu de stocare 100% adaptabil în timp, foloseşte panourile perforate, care sunt ieftine şi pe care le poţi instala cu ajutorul unor cârlige diverse cutii.
O soluţie practică în ceea ce priveşte biroul propriu-zis sunt versiunile transformabile, cu picioare care pot fi reglate pe înălţime, pe măsură ce copilul creşte. Alege unul simplu şi adaugă ulterior diverse spaţii de stocare, precum un raft sau un dulap mic, în funcţie de nevoi.
Pereții și podeaua camerei se transformă în loc de joacă
Fără să faci modificări majore, poţi transforma pereții și podeaua într-un loc de joacă. Tot ce ai de făcut este să îţi foloseşti imaginația de copil. Podeaua poate deveni un traseu pentru maşini cu ajutorul unor benzi autocolante. Iar pe un perete poţi realiza prin aceeaşi metodă faţada unui magazin sau intrarea într-un pasaj secret. În funcţie de spaţiu, pentru un copil mai activ, poţi amenaja un perete de escaladă.
Când nu ai un colţ special pentru jocuri, camera se poate transforma rapid într-un spaţiu dezordonat. Soluția pentru a nu mai călca niciodată pe o cărămidă lego este o tablă mare de joc ce poate fi strecurată discret sub pat. Pentru un copil căruia îi place să facă gimnastică, soluţia poate consta în mai multe pătrate din burete, care apoi pot fi stivuite în colţul pentru lectură. Iar un cearşaf poate fi transformat într-un cort, un birou la NASA sau un restaurant.
Spaţiul pentru somn şi visare
Pentru vise plăcute, personalizează decorul, chiar şi lenjeria de pat, de exemplu, cu personajele preferate din desenele animate sau cu motive legate de pasiunile sale. Este o bună metodă de motivare pentru copiii care nu vor să meargă la culcare. Iar dacă ai un copil care se teme de întuneric, foloseşte o lampă cu un abajur interesant sau cu decupaje care să se reflecte pe tavan, pentru a crea un joc de lumini şi umbre. Dacă nu dispui de foarte mult loc, poţi alege un pat care este integrat în spaţiul de depozitare. Sau un pat amenajat la înălţime, sub care poţi instala biroul. Spaţiul din cameră va fi astfel organizat eficient.
Fiecare lucru la locul lui. Joacă-te cu forme și culori și stabilește un sistem de organizare cât mai simplu, pentru ca celui mic să îi facă plăcere să-și pună lucrurile în ordine rapid. Va avea astfel mai mult timp pentru joacă, studiu și pasiuni.
Sursa foto: Pexels.com
(P) Material publicitar realizat împreună cu Elefant.ro