Cum cureți încălțămintea albă

Cum cureți încălțămintea albă ca să nu o strici? E o întrebare la care caută răspuns mulți dintre noi. Mai ales dacă ne place albul imaculat din cap până-n picioare. Or, cum bine știm deja, încălțările albe sunt frumoase și apreciate, dar dau și cele mai mari bătăi de cap. Așa că e nevoie de trucuri cu adevărat magice pentru a ști să întreții și cum cureți încălțămintea albă.

Să porți încălțări imaculate denotă respect față de sine și față de cei din jur. Conferă un aspect îngrijit și un plus de eleganță. Bine, depinde de context… Dar încălțările sport albe arată cel mai bine, s-o recunoaștem. Numai că, din nefericire, se întrețin destul de greu. Asta dacă nu ești familiarizat cu acele trucuri de la profestioniști care îți arată cum cureți încălțămintea albă.

De ce se pătează urât încălțămintea albă

Până să înțelegi cum cureți încălțămintea albă, e important să știi de ce se pătează atât de urât. Și asta în ciuda faptului că te străduiești să o îngrijești cel mai bine. Indiferent de material, capătă, în timp, nuanțe gălbui sau maronii foarte inestetice. Și are un aspect învechit, deși nu ai purtat-o atât de mult. De ce se întâmplă asta?

Ei bine, oricâte trucuri ai pune în practică, cea mai mare greșeală pe care o poți face este să pui încălțările la uscat, în plin soare, fără să le fi scurs bine de apă. Razele ultraviolete influențează negativ aspectul țesăturii. Și duce la apariția petelor în locurile în care a rămas o cantitate mai mare de umezeală. De aceea, specialiștii recomandă ca încălțămintea albă să fie foarte bine scursă înainte de a o pune la uscat. Ba chiar poți folosi hârtie absorbantă, atât în interior, cât și în exteriorul încălțărilor. Cu cât e absorbită mai bine umezeala, cu atât e mai mic riscul de pătare.

Un alt motiv pentru care se îngălbenesc încălțările este utilizarea detergenților și a înălbitorilor în exces. Neclătiți corespunzător, pantofii din material textil rețin particulele în exces. Și, în loc să aibă efectul așteptat, vor acționa complet în contradicție. În plus, încălțămintea albă care a acumulat mult praf trebuie spălată temeinic. Chiar dacă aparent nu este chiar atât de murdară.

Cum cureți încălțămintea albă eficient

Fie că vrei să-ți salvezi pantofii sport preferați, fie ai de recuperat o pereche de botine din piele întoarsă ori niște teniși la modă, trebuie să știi cum cureți încălțămintea albă eficient. Iată cele mai populare metode recomandate de specialiști:

Apă și săpun lichid

Sună banal? Ei bine, când te întrebi cum cureți încălțămintea albă, este cea mai la îndemână soluție. Ai nevoie de o cană cu apă caldă și de o linguriță cu săpun de mâini sau detergent de rufe. Amestecă bine, apoi, cu o cârpă curată sau cu un burete alb, aplică soluția pe încălțări cu mișcări circulare. Dacă ai de-a face cu pete mai rezistente, folosește o periuță de dinți sau pentru unghii. Clătește bine, scurge orice strop de umezeală, umple-le cu hârtie absorbantă și lasă încălțările la uscat în aer liber. Atenție, nu clăti încălțămintea albă sub jet de apă sau scufundând-o în lichid! Îi poți deteriora aspectul.

Înălbitori

Cum cureți încălțămintea albă? Primul răspuns care îți vine în minte este clorul sau un alt tip de înălbitor. Totuși, produsele de acest tip conțin, de obicei, și alte ingrediente agresive. Mai ales dacă ai de curățat încălțări din materiale textile. Așa că trebuie să prepari o soluție foarte diluată pentru efectul dorit. Ai grijă să te apuci de treabă într-o încăpere foarte bine aerisită, dacă nu chiar afară.

Pune într-un vas o măsură de înălbitor și dilueaz-o cu patru sau cinci măsuri de apă. Prea mult înălbitor va duce la îngălbenirea încălțărilor. Folosește o periuță de dinți sau una pentru unghii și freacă ușor, cu mișcări circulare, fiecare centimentru de material. Insistă asupra tălpilor. La final, clătește bine și șterge apoi cu o cârpă uscată foarte curată. Umple încălțările cu hârtie absorbantă și lasă-le să se usuce foarte bine înainte de purtare.

Bicarbonat și oțet

O astfel de soluție este poate cea mai populară atunci când vine vorba despre cum cureți încălțămintea albă din material textil. Trebuie să amesteci 3 lingurițe de bicarbonat de sodiu cu o linguriță de oțet alb. Vei obține o pastă pe care o vei aplica, cu ajutorul unei periuțe, pe toată suprafața încălțărilor. O lași să acționeze câteva ore, până aproape se usucă. Apoi, cu puțină apă călduță, o îndepărtezi ușor. Clătești bine, scurgi toată umezeala și lași încălțările la uscat.

O altă metodă eficientă este să amesteci o lingură de apă fierbinte cu o lingură de oțet și o lingură de bicarbonat. Vei obține un alt fel de pastă, pe care o vei aplica la fel ca în metoda anterioară. Sau poți, pur și simplu, să dizolvi 3 lingurițe de bicarbonat într-un pahar cu apă călduță. Înmoaie apoi un prosop în soluția rezultată și șterge încălțările până vei obține efectul dorit. Oțetul acționează foarte bine și pentru pantofii din piele și piele întoarsă.

Amoniac

O altă soluție excelentă pentru îndepărtarea petelor este și amoniacul. Acesta ajută la curățarea încălțărilor albe, fără a afecta în vreun fel țesătura acestora. Umezește un tampon de bumbac cu amoniac. Șterge petele și apoi lasă tamponul sub formă de compresă în zonele îngălbenite, timp de 20 de minute. Cu o periuță, freacă din nou până obții efectul dorit. Clătește bine și lasă la uscat.

Apă oxigenată

Soluția cu apă oxigenată este foarte eficientă. Peroxidul de hidrogen acționează asemenea unui înălbitor. Toarnă 500 ml de apă oxigenată într-un recipient cu pulverizator și ajută-te cu o periuță. Pulverizează apa oxigenată pe toată suprafața de curățat, până se umezește bine. Freacă ușor petele cu periuța curată. Lasă apoi soluția să acționeze cam o jumătate de oră. Clătește cu apă caldă. Apoi, lasă să se usuce la aer și vor arăta din nou ca noi.

Pastă de dinți

Ei bine, da, ai citit bine. Când vine vorba despre cum cureți încălțămintea albă, pasta de dinți face minuni. Aplică pastă pe periuța de dinți și curăță suprafața pantofilor sport, insistând pe zonele îngălbenite. E bine să o lași să acționeze măcar 15 minute. Este recomandat să utilizezi o pastă de dinți albă sau pentru albirea dinților. Șterge pantofii cu o cârpă umedă, apoi lasă-i să se usuce, feriți de soare.

Zeamă de lămâie

Este adesea recomandată pentru curățarea încălțămintei albe. Ca și în cazul bicarbonatului de sodiu, 2-3 lingurițe de suc de lămâie amestecate cu un pahar de apă sunt suficiente pentru a obține efectul dorit. Se înmoaie o cârpă în amestecul obținut și se freacă pantofii. Sucul de lămâie va reîmprospăta nu doar aspectul, dar și mirosul neplăcut din pantofi.

Soluții profesionale

În cazul în care soluțiile casnice mai sus menționate nu îți inspiră prea multă încredere și consideri că pot deteriora în vreun fel calitatea încălțărilor, poți utiliza soluții profesionale speciale. În magazinele de specialitate găsești cu siguranță variante care te vor ajuta să-ți readuci la viață încălțările preferate.

Cum cureți încălțămintea albă din piele

Dacă avem de-a face cu încălțări cu șireturi, va trebui, înainte de toate, să le scoți. Apoi, încălțările se periază bine, pentru a îndepărta orice urmă de praf și murdărie. Prepară un amestec din apă călduță și detergent lichid (câteva picături de detergent la o cană cu apă). Înmoaie o periuță în soluție și curăță toată suprafața pantofului. Îndepărtează bine toate petele. Apoi, folosește un burete, pentru a elimina orice mizerie rămasă. Clătește bine cu o cârpă umedă. Înlătură apoi toată umezeala și lasă-i să se usuce bine.

Cum se spală șireturile albe

Dacă te interesează cum cureți încălțămintea albă, sigur ai în vedere și șireturile. Degeaba ai încălțări imaculate dacă șireturile nu sunt la fel. Așa că înălbitorii funcționează perfect în acest sens. Oricum, daci de spălat încălțări cu șireturi, acestea din urmă trebuie îndepărtate înainte. Le pui separat la înmuiat într-o soluție cu înălbitor și le lași să se înmoaie bine. Apoi, le poți pune în mașina de spălat, împreună cu celelalte rufe albe. Lasă-le la uscat bine înainte de a le repune pe încălțări.

Mașina de spălat ajută?

Din comoditate, alegem cea mai simplă metodă de spălare a încălțărilor. Și dacă nu în mașina de spălat atunci unde? De altfel, există acum și săculeți speciali pentru spălat încălțămintea la mașină. Numai că această metodă nu este eficientă la toate tipurile de încălțăminte albă.

Tenișii se pot curăța impecabil, în vreme ce alte modele pot avea de suferit. Încălțările din piele naturală netedă sau din piele întoarsă se spală doar manual, deoarece se pot distruge.

Poți spăla încălțămintea în mașina de spălat la cel mai scurt program și la cea mai mică temperatură. Trebuie să adaugi o cantitate foarte mică de detergent și uită de balsam.

Spălarea pantofilor sport implică și curățarea tălpicilor. Acestea se curăță cu apă, detergent și alcool. Pentru îndepărtarea mirosurilor provocate de bacterii, folosește și puțin oțet sau bicarbonat.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: famousfootwear.com.au, bhg.com,

Citește și Cum să speli rufele colorate ca să-și păstreze strălucirea

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton