Cum dresezi o pisică

.

Cum dresezi o pisică pare să fie mai degrabă o întrebare retorică. Și asta pentru că, după cum știm prea bine, drăgălașele feline sunt pline de personalitate. Odată ce pun stăpânire pe sufletele celor din jur, se consideră superioare și își tratează „supușii' ca atare. Totuși, deși pare imposibil, există tehnici care te învață cum dresezi o pisică.

Iubitorii pufoșeniilor mieunătoare știu prea bine ce înseamnă traiul alături de ele. Și probabil te-ai întrebat și tu cum reușesc unii să le facă să se comporte într-un anumit fel. Mai ales când privești reclame sau secvențe din filme. Îți zici, poate, că sunt trucaje sau rezultatul măiestriei operatorilor cu ajutorul tehnologiei moderne. Ei bine, specialiștii știu cum dresezi o pisică fără prea mult efort. E nevoie doar de multă dragoste, de răbdare și de determinare.

De ce e important să știi cum dresezi o pisică

În ciuda ideilor preconcepute, pisicile chiar au nevoie de antrenament fizic și mental. Și asta pentru că, dacă nu sunt stimulate și nu se dezvoltă corespunzător, se plictisesc. Ai putea crede că nu e mare lucru. Dar plictiseala duce la probleme grave de sănătate. Pot apărea tulburări de comportament și afecțiuni fizice pe termen lung. Să nu te miri că pisica are un comportament distructiv, se îngrașă mult, e depresivă sau se îmbolnăvește des. Sunt consecințe ale… plictiselii.

Drept urmare, antrenamentul și dresajul nu te ajută numai pe tine, ca aparținător al felinei. Dimpotrivă, exercițiul fizic și psihic îi oferă pisicii o stare bună de sănătate și o menține în formă până la adânci bătrâneți. În plus, momentele amuzante petrecute împreună vă ajută să vă dezvoltați relația și să vă întăriți legătura. Va apărea un plus de încredere între voi, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru ambele părți.

Pe măsură ce înveți cum dresezi o pisică, vei înțelege mai profund personalitatea felinei, limbajul trupului și felul în care îi funcționează mintea. Și toate sunt valabile și în ceea ce te privește. Mai mult, antrenamentele vor fi de folos în eliminarea tulburărilor de comportament nedorite ale pisicii. Cum spuneam, o pisică plictisită poate crea probleme. Așa că, dacă vrei o pisicuță blajină, care nu distruge locuința, care nu zgârie, nu mușcă și nu atacă, atunci trebuie să o menții în formă. Și găsești în cele ce urmează cum dresezi o pisică mai ușor chiar decât un câine.

Cum dresezi o pisică

Fie că vrei să o „îmblânzești', fie îți dorești să facă tot felul de trucuri ca-n reclame, îți poți educa pisica. Și nu e neapărat necesar să o duci la școală pentru asta. Trebuie doar să vrei și să ai răbdare. Înainte de toate, e important să-ți stabilești scopul dresajului. Asta ca să poți începe cu ce te interesează mai mult.

De reținut că nu vom ști niciodată ce se întâmplă cu adevărat în creierul unei pisici. Așa că, înainte de începe să afli cum dresezi o pisică, trebuie să înțelegi modul în care pisicile învață. Pisica învață prin trăirea experienței. Dacă o experiență este bună și îi face plăcere, pisica va încerca să o repete. Dacă experiența este neplăcută, pisica o va evita în viitor. Cheia educării pisicilor are la bază înțelegerea comportamentelor și a faptului că acțiunile bune trebuie răsplătite și recompensate.

Există deținători de feline care, involuntar, își recompensează pisicile tocmai pentru comportamente neplăcute. Spre exemplu, mulți se plâng că pisicile îi trezesc în creierii dimineții, mieunând frenetic. Ei bine, tocmai ei sunt cei care se dau imediat jos din pat și și hrănesc gălăgioasele, se joacă cu ele sau le scot în curte. Cu alte cuvinte, ei înșiși și-au dresat pisicile să devină „ceas deșteptător'. Căci pisicile au învățat că acest comportament le aduce exact ceea ce vor.

10 pași pentru a antrena cu succes o pisică

Câteva ustensile și recompense îți vor fi de folos

Sunt câteva lucruri care pot fi de ajutor în dresajul pisicilor. Ca și la căței, „clickerul' și recompensele fac minuni. Există și clickere cu arătător, care potențează efectul sunetului. Recompensele eficiente sunt diferite, de la pisică la pisică. Și asta pentru că gusturile diferă. Unora le plac recompensele uscate, altele preferă hrana umedă sau peștele ori carnea. Pentru recompense, vei avea nevoie și de un recipient, desigur, pe care să-l ai în permanență cu tine.

Începe cu ce este mai ușor

Oricât de mare ar fi tentația să te „arunci' din start la trucuri complicate, alege mai degrabă noțiunile elementare la început. Altfel, e posibil să intervină frustrarea de ambele părți. Drept urmare, vei renunța la inițiativă și pisica va fi și mai plictisită. Așadar, cel mai simplus pas de început ar fi să-ți înveți pisica faptul că, atunci când aude sunetul clickerului, primește ceva bun. Este un pas înainte. Și pare simplu, dar nu este deloc așa. După ce pisica a învățat să asocieze sunetul cu recompensa, totul va decurge ceva mai ușor.

Ședințele de antrenament durează puțin

Ca în oricare alt aspect al vieții, ce-i prea mult strică. Gândește-te că nu devine felina „docent' într-o zi, oricât de mult timp te-ai strădui să-i acorzi. Și e și complicat să-i captezi atenția pisicii multă vreme. Așadar, ședințele de dresaj trebuie să fie scurte, dar constante. Astfel, pisica va rămâne concentrată și nu își va pierde interesul. Pentru început, câte o ședință de 3-5 minute pe zi e mai mult decât suficient. Apoi, se pot face câte două ședințe pe zi. Durata va crește progresiv, dar nu va depăși niciodată 15 minute. Și încearcă să închei antrenamentul într-o notă pozitivă, înainte ca pisica să-și piardă interesul. Chiar dacă asta se va întâmpla la început și numai după un minut.

Orice sursă de distragere trebuie eliminată

Dacă te întrebi cum dresezi o pisică, în niciun caz nu opta pentru un spațiu plin de „ispite'. Cel puțin la început, alege o încăpere liniștită pentru ședințele de antrenament. Cu cât mai puține zgomote și atracții, cu atât mai bine. Alți membri ai familiei, alte animăluțe sau imaginile de la fereastră pot compromite orice încercare de antrenament. Pisica trebuie să fie concentrată exclusiv asupra „lecției' pe care o are de învățat. Dacă ai mai multe pisici, trebuie să știi că ședințele „de grup' nu funcționează în cazul lor.

Recompensele sunt consistente și se dau imediat

Clickerul atenționează pisica de faptul că a executat corect o comandă și că merită ceva bun în schimb. De aceea, este esențial ca recompensa să fie oferită imediat ce s-a auzit sunetul și pisica a făcut ce i-ai cerut. Pentru că sunetul înseamnă promisiunea unei delicatese, trebuie ca recompensa să fie una cu adevărat care merită efortul. Și apoi, să nu te miri dacă îți vei vedea felina executând comenzi și în afara clickurilor, doar pentru a primi bunătățile.

Găsește recompensa potrivită

Dacă ai văzut tu pe internet un filmuleț în care cineva își dresa pisicuța cu nu știu ce crochete, asta nu înseamnă că și pisica ta va fi la fel de încântată de acel tip de recompensă. Căci nu există niciun truc magic, universal valabil, când vine vorba despre recompense. E pur și simplu ca și la oameni. Dacă îți place ceva, mănânci, dacă, nu. Așa că e cazul să alegi drept recompensă ceea ce îi place la nebunie pisicii tale și nu ar refuza nici când e cu burta plină. Și nu e neapărat să fie doar un singur fel de bunătăți.

Cu timpul, vei putea observa că felina reacționează cu promptitudine la un anumit tip de tratație. Și îți va fi mai ușor să știi ce să alegi. Atunci, îi vei oferi cele mai bune delicatese pentru ea când va executa comenzi mai dificile. Și nu trebuie să cumperi tot felul de recompense speciale sau cine știe ce produse lăudate, scumpe. E suficient să te limitezi la ce ai în casă, dar adoră pisica ta.

Poate te întrebi ce e de făcut dacă pisica e sătulă sau nu e atrasă de hrană ca recompensă. Ei bine aici tu joci rolul principal. Căci orarul de hrană al pisicii este stabilit de tine. Iar dacă are hrană în permanență la dispoziție nu te aștepta să acționeze cum vrei tu. Drept urmare, ajustează programul de masă în așa fel încât să îi fie foame în preajma momentului în care are loc ședința de antrenament.

Pedepsele nu funcționează

Nicio ființă nu reacționează pozitiv la pedepse. Iar pisicile cu atât mai mult! Să pedepsești o pisică atunci când se comportă necorespunzător înseamnă să distrugi și cea mai mică fărâmă de încredere pe care ți-a acordat-o vreodată. În plus, îi va crea stări de anxietate și de stres. Or, ședințele de dresaj presupun clădirea încrederii și sporirea stării de bine a ambelor părți implicate. Iar asta înseamnă să răsplătești fiecare lucru bun. Unele pisici au comportamente neplăcute doar ca să atragă atenția stăpânilor. Iar dacă reușesc vor continua seria de acțiuni.

Dacă vezi că pisica se încăpățânează să nu facă ce îi ceri, nu insista. Renunță în acel moment și ia-o de la capăt altă dată. Sau oferă-i o alternativă. Spre exemplu, dacă vrei să o faci să renunțe la zgâriatul canapelei, oferă-i în schimb un alt obiect pe care să îl poată zgâria. Poate fi un covoraș sau un obiect special confecționat pentru asta. Și folosește-l pentru ședința de dresaj.

E nevoie de disciplină

Ca în orice domeniu, ca să te bucuri de succes, e nevoie de disciplină. În ce privește educația pisicii, nu înseamnă că trebuie să faci ședințele de antrenament în fiecare zi la aceeași oră. Totuși, e indicat să folosești întotdeauna aceleași formulări pentru comenzi, aceleași gesturi și același ton al vocii. Altminteri, creezi confuzie, iar rezultatele nu vor fi cele așteptate.

Antrenamentele se fac în momentul potrivit

Training requires a lot of focus from your cat, so you will want to be strategic about when you do your training sessions. After a nap or first thing in the morning is usually a good time, as your cat will be rested and ready for an activity. Right before mealtimes are great too because your cat will be more willing to work for their treat rewards if they’re a bit hungry. If your cat tends to be active at bedtime, you can engage in a training session with them before you go to sleep to help tire them out too.

Toți membrii familiei trebuie să se implice

Dacă la antrenament nu e bine să fie mai mulți prezenți, respectarea regulilor în afara ședințelor de lucru este obligatorie pentru toți membrii familiei. Și este cu atât mai important să fie riguroși cu toții, dacă se dorește înlăturarea comportamentelor necorespunzătoare ale pisicii. Spre exemplu, dacă pisica este pe cale să învețe să nu mai zgârie mobilierul, e important ca cel care o vede greșind să o corecteze. E suficient ca unul dintre mebrii familiei să ignore acest gest pentru ca lecția să nu mai fie valabilă. De reținut că implicarea celor care locuiesc în aceeași casă cu pisica în educația acesteia este utilă și pentru dezvoltarea aptitudinilor de socializare ale pisicii.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: catschool.co, pisicata.ro,

Citește și De ce torc pisicile și ce înseamnă fiecare tip de tors

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton