Cum influențează tehnologia viața copiilor

.

Copiii din prezent se află în prima linie când vorbim despre revoluția digitală. Dispozitivele inteligente, rețelele sociale și mass-media schimbă copilăria în moduri radicale.

Consiliul Europei a emis câteva recomandări importante în privința drepturilor copiilor în mediul digital, bazându-se pe Noul Regulament General de Protecția Datelor (GDPR), pentru a stabili, astfel, limitele pe care copiii le au în a folosi datele lor. A fost creat chiar și un ghid pentru părinți, pentru ca aceștia să poată monitoriza dezvoltarea digitală a celor mici. Există, mai mult ca oricând, o conștientizare a faptului că tehnologia în perioada copilăriei trebuie controlată.


În ultimii ani, tabletele au ocupat primele locuri în topurile celor mai dorite cadouri, ele fiind cumpărate de unul din patru părinți. Totodată, unul din zece părinți consideră că un smartphone, o cameră digitală sau un eReader se numără printre cele mai potrivite daruri pentru un copil. De asemenea, jocurile video sunt foarte populare în rândul celor mici.

Dezvoltarea constantă a noilor tehnologii prezintă multiple avantaje, dar are și dezavantaje, mai ales când vine vorba despre cei mici. Unele obiecte care în trecut erau esențiale sunt astăzi înlocuite cu telefoanele inteligente. Astfel, nu mai ai nevoie de un ceas deșteptător pentru a te trezi dimineața, pentru că poți seta alarma de la telefon. Totodată, un ceas de mana clasic începe să piardă teren în detrimentul unui smartwatch.


Când vine vorba despre copii, ceasul a devenit desuet. Un exemplu în acest sens este că mai multe școli din America și Marea Britanie au luat decizia de a renunța la ceasurile analogice din sălile de curs, pentru că cei mai mulți elevi nu le pot citi. 

Copiii din prezent fac parte dintr-o generație care a crescut înconjurată de tehnologie și internet. Ei folosesc zilnic telefoane mobile, tablete, eReaders și computere, dar când sunt puși față-n față cu obiecte care au fost la modă în trecut, ei pot avea probleme în a le găsi utilitatea, afirmă specialiștii.

Studii recente citate de cotidianul The Telegraph arată că sunt mai mulți copii care pot juca un joc pe computer sau pot folosi o aplicație pe smartphone decât să meargă pe bicicletă, să își lege șireturile sau să înoate singuri.

Deși dovezile nu sunt încă 100% precise, unii cercetători susțin că folosirea tehnologiei încă din primii ani de viață modifică semnificativ organismul copiilor. Cazurile celor care suferă de miopie s-a dublat din 1960 până în prezent, iar obezitatea este una dintre principalele probleme cu care se confruntă cei mici. În Europa se vorbește chiar despre o epidemie de obezitate. Totodată, medicii spun că numărul pacienților tineri care se confruntă cu dureri de spate și de gât (cauzate, cel mai probabil, de postura inadecvată în perioada folosirii smartphone-ului) este în creștere. Pe de altă parte, și numărul aplicațiilor și al dispozitivelor inteligente care monitorizează nivelul activității fizice este în creștere.


Totodată, designul unor jocuri video și al unor aplicații pot afecta creierul copiilor. Multe dintre acestea sunt structurate în jurul unor „bucle de recompensă, care distribuie în mod regulat stimulente, inclusiv dopamină, pentru a continua jocul. Mai mult, funcțiile de redare automată de pe YouTube și alte site-uri video consolidează aceste ritmuri. Potrivit specialiștilor, aproape toate interacțiunile digitale, mai ales cele din social media, sunt concepute în mod deliberat ca utilizatorul să le repete, iar și iar. 


O altă problemă intens dezbătută care îi vizează pe copii are legătură cu rețelele sociale. Există o creștere a sentimentului de inadecvare și singurătate, întreținut de social media, care afectează sănătatea mintală a copiilor și tinerilor. Adolescenții care petrec mai mult de trei ore online sunt cu 35% mai predispuși să se gândească la suicid, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite.

Cu toate acestea, tehnologia este parte integrantă din viața copiilor din prezent, iar acordarea celor mici a instrumentelor necesare pentru a folosi tehnologia într-un mod creativ și supervizarea lor în timp ce navighează pe internet reprezintă soluții utile pentru a-i ajuta să se dezvolte armonios în era digitală. 


Sursă foto: DONOT6_STUDIO/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Elefant