Cum ne putem îmbunătăți starea de bine: 4 sfaturi utile

.

Emoțiile fac parte din trăirile omului, indiferent că e vorba de fericire, entuziasm, tristețe, durere sau anxietate. Cu toate acestea, emoțiile negative sunt cele care au un impact semnificativ asupra stării noastre de bine și care ne pot afecta modul în care percepem lumea din jur și activitățile noastre zilnice.

O stare de bine generală nu doar că ne ajută să trăim o viață fericită și liniștită, ci poate crește calitatea vieții și susține starea noastră de sănătate, așa cum evidențiază studiile efectuate în acest sens. Totuși, este important să știm ce măsuri putem lua pentru a ne îmbunătăți starea de bine, dar și cum putem identifica factorii care ne influențează la nivel psihologic:


Reducerea nivelului de stres

Stresul, cu precădere stresul excesiv, ne poate influența semnificativ și poate duce la apariția unor tulburări psihice, cea mai frecventă fiind anxietatea. Aceasta ne poate afecta echilibrul psihic și poate avea efecte negative inclusiv pentru cei din jurul nostru. De altfel, anxietatea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni psihice, care poate fi cauzată de numeroși factori, inclusiv de stres.

De aceea, este necesar să putem identifica factorii care duc la apariția stresului și să încercăm să îi gestionăm cât mai bine. Mișcarea, anumite suplimente și chiar reducerea consumului de cafeină sunt câțiva dintre factorii care pot contribui la reducerea stresului și a stărilor de anxietate.


Un stil de viață activ

Exercițiile fizice nu doar că susțin sănătatea sistemului osos și muscular, ci au și un impact semnificativ asupra sănătății mintale. Astfel, mișcarea este una dintre cele mai bune tehnici de stimulare a producției de serotonină, cunoscută drept „hormonul fericirii’.

Este important să găsim un tip de exerciții fizice pe care să le practicăm cu plăcere, dar și să exersăm cu măsură, pentru a nu ne suprasolicita organismul. Chiar și o simplă plimbare pe jos de 30 de minute, alături de animalul de companie sau singur, în parc, este suficientă pentru a ne simți bine. Cel mai important este ca acesta să devină un obicei zilnic.

O alimentație echilibrată

O alimentație echilibrată ne oferă nutrienții de care avem nevoie pentru un organism sănătos. Acest lucru are, în mod implicit, un impact și asupra stării noastre de bine. De exemplu, așa cum am menționat anterior, consumul de cafeină poate fi un factor de risc pentru apariția stresului și a tulburărilor de anxietate.


În plus, atunci când urmăm un plan alimentar echilibrat, putem reduce riscul mâncatului pe fond emoțional, o modalitate greșită prin care răspundem la momente stresante, la emoții negative și la situații dificile. Iar acest comportament alimentar poate contribui atât la creșterea în greutate, cât și la declanșarea unor perturbări metabolice și psihice.

Odihnă suficientă

Deși poate fi considerat unul dintre cele mai comune sfaturi în acest caz, odihna și somnul sunt extrem de necesare pentru starea noastră de bine. Organismul nostru are nevoie de odihnă pentru a se recupera și pentru a-și aduna energia necesară ca să funcționeze la nivel optim. Iar acest mecanism este benefic pentru starea noastră fizică și mintală din timpul zilei.


În plus, somnul contribuie la echilibrarea hormonală, fapt care are strânsă legătură cu emoțiile și cu starea noastră de spirit, așa cum evidențiază studiile. Cel mai probabil, atunci când resimțim un dezechilibru emoțional, poate fi vorba de lipsa somnului. De regulă, adulții ar trebuie să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte pentru ca organismul să se refacă și pentru a avea energia necesară a doua zi.

Așadar, starea noastră de bine poate fi influențată de numeroși factori, însă există soluții care ne pot ajuta să restabilim echilibrul emoțional. Reducerea nivelului de stres contribuie la scăderea riscului de apariție a stărilor de anxietate, în timp ce odihna, alimentația și mișcarea sunt benefice pentru starea noastră fizică și mintală.


Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Secom