Cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna

.

Cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna chiar este o problemă a multora dintre noi. În general, femeile au mai mult de suferit din această cauză. Dar și bărbații se confruntă cu ea. Iar când îți simți extremitățile înghețate, parcă nimic nu te mai poate încălzi. Așa că iată cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna.

Că-s de vină hormonii, că e circulația sângelui mai proastă, fie suferi de o afecțiune sau pur și simplu din cauza frigului, e important să știi cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna.


De ce sunt mâinile și picioarele mai reci

Înainte de a te informa despre cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna, ar trebui să știi și de ce se răcesc mai repede extremitățile corpului. Cauzele sunt multiple. Iar dacă senzația durează de mult timp și e pronunțată, ar trebui să ceri părerea unui medic. Și asta pentru că poate fi vorba despre o afecțiune fizică sau psihică. Spre exemplu, anemia, circulația periferică deficitară, tulburările tiroidei ori cele hormonale sau Boala Raynaud îi fac pe cei ce suferă de ele să își simtă mai mereu mâinile și picioarele reci. În plus, artrita mai dă și ea dureri în sezonul rece.

Femeile resimt această neplăcere mai mult decât bărbații. Nu că aceștia din urmă ar fi scutiți. Doar că femeilor li se întâmplă asta mai des. Drept „recompensă’ femeile sunt expuse mai rar riscului de face hipotermie decât bărbații. Și asta pentru că organismul femeii e conceput să rețină mai bine căldura în interiorul corpului.


Totuși, dacă simți mâinile și picioarele reci în permanență, ar trebui să iei legătura cu un specialist. Mai ales dacă observi și alte semne cum ar fi:

-Piele crăpată și/sau îngroșată

-Leziuni care se vindecă greu

-Iritații cutanate

-Senzația de picioare obosite chiar și dimineața

-Modificarea greutății

-Dureri la nivelul articulațiilor

-Febră

Cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna

Dacă starea ta de sănătate este optimă, iar medicul a confirmat asta, atunci nu ai altceva de făcut decât să apelezi la diferite metode pentru cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna. Așa că iată câteva sugestii:


1.Hrănește-te corespunzător

Ai putea spune că nu are nicio legătură alimentația cu frigul. Ei bine, greșești. Căci alimentele joacă un rol crucial în menținerea stării de sănătate a organismului. Așadar, chiar dacă gândești contrariul, mâncărurile picante trebuie evitate, la fel ca și dulciurile și prăjelile.

Pe perioada iernii, se recomandă mâncărurile bogate în grăsimi sănătoase și carbohidrați, care ajută organismul să le digere eficient. În plus, programul meselor ar trebui să fie diferit în sezonul rece. Cu alte cuvinte, ar trebui să mănânci câte puțin și des, ca să îi furnizezi organismului energia de care are nevoie pentru a-și regla funcțiile.


Băuturile calde sunt și ele benefice. Încălzesc corpul și te ajută să scapi de senzația de frig de la nivelul mâinilor și picioarelor. Ceaiurile ar trebui consumate de două ori pe zi, mai ales din mesteacăn, ginkgo biloba sau coada-calului. Chiar și vinul fiert ajută la menținerea temperaturii optime la nivel periferic. Cafeaua blochează contractarea vaselor de sânge și favorizează pierderea căldurii corporale.

2.Masajul zilnic ajută

Nu ai nevoie de un specialist care să facă asta pentru tine. Îți poți masa și acasă, în fiecare zi, mâinile și picioarele. Ai putea face din asta un obicei. Dimineața, la trezire, și seara, înainte de culcare, îți poți masa mâinile și tălpile. Astfel, stimulezi circulația sângelui și ajuți organismul să se adapteze mai ușor la schimbările de temperatură. În plus, băile fierbinți, seara, contribuie la încălzirea corpului și aduc și relaxare.


3.Hidratează-te

Hidratarea joacă un rol extrem de important pentru circulație corespunzătoare a sângelui. Asta înseamnă să bei multe lichide, în special apă, în reprize repartizate pe tot parcursul zilei. Pe lângă apă, poți bea ceai, lapte sau ciocolată caldă. Evită băuturile care deshidratează, precum cele alcoolice sau cafeaua.

4.Mișcă-te constant

Nu aștepta să îți înghețe extremitățile. Ai grijă să faci mișcare pe tot parcursul zilei. Chiar dacă trebuie să lucrezi la birou sau static, pune-ți în mișcare degetele de la mâini și de la picioare continuu. Astfel, ajuți la păstrarea fluxului sanguin normal. Ridică-te și fă câțiva pași, măcar câte 5-10 minute, la fiecare oră de stat pe loc. Genuflexiunile și balansul de pe vârfuri pe călcâie ajută mult.


Dacă nu ai cum să faci pauze atât de dese, încearcă să faci exerciții stând pe scaun, ca să-ți pui sângele în mișcare. Rotește-ți brațele și gleznele. Mișcă-ți brațele în cercuri cât de mari și cât de repede poți. Antrenamentul pentru umeri te va încălzi, iar forța mișcării va împinge sânge cald către degete.

Te numeri printre cei care țin mâinile în buzunar în mers pentru a le proteja de frig? Nu e bine. Obții tocmai efectul opus. Degetele îngheață mult mai repede, căci circulația sângelui este mult îngreunată. Ideal ar fi să plimbi mâinile pe lângă corp, pentru a stimula circulația și a menține temperatura optimă.


Chiar dacă ți se pare ridicol ori amuzant, pasul pinguinului este un fel de mișcare care ajută mult în cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna. Cu brațele lipite de corp, întinde palmele în unghi drept față de corp. Ridică și coboară umerii. Ar trebui să simți cum sângele cald circulă în jos prin încheieturi. Sau poți să țopăi pur și simplu. Orice tip de mișcare face bine.

În cele din urmă, gestul clasic de a ține mâinile în cele mai călduroase zone ale corpului funcționează perfect. Așa că poți să îți freci puțin palmele, apoi le pui la subraț sau între picioare, în zona inghinală. Ține-le până se încălzesc complet, chiar dacă durează câteva minute.

5.Îmbracă-te adecvat

Când vine vorba despre cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna, „haina îl face pe om’, cum spune zicala. Și este foarte important să porți îmbrăcăminte și încălțăminte de calitate. Asta nu înseamnă că trebuie să fie foarte scumpe sau de firmă. Trebuie să fie confecționate din materiale care păstrează căldura și permit corpului să respire. În plus, ajută stilul de îmbrăcat „multistrat’. Asta îți permite să poți da jos din haine când intri într-o încăpere încălzită. Și menții astfel temperatura corpului constantă.

Căciula

Ai putea spune că nu are nicio legătură căciula cu mâinile și picioarele reci. Ei bine, faptul că ai capul descoperit face să pierzi căldură. Drept urmare, vei observa că o căciulă potrivită te va ajuta să ai picioarele mai calde iarna.

Mănușile

Cele mai eficiente sunt făcute din piele sau din material sintetic cu proprietăți de izolare termică. Dat fiind că iarna implică și multă umezeală, e recomandat să ai mereu o pereche de mănuși de schimb la tine. Imediat ce se umezește o pereche, aceasta trebuie schimbată. Un material impermeabil și izolator termic nu va mai permite pierderea căldurii. Mănușile din material polar sunt cele mai bune pe ger. Împiedică pătrunderea aerului rece și mențin căldura la nivelul degetelor.

Mănușile fără degete sunt mult mai eficiente decât celelalte. Păstrează mai bine căldura, iar când le dai jos nu mai apare acea senzație de amorțeală. Același lucru este valabil și pentru manșoane. Nu mai sunt la modă, dar sunt foarte utile. În plus, în cazul mănușilor, mărimea contează.

E foarte important ca acestea să fie suficient de lungi cât să nu rămână foarte mult spațiu între manșete și marginea lor. Și contează să nu fie prea fixe pe degete. Aerul trebuie să poată circula în spațiul dintre degete și materialul mănușilor. Faptul că îți poți mișca lejer degetele în mănuși ajută mult la stimularea circulației sângelui. Și nu e nimic greșit dacă porți pulovere sau haine cu mâneci mai lungi, așa încât să le poți trage cât mai mult peste mâini. E o protecție termică în plus.

Șosetele

Dacă în cazul mănușilor lâna este de evitat, pentru șosete aceasta este chiar recomandată. Și chiar sunt indicate toate fibrele naturale pentru șosetele de iarnă. Cel mai important este să ai grijă să fie mereu uscate și confortabile. În loc să pui mai multe perechi de șosete, alege o pereche din lână, confortabile, și ia la tine șosete de schimb. Cu cât piciorul e îmbrăcat mai gros în încălțări, cu atât va fi mai imobilă talpa. Astfel, circulația sângelui nu va mai fi corespunzătore. Și efectul va fi contrat celui dorit.

Încălțările

Se numără printre cele mai importante obiecte când vine vorba despre cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna. Așa că merită să investești în încălțăminte de calitate. Ai nevoie de încălțări cu talpa destul de groasă, care să nu alunece, dar să fie flexibilă. Cu cât distanța dintre picior și sol este mai redusă, cu atât vei simți mai mult frigul. Se poate rezolva acest aspect cu ajutorul tălpicilor din lână.

Dacă încălțările sunt prost confecționate, materialul permite pătrunderea apei. Iar asta accentuează senzația de rece. Așadar, e de preferat încălțămintea impermeabilă, cu căptușeală groasă. În cazul în care ai mult de mers pe jos până la serviciu, folosește încălțări adecvat pentru drum și ține la locul de muncă o pereche de încălțări de schimb confortabile. Atât la serviciu cât și acasă, poți încălța cizmulițe îmblănite de interior. Sau acei ciorapi îmblăniți cu tală aderentă pot fi o soluție.

6.Apelează la ajutoare pentru încălzire

Nu, nu ne referim la cele de la stat. Este vorba despre ustensile și accesorii menite să ajute la menținerea temperaturii optime a corpului.

Încălzitoare pentru palme

Există acum acele pernițe care se activează printr-un click, apoi se pun în apă caldă pentru a fi reutilizate. Le poți ține în buzunare sau în interiorul mănușilor. Există tot felul de astfel de încălzitoare, fie care se activează la aer, fie în cuptorul cu microunde sau prin intermediul cablului USB.

Trucuri de la bunica

Banala sticlă cu apă caldă pusă la picioare poate fi un ajutor de nădejde. La fel de eficiente pot fi și buiotele sau săculeții umpluți cu boabe de fasole, de orez sau de grâu, încălzite în cuptorul clasic sau la microunde. Există de altfel și pernițe speciale pentru microunde, special concepute pentru a ne încălzi.

Păturica electrică

Pentru ca temperatura corpului să să păstreze constantă, e important și somnul de calitate. Patul trebuie să fie neapărat cald când ne așezăm pentru somn. Altfel, se instalează deja senzația de frig și ne încălzim greu. O pătură electrică poate face minuni în acest sens. Există acum unele care pot fi programate să pornească și să se oprească la momentul dorit. Recomandat ar fi să nu adormi cu pătura pornită și nici să nu o folosești în același timp cu sticla cu apă caldă. Ca orice obiect conectat la curent electric poate prezenta riscuri.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: realtree.com, ageuk.org.uk,

Citește și Care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață