Dacă ți s-a întâmplat vreodată să îți uiți banii sau cardul acasă, trebuie să știi că la magazinele care au POS și posibilitatea de a plăti cu cardul, poți plăti cu telefonul mobil. Lucrurile sunt foarte simple și mulți oameni folosesc această metodă pentru a nu risca să își piardă cardul. Dar cum să faci acest lucru? Citește în continuare.
Plățile mobile – ce sunt și cum se fac
Când vine vorba de înțelegerea plăților mobile trebuie să vorbim despre cum funcționează, serviciile disponibile și multe altele, astfel încât să ai o referință completă atunci când vine vorba de configurarea și utilizarea lor.
Așadar, vom analiza toate modalitățile de a plăti în magazine și de a face plăți către prieteni, contacte și multe altele.
Cum funcționează plățile mobile și de ce ai nevoie
Există două modalități principale de a plăti cu telefonul mobil. Prima, care vizează în principal plățile în magazine, constă în utilizarea telefonului mobil ca un card fizic, ca un substitut al unui card de debit/credit.
Condiția prealabilă pentru această funcție este să ai un cip NFC în telefon, deoarece acesta este cipul care va permite telefonului nostru și POS (Point of Sale Terminal) să comunice.
Ce este compostul și cum să-l faci la tine acasă
Cu plățile NFC, putem folosi telefonul ca și cum ar fi un card de credit sau de debit fizic.
Mai târziu vom vedea că, în cazul utilizării NFC, vom putea să ne descărcăm cardurile fizice în mod virtual pe telefon, precum și să plătim cu aplicațiile proprii ale băncii sau prin intermediul diferitelor servicii.
De asemenea, este posibilă asocierea acestui tip de plată cu dispozitive precum Apple Watch Series 7 sau Samsung Galaxy Watch4, deoarece acestea dispun de acest cip. Mai sunt și altele.
Dacă nu ai NFC, poți efectua plăți cu ajutorul aplicațiilor care îți permit să faci transferuri imediate, cum ar fi Revolut sau aplicațiile de Home Banking de la aceeași bancă, unde transferul intră instant.
Servicii de plată fără contact NFC
Când vine vorba de plăți NFC cu telefonul mobil, există mai mulți jucători. Deși fiecare serviciu are propriile particularități, baza este aceeași: folosirea telefonului mobil ca un card fizic care îți permite să plătești la orice POS.
Google Pay
Google Pay este serviciul Google pentru efectuarea de plăți prin intermediul telefonului mobil. Este foarte simplu de utilizat și este compatibil cu multe bănci.
Singurul lucru pe care trebuie să îl facem este să descărcăm aplicația pe telefon, fiind întotdeauna recomandat să facem acest proces din Google Play Store.
După ce ai descărcat aplicația, tot ce trebuie să faci este să adaugi un card pentru plăți contactless. Poți consulta lista băncilor compatibile pe pagina de asistență a Google.
Această listă este actualizată în mod constant, așa că ar trebui să o verifici din când în când dacă aștepți ca banca să devină compatibilă.
Citește și: De ce sunt roșiile roșii
După ce ți-ai configurat cardul, trebuie doar să ai NFC activat pentru a începe să faci plăți cu telefonul.
Google Pay îți permite să plătești până la 100 de lei fără a introduce PIN-ul (poți folosi date biometrice pentru a te autentifica) și tot ce trebuie să faci este să ții partea din spate a telefonului lângă terminalul de plată până când acesta îl citește.
Samsung Pay
Alternativa la Google Play pe Android vine de la Samsung, care introduce propriul serviciu de plată în dispozitivele sale Galaxy. Este vorba de Samsung Pay, un serviciu foarte complet care îți permite să plătești prin NFC. Ca și în cazul Google Pay, va trebui să ne configurăm cardul compatibil.
După ce cardul a fost configurat, funcționează la fel ca Google Pay: glisezi telefonul mobil la punctul de vânzare și plata este efectuată.
Este compatibil cu autentificarea biometrică, astfel că poți introduce amprenta digitală. Unul dintre punctele forte ale Samsung Pay este Samsung Rewards: un sistem de recompense cu ajutorul căruia poți câștiga puncte pe care le poți valorifica la diferiți comercianți.
Apple Pay
Alternativa de plată NFC a Apple este Apple Pay și funcționează cam în același mod ca și rivalii săi. Apple Pay îți va cere să introduci cardul, astfel încât să îl ai practic pe telefon.
Pentru a aproba plata va trebui să ne autentificăm cu Touch ID, Face ID sau cod și, în acest caz, nu există niciun program de puncte sau de recompense.
Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare
Dacă folosești un telefon cu Face ID sau un Apple Watch, poți debloca telefonul fie cu fața, fie cu un cod de acces, fie cu ambele, făcând dublu clic pe butonul lateral pentru a activa funcția de deblocare (care adaugă un alt nivel de protecție).
Ce este un portofel digital?
Un portofel electronic este, practic, un portofel digital pe telefonul tău. Este o aplicație în care poți introduce și stoca în siguranță detaliile bancare asociate cardului tău de debit sau de credit (unele îți permit să introduci mai multe).
Astfel, în loc să folosești cardul fizic pentru a face cumpărături, poți plăti cu ajutorul dispozitivului mobil. Dacă vrei să accepți plățile prin portofel digital în afacerea ta, va trebui să ai un sistem POS echipat cu tehnologie capabilă să proceseze tranzacția.
Tehnologia portofelului digital – Ce este NFC
Tehnologia care stă la baza plăților cu portofelul digital este cunoscută sub numele de Near Field Communication sau NFC.
NFC este ceea ce permite ca două dispozitive, cum ar fi telefonul tău și un cititor de carduri de credit, să comunice fără fir atunci când se află în imediata apropiere (de unde și denumirea de „câmp apropiat”).
În mod normal, un dispozitiv mobil trebuie să se afle la o distanță de cinci centimetri de un cititor pentru a procesa plățile.
NFC este un subansamblu al unei tehnologii numite RFID (radio frequency identification – identificare prin radiofrecvență), o tehnologie care ne permite să identificăm obiectele prin intermediul undelor radio.
RFID nu este ceva nou: este folosită de zeci de ani pentru scanarea articolelor în supermarketuri sau a bagajelor în aeroporturi.
Plățile fără contact au câștigat mult teren și din ce în ce mai multe întreprinderi încep să accepte această formă sigură de plată.
Carduri și plăți fără contact (contactless)
Unele carduri de credit și de debit încorporează tehnologia NFC fără contact.
Pentru a plăti, ține cardul deasupra cititorului de plăți până când auzi un semnal sonor.
Plățile mobile implică, de asemenea, tokenizarea – unul dintre motivele pentru care plățile mobile sunt atât de sigure, deoarece această tehnologie îți protejează datele bancare în aplicațiile de plată mobilă.
Cum pot accepta plăți cu telefonul mobil în afacerea ta
Pentru a accepta plăți mobile în magazinul tău, ai nevoie de un dispozitiv POS echipat cu tehnologia NFC.
Odată ce ai terminalul de plată mobil, este foarte simplu să începi să accepți instantaneu Apple Pay și Google Pay.
Tot ce trebuie să faceți este să introduci achiziția, să aștepți ca lumina verde de pe terminalul de plată mobilă să se aprindă și să ceri clientului să își plaseze telefonul pe terminal pentru a plăti.
Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
De ce să folosești plățile mobile
În ceea ce privește plățile personale, transferurile mobile îți permit să uiți de problemele legate banii cash și poți plăti foarte repede. Iar pentru cumpărăturile din magazin, plățile mobile reprezintă cea mai bună soluție din mai multe motive:
Viteza și confortul sunt motive importante pentru care ar trebui să iei în considerare acceptarea plăților mobile.
Sunt rapide
Plățile mobile fără contact sunt, de departe, cea mai rapidă formă de plată. De regulă, acestea durează doar o secundă.
Ele sunt puțin mai rapide decât plățile cu carduri cu bandă magnetică și semnificativ mai rapide decât plățile cu cip EMV, care tind să fie ceva mai lente.
Sunt convenabile
Oamenii au din ce în ce mai puțini bani la ei și folosesc din ce în ce mai mult telefoanele mobile pentru a plăti. Această combinație face ca plățile cu telefonul mobil să fie cel mai convenabil mod de plată.
Nu mai este nevoie să cauți un bancomat pentru a plăti ceva sau pe cineva. Și nu mai este nevoie să scotocești prin portofel la coada de la supermarket – folosești doar telefonul mobil.
Sunt sigure
Plățile mobile au mai multe bariere dinamice de criptare, ceea ce le face un mijloc de plată extrem de sigur. Sunt mult mai sigure decât plățile cu carduri cu bandă magnetică și la fel de sigure ca plățile cu cipuri EMV.
De fapt, dacă folosești o aplicație de plată mobilă Face ID (cum ar fi Apple Pay), aceasta poate fi mai sigură decât utilizarea unui cip EMV.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
Viitorul plăților mobile ia din ce în ce mai mult avânt. Oamenii nu mai au grija cardurilor, a banilor cash sau a portofelelor groase care nu încap în buzunare sau se pierd la fundul genții.
Cum toți suntem lipiți de smartphone-urile noastre, acesta este cel mai la îndemână, rapid și sigur mod de a plăti cumpărăturile.
Sursa foto: Shutterstock.com