Cum poți avea mai multă siguranță în viața ta - situații pe care le poți preveni

 bogdan.galca
.

Paza bună trece primejdia rea. Așa spune o vorbă înțeleaptă care te învață să gândești că întotdeauna este mai bine să previi o situație, decât să te confrunți cu ea. Desigur, se pot întâmpla o mulțime de lucruri pe care nu le poți controla, dar dacă stă în puterea ta să iei  măsuri în anumite privințe, de ce să nu o faci, ca să ai mai multă siguranță în viață?

Mai jos, ai câteva exemple de situații pe care le poți preveni. Chiar dacă unele presupun un efort din partea ta, înainte de a le ignora, e bine să iei în calcul consecințele pe care le-ar putea avea dacă ele chiar se întâmplă. 

Ai grijă de sănătatea ta

Când vine vorba de sănătate, nu ar trebui să stai pe gânduri, pentru că indiferent câte proiecte ți-ai propune în plan profesional și personal nu le poți duce la capăt dacă nu ești sănătoasă. Un simplu control de rutină îți poate salva viața, te ajută să iei măsuri din timp, pentru a trata eficient o problemă deja apărută, sau îți poate reda o imagine realistă asupra riscurilor de a dezvolta anumite afecțiuni medicale. 

Indiferent că este vorba despre analizele anuale de sânge, un consult de specialitate la o clinică de cardiologie Bucuresti, ortopedie, neurologie sau stomatologie, mergi periodic la medic și ține cont de recomandările pe care ți le face. Oricât de ocupată ai fi, nu ignora niciun semn pe care organismul ți-l dă că ceva nu este în regulă și nu lăsa situația să se agraveze. De asemenea, cere întotdeauna sfaturile specialiștilor și nu acționa pe cont propriu, nici chiar atunci când ai impresia că știi foarte bine ce faci.  

Asigură-te că ai mereu fonduri de rezervă

Numai când auzi de cazuri de urgență și deja ai o stare de nervozitate, gândindu-te că nu vei avea resursele financiare să le rezolvi. Iată încă o situație pe care o poți preveni cu un pic de efort, astfel încât să ai multă siguranță în viața ta. Cu alte cuvinte, încearcă să-ți organizezi bugetul astfel încât să pui deoparte anumite sume destinate pentru astfel de evenimente. Nu știi niciodată când te pot lovi și ești conștientă că nu le poți controla, așa că e bine să ai un fond de rezervă pentru a le putea face față din acest punct de vedere. 

Nu e ușor să te împarți între cheltuielile gospodărești, facturi, ieșirile cu prietenii, vacanțe și ratele pe care le ai la casă sau la mașină. Totuși, poți să stabilești câteva priorități. Unele cheltuieli, cum ar fi hrana, hainele, încălțămintea, vacanțele, participarea la evenimentele culturale, nu sunt nici urgente, nici fixe. Deci, le poți ajusta oricând sau poți renunța la ele ori la anumite obiceiuri de consum. Aceasta nu înseamnă că nivelul tău de trai sau al familiei tale este obligatoriu să scadă. Este doar o modalitate de a-ți drămui mai bine resursele financiare, astfel încât să poți face economii. Chiar dacă nu reușești să faci acest lucru lunar sau nu poți pune deoparte aceeași sumă, important este să ai, până la urmă, un fond de rezervă pentru situațiile de urgență. 

Participă la cursuri de formare profesională

Stabilitatea financiară este unul dintre factorii esențiali care aduc siguranță în viața ta și a familiei  tale, iar din acest punct de vedere, jobul este foarte important. Cum nu poți ști niciodată ce-ți aduce ziua de mâine, este bine să te gândești în perspectivă și să iei măsuri concrete în ceea ce privește posibilitatea de a rămâne fără un loc de muncă. Dacă se întâmplă acest lucru, fie angajatorul face restructurări, fie consideră că nu mai corespunzi cerințelor pentru postul pe care îl ocupi. Este posibil, însă, ca tu să vrei să-ți dai demisia și să alegi un serviciu mai bun. 

Una dintre cele mai sigure metode prin care poți să te asiguri că ești o angajată valoroasă este să urmezi cursuri de formare profesională. În felul acesta, ești întotdeauna la curent cu ultimele noutăți din domeniul în care activezi, te perfecționezi din punct de vedere profesional sau poți chiar să te specializezi în noi discipline care îți pot aduce mai multe șanse de promovare sau să-ți găsești un job mai bun în altă parte. Practic, este vorba despre a fi competitivă în permanență, și, indiferent cu ce situație te confrunți, să-ți creezi oportunități fără să aștepți neapărat ca ele să vină spre tine. 

Nu ignora pasiunile pe care le ai

De-a lungul timpului, psihologii au explicat, în studiile de specialitate, că pasiunile te ajută nu numai să te relaxezi și să ieși din rutina zilnică, ci și să-ți creezi noi relații, să-ți dezvolți capacitatea de comunicare și să descoperi lucruri noi la tine în primul rând. Poți alege să ai un hobby individual sau pe care să-l dezvolți într-o echipă. Atunci când îți rezervi timp și pentru tine, reușești să te detensionezi, să te eliberezi de stres și să capeți mai multă încredere în forțele proprii. Sunt lucruri care te ajută să ai siguranța că orice s-ar întâmpla, vei găsi resursele interioare să treci peste obstacole. 

Interesele tale se pot îndrepta către activități creative, sportive sau academice, de pildă. Indiferent ce alegi, cercetările au demonstrat că persoanele care au cel puțin un hobby sunt mai puțin stresate, au stări depresive mai rare și, în general, au mai multă energie pozitivă. Prin urmare, chiar dacă presupun un anume efort din partea ta, nu ignora pasiunile pe care le ai, și, măcar din când în când, rezervă-ți timp pentru ele. 

Problemele medicale, situațiile de urgență, pierderea locului de muncă, stările de anxietate și depresie cauzate de acumularea frustrărilor că nu faci niciodată ce îți place cu adevărat, toate sunt situații neplăcute care pot să apară, dar pe care le poți preveni. Chiar dacă nu le poți controla în totalitate, măcar merită să depui un efort ca să diminuezi consecințele în cazul în care ele, totuși, apar. Astfel, poți aduce un plus de siguranță în viața ta, pentru ca tu să te simți confortabil.

Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu ArtroSport

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton