Brânza este unul dintre alimentele nelipsite de pe mesele românilor. Și face parte din patrimoniul culinar românesc. Iar produsul cunoscut de noi sub numele de brânză este aproape necunoscut multor altor țări cu tradiție în producția de brânzeturi. Dat fiind că, de cele mai multe ori, se conservă în saramură, iar sarea nu e tocmai prietenoasă cu sănătatea, e important să știi cum poți să desărezi brânza.
Cuprins
- 1 De ce să reduci consumul de sare
- 2 Cum poți să desărezi brânza
- 3 Ce poți face cu brânza veche și sărată
- 4 Cum scapi de suplusul de sare din mâncăruri
Am crescut cu ideea că nimic nu e mai bun pe lume ca „sarea în bucate’. Numai că, în zilele noastre, excesul de sare din alimente se dovedește a fi o sursă a unora dintre cele mai grave boli. E drept că, fără sare, nu am mai putea obține unele dintre cele mai gustoase preparate din meniul tradițional. Dar moderația este cheia succesului în toate.
Cuprins
De ce să reduci consumul de sare
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a dublat eforturile de a reduce consumul de sodiu la nivel mondial cu 30% până în anul 2030. Și asta pentru că prea multă sare dăunează grav sănătății. Contribuie la creșterea tensiunii arteriale, factor principal de risc pentru accidentele vasculare cerebrale și bolile cardiovasculare. Specialiștii recomandă să nu consumăm mai mult de 2,3 g de sodiu pe zi. Iar asta înseamnă nu mai mult de o linguriță de sare.
Dar recomandarea e valabilă pentru organismul sănătos. Or, cei care au deja probleme nu ar trebui să depășească 1,5 g. Oricât de ciudat ți s-ar părea, consumăm, în medie peste 3,4 g sodiu zilnic. Și asta pentru că toate alimentele procesate pe care le cumpărăm conțin sare adăugată. De la produsele de panificație la mezeluri, semipreparate, pizza și alte produse congelate.
De aceea e foarte important să citești cu atenție etichetele. Și s-ar putea să fii surprins să vezi că un corn cu stafide și scorțișoară poate conține 540 mg de sodiu. Drept urmare, mai bine îți prepari mâncărurile acasă. Și ai controlul absolut asupra ingredientelor. În plus, poți da gust cu ajutorul condimentelor și al plantelor aromatice, în loc să folosești cantități mari de sare.
Brânzeturile conțin sare din belșug. De altfel sarea este unul dintre ingredientele de bază în astfel de produse. Iar telemeaua tradițională este conservată în saramură. E drept că există și alternative cu conținut redus de sare. Dar tot le trădează gustul sărat pronunțat. Iar dacă te numeri printre cei care doresc să reducă sodiul din alimente, e important să știi cum poți să desărezi brânza.
Cum poți să desărezi brânza
Brânza este acel produs alimentar obținut prin coagularea și prelucrarea laptelui. Ciobanii fac o delicatesă din cașul de oaie sau de vacă presat și conservat în zer sărat. I se mai spune telemea, dar noi tot ca brânză o cunoaștem. Fie că e frământată, de burduf ori proaspătă, brânza conține sare. Și nimic nu e mai bun în zilele de vară ca brânza cu roșii și pâine proaspătă. Dar, de multe ori, brânza veche, maturată, se întârește și devine parcă mult prea sărată. Și cum poți să desărezi brânza mai bine dacă nu după sfaturile celor care o produc din moși-strămoși?
Apă rece
Una dintre cele mai bune metode să desărezi brânza maturată este să o ții câteva ore în apă rece, după ce ai tăiat-o în bucăți mai mici. Ține minte că este bine să desărezi doar brânza pe care vrei să o consumi cât mai repede sau să o folosești pentru o plăcintă. Taie câteva bucăți din brânza sărată, atât cât ai nevoie pentru două – trei zile, și pune-le la frigider, în apă rece, peste noapte. A doua zi, brânza va avea același gust, dar mai puțină sare. Poți pune bucata de brânză tot în apă rece, dar învelită în hârtie albă de ambalat. Efectul este același. Scapi de excesul de sare, dar nu alterezi deloc gustul.
Apă rece și lapte dulce
Amestecă o cană de lapte dulce cu o cană sau două de apă rece și pune bucățile de brânză pe care vrei să le desărezi. Așteaptă câteva ore, apoi consumă brânza. Va avea un gust mai bun și se elimină și excesul de sare.
Lapte
Pregătește o caserolă încăpătoare. După ce ai clătit bucata de brânză pe care vrei s-o desărezi sub jet de apă, pune-o în caserolă. Ai grijă ca aceasta să nu ocupe mai mult de trei sferturi din spațiul din caserolă. Toarnă deasupra lapte dulce, până se umple caserola și se acoperă bucata de brânză. Acoperă cu capacul și dă totul la frigider. Lasă să stea 1-3 zile, în funcție de cât de sărată este brânza. Laptele va absorbi excesul de sare și va da un plus de gust. Dacă ți după aceea ți se pare tot sărată, poți arunca laptele folosit și înlocui cu altul proaspăt, repetând procedeul.
Apă rece și oțet
Pune apă rece într-o caserolă, adaugă bucățile de brânză sărată și toarnă o lingură de oțet. Se pare că oțetul face ca sarea să se dilueze mai repede în apă. Iar brânza va fi mai gustoasă și fără sare în exces.
Apă rece și pâine veche
Pune apă rece într-un castron mai mare, adaugă brânza sărată și acoperă cu felii de pâine. Pâinea veche va absorbi sarea care se dizolvă din brânză, iar aceasta va avea un gust mai domol.
Ce poți face cu brânza veche și sărată
Acum că știi cum poți să desărezi brânza, e important să ții cont și de faptul că nu este bine să desărezi cantități mari și apoi să uiți de ea prin frigider. Va căpăta o culoare gălbuie și un gust complet neplăcut. În plus, va trebui să o arunci, risipind astfel un produs delicios. Așa că, dacă mai ai prin frigider brânză foarte sărată, tare și veche, nu o arunca la gunoi!
O poți folosi în preparate delicioase, chiar dacă nu o mai mănânci ca atare. Știind cum poți să desărezi brânza, faci asta și apoi o amesteci cu ceva smântână sau iaurt grecesc și o folosești drept umplutură pentru o plăcintă țărănească savuroasă. Ca atare, fără să o mai desărezi, poți rade brânza pe răzătoare și o poți combina cu puțin unt, brânză dulce, smântână, spanac sau alte verdețuri ori ceapă tocată mărunt. Obții astfel o pastă tartinabilă delicioasă. Sau poți prepara o umplutură pentru roșii sau ardei grași perfecți ca aperitive sau la micul dejun. Aceeași combinație poate fi umplutură și pentru clătite sărate, pentru plăcinte, pateuri ori tarte.
Cum scapi de suplusul de sare din mâncăruri
Cum poți să desărezi brânza e bine să știi, la fel și cum poți să salvezi anumite mâncăruri după ce ai scăpat în ele prea multă sare. Experții culinari folosesc câteva trucuri magice în acest sens.
Apa salvează
Dacă ai scăpat prea multă sare în supe, ciorbe, tocănițe ori sosuri, poți adăuga o cană cu apă sau cu supă complet nesărată. Amesteci bine totul și lași să mai dea un clocot. Trebuie să adaugi apa puțin câte puțin și să guști mereu. Asta ca să nu strici gustul mâncării și să devină prea apoasă. În cazul cărnurilor prea sărate, acestea se pot clăti sub jet de apă și se tamponează apoi cu hârtie absorbantă. Dacă vrei să desărezi o bucată de bacon sau un alt mezel, înmoaie bucata în apă rece, într-un recipient, și las-o la frigider peste noapte. După aceea o poți găti sau consuma după plac.
Un pic de acid nu strică
Experții în arta culinară obișnuiesc să adauge un ingredient acid pentru a anihila sarea din preparate. Un pic de lămâie, suc de lime, oțet alb, roșii proaspete sau suc ori pastă de roșii fără sare fac minuni pentru a neutraliza gustul sărat din preparate. Funcționează atât la salate, cât și la supe, ciorbe, sosuri, paste, fripturi și altele ca ele.
Lactatele cremoase dau savoare
Cremozitatea smântânii fermentate sau lichide, a iaurtului grecesc și chiar aceea pe care o dă laptele dulce ori de cocos mâncărurilor poate face minuni atunci când vine vorba despre cum poți să desărezi brânza sau alte preparate. Lactatele au în general un gust dulce care contrabalansează excesul de sare. Dar ai grijă să nu cumva să adaugi un produs lactat deja sărat, precum ayranul, căci ai putea face și mai rău.
Poți folosi iaurt, sana, lapte bătut, kefir, smântână sau oricare alt produs lactat consideri că se potrivește mai bine preparatului în care ai scăpat prea multă sare. Și dacă nu vrei să folosești lactate de origine animală, poți alege în schimb lapte de ovăz sau de cocos. În unele cazuri, funcționează foarte bine și avocado pasat, datorită texturii onctuoase pe care o are acest fruct atât de sănătos.
Cartoful repară sau nu?
Din bătrâni, se moneștenește trucul cu cartoful. Prea multă sare în mâncare? Arunci un cartof, curățat de coajă, întreg sau tăiat cuburi, și ai scăpat de grijă. Trucul pare să funcționeze la ciorbe, supe, tocănițe și alte preparate zemoase. Însă nu toți specialiștii sunt de acord cu el. Totuși, bunicele noastre încă mai pun niște cartofi în tava cu friptură, în oalele cu ciorbă ori tocană, pentru a atrage suplusul de sare.
Sursa foto: Freepik.com
Alte surse: thespruceeats.com,
Citește și La ce mai poți folosi detergentul de rufe