Perseidele 2023 - Cum poţi vedea ploaia de meteori anul acesta

 Barba Mirela
.

Perseidele 2023 reprezintă fenomenul astronomic mult așteptat al verii. Spectacolul ceresc nocturn merită văzut, măcar o dată în viață. Ceea ce obișnuim să numim „ploaie de stele' este de fapt un fenomen cosmic uluitor. Perseidele sunt cunoscute în popor și sub numele de „Lacrimile Sfantului Laurențiu'. Fenomenul are loc în fiecare an și în rolurile principale sunt meteorii. Așa că nu trebuie să ratezi Perseidele 2023.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu', în noaptea dintre 12 și 13 august, cel mai cunoscut curent de meteori, Perseidele 2023, atinge punctul culminant. Totuși, dacă Luna plină luminează puternic cerul, observația „ploii de stele' poate fi cam îngreunată.

Ce sunt Perseidele 2023

Perseidele 2023 reprezintă spectacolul derulat pe cer prin apariția curentului de meteori cunoscut sub numele de Perseide. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Sunt cunoscute pentru că este perioada vacanțelor, când petrecem mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Stelele căzătoare au dat naștere, de-a lungul timpului, la multe credințe și superstiții. Fenomenul de stea căzătoare este prea bine cunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru. Aceasta aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.

Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid. Iar piatra care cade, uneori, pe Pământ, se numește meteorit. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă'.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle. Când aceasta trece pe lângă Soare, sublimează. Praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu. Fiecare roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. În această perioadă, se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori care par că vin din constelația Perseus.

Maximumul curentului, adică Perseidele 2023, va avea loc în 13 august, între orele 10 și 17 TLR. Pentru că se derulează în timpul zilei, va trebui să ne uităm pe cer în noaptea de dinainte, 12/13 august, și în cea de după, 13/14 august. Vom putea observa panta ascendentă și panta descendenta a maximului, în intervalul 11-14 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața. Anul acesta, luna nu va deranja observațiile.

Unde și cum să observi Perseidele 2023

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini adiacente. Așa că, din orașele mari, nu se pot observa prea mulți meteori. Cel mai bun este un loc în câmp deschis, la țară sau la munte. Cei ce vor observa Perseidele 2023 din zonele cu cer curat, pot vedea până la 100 de meteori pe oră. Din orașe, se văd maximum 20 de meteori pe oră.

Spre deosebire de alte fenomene care necsită aparatură pentru a fi observate, Perseidele 2023 se pot vedea cu ochiul liber. Ai nevoie doar de ceva pe care să stai întins și să admiri cerul. Cum nopțile de august sunt de obicei răcoroase, e nevoie și de îmbrăcăminte adecvată. Trebuie să aloci minimum o oră acestei activități, pentru a avea șansa de a vedea cât mai mulți meteori.

Le poți fi util și oamenilor de știință observând Perseidele 2023. Trebuie doar să notezi imediat ora, minutul și secunda când a apărut fiecare meteor, locul de unde a venit (constelația), strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. Recomandat este să iei legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

La ce să te aștepți de la acest spectacol ceresc? În timp ce urmărești stelele și Calea Lactee, la un moment dat, apare o dâră luminoasă ce ține mai puțin de o secundă. Cum pare că una dintre stelele de pe cer a căzut, de aici a venit și numele de „stea căzătoare'. Or, în zilele noastre, știm clar că stelele nu au cum sa cadă de pe cer. Observăm, de fapt, o particulă foarte mică, sub un milimetru în diametru, care a intrat în atmosfera Pământului.

Predicțiile spun că se vor vedea maximum 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. Însă, în mod normal, se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut. Pentru a vedea dacă cerul va fi înnorat în localitatea în care te afli în noaptea de 12-13 august, consultă harta radar meteo interactivă și alege intervalul de timp dorit.

De ce Perseidele 2023 nu sunt o „ploaie de stele'

În ciuda utilizării frecvente a acestei expresii pentru a caracteriza Perseidele 2023, formularea nu este deloc potrivită. În timpul unei ploi de stele, se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.

În nopțile senine, se pot vedea multe obiecte şi fenomene astronomice pe cer. Dar aproape toate pălesc în comparație cu o stea căzătoare. Ori de câte ori vezi o stea căzătoare simţi că ai primit un cadou special din partea Universului.

Meteorii (denumirea ştiinţifică a stelelor căzătoare) se produc tot timpul. Se știe că în luna august se pot vedea meteorii numiți Perseide. Există şi în luna decembrie o perioadă când se văd mai multi meteori decât de obicei. De asemenea, mai sunt şi în alte luni astfel de momente.

În sistemul solar există și resturi rămase de la formarea planetelor, cu mărimi de la un atom până la sute de kilometri. Cele mai mari bucăți se numesc asteroizi şi comete. Cele medii ca mărime, de la bolovani imenși până la praf foarte fin, se numesc meteoroizi. Zilnic, pe Terra, cad milioane de meteoroizi. Aceștia intră în atmosferă cu o viteză între 15 şi 65 km/s. Intrând cu această viteză uriașă, se aprind în urma frecării cu aerul care se încălzește la câteva mii de grade. Astfel rezultă acea dâră luminoasă de pe cer, pe care o vedem noi și poartă numele de meteor.

Meteoroizii se încălzesc atât de tare încât se sfărâmă în atmosferă. Uneori chiar explodează, producând o lumină puternică, numită bolid. Foarte rar, meteoroidul nu arde complet în atmosferă şi o parte cade pe Pământ. Acesta este un meteorit.

Uneori, planeta noastră trece prin regiuni bogate în meteoroizi. Astfel, pentru câteva ore, în atmosferă vor intra mii şi mii de asemenea obiecte. Atunci au loc așa-numitele ploi de stele. Cele mai importante asemenea momente se produc în aprilie, august, noiembrie şi decembrie.

Care sunt curenții de meteori care se văd cu ochiul liber

În momentele când se văd mai multi meteori, aceștia par că vin dintr-o singură regiune de pe cer. Această regiune se numește radiant. Este efectul de perspectivă, același care face ca șinele de tren să pară că se unesc în depărtare. Și face ca meteorii ce fac parte dintr-un curent să vina din aceeaşi regiune de pe cer.

Chiar dacă vin din aceeaşi direcţie meteorii pot apărea oriunde pe cer, neexistând o direcţie preferențială. Curenții de meteori poartă numele constelațiilor unde sunt situaţi radianţii:

-Perseide de la constelaţia Perseu,

-Leonide de la constelaţia Leo.

Anul începe cu Quadrantidele, un curent de meteori ce are radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. Maximul curentului se produce în ziua de 3 sau 4 ianuarie. Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curenţi sunt strălucitori și foarte rapizi.

Lunile februarie şi martie nu sunt foarte bune pentru observarea meteorilor. Nu sunt curenţi de meteori bogați.

Lyridele apar începând cu luna aprilie, cu maximul în perioada 20-22 aprilie. În timpul maximului se pot vedea aproximativ 20 meteori pe oră, ce vin din constelaţia Lyra, de lângă strălucitoarea stea Vega. Uneori, Lyridele produc surprize, cu erupții de până la 100 de meteori pe oră.

Urmează curentul de meteori Eta-Aquaride. Acesta are maximul în data de 5 sau 6 mai şi poate fi observat în condiţii bune, fiind destul de cald afară, noaptea. În timpul maximului se văd numai între 40 și 85 de meteori pe oră. Aceştia sunt destul de interesanți pentru că provin din celebra cometă Halley.

A doua jumătate a lunii iulie este foarte bogată în meteori. Sunt activi câţiva curenţi de meteori, care au radianţii apropiaţi pe cer, în constelaţiile Aquarius şi Capricornus. Astfel, în fiecare seară, se pot vedea între 15 şi 30 de meteori pe oră.

În luna august, în 11, 12 sau 13, se produce maximul curentului. Este vorba și despre Perseidele 2023. Este cel mai celebru curent de meteori. Acesta produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.

În octombrie, apare un curent de meteori mai important, Orionidele. Între 21 şi 22 octombrie, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră. Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley.

Leonidele au maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie. În timpul maximului se pot vedea 10-15 meteori pe oră. Între 1998-2002, Leonidele au fost foarte bogate în meteori, pentru că sursa acestui curent, cometa Tempel-Tuttle, a trecut la periheliu.

În decembrie, apare poate cel mai spectaculos curent de meteori, Geminidele. Acestea produc în timpul maximului între 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Maximul vine în jurul datei de 13 decembrie.

Ultimul curent meteoric al anului este reprezentat de Urside. Maximul acestuia vine în zilele de 22 sau 23 decembrie, cu un număr de 5-10 meteori pe oră. Uneori se produc adevărate erupții cu până în 100 de meteori pe oră. Apogeul va fi atins pe 23 decembrie și se va vedea cel mai bine în America de Nord și vestul Europei.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: meteoradar.ro, astro-urseanu.ro, useit.ro

Citește și Pe ce dată este „ploaia de stele'

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton