Cum recunoști o pâine de calitate

Cum recunoști o pâine de calitate dintr-o varietate atât de mare de produse? E o întrebare la care multă lume caută răspunsul. Căci, în zilele noastre, numai dacă îți prepari singur pâinea ai garanția că obții un produs curat și sănătos, fără chimicale care să-ți „ia ochii'. Drept urmare, iată cum recunoști o pâine de calitate.

Pâinea noastră cea de toate zilele nu mai are nicio legătură cu cea cu care se hrăneau străbunii noștri. Albă, neagră, cu semințe, integrală ori graham, cu maia, cu drojdie, cu cartofi, artizanală, feliată și în câte și mai câte alte sortimente se găsește peste tot și la prețuri diferite. Și nu lipsește de pe masa românului, oriunde s-ar afla. Doar că nu toată pâinea e și bună în zilele noastre. Nu că nu ar fi gustoasă și apetisantă, mai ales atunci când e caldă și își răspândește aroma îmbietoare. Ci mai degrabă pentru că e greu să știi cum recunoști o pâine de calitate, care să fie și sănătoasă.

Ce face o pâine să fie de calitate

De cele mai multe ori, prețul face legea atunci când vine vorba despre cumpărat pâine. Căci ne-am obișnuit să avem mult și ieftin, în detrimentul calității. Or, asta ne aduce numai prejudicii pe termen lung în ceea ce privește sănătatea. Fie că vrei să faci un sandviș banal, fie să mănânci o tartină apetisantă ori un colț crocant înmuiat într-un sos delicios, chiar contează calitatea pâinii pe care o consumi. Și cum recunoști o pâine de calitate e cheia succesului. Dacă nu lucrezi în domeniu, chiar nu ai de unde să știi cum recunoști o pâine de calitate. Dar iată câteva caracteristici ale pâinii cu adevărat bune, pe care trebuie să le iei în considerare atunci când mergi la cumpărături:

Coaja

Unii dintre noi își amintesc vremurile în care eram trimiși de către părinți să cumpărăm celebrele franzele. Proaspete și cu miros îmbietor, ajungeau acasă fără colțuri sau cu coaja crocantă pe jumătate mâncată. Ei bine, o pâine fără o coajă crocantă, aurie ori arămie, nu-și merită banii.

Miezul

Bulele de aer ascunse prin coca bine crescută fac ca miezul pâinii să fie pufos și dens deopotrivă. O pâine cu un miez cleios, care capătă consistența plastelinei la o simplă apăsare, fără să-și recapete forma inițială, nu este de calitate. Făina de grâu este cel mai frecvent utilizat ingredient. Și asta pentru că aceasta conține două proteine care formează glutenul.

Însă făinurile zilelor noastre sunt și ele ultraprocesate, adăugându-li-se o sumedenie de aditivi și agenți de creștere. Drept urmare, miezul pâinii arată frumos, însă nu este deloc ceea ce ar trebui să fie. Așadar, o pâine bună are un miez cu bule de aer de diferite dimensiuni. Și, odată presat, își revine la forma inițială. În plus, miezul unei pâini de calitate are o strălucire aparte. E ca și cum ar fi ușor umed, deși nu este.

Aroma

Mirosul pâinii proaspăt scoase din cuptor este inconfundabil. Chiar și fără să știi că urmează să treci pe lângă o brutărie, îi simți aroma de la distanță. Iar când ai de cumpărat o pâine, va trebui să îi simți acel parfum încă de dinainte de a mușca din ea. O pâine de calitate are aromă specifică și nu îți va da niciodată senzația că mesteci aer.

Aspectul

O pâine bună nu trebuie să arate grozav ca să fie delicioasă și sănătoasă. Dacă are și un aspect apetisant, asta e un bonus. Aspectul impecabil denotă intervenția mașinăriilor. Ceea ce nu e neapărat ceva rău. Însă pâinea artizanală, făcută manual, are un farmec aparte. Totuși, la pâinile dulci, coaja lucioasă este un indicator al calității.

Cum recunoști o pâine de calitate

Detaliile fac diferența și atunci când vine vorba despre cum recunoști o pâine de calitate. În teorie, dacă producătorii nu sunt mincinoși, la pâinea ambalată e mai ușor procesul. Căci ingredientele sunt trecute pe etichetă, de la mic la mare. Ingredientele trebuie să fie simple și cunoscute. Iar dacă vezi acolo E-uri, coloranți, potențiatori de aromă sau agenți de afânare, atunci mai bine nu mai cumperi. Acești compuși chimici fac ca pâinea să fie mai gustoasă și să se păstreze mai mult timp proaspătă. Dar, în timp, afectează sănătatea.

Eticheta „curată'

Potrivit dr. Mihaela Bilic, expert nutriționist, o pâine de calitate trebuie „să conțină doar ingrediente simple, fără E-uri, coloranți, agenți de afânare și amelioratori de gust. Consumatorii doresc o pâine gustoasă, care să rămână proaspătă timp de câteva zile și să nu mucegăiască. Iar aceste obiective pot fi atinse rapid și ieftin prin metode chimice. O pâine bună înseamnă timp și răbdare. Înseamnă făină de calitate și rețetă tradițională, cu maia naturală.

O pâine bună reprezintă mândria brutarului și satisfacția consumatorului. Cum arată o etichetă curată? Nu se folosesc premixuri. Iar sortimentele de făină sunt enumerate individual, în ordinea descrescătoare a prezenței lor în produs. Singurul adaus care este permis este cel de semințe. Agentul de creștere este maiaua, iar etichetarea pentru o maia lichidă activă trebuie să fie formată din 3 cuvinte: făină, apă, cultură starter.'

Gustul

Pâinea cu maia are un gust ușor acid, acrișor. Și asta datorită metodei de dospire și de preparare. Dar noi ne-am cam obișnuit cu gustul dulceag al pâinii, dat de prezența zaharurilor adăugate. Or, acesta este primul semn că nu avem de-a face cu o pâine de calitate. Iar dr. Mihaela Bilic avertizează: „Atenție, există și pâine ‘preparată cu maia. În acest caz, agentul de creștere este de fapt drojdia, în amestec cu maia uscată și inactivă.

Timpul de dospire este de 48-72 ore, interval necesar pentru fermentația lactică care ajută la predigestia glutenului și neutralizează o parte din fitații din făină (substanțe care blochează absorbția de minerale din cereale). O pâine bună are gust ușor acid, un miez aerat și o consistență elastică. O pâine cu etichetă curată este mai hrănitoare, mai ușor de digerat și are un indice glicemic mai mic. Și chiar dacă prețul este mai mare, merită, e o investiție în sănătatea voastră!'

Care sunt cele mai sănătoase tipuri de pâine

Pâinea e pâine vei spune. Știind cum recunoști o pâine de calitate, nu ai cum să greșești. Ei bine, depinde acum de stilul tău de viață și de nevoile organismului. Căci, dacă ești nevoit să urmezi un anumit regim alimentar, nu toată pâinea va fi de bun augur. Și prea multă pâine albă se va transforma în grăsime și, implicit, în kilograme în plus nedorite.

Dacă e să luăm în considerare ce mâncau strămoșii noștri, pâinea integrală pare să fie de departe cea mai sănătoasă opțiune. Pe de altă parte, pâinea cu semințe sau cu tărâțe aduce mai multe fibre, vitamine și minerale. Ba chiar există și variante de pâine albă îmbogățite cu vitamine și minerale. Așadar, care este cea mai sănătoasă alegere?

Din cereale integrale încolțite

E drept că e greu de găsit, dar pâinea din cereale încolțite pare să fie cea mai sănătoasă. Și asta pentru că germenii de cereale conțin cea mai mare cantitate de elemente nutritive. În plus, conțin antioxidanți și alte substanțe care stimulează metabolismul, imunitatea și combat deficitul de vitamine și minerale. Mai mult decât atât, încolțirea înlătură o parte din amidonul conținut în semințe și scade astfel conținutul de carbohidrați. Pâinea devine astfel un produs ideal pentru diabetici și pentru cei care urmează diete cu conținut redus de carbohidrați și cu indice glicemic scăzut. Conținutul bogat de fibre este bun și pentru cei care au probleme cu tranzitul intestinal.

Cu maia

Maiaua se face în urma procesului de fermentație care dă naștere bacteriilor benefice utile pentru creșterea aluatului. Dar acestea ajută și la descompunerea carbohidraților și a proteinelor din cereale, ceea ce face pâinea mai ușor de digerat. În plus, ajută la asimilarea mai bună a mineralelor în organism.

Procesul de fermentație pentru maia transformă și o parte din carbohidrați în ceea ce se numește amidon rezistent, care necesită un timp mai lung de digerare. Iar asta duce la menținerea stării de sațietate mai mult timp. În plus, pâinea cu maia are un indice glicemic ceva mai scăzut. Cum maiaua se poate face și din făină integrală, pâinea va avea astfel un conținut mai mare de fibre, de fier și vitamine B.

Din grâu integral

Grâul integral înseamnă bobul de grâu întreg, cu tot cu coajă. Asta îl face să fie plin de fibre, proteine, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și alți compuși vegetali benefici. Drept urmare făinurile din grâu întreg sunt mai hrănitoare. Pe de altă parte, făinurile albe sunt acum îmbogățite cu fier și vitamine B și pot fi considerate mult mai hrănitoare.

Totuși, consumul de grâu întreg scade riscul de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare. Și sunt destui producători care scriu pe etichetă că au folosit grâu întreg pentru a-și face produsele mai atrăgătoare, chiar dacă utilizează făinuri rafinate. Așadar, alege pâinea făcută 100% din grâu întreg, fără aditivi și alte chimicale adăugate.

Din ovăz

Pâinea de ovăz este fabricată de obicei dintr-un amestec de făinuri de ovăz, grâu întreg, drojdie, apă și sare. Dat fiind că beneficiile ovăzului sunt deja bine cunoscute, acest tip de pâine poate fi o opțiune foarte bună. Este foarte bogată în fibre care ajută la gestionarea zaharurilor din sânge, ajută la reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale. Ovăzul mai conține și fier, magneziu, tiamină și zinc.

Dar și în acest caz trebui să verifici cu atenție eticheta produsului sau să cunoști producătorul. Căci multe tipuri de pâine vândute ca fiind din ovăz conțin de fapt cantități foarte mici de ovăz. De cele mai multe ori, conțin făinuri rafinate și au zaharuri și uleiuri vegetale adăugate.

Din secară

De multă vreme pâinea de secară este considerată opțiunea ideală. Chiar dacă este mult mai densă și închisă la culoare. Poate că nu are un aspect atrăgător, dar este extrem de sănătoasă. În mod tradițional, pâinea de secară se face numai din făină de secară, fără alte făinuri în combinație. Dar în comerț te poți păcăli foarte ușor. Căci producătorii combină făinurile cu cele rafinate și adaugă coloranți.

În general, pâinea de secară este grea și umedă. Or, pâinile ușoare și pufoase nu au cum să fie din secară. Așa că alege pâinea cu adevărat din secară pentru o stare de sănătate optimă. Are indice glicemic scăzut, e plină de fibre și ajută la menținerea în formă optimă a tractului digestiv.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: hartfordbaking.com, foodqualityandsafety.com, healthline.com,

Citește și Ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton