Cum să adormi un bebeluș poate fi o adevărată provocare. Și este greu chiar și pentru cei mai experimentați dintre părinți. Din fericire, de-a lungul timpului, au apărut tot felul de trucuri puse în practică cu efecte spectaculoase. Și e cazul să afli și tu care sunt acele trucuri numai bune pentru cum să adormi un bebeluș.
Cuprins
- 1 De ce să NU îi dai melatonină
- 2 Trucuri bine de știut pentru cum să adormi un bebeluș
- 2.1 1.Elimină cauzele medicale
- 2.2 2.Creează-i confort
- 2.3 3.Înfașă-l pe bebeluș
- 2.4 4.Concepe un orar de somn și respectă-l
- 2.5 5.Acordă-i atenție micuțului pe parcursul zilei
- 2.6 6.Stabilește o rutină precisă pentru baie
- 2.7 7.Pune-l în pătuț înainte să adoarmă
- 2.8 8.Lasă-i ceva care să-l liniștească
- 2.9 9.Adaptează-te la nevoile copilului
- 2.10 10.Găsește-ți echilibrul
Expresia „să dormi ca un prunc' pare să nu fie întotdeauna desprinsă din realitate. Căci bebelușii sunt parcă tot mai îndărătnici când vine vorba de somn. Atâta disperare aduce părinților faptul că micuțul refuză să adoarmă, încât ajung chiar să apeleze la tot felul de metode ciudate pentru a înfăptui miracolul.
De ce să NU îi dai melatonină
Cum spuneam, refuzul copilului de „a face nani' creează o situație din criză în familie. Iar internetul e plin de „sfaturi binevoitoare' din partea tuturor. Fie că sunt calificați să facă asta, fie doar se cred experimentați, oamenii simt nevoia să dea sfaturi. Iar când vine vorba despre bebeluși, fiecare crede că știe ce e cel mai bine pentru copilul lui. Dar se lasă totuși influențați de opinii neavizate.
Și astfel s-a ajuns la un fenomen deloc benefic. Cum să adormi un bebeluș? Dă-i suplimente cu melatonină! Ei bine, dacă acestea sunt oarecum bune pentru adulții cu probleme de somn, bebelușilor nu le fac deloc bine. Poate că funcționează pe moment, dar, pe termen lung, le afectează dezvoltarea și starea de sănătate.
Melatonina este un hormon pe care corpul îl produce în cantități diferite pe parcursul zilei și al nopții. Și ne afectează ceasul intern (ritmul circadian), respectiv ciclurile de somn. Organismul uman produce mai multă melatonină după lăsarea întunericului, atingând vârful în mijlocul nopții și scăzând în zori. Oferindu-i unui copil astfel de suplimente nu facem decât să-i distrugem ritmul natural de somn.
Da, aceste suplimente pot ajuta unii copii să adoarmă mai repede și să doarmă mai mult. Dar le sunt cu adevărat benefice copiilor care suferă de afecțiuni precum tulburarea din spectrul autismului (ASD) sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), care pot îngreuna somnul. Un copil sănătos nu are de ce să primească așa ceva. În plus, deoarece melatonina este un hormon, ar putea afecta dezvoltarea hormonală, în special în timpul pubertății. Așa că, dacă nu știi cum să adormi un bebeluș, cel mai bine este să ceri sfatul medicului copilului tău. Și numai dacă specialistul consideră, urmează-i indicațiile referitoare la administrarea de suplimente.
Trucuri bine de știut pentru cum să adormi un bebeluș
Înainte de toate, trebuie să știi că e perfect normal ca un bebeluș să plângă și să nu vrea să adoarmă când vrei tu. Și dintre toate provocările vieții de părinte, cum să adormi un bebeluș e una dintre cele mai mari. Chiar dacă ți se pare ceva banal, să-i creezi micuțului un mediu de somn potrivit și rutine zilnice, precum îmbăierea și înfășarea, poate face minuni. Există acum și aplicații dedicate, precum Smart Sleep Coach by Pampers™ , extrem de utile părinților care se chinuie să-și adoarmă pruncii rebeli.
Pe de altă parte, ai putea să te gândești că plânsul și incapacitatea de a adormi pot fi semne ale unor suferințe ale bebelușului. Poate că îi este foame, poate îl deranjează scutecul plin, poate îl doare ceva… De cele mai multe ori, e dificil să-ți dai seama exact de ce e agitat micuțul. Dar, din fericire, există câteva trucuri bine de știut referiroare la cum să adormi un bebeluș.
1.Elimină cauzele medicale
Dacă te străduiești să stăpânești arta de a adormi un bebeluș sau un copilaș, e important să elimini, de la început, eventualele cauze medicale. Odată ce micuțul este considerat perfect sănătos, poți apela ulterior la trucuri.
2.Creează-i confort
Înainte de a pune bebelușul în pătuț, verifică dacă mediul de lui de somn este cu adevărat confortabil. Verifică-i scutecul și asigură-te că este bine hrănit și hidratat. Nu îl înfofoli cu multe hăinuțe și ai grijă ca temperatura din cameră să nu fie foarte ridicată. Camera trebuie să fie bine aerisită și fără lumini puternice. O lampă de veghe îi poate da stare de liniște. Un fundal sonor asigurat de sunete liniștitoare pentru bebeluși ajută.
3.Înfașă-l pe bebeluș
Oricât de ciudată și de demodată ți s-ar părea, metoda înfășării este ideală pentru bebeluși. Când sunt înfășați, mulți dintre bebeluși și copiii foarte mici adorm mult mai repede și dorm ceva mai mult. Și asta pentru că trupușoarele lor firave sunt în plină dezvoltare. Așa că nu au control asuora propiilor mișcări. Drept urmare, se răsucesc necontrolat, se sperie de propriile mânuțe sau piciorușe în timpul somnului. Înfășați fiind, nimic nu le mai poate distrage atenția de la somn.
Folosește-te de un sac de dormit special pentru bebeluși sau de o păturică din bumbac moale, care să nu supraîncălzească mediul de somn. Înfașă-l lejer, cât să poată mișca picioruțele și bazinul. Această metodă funcționează până când bebelușul poate să se rostogolească singur de pe o parte pe alta, adică până la maximum 2-3 luni de viață.
4.Concepe un orar de somn și respectă-l
Durează cam 16 săptămâni până se reglează ritmul circadian al unui bebeluș. Așa că este absolut normal ca micuțul să aibă tulburări de somn în primele luni de viață. Drept urmare, niciodată nu este prea devreme și nici prea târziu pentru a impune un program regulat de somn pentru un copil. Numai că, în ciuda obstacolelor, acest orar trebuie respectat cu strictețe.
5.Acordă-i atenție micuțului pe parcursul zilei
Specialiștii consideră că un bebeluș este mai calm și se simte mai în siguranță și pregătit să doarmă mai bine, dacă primește atenția cuvenită și dacă este stimulat pe parcursul întregii zile. Așa că, ori de câte ori ai ocazia, alintă-l, joacă-te cu el și vorbește-i. Toată atenția primită și dragostea îl vor copleși în cele din urmă. Și nu va mai trebui să te întrebi cum să adormi un bebeluș.
Pe de altă parte, deși este foarte greu, trebuie să te abții să faci gesturi de tandrețe și de alint cu bebelușul în timpul meselor de pe parcursul nopții sau când îi schimbi scutecele. Aceste momente trebuie să decurgă rapid, cu calm și în liniște. Astfel, micuțul le va percepe ca fiind plictisitoare și neinteresante. Drept urmare, va asocia noaptea cu somnul și ziua cu distracția.
6.Stabilește o rutină precisă pentru baie
Încă din primele săptămâni de viață, îi puteți concepe micuțului rutina de îmbăiere. Aceasta ar trebui să îi inducă stare de calm și relaxare. Așa că trebuie să evitați orice activitate care îl poate stimula excesiv. Finalul acestui ritual ar trebui să aibă loc în camera bebelușului și să dureze minimum 10 minute. Astfel, micuțul va asocia acele momente cu activități liniștitoare, relaxante, care îl vor îmbia să adoarmă.
După băiță, un masaj lejer și spălatul gingiilor sau al dințișorilor îi dau un plus de confort. Hăinuțele de somn curate și comode îi vor mângâia pielea. Legănatul ușor însoțit de un cântecel suav, pe măsură ce lumina din încăpere se stinge fac minuni. La fel se întâmplă și în cazul lecturii unei povești.
7.Pune-l în pătuț înainte să adoarmă
Dacă te numeri printre cei care se întreabă cum să adormi un bebeluș, trebuie să știi că acesta este unul dintre cele mai importante trucuri. Punând micuțul în pătuț înainte de a adormi, îl ajuți să-și formeze un reflex sănătos de somn. Și va asocia patul cu locul care îi oferă liniște și confort.
Dacă îl obișnuiești să-ți adoarmă în brațe, va fi foarte greu să îl mai determini să asocieze patul lui cu siguranța și confortul. În plus, va plânge mult și nu se va opri decât atunci când se va afla din nou în brațele tale. Și asta pentru că va considera că acela este locul lui potrivit pentru somn. Drept urmare, când observi că încep să i se închidă pleoapele, încearcă să-și frece ochișorii și devine lent, pune-l cu grijă imediat în pătuț.
8.Lasă-i ceva care să-l liniștească
S-a dovedit că un obiect care induce liniște îi ajută pe bebeluși să fie calmi în timpul somnului. Poate fi o suzetă, dar niciodată un biberon care conține hrană sau lichid. Dacă îi pică în timp ce doarme, nu trebuie să te agiți să i-o pui la loc. Dimpotrivă.
9.Adaptează-te la nevoile copilului
După cum bine știm, nu toți oamenii sunt la fel. Unii sunt „păsări de noapte', în vreme ce alții funcționează cel mai bine în zorii zilei. Drept urmare, trebuie să observi care este felul de a fi al micuțului și i-l respecți. Adaptează-i orele de somn, urmărind care sunt momentele din zi în care se simte mai obosit și când este activ. Astfel, nu va mai fi nevoie să vă chinuiți reciproc forțând anumite ore de dormit obligatoriu.
10.Găsește-ți echilibrul
Dacă micuțul adoarme mai devreme și se trezește brusc imediat după aceea, nu te duce deîndată la el. Lasă-l să se acomodeze cu starea respectivă și va adormi la loc. Metoda Ferber este foarte cunoscută ca strategie de antrenare a somnului. Totuși, dacă micuțul plânge și se agită, ar trebui să verifici dacă nu are nevoie de ceva. Poate e deranjat de scutec, îi este foame sau stă incomod. Oricum, când mergi să verifici, nu aprinde imediat lumina și nu-i transmite stare de agitație. După ce l-ai hrănit sau l-ai schimbat, pune-l înapoi în pătuț, cu calm. Poți să verifici și dacă nu este vorba despre vreo problemă de sănătate.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: pampers.com, nhs.uk, littlecornerofjoy.com
Citește și Lecția de parenting – 3 lucruri pe care întotdeauna trebuie să i le permiți copilului tău