Cum să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă

.

Cum să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă e o misiune grea. Căci blănoșii au mult mai mult de suferit de pe urma temperaturilor ridicate decât noi. Și orice gest necugetat din partea noastră le poate fi fatal. În cazul în care nu te-ai sfătuit deja cu medicul veterinar, iată cum să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă.

Căldură mare, monşer! Luna lui Cuptor nu iartă pe nimeni. Nici măcar amicul tău mieunător ori hămăitor nu scapă dacă nu îl îngrijeşti cum se cuvine. Deşi frumoasă şi îmbietoare, vara aduce cu sine şi multe neplăceri. Mai ales dacă ai acasă un membru necuvântător al familiei.

Arsurile solare, hipertermia, insolaţia, afecţiunile provenite de la paraziţi sunt numai câteva dintre ele. Şi, ce e mai grav, cu unele ne putem pricopsi şi noi. Ca să vă puteţi bucura împreună de un sezon estival aşa cum l-aţi visat, protejaţi-vă animăluţele de companie! În cazul în care nu te-ai sfătuit deja cu medicul veterinar, iată cum să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă.

Ce riscuri există?

La fel ca şi oamenii, patrupedele suferă din cauza caniculei. Și au nevoie de îngrijiri speciale în această perioadă a anului. Iată ce trebuie să nu pierzi din vedere referitor la cum să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă:

Soarele arde

Îţi place să-l vezi alergând pe plajă, făcând baie în lac şi apoi stând tolănit la soare. Dar gândeşte-te că şi el se poate alege cu arsuri ale pielii. Blana nu îl apără de raze. Alături de întreaga familie, staţi la umbră în intervalul orar 10:00 – 16:00. Și puneţi-i animăluţului mai multă apă la dispoziţie. Puteți face asta și pentru animăluțele străzii. Vasele cu apă proaspătă trebuie să stea mereu în locuri umbrite.

Temperatura creşte

În ciuda aparenţelor, câinii crescuţi în apartament pot face cu uşurinţă hipertermie şi insolaţie. Poţi evita astfel de situaţii dacă nu laşi animăluţul în maşină cu ferestrele închise, la soare şi fără aer condiţionat. Nu-i da apă foarte rece, gheaţă, dar nici nu lăsa apa să stea prea mult înainte să o bea. Altfel, poate căpăta afecţiuni digestive, cauzate de bacterii. Chiar dacă eşti convinsă că-i faci bine, nu-l stropi cu furtunul! Lasă-l pe el să se bălăcească.

Asfaltul e încins

Spre deosebire de noi, bipezii, care mergem încălțați, blănoșii intră în contact direct cu asfaltul încins. Nu te sfătuim să încerci chiar tu să testezi temperatura cu propriile tălpi. E posibil să ajungi la o secție de primiri urgențe. Drept urmare, evită să scoți din casă animăluțul la orele cu temperaturi maxime. Dacă e obișnuit și acceptă, încalță-l cu papucei speciali. Când ieșiți din casă, încearcă, pe cât posibil, să îl plimbi în zone cu iarbă și mai puțin direct pe asfalt.

Insectele pişcă

Vara e sezonul propice înmulţirii cazurilor de boli transmise de insecte, precum muştele, ţânţarii şi căpuşele. Iar căpuşa e cea mai periculoasă. Căci, pe lângă alte boli grave deja cunoscute, poate dezvolta şi la om aşa-numita febră butunoasă. Boala se manifestă prin febră mare, dureri musculare, pete roşii pe piele. Perioada de incubaţie e de 10 zile. Prin urmare, nu uita să-i faci animalului deparazitarea externă şi să-i verifici periodic blăniţa. Nici muştele nu se lasă mai prejos. Transmit boli digestive, dar şi hepatita virală. Cât despre ţânţari, să nu uităm de epidemia de meningoenefalită de acum niște ani în urmă!

Umezeala rece îmbolnăvește

Deși atunci când blănoșii suferă de căldură trebuie ajutați să se răcorească, ce-i prea mult strică. Apa prea rece sau locul pe care stă prea ud și rece pot duce la infecții ale vezicii urinare și la cistită. Da, și masculii fac cistită! Simptomele tipice ale cistitei sunt urinarea frecventă (poliuria) sau durerile la urinare (strangurie). Așa că dă-i câinelui ocazia să se usuce pe un prosop sau șterge-l tu bine de fiecare dată când se udă. Verifică mereu temperatura covorașelor răcoritoare sau acoperă-le cu un prosop.

Cum să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă

Chiar dacă ai zice că e deja plictisitor acest sfat, dacă te preocupă cu adevărat cum să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă, în primul rând, nu-l lăsa în mașina oprită nici măcar câteva minute! De altfel, e important de specificat asta și în cazul copiilor.

După cum bine știi deja, temperatura dintr-un autoturism parcat, cu toate geamurile închise, crește spectaculos. Chiar și cu geamurile întredeschise pericolul este major. Din păcate, deschiderea geamurilor nu mai este suficientă după o anumită temperatură. Pericolul de supraîncălzire și de insolație este extrem de ridicat vara. Așadar, iată cum să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă:

Oferă-i răcoare

Orice blănos are nevoie de un spațiu al lui, amenajat corespunzător, pentru a se putea retrage la răcoare. Există păturici și vestuțe cu gel special destinate. În cazul în care beneficiază de curte, terasă ori balcon, acestea trebuie prevăzute cu umbrare sau umbrele de soare. Dacă se ascunde în tufișuri, lasă-l. Chiar cu riscul de a captura ceva insecte. Îl poți inspecta amănunțit când revine. În plus, se presupune că este deparazitat la zi.

În apartamentele de bloc, aerul condiționat este soluția ideală pentru întreaga familie. Nu vom abuza de el, desigur. Dar este necesar pentru a ne menține starea de bine. Încearcă, pe cât posibil, să nu lași prea multă lumină în casă, pentru a nu supraîncălzi dușumelele.

Înghețata este desertul preferat la orice vârstă pe perioada verii. De ce nu le-ar plăcea și lor? Supa limpede de carne sau de oase cu legume, iaurturile naturale, crema de brânză pot fi ingrediente pentru înghețate delicioase și sănătoase pentru blănoși. Câteva cubulețe dintr-o astfel de înghețată îți vor garanta recunoștință maximă și dragoste necondiționată din partea prietenilor necuvântători.

Hidratare și iar hidratare!

Apa este vitală pentru orie organism viu. Așa cum și tu trebuie să suplimentezi aportul de lichide în zilele caniculare, așa și patrupedele au nevoie de doze suplimentare de apă. Nu-l lăsa să ajungă în starea de gâfâire atunci când trebuie să bea. Deja se poate îneca și i se poate face rău. Lasă boluri cu apă peste tot, dar în locuri umbrite, ferite de soare. Schimbă apa la două-trei ore.

Încurajează animăluțul să bea frecvent apă. Dacă nu îl tentează, îi poți face poftă cu supă nesărată sau cu cuburi de supă înghețată. Și hrana din zilele caniculare trebuie să conțină mult lichid. Cum bine știi, animăluțele care consumă de obicei hrană uscată necesită un aport sporit de lichide.

Dacă vă aflați la mare, pe malul unui lac sau pe marginea piscinei, nu lăsa animăluțul să bea apă din locurile de scăldat! Bacteriile îi pot crea mari probleme de sănătate. În plus, soluțiile pentru dezinfectarea piscinelor pot fi dăunătoare uneori chiar și pentru oameni.

Bălăceală

O baie ne face fericiți pe toți. E drept că blănoșii adoră să se „scalde' în noroi și băltoace mai degrabă decât să fie spălați cu șampon în cadă. Dacă ai posibilitatea aceeasta, montează-i o piscină specială. Ia la plimbare și un pistol cu apă sau o altă jucărie care stropește. Atenție, însă, la riscul de intoxicație cu apă! Dacă în joaca cu țâșnitorile, furtunurile și alte ustensile de stropit înghite prea multă apă, pot apărea vărsături și stare de rău.

Tunsul nu e recomandat?

Rasele de blănoși cu păr foarte lung au fost concepute special astfel. Așa că nu considera că tunsul le face bine. Numai veterinarul sau frizerul canin pot să îți explice dacă are rost să-ți tunzi companionul sau nu. Altfel, îi poți face mai mult rău decât bine. Blana deasă le ține și de cald, și de răcoare. În plus, le protejează pielea de ultraviolete. Îi poți tunde puțin din blăniță, dar nu rade niciodată animăluțul! Atât pisicuțele cât și câinii necesită perieri frecvente în zilele toride.

Deparazitarea completă

La mulți dintre blănoși, banala zgardă antiparazitară nu e suficientă pentru protecție maximă. Mai ales pe perioada verii, utilizează metode suplimentare, precum șampon și alte produse antiparazitare, la recomandarea medicului.

Învață să-i acorzi primul ajutor

Dacă patrupedul a făcut hipertermie îţi dai seama imediat. Are febră, respiră greoi, gâfâie puternic, i se înroşesc ochii. Gingiile se colorează într-o nuanță cărămizie. E apatic şi poate chiar să-şi piardă cunoştinţa. Dacă nu e vaccinat la timp, poate turba. Du-l repede într-un loc răcoros, îmbăiază-l uşor în apă nu foarte rece sau înveleşte-l mai bine în prosoape umede. Nu folosi gheaţă! Cheamă urgent apoi medicul veterinar.

Dacă vezi o căpuşă înfiptă în pielea animăluţului, nu o smulge, nu o strivi şi nu folosi metode populare pentru a o extrage. Pune pe ea puţin ulei sau alcool sanitar, apoi, cu o pensetă, trage-o afară dintr-un singur gest. Altminteri, locul înţepat se infectează şi declanşează boala. Trebuie să te speli foarte bine pe mâni după aceea şi să te dezinfectezi, ca să nu faci o conjunctivită. Cel mai bine este să apelezi la ajutor de specialitate.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: redcross.org, aspca.org,

Citește și Cât de bine este să dormi cu animalul de companie în pat

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton