Cum să faci articolele de sticlă să strălucească este un subiect dezbătut intens de gospodine. Căci, din nefericire, vesela nu se spală singură. Și e nevoie de măiestrie să faci obiectele din sticlă să arate ca noi. Mai ales când vine vorba despre pahare, castroane, rafturi, măsuțe și chiar ferestre. Așadar, iată câteva idei pentru cum să faci articolele de sticlă să strălucească.
Cuprins
- 1 Cum să faci articolele de sticlă să strălucească
- 2 Cum faci să strălucească obiectele din mașina de spălat vase
- 3 Cum se curăță paharele
- 4 Trucuri pentru curățarea vaselor din sticlă vechi
Ne place ca totul în jur să strălucească și să „scârțâie’ de curățenie. Numai că, uneori, în ciuda eforturilor, nu prea ne iese așa cum ne dorim. De la ferestre, la vesela din bucătărie, până la cabina de duș, se întâmplă să întâmpinăm dificultăți când vine vorba despre curățenie. Din fericire, există trucuri de mare ajutor. Iar paharele, farfuriile, bolurile sau capacele din sticlă se curăță mult mai ușor decât credeai. Și nu ai nevoie neapărat de soluții scumpe, din comerț, ci de lucruri la îndemâna oricui.
Vei spune că s-a inventat mașina de spălat vase și că aceste sfaturi ar putea fi inutile. Numai că nici mașinăria cu pricina nu atinge perfecțiunea. Și asta pentru că duritatea apei nu-i permite acest lucru. Depunerile de calcar își lasă amprenta tocmai pe obiectele pe care le dorești strălucitoare. Așa că e chiar indicat să înveți cum să faci articolele de sticlă să strălucească.
Cuprins
Cum să faci articolele de sticlă să strălucească
Într-o lume în care tehnologia începe să înlocuiască omul iar chimicalele par cele mai eficiente ajutoare, încă există metode „băbești’ care se folosesc cu succes. Și se aplică mai ales la domiciliu, când nu mai știi cum să faci articolele de sticlă să strălucească. Iată câteva soluții foarte eficiente:
Oțet și sare
Sarea și oțetul se numără printre cele mai bune soluții pentru a curăța vesela din sticlă. Dizolvă 250 ml de oțet și 3 linguri de sare grunjoasă într-un bol cu 500 ml de apă caldă. Înmoaie în această soluție paharele sau vasele din sticlă și las-o să acționeze o jumătate de oră. Sarea și oțetul vor înmuia depunerile de pe pereții vaselor. Apoi, le poți curăța ușor cu detergent pentru vase.
Paharele din cristal cu modele în relief se curăță cu sare. Folosește sare grunjoasă puțin umezită. De obicei, pe exteriorul paharelor sau al vazelor, în modelele tăiate în sticlă, se adună mizerie. Iar cristalele de sare te ajută să o cureți, fără să zgârie obiectul. Ai ne voie de un burete fin și de răbdare să insiști pe zonele mai murdare. Se spală apoi cu detergent de vase și se clătesc cu apă și oțet, să rămână strălucitoare.
Zaț de la cafea
Păstrează zațul de cafea timp de o săptămână. Adaugă peste el câteva linguri de oțet și apă atât cât să obții o pastă abrazivă. Freacă interiorul vazelor din cristal sau alte obiecte din sticlă cu această pastă, folosind un burete aspru. Apoi, clătește cu apă caldă.
Alcool sanitar sau spirt
Pregătește, într-un bol adânc, o soluție din apă caldă și 100 ml de alcool sanitar, când clătești obiectele din cristal. Alcoolul îndepărtează urmele de grăsime și lasă paharele strălucitoare. Le poți șterge cu o cârpă moale din poliamidă, care nu lasă scame.
Capacele din sticlă, pe care se adună grăsimea la margine sau sub toartă, se curăță cu un tampon de vată bine îmbinat în alcool sanitar. După ce s-au înmuiat depunerile de grăsime, le poți spăla cu apă fierbinte și detergent de vase.
Amoniac
Într-un vas mare, se toarnă 5 litri de apă caldă. Se adaugă 10 linguri de amoniac și câțiva stropi de detergent de vase. Amestecul obținut se poate folosi pentru ferestre, geamurile cabinelor de duș, măsuțele cu blat de sticlă și alte obiecte care trebuie să strălucească. Sticla va deveni perfect transparentă și strălucitoare. În plus, mizeria nu se va mai depune foarte ușor prea curând. Un alt avantaj este că soluția nu afectează ramele, pervazurile sau alte materiale aflate în preajma obiectelor de sticlă. De reținut că soluția poate afecta pielea, așa că e recomandat să se poarte mănuși pentru menaj.
Bicarbonat
Bicarbonatul de sodiu este foarte util pentru curățarea obiectelor din sticlă. Și are și proprietatea de a dezinfecta, pe lângă cea de a înlătura depunerile de calcar. Se prepară o soluție în părți egale din bicarbonat și detergent lichid de vase. Se pune pe obiectele din sticlă murdare și se lasă să acționeze cam 15 minute. În chiuvetă sau într-un lighean cu apă călduță, se pun o lingură de bicarbonat și una de oțet. Se amestecă să se dizolve și se pun în această soluție obiectele. Se mai lasă 15 minute, apoi se clătesc bine și se lasă să se usuce.
Ceai verde
Deși pare ciudat, ceaiul verde are proprietăți speciale și la curățarea sticlei. Dar trebuie folosite frunze de ceai verde uscate, nu pliculețe. Se prepară o cană de ceai verde în mod obișnuit. Așteaptă până se răcește, apoi toarnă ceaiul strecurat într-un recipient cu pulverizator. Stropește sticla murdară și apoi lustruiește bine cu o lavetă sau chiar cu hârtie de ziar. Este o soluție foarte eficientă pentru oglinzi și obiecte din sticlă.
Cum faci să strălucească obiectele din mașina de spălat vase
În ciuda prejudecăților, mașina de spălat vase nu poate face minuni. Așa că e nevoie să știi cum să faci articolele de sticlă să strălucească după ce au fost spălate. Căci obiectele din sticlă sunt printre cele mai utilizate din casă. Și cel mai des spălate în mașina de spălat vase. Totuși, spălarea repetată și temperaturile ridicate pot provoca apariția unor pete enervante. La fel de vinovate sunt și depunerea de apă dură și coroziunea. Ce e de făcut?
Apa dură poate fi problematică pentru mașinile de spălat în general. Și nu ai cum să te opui, dacă asta este caracteristica apei din zona în care locuiești. Pentru a combate problemele cauzate de apa dură, este recomandat să adăugați, la fiecare ciclu de spălare, sare dedurizantă și soluție de clătire, pe lângă detergent. Utilizați întotdeauna detergenți de bună calitate, pentru cele mai bune rezultate.
Riscul de coroziune și matifiere a sticlei este ridicat la spălarea în mașină. De la expunerea la căldură și calitatea slabă a sticlei până la tipul de detergent și ciclurile lungi ale programelor de spălare, toate sunt potențiale cauze. Astfel, soluția de clătire specială acționează ca un balsam. Și trebuie folosită la fiecare spălare a obiectelor din sticlă.
Cum se curăță paharele
Curățarea paharelor de vin în mașina de spălat vase poate fi sigură dacă ești atent la modul în care încarci mașina. Pe cât posibil, paharele de vin trebuie așezate pe raftul superior. Asigură-te că nu se ating unul de celălalt, deoarece s-ar putea ciocni între ele în timpul spălării și s-ar putea sparge. Paharele mai rezistente pot sta la spălat și pe raftul inferior. Dar trebuie separate de celelalte articole.
Multe dintre mașinile de spălat vase moderne au un program de spălare delicat sau special pentru obiectele din sticlă. Temperatura mai scăzută și jeturile de apă mai blânde sunt ideale pentru spălarea paharelor. Asigură-te că ai adăugat mereu soluție de clătire pentru a preveni apariția petelor de apă și matifierea paharelor. Când vine vorba despre depozitare după spălare, paharele se așează cu gura în jos. Astfel se evită depunerea particulelor în interior.
Trucuri pentru curățarea vaselor din sticlă vechi
Un pahar înalt de tip „flute’, o vază, un decantor ori o sticlă de modă veche, plină de ornamente sunt foarte greu de curățat. Mai ales dacă au deja ceva depuneri pietrificate la bază, în interior. Din fericire, există metode și pentru curățarea lor.
Oțet și gheață
Oțetul pare a fi un „panaceu’ universal în gospodărie. Și asta pentru că s-a dovedit a fi foarte eficient. Toarnă peste depunerile din obiectele de sticlă o soluție în părți egale din oțet și apă. Lasă să acționeze cam 10 minute. Adaugă 4-5 cuburi de gheață pisată și rotește ușor vasul. Așchiile de gheață vor acționa ca un abraziv. Apoi, clătește și freacă bine până dispar petele. În loc de gheață, se poate folosi cu succes o mână de orez.
Sare și gheață
Dacă obiectul vizat este din sticlă ceva mai groasă se poate pune în el o lingură de sare grunjoasă. Spre exemplu, într-un decantor sau o vază, se pune sarea și se adaugă și 4-5 cuburi de gheață pisate. Se scutură bine recipientul, având grijă ca gura acestuia să fie astupată. Se repetă procedeul până interiorul recipientului este curat.
Apă oxigenată și zeamă de lămâie
Într-un recipient cu pulverizator, se amestecă, în părți egale, apă oxigenată cu apă. Se adaugă câțiva stropi de zeamă de lămâie. Se agită conținutul și se pulverizează pe suprafețele din sticlă ce se doresc a fi curățate. Se lasă să acționeze câteva minute, apoi se clătește. Se lustruiește cu o lavetă din microfibră, care nu lasă scame.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: lovetoknow.com, finish.ro
Citește și Trucuri să scapi de praful din casă