Friteuza cu aer cald sau air fryer-ul a devenit o ustensilă prezentă aproape în orice bucătărie. Și promite aceleași gusturi, texturi și aspect apetisant, absolut inconfundabile, pentru preparatele gătite în ea. Iar asta cu un conținut caloric redus și fără uleiurile dăunătoare. Dacă se ține de cuvânt sau nu, rămâne de văzut. Cert este că oricine tânjește la o porție de cartofi prăjiți. Și dacă sunt și ceva mai puțin dăunători, cu atât mai bine. Așa că iată cum să faci cartofi prăjiți la air fryer.
Cuprins
Cum funcționează air-fryer-ul sau friteuza cu aer cald
Mașinăria modernă care pare să câștige avans în fața cuptorului cu microunde poate coace și prăji orice. Nu ai altceva de făcut decât să pui în coșul metalic special ingredientele dorite. Și, dacă ții neapărat, poți adăuga și câțiva stropi de ulei. Un ventilator intern conduce curentul de aer fierbinte, de până la 200 grade Celsius, către alimentele puse la prăjit. De altfel, tehnica se aseamănă mult cu cea folosită la cuptorul cu convecție.
Aerul încins care circulă constant gătește ingredientele mai întâi la exterior. Iar asta le oferă aspectul apetisant și crusta crocantă. În același timp, interiorul rămâne moale, la fel ca la prăjirea în baie de ulei. Pe măsură ce preparatul se gătește, grăsimea în exces se scurge în recipientul aflat sub coșul metalic. Drept urmare, preparatul rezultat este unul foarte asemănător celor prăjite în multă grăsime, dar fără a utiliza uleiuri dăunătoare.
Cum să faci cartofi prăjiți la air fryer? Ei bine, tot ce ți-ai dori să mănânci și obișnuiai să prăjești în baie de ulei încins, se poate prepara la air fryer sau friteuza cu aer cald. De la pui, legume și pizza, până la carne, pește, brânzeturi pane ori gogoși. Unele modele mai performanțe dețin chiar și funcție de cuptor.
Pentru o experiență plăcută, e recomandat ca uleiul utilizat să fie adăugat peste ingrediente, înainte de prăjire. Și nu se va folosi niciodată ulei presat la rece. Căci se poate arde la temperaturile ridicate. O linguriță de ulei poate fi mai mult decât suficientă. Practic, este indicat să se utilizeze mult mai puțin ulei sau unt decât într-o tigaie convențională.
Cum să faci cartofi prăjiți la air fryer
Nimeni nu refuză o porție consistentă de cartofi prăjiți crocanți și apetisanți. Numai că, în ultimii ani, preocuparea pentru alimentația sănătoasă ne face să poftim mai degrabă la ei decât să-i consumăm. Și asta pentru că specialiștii nutriționiști îi blamează și îi consideră dăunători pentru sănătate din cauza grăsimilor pe care le conțin.
Din fericire, a apărut air-fryer-ul. Iar mașinăria aceasta poate prepara niște cartofi prăjiți absolut delicioși. De altfel, fanii înfocați ai cartofilor prăjiți se declară atât de încântați încât spun că nu ar mai reveni vreodată la varianta clasică a acestui preparat savuros. Și asta pentru că, dacă știi cum să faci cartofi prăjiți la air fryer, obții un deliciu culinar lipsit de grăsmi nocive. Este vorba despre aceeași savoare a cartofilor prăjiți în baie de ulei obținută cu ajutorul aerului cald.
Cartofii ies pufoși la interior și foarte crocanți la exterior. Ți-am făcut deja poftă, nu-i așa? Dacă vrei să știi cum să faci cartofi prăjiți la air fryer, trebuie să știi că poți obține rezultate similare atât în cuptorul clasic, cât și în cel cu convecție. Însă nicio variantă nu e mai bună ca air-fryer-ul sau friteuza cu aer cald. Și asta pentru că stropul de ulei folosit ne ajută să ne satisfacem „plăcerile vinovate' fără a simți sentimentul de vinovăție.
Iată câteva indicații pentru cum să faci cartofi prăjiți la air fryer din diferite tipuri de cartofi.
Cartofi prăjiți din cartofi proaspeți
Ca să diversifici gustul și să te bucuri de savoarea cartofilor prăjiți, poți experimenta cu mai multe tipuri de ulei. Acestea vor da arome și texturi diferite. Uleiurile din sâmburi de struguri și cel din rapiță vor transforma banali cartofi prăjiți în adevărate delicatese. Iar dacă vrei să te răsfeți și să dai o tentă de lux acestui preparat, picură la final un strop de ulei de trufe și presară puțin parmezan ras deasupra. Ai grijă numai să nu pui mai mult de o lingură de ulei. E suficient cât să obții crusta crocantă și gustul delicios.
Cartofi prăjiți din cartofi congelați
Ține cont de faptul că acei cartofi congelați din comerț necesită un timp mai îndelungat de preparare decât cartofii praspeți. Asta pentru că umiditatea acumulată nu le va permite să fie crocanți într-un timp la fel de scurt.
Cartofi prăjiți din cartofi dulci
Cartoful dulce și-a căpătat popularitate în ultima vreme ca alternativă la cartoful clasic. Pe lângă gustul specific, vine și cu o sumedenie de proprietăți benefice pentru sănătate și cu puține calorii. Cum nu are același conținut bogat de amidon, nici nu mai necesită înmuierea în apă înainte de preparare.
Totuși, poate fi la fel de crocant și savuros în urma prăjirii la air-fryer, datorită glucidelor sănătoase. Dar tocmai aceste zaharuri care se caramelizează la suprafață pot face ca produsul să se ardă rapid. Drept urmare, ca să știi cum să faci cartofi prăjiți la air fryer impecabili din cartofi dulci, trebuie să îi verifici la fiecare 5 minute în timpul preparării.
Trucuri pentru cartofi prăjiți la air fryer impecabili
Pentru a obține niște cartofi prăjiți delicioși, ai nevoie, în general, de niște cartofi de calitate. Și trebuie să știi cum să-i alegi și cum să-i prepari. Înainte de toate, trebuie să-i speli bine în apă rece și să-i cureți de coajă. Ai grijă să înlături orice părticică încolțită sau pătată. După aceea, trebuie să îi tai în forma dorită și să îi scufunzi în apă rece.
E important să îi ții în apă
Dacă vrei să obții cartofi prăjiți crocanți, care să nu se lipească între ei în timpul gătirii, atunci e obligatoriu să îi ții în apă rece înainte. Această „baie' va înlătura excesul de amidon din cartofi și îi va ajuta să rămână pufoși la interior și foarte crocanți la exterior. Tot ce ai de făcut este să îi lași să stea cam o jumătate de oră și chiar mai mult în apă rece.
Poți să îi și opărești înainte, desigur, pentru a obține o textură și mai crocantă. După ce îi scoți din apa rece, îi clătești și îi scurgi bine și apoi îi tamponezi cu un șervet curat sau cu prosoape absorbante de hârtie. Ulterior, îi așezi într-un singur strat uniform în coșul friteuzei cu aer cald.
Cum trebuie să tai cartofii
Dacă vrei să știi cum să faci cartofi prăjiți la air fryer impecabili, atunci trebuie să înveți să îi și tai corect. Căci, pentru a obține un produs perfect, cartofii trebuie să se gătească uniform. Așa că e foarte important să fie tăiați la aceeași dimensiune. Cu cât sunt mai subțiri, cu atât se gătesc mai repede.
Dimensiunile perfecte presupun fâșii groase de cam 6-10 mm, cu o lungime de 8-10 cm. Ca să le obții, taie o fâșie din cartof pentru a-i da stabilitate pe blatul de gătit. Apoi, taie felii cu o grosime de 6-10 mm. Fiecare felie o vei tăia apoi în bețișoare cu o grosime de 6-10 mm și o lungime de 8-10 cm.
Respectă timpul de preparare
Dat fiind că fiecare air-fryer are propriile instrucțiuni de utilizare, e indicat să le respecți ca atare. Totuși, sunt câteva reguli general valabile referitoare la cum să faci cartofi prăjiți la air fryer. Iată care sunt:
- cartofi prăjiți din cartofi proaspeți – 12-15 minute, într-un singur strat uniform, la 190º C
- cartofi prăjiți din cartofi congelați – 22-24 minute, într-un singur strat uniform, la 220º C
- cartofi prăjiți din cartofi dulci – 20-25 minute, într-un singur strat uniform, la 230º C
Folosește condimente și sosuri de calitate
În funcție de preferințe, poți asezona cartofii prăjiți numai cu câțiva fulgi de sare sau le poți adăuga tot felul de condimente și sosuri. Unii consideră că un pic de sare roz de Himalaya ar oferi un plus de savoare. Alții cred că sarea de mare le-ar da aroma subtilă perfectă. Că folosești sare aromatizată cu usturoi, cu ceapă, cu lămâie ori piper, că dai gust cu sare obișnuită, totul depinde de tine.
Iubitorii de picanterii se pot delecta cu o tentă de boia afumată, de praf de ardei iute, pudră de curry sau de chilli. Nu strică, dacă îți place gustul, să arunci deasupra cartofilor prăjiți niște ierburi aromatice tocate fin. Nici brânza rasă, de oricare fel ar fi ea, nu are cum să strice în asemenea poezie culinară.
Dcă îți place să înmoi în ceva cartofii prăjiți, sosurile ideale sunt simple și delicioase. Un sos făcut din iaurt și usturoi este de nenumărate ori mai sănătos și mai savuros decât orice maioneză. Îți poți prepara fără probleme și propriul sos de tomate sau ketchup. Asta ca să ai siguranța că nu conține zaharuri, grăsimi adăugate și alte chimicale.
Reîncălzește cu încredere
În vreme ce cartofii prăjiți în mod obișnuit în baie de ulei nu mai sunt savuroși după ce se răcesc, cartofii prăjiți la air-fryer pot fi reîncălziți cu succes. Dat fiind că nu conțin ulei mult, își păstrează textura crocantă și nu se înmoaie. Tot ce ai de făcut este să preîncălzești friteuza cu aer cald la 190º C, să așezi cartofii reci într-un singur strat uniform și să-i lași să se încălzească. Poftă bună!
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: kitchenaid.com,
Citește și Cât de sănătos pentru consum este uleiul de sâmburi de struguri