Cum să folosești corect aerul condiționat e o chestiune de mare interes în această perioadă. În zilele toride, e chiar o binecuvântare prezența acestui aparat în încăperile în care ne aflăm. Numai că, folosit necorespunzător, poate deveni periculos pentru sănătate. De aceea, e foarte important să știi cum să folosești corect aerul condiționat.
Cuprins
Vrând-nevrând, trebuie să tragem aer în piept ca să supraviețuim. Or, în zilele caniculare ale verii, aerul fierbinte devine irespirabil. Mai cu voie, mai de nevoie, trebuie să suportăm aerul condiționat. Iar dacă aparatul care îl produce nu este întreținut în mod corespunzător, consecințele pot fi devastatoare asupra organismului. Totuși, dacă era atât de nociv pe cât vorbește lumea, nu ar fi ajuns să fie utilizat în spitale. Așa că, dacă știi cum să folosești corect aerul condiționat, ai un avantaj.
Cum să-ți alegi aparatul de aer condiționat
Iată câteva criterii după care să te ghidezi atunci când vrei să cumperi un aparat de aer condiţionat:
1.Dacă ai ferestrele orientate spre sud ori sud-vest, ai nevoie de un aparat puternic, de minimum 12000 BTU/h.
2.Și mărimea camerei contează. Un aparat cu putere redusă va face faţă mai greu într-o încăpere de mari dimensiuni.
3.Trebuie luate în calcul şi aparatele electrocasnice din casă. Dacă sunt multe şi sunt utilizate des, atunci ai nevoie de un aparat de aer condiţionat mai puternic.
4.E foarte important ca aparatul să aibă un consum de enrgie cât mai redus şi un nivel de zgomot scăzut, atât la partea interioară, cât şi la cea exterioară.
5.Contează foarte mult şi greutatea unităţii exterioare. Specialiştii recomandă alegerea unui aparat cu o greutate mai mare. Deoarece se presupune că materialele din care sunt fabricate componentele sunt mai solide şi mai performante.
6.Protecţia electrică este şi ea foarte importantă. E bine ca produsul să aibă un grad de protecţie ridicat (IP 45 interior, IP 55-65 exterior).
7.Atenţie şi la marcaj! Acesta trebuie să fie în conformitate cu normele europene. Așadar, trebuie să aibă inscripţionat pe el CE, CS.
Ce temperatură ar trebui să ai în casă
Specialiștii susțin că temperatura din încăperile în care ne desfășurăm activitățile zilnice sau dormim nu trebuie să depășească 23 de grade Celsius. Alții spun că temperatura ideală se învârte în jurul valorilor de 20-25 de grade Celsius. Dar asta depinde de fiecare dintre noi. Unii sunt mai sensibili, alții mai mofturoși… Cert este că temperatura din interior, în special pe caniculă, nu ar trebui să fie mai joasă decât cu maximum 10 grade Celsius decât cea de afară.
Totuși, pentru buna funcționare a organismului, ar trebui să menținem o temperatură ambientală medie de 21°C pe timpul iernii și de aproximtiv 20°C vara. În dormitor, ar trebui să fie ceva mai răcoare pe tot parcursul anului, adică în jur de 16-19°C. Și asta pentru că temperatura ambientală joacă un rol semnificativ în dobândirea calității somnului.
Oricât ai crede că se doarme mai bine la cald, răcoarea e cheia unui somn cu adevărat odihnitor. Chiar și pentru bebeluși și copii, temperatura ideală a camerei în timpul somnului ar trebui să fie cuprinsă între 16 și 24°C. De altfel, temperaturile inadecvate ale spațiului de dormit joacă un rol primordial în provocarea insomniei.
Cum să folosești corect aerul condiționat
Utilizarea adecvată a aparatului de aer condiționat aduce o serie de avantaje. Pe lângă starea de sănătate bună, te ajută să și economisești energie și să respiri mai bine. Drept urmare, ca să ai cum să folosești corect aerul condiționat, trebuie să urmezi câțiva pași importanți. Înainte de toate, e important să pregătești aparatul pentru zilele toride.
Curățarea este esențială
Cum bine știi, aparatele de aer condiționat sunt formate din două componente: un distribuitor de aer pentru interior și o unitate de exterior. Pentru ca aparatul să-și facă treaba bine, este esențială curățarea unității exterioare. Mai ales după lunile în care a stat degeaba și a adunat praf, resturi de frunze și alte gunoaie.
Urmează înlocuirea filtrelor, curățarea condensatorului și verificarea legăturilor electrice. Înainte de toate, siguranța este cea mai importantă. Așa că nu te apuca de treabă înainte de a întrerupe alimentarea cu curent electric a întregului aparat.
Curățarea filtrelor
Trebuie să se facă regulat. Sau măcar de două ori pe an, pentru aparatele care nu sunt utilizate „la foc continuu'. Filtrele îmbâcsite restricționează circulația aerului și reduc eficiența aparatului. În loc să ofere aer proaspăt, recirculă particulele de praf cu care s-au înfundat și creează mediu propice dezvoltării bacteriilor periculoase. În plus, fac ca aerul condiționat să consume mai mult curent.
Filtrele și prefiltrele mecanice se curăță relativ ușor. Se scoate masca aparatului, se trag filtrele în jos, până se desprind complet. Pentru igienizare, se folosește o soluție antimucegai, care neutralizează ciupercile și bacteriile.
Curățarea unității exterioare
Igienizarea acesteia include curățarea temeinică a turbinei, a tăvii de condens, a condensatorului, precum și a palelor ventilatorului. De asemenea, este necesară verificarea țevilor izolatoare, a racordurilor, presiunii, drenajului condensului, puterii de absorbție și a tensiunii de alimentare.
Verificarea
Testarea admisiei și a refulării aerului este esențială. În cazul în care eficiența acestora este compromisă, va fi nevoie, cel mai probabil, să apelezi la o companie specializată, care să se ocupe de reumplerea freonului. Pentru a verifica dacă aparatul este funcțional, trebuie să repornești curentul electric.
Dezumidificarea
Pentru ca aparatul de aer condiționat să nu fie suprasolicitat, este foarte importantă și cantitatea de umezeală din locuință. Un grad de umiditate ridicat face aerul sufocant și crește senzația de căldură. Pe de altă parte, lipsa umezelii provoacă disconfort prin uscarea pielii și a mucoaselor, cauzând probleme.
Drept urmare, ar trebui să ajustezi aceste inconveniente pentru a beneficia de efectele optime ale aparatului de aer condiționat. Dacă locuiești într-o regiune cu umiditate crescută, poți achiziționa un dezumidificator, în cazul în care aparatul de aer condiționat nu are deja și această funcție. În schimb, dacă aerul e prea uscat în casa ta, poți utiliza un umidificator.
Cum te poți îmbolnăvi de la aerul condiționat
Atunci când nu știi cum să folosești corect aerul condiționat chiar pot apărea probleme de sănătate. Și nu din cauză că ne trage curentul, ci pentru că, necurățat la timp corespunzător, aparatul permite dezvoltarea microorganismelor nocive. Aerul inhalat poate duce la apariția unor infecții respiratorii și a alergiilor. Totuși, urechile nu pățesc nimic de la aer condiționat sau de la curent. Iar dacă le înfunzi cu dopuri de vată faci și mai rău. Împiedici astfel aerisirea urechii, nu lași secrețiile să se elimine și îți produci cu bună știință infecții.
Indiferent dacă stăm în casă sau ieșim, riscăm să ne îmbolnăvim, nefăcând nimic altceva decât să respirăm. Se pare că formula chimică a aerului s-a „îmbogățit', în ultima vreme, și asta e de rău pentru noi. Microbii și bacteriile se înmulțesc neîncetat și circulă în voie prin mediul înconjurător. Cum e destul de greu de evitat contactul cu ele, ar trebui măcar să învățăm cum am putea preveni îmbolnăvirea.
Și nu este vorba numai despre alergiile binecunoscute ale celor predispuși, ci despre afecțiuni grave, greu de depistat și ușor de confundat cu altele. De vină sunt anumite bacterii, care găsesc în filtrele aparatelor de aer condiționat mediul propice pentru a se dezvolta și a se înmulți. Prin urmare, oricât de precauți am fi în rest, dacă nu avem grijă să curățăm la timp sursa de aer artificial, riscăm să suferim mai târziu.
În plus, nici umezeala infiltrată în pereți nu ne scutește de boală, în timp. Fie că este vorba despre apa de ploaie din ziduri, fie despre condensul din interior, vaporii minusculi pot da naștere diferitor microbi ce duc la afecțiuni destul de grave ale aparatului respirator.
Atenție la bacteriile periculoase!
Una dintre cele mai de temut bacterii produse de aerul condiționat este Legionella pneumophilia. Sună sofisticat, însă boala pe care o provoacă, anume Legioneloza, poate fi, în unele cazuri, chiar mortală. Și asta pentru că simptomele ei sunt foarte ușor confundate cu cele ale unei răceli banale, așa încât tratamentul corespunzător nu se aplică la timp. Specialiștii numesc această afecțiune „boala lumii moderne'. Deoarece se transmite prin aer, ca o reacție în lanț. Se răspândește printre persoanele care petrec mult timp în spații închise, unde aerul condiționat tronează.
Dacă te numeri printre persoanele care inhalează mult timp aer condiționat, la cel mai mic semn de febră, frison, durere de cap, tuse seacă, moleșeală exagerată, dă fuga la medic! Legionella ar putea fi de vină. Pentru a depista dacă ești afectată de vreo infecție virală sau cauzată de bacterii, medicii îți vor face analize de sânge, mai precis o hemogramă.
În funcție de rezultat, se concepe schema de tratament potrivită. În caz contrar, boala se agravează treptat, dar rapid, ducând la deteriorarea funcțiilor respiratorii, ale inimii și chiar la deces. Trebuie menționat însă că nu numai în aerul condiționat se dezvoltă bine Legionella, ci și în apele din ștranduri, în dușuri, în instalații sanitare publice, în fântâni arteziene întreținute impropriu.
Mai bine previi decât să tratezi
Gama de infecții respiratorii provocate de bacterii, microbi și virusuri este variată. Un alt inamic al mucoaselor este apa cu clor din instituții sau bazine de înot, deoarece creează mediu propice microbilor. Mai mult, schimbările bruște de temperatură de la interior la exterior, în special în timpul verii, duc la apariția pneumoniilor clasice, din cauza contractării vasculare la nivelul toracelui. De aceea este indicat, mai ales acum, în prag de vară, să luăm câteva măsuri de precauție.
Iată cam ce ar trebui să facem, ca să ne fie bine:
- Acolo unde depinde de tine, ai grijă ca filtrele aparatelor de aer condiționat să fie spălate și dezinfectate cât mai des, măcar la fiecare două săptămâni.
- Toate componentele exterioare ale climatizatoarelor ce pot fi demontate trebuie spălate periodic.
- Nu lăsa aerul produs de aparatul de climatizare să prindă miros! Există în comerț sparyuri special concepute pentru dezinfectarea și odorizarea aerului condiționat. Acestea sunt ușor de utilizat și la îndemână.
- Ai grijă ca jetul de aer să nu fie îndreptat direct către tine.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: airconco.com, airaceheatingandcooling.com,
Citește și Cum să ai grijă de animalul tău de companie pe caniculă