Cum să folosești vinul când gătești? Asocierea vinului cu mâncarea este o artă. De aceea este foarte important să știi cum să folosești vinul când gătești. Nu orice fel de vin se potrivește pentru gătit. În plus, și tehnica utilizată contează. Altfel, din neștiință, poți strica o mâncare care ar fi putut fi delicioasă.
Cum să folosești vinul când gătești ? Depinde pe ce cuvinte pui accentul când întrebi. Căci unii ar putea considera folosirea vinului la gătit curată nebunie. Și asta pentru că cea mai bună utilizare este să-l bei ca atare. Sau cum spunea marele comediant american W.C. Fields, „Gătesc cu vin. Uneori, chiar îl adaug în mâncare.'. Nu degeaba zicea cineva că dacă vinul nu ar fi fost atât de important, nu i-ar fi dedicat Iisus prima minune și nici nu ar fi devenit sângele Lui.
Dar, lăsând gluma la o parte, să știi cum să folosești vinul când gătești este foarte important. În „Elogii vinului și viei', George Budoi a dedicat un catren asocierii vinului cu mâncarea: „Vinul, când se asortează, / Cu mâncarea conversează, / Cum fac doi îndrăgostiți / Unul cu altul fericiți.' Iar ca rezultatul să fie cel așteptat, chiar trebuie să știi cum să folosești vinul când gătești.
Cum să folosești vinul când gătești
Poate cea mai frecventă utilizare a vinului în bucătăria românească este aceea de a-l adăuga la fripturile preparate la cuptor. Dar există o sumedenie de preparate care necesită vin la gătit. Dintre acestea, cea mai cunoscută este celebra „coq au vin' (carne de pasăre în vin) din bucătăria franceză. Așa că e important să știi și cum să alegi vinul potrivit pentru gătit. Astfel pentru fripturi, rețete din carne de porc sau vită și cam orice considerăm în general a fi mâncăruri grele, se recomandă vinurile roșii seci sau demiseci. Pentru pește și mâncăruri ușoare se folosesc de obicei vinurile albe. La deserturi, șampania sau spumantele dulci dețin supremația.
Totuși, chiar dacă îl folosiți în mâncare, nu faceți rabat la calitatea vinului ales. Așa cum nu vă place să alegeți un vin prost pentru a-l bea, așa nici mâncării nu-i place un banal vin de masă generic, făcut din soiuri inferioare sau din cine știe ce altceva. Când se numără printre ingrediente, rolul vinului este de a da un plus de savoare preparatului, de a-i îmbunătăși aroma. În plus, nici nu se folosesc cantități uriașe. Drept urmare, nu folosiți niciodată la gătit un vin pe care nu l-ați bea. Merlotul, Cabernetul Sauvignon și Pinot Noir-ul sunt în topul preferințelor la gătit în categoria vinurilor roșii. Ca vin alb, un Sauvignon Blanc este întotdeauna o alegere potrivită, la fel ca și Bordeaux-ul alb și Pinot Grigio.
Utilizări ale vinului în bucătărie
Un vin bun poate constitui baza pentru marinarea cărnii înainte de preparare. În cazul cărnii roșii sau de vânat, acesta oferă un plus de aromă și frăgezește fibrele ațoase.Și peștele poate fi asezonat cu vin, cu succes chiar, mai ales atunci când este preparat la cuptor. Și legumele sotate capătă un plus de savoare dacă sunt puțin scăldate în vin. Un vin foarte dulce și ușor amărui poate încorona un deșert delicios. Mai mult decât atât, marii bucătari știu să se folosească de un truc pentru a elimina o mare parte din grăsimea utilizată la preparate. Acolo unde este posibil, înlocuiesc jumătate din cantitatea de ulei necesară cu vin. Astfel, preparatul devine mai sănătos și mai ușor de digerat.
10 secrete ale gătitului cu vin
Ca să știi cum să folosești vinul când gătești, trebuie să te inspiri de la marii bucătari. Iată aici o colecție de trucuri culese de la mari chefi:
1.În primul rând, cel mai important de știut este că vinul trebuie lăsat suficient la gătit, așa încât să-și evapore alcoolul. Altminteri, gustul de vin va domina. Mai mult, mâncarea nu va mai putea fi consumată de copii, de persoane aflate la regim sau de cei care conduc autovehicule.
2.Când trebuie să adaugi o cană de ulei la o prăjitură, alege să o înlocuiești cu aceeași cantitate de vin alb.
3.Dacă trebuie să urmezi un regim alimentar care exclude grăsimile, peștele la cuptor sau la tigaie asezonat cu vin în loc de ulei este alegerea perfectă.
4.Joacă-te cu aromele subtile ale vinului! După cum știi deja, vinurile au arome subtile, fructate, care te pot ajuta să potrivești perfect gustul unei mâncări. Așadar, învață să sesizezi aceste arome. Vinurile albe au, de obicei, note de pepene galben, de măr, de ananas, de caramel sau chiar de ciuperci. Pe de altă parte, vinurile roșii te duc cu gândul la fructe de pădure, la piersici, curmale, prune, cireșe, ciocolată și chiar cafea.
5.Acidul și taninul joacă un rol extrem de important în determinarea gustului unui vin. Aciditatea este reprezentată de senzația pe care o simți în gură când guști, asemănătoare cu cea a degustării unei lămâi sau a oțetului. Taninul se regăsește de obicei în vinurile roșii, pe care le face mai aspre și cu tentă amară. Așadar, acest tip de vinuri sunt foarte potrivite pentru marinarea cărnurilor și atunci când se dorește obținerea unor arome puternice.
6.În loc să călești legumele exclusiv în unt, untură sau ulei, înlocuiește jumătate sau chiar mai mult din cantitatea de grăsime cu vin. Legumele vor fi mai fragede și mai aromate.
7.Un alt aspect important este să ții cont nu numai de tipul de carne pe care îl asociezi cu vinul, ci și de modul de preparare al acesteia. Spre exemplu, o mâncare foarte condimentată cere un vin robust, puternic, cărnos, cu personalitate. Pe de altă parte, un preparat ușor, cu sos cremos, are nevoie de un vin diafan, suav, ușor acid, fructat.
8.Vinul poate fi folosit și ca lichid pentru poșare. Pentru asta, trebuie să îl prepari înainte, ca să își îmbogățească aromele. O variantă pentru a face din vin lichid pentru poșat este să combini două treimi supă (stock) cu o treime vin. Poți încerca o combinație între stock de legume și Chardonnay sau una din stock de pește și Pinot Grigio.
9.Un mod surprinzător în care vinul poate fi folosit în bucătărie este la… murături! Da, ai citit bine. Ne-am obișnuit ca oțetul să fie vedeta, însă nici vinul nu se lasă mai prejos. Singura avertizare este, dacă nu te deranjează să colorezi murăturile, să folosești doar vin alb sec.
10.Să nu te temi să încerci! Folosește-ți imaginația și încearcă noi combinații de gust. S-ar putea să dai lovitura și să depășești specialiștii. Trebuie numai să ai grijă să respecți aceste mici reguli, ca să nu transformi o masă cu potențial spectaculos într-un dezastru.
Cu ce se poate înlocui vinul în rețete
Sunt situații în care, oricât de mult ne-ar plăcea gustul, nu avem voie să consumăm vin. Prin urmare, preparatele favorite ar trebui eliminate sau înlocuite. Nu e cazul. Poți înlocui doar vinul ca ingredient. Sucul de grepfrut este un bun înlocuitor. Și sucul de roșii poate înlocui cu succes vinul, chiar dacă merg foarte bine și împreună în rețete.
Citește și: Cum se bea corect vinul: 3 reguli de aur
Cum să folosești vinul când gătești preparate deosebite
1.Friptură cu ceapă și Merlot
Ingrediente pentru 6 porții:
500 g capac de vită sau altă carne preferată
sare și piper
8-10 căței de usturoi
1 ceapă
1 lingură ulei de măsline
200 ml supă (stock) de legume
200 ml Merlot
Mod de preparare.
Carnea se împănează bine cu usturoi, se condimenteaă cu sare și piper. Se pune uleiul de măsline într-o tigaie încăpătoare la încins, la foc mediu spre tare. Se pune carnea în tigaie și se frige până capătă nuanța maronie atrăgătoare. Se întoarce și pe cealaltă parte. Se încălzește cuptorul la foc mic (160 grade). Într-o oală cu capac, se pune carnea, ceapa tăiată feliuțe, se toarnă deasupra supa și vinul. Se acoperă cu capacul și se ține la cuptor, la foc mic, cam 4 ore.
2.Prăjitură picantă cu Chardonnay
Ingrediente pentru 12 porții:
1 cutie cu mix pentru chec
1 plic de budincă de vanilie
1 linguriță nucșoară măcinată
200 g smântână sau iaurt gras
200 ml Chardonnay
6 ouă mari
ulei pentru uns tava
2 linguri făină
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 200 grade. Se unge forma de copt cu ulei și se tapetează cu două linguri de făină. Într-un bol, se pun toate ingredientele și mixează bine cam 5 minute. Se toarnă compoziția în forma de copt și se dă la cuptor. Se lasă la copt cam 50 minute sau până când trece testul scobitorii. Se lasă la răcit în forma de copt.
3.Creveți Putanesca
Ingrediente:
2 linguri ulei de măsline
500 g creveți curățați
1 linguriță fulgi de ardei iute uscat
sare, piper
1 ceapă tocată
2-3 fileuri de anșoa tocate mărunt
4 căței de usturoi zdrobiți
200 g roșii cherry mici
100 ml vin alb
50 g măsline tocate
2 lingurițe capere fără zeamă
4-5 fire pătrunjel
Mod de preparare:
Într-o tigaie încăpătoare se pune la încins o lingură de ulei. Se pun apoi creveții la sotat cu fulgii de ardei iute, cam 2-3 minute, până creveții capătă culoarea roz. Se adaugă un praf de sare și se transferă în alt vas. În aceeași tigaie, se călește ceapa cam două minute. Se adaugă usturoiul, anșoa, roșiile, vinul, măslinele și caperele. După primul clocot, se reduce focul și se lasă la gătit cam 8-10 minute. Se adaugă creveții și, la final, pătrunjelul tocat fin. Se pot servi ca atare sau ca garnitură la spagetti.
4.Sour Cherry Sorbet
Ingrediente pentru 6 porții
6 căni cu cireșe sau vișine congelate fără sâmburi
1 cană zahăr
150 ml vin alb dulce
1/2 linguriță esență de migdale
1/2 linguriță sare
Mod de preparare:
În vasul robotului de bucătărie sau cel al blenderului se pun toate ingredientele. Se blendează până devin un amestec omogen. Se toarnă totul într-un vas pentru congelator și se lasă până se întărește.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: CramaHistria.ro, tasteofhome.com, insider.com
Citește și: Ce vin se bea la friptura de miel