Cum să îndepărtezi mucegaiul din baie

.

Cum să îndepărtezi mucegaiul din baie fără prea mult efort și fără cheltuieli uriașe? Ei bine, este o întrebare care îi frământă pe mulți dintre noi. Căci baia este mediul cel mai prielnic din casă pentru ciupercile care formează mucegaiurile. Așa că trebuie să știi câteva metode care să te îndrume cum să îndepărtezi mucegaiul din baie.

Ca să știi cum să îndepărtezi mucegaiul din baie ar trebui să faci cunoștință, înainte de toate, cu ceea ce înseamnă de fapt mucegaiul. Face parte din viață, cu sau fără voia noastră. Ba chiar ne desfată papilele gustative, în unele cazuri. Ne vindecă de boli, în altele și ne bagă în spital, de cele mai multe ori. Și cât rău ne pot face mucegaiurile! Așa că e foarte important să afli cum să îndepărtezi mucegaiul din baie și nu numai.

Mucegaiul e un „colocatar' periculos

Este considerat delicatesă, în anumite alimente. Dintr-un tip de mucegai, a fost inventat leacul miraculos, penicilina, al cărui creator a luat Premiul Nobel pentru medicină. Totuși, când mucegaiurile pun stăpânire pe spațiul în care locuim sau în care ne desfășurăm o mare parte din zi, devin nocive. În timp, ne fac vulnerabili în fața unor afecțiuni greu de tratat. De la banale alergii, la boli ale căilor respiratorii, de plămâni sau de oase… Iar copiii au cel mai mult de suferit.

Sub termenul prea general de mucegai stau ascunse nenumărate ciuperci, microscopice. Iar acestea se înmulţesc prin spori. Unele dintre ele sunt bune, altele extrem de toxice pentru organism. Așa-numitele aflatoxine pe care le produce mucegaiul declanșează intoxicații grave. Și pot cauza chiar apariția cancerului.

Tot ele fac parte din explicația misterului blestemului lui Tutankamon. Și din cauza deceselor aparent inexplicabile ale celor care au participat la deschiderea mormintelor din piramide. Căci par să fi fost cauzate tocmai de aceste toxine, care provoacă pneumonii severe şi cancer hepatic.

Dar, deși dăunătoare, unele mucegaiuri sunt considerate nobile. Mucegaiul alb este utilizat la prepararea specialităților de brânză, cel negru la maturarea anumitor vinuri. Numai că așa-numitul mucegai de pivniță creează numai probleme. El apare în orice spațiu închis, neaerisit, cu un nivel ridicat de umezeală. La început, nici nu este vizibil cu ochiul liber. Se infiltrează în pereți și emană doar mirosul specific.

Probabil că nu există locuință pe planetă fără niciun strop de mucegai. Or, expunerea la aerul contaminat cu acesta poate pune viața în pericol. Așa că e vital să știi cum să îndepărtezi mucegaiul din baie și nu numai.

Cum ne afectează prezența mucegaiului în casă

Cine locuiește într-un spațiu sau într-o regiune cu un grad de umezeală ridicat trebuie să se aștepte la probleme de sănătate. Pe primul loc în lista afecțiunilor posibile sunt cele respiratorii. Însă pot apărea și reacții de sensibilitate la lumină, usturimi ale ochilor, iritații ale pielii, nărilor și gâtului, leziuni şi disfuncţii ale sistemelor nervos, imunitar, hematologic. Oboseala cronică, durerile de cap, diareea și slăbirea imunității sunt numai câteva dintre urmările grave.

Astmul îi amenință pe termen lung pe cei care locuiesc într-o casă cu mucegai. Prof. Dr. Florin Mihălţan spune că „persoanele cu astm bronşic cu forme alergice la mucegai vor face crize mai frecvente şi se vor decompensa mai des dacă stau mai mult timp în spaţii cu mucegai. Iar asta în condiţiile în care astmul poate fi ţinut sub control cu noile terapii.

Fungii fac parte dintre alergenii purtaţi de aer care pot provoca rinită, astm sau conjunctivită alergice. De cele mai multe ori, persoanele alergice la praf sunt alergice și la ciuperca mucegaiului, deoarece acestea trăiesc într-un fel de simbioză.'

Specialiștii germani au ajuns la concluzia că peste 50% dintre copii suferă din cauza expunerii la mucegaiuri. Iar cercetătorii britanici consideră că mucegaiul poate fi una dintre cauzele declanşatoare ale depresiei. Printre simptomele care trebuie să te trimită la medic sunt: tusea, senzația de sufocare, respirația șuierătoare, nasul înfundat timp îndelungat, strănutul frecvent, eczemele pe piele, dureri musculare şi de articulaţii, disfuncţii neurocognitive, dureri de cap, anxietate, iritabilitate, insomnie, ameţeală, laringită, disfuncţii la nivelul rinichilor, greaţă, palpitaţii. În plus, toxinele din mucegai inhibă sinteza proteinelor şi cauzează hemoragii şi vărsături.

Cum să îndepărtezi mucegaiul din baie cu succes

Există o sumedenie de produse speciale destinate înlăturării mucegaiurilor din locuință. Dar acestea ar trebui utilizate frecvent. Și nu oferă protecție pe termen lung. Da, unele elimină mucegaiul şi murdaria persistente. Mai ales cele ce se formează la marginea căzilor, a chiuvetelor, în colțurile cabinelor de duş, între rosturile plăcilor de faianţă etc. Dar este nevoie și de produse destinate suprafeţelor mari, tencuieli sau a lemnului, din interior sau exterior.

Cum am spus mai sus, mucegaiurile nu afectează doar din punct de vedere estetic un spațiu de locuit. Și, cu cât mai multă căldură și umezeală, cu atât mai bine pentru dezvoltarea mucegaiurilor. Așa că e foarte important să știi cum să îndepărtezi mucegaiul din baie. Asta pentru a menține o stare de sănătate optimă a celor care locuiesc în spațiul respectiv.

Înainte de a încerca diferite metode, ar fi indicat să apelezi la sfatul unui speialist. Căci majoritatea soluțiilor se referă la mucegaiul clasic, cunoscut sub numele latinesc Stachybotrys chartarum. Or băile pot dezvolta mai multe tipuri de mucegai. Și poți scăpa de unul dintre ele, dar celelalte să-și facă de cap pe termen lung.

Produse eficiente împotriva mucegaiurilor

Când vine vorba despre cum să îndepărtezi mucegaiul din baie cu succes, e important să te gândești și la accesoriile necesare. În primul rând, ai nevoie de mănuși și, eventual, de o mască. Asta pentru a te proteja și pentru a nu împrăștia ulterior sporii în celelalte spații din casă. Locul trebuie să fie foarte bine aerisit și uscat înainte.

În ciuda numeroaselor produse de curățat existente pe piață, tot cele empirice par să se bucure de succes. Și poți să scapi de mucegai cu produse pe care le ai deja în casă.

Boraxul este o pulbere minerală albă care te ajută să înlături mucegaiul din baie și nu numai. Este eficientă pentru curățarea și dezinfectarea pereților, podelelor și a oricăror suprafețe mari. Din o cană de borax dizolvată în 3,5 l apă caldă rezultă o soluție excelentă pentru curățare. Cum să îndepărtezi mucegaiul din baie cu borax? Se utilizează o perie, un burete sau un mop și se freacă energic suprafețele afectate.

Clorul și înălbitorii reprezintă o altă soluție eficientă pentru cum să îndepărtezi mucegaiul din baie. Numai că trebuie utilizate doar într-o încăpere foarte bine aerisită și ventilată. Bineînțeles, se vor folosi instrumente de protecție a căilor respiratorii, a ochilor și mâinilor. Întotdeauna ferestrele vor fi larg deschise în timpul procesului de curățare cu clor.

Se face o soluție din o măsură de clor la zece măsuri de apă. Doar că această soluție este eficientă numai pe suprafețele lucioase, precum căzile, cabinele de duș, chiuvetele, vasele de toaletă, țevile sau scurgerile. Nu se va utiliza niciodată pe suprafețele poroase, precum pereții sau dușumelele.

Oțetul te ajută cum să îndepărtezi mucegaiul din baie. Este vorba despre oțetul alb, clasic, nicidecum cel deja utiizat la murături ori balsamic. Se pune oțet într-un recipient cu cap tip spray și se pulverizează direct pe suprafețele afectate de mucegai.

Nediluat, nu are un miros prea plăcut. Dar este foarte eficient și pentru curățarea dușumelelor. Oțetul pulverizat se lasă să acționeze pe suprafața afectată minimum zece minute. Apoi se clătește cu o cârpă umedă sau cu un burete. Dacă există mucegai persistent, se repetă procedeul și se folosește o perie pentru curățat.

Cum să îndepărtezi mucegaiul din baie de pe tavan

Dacă observi prezența mucegaiului pe tavanul din baie, ai de făcut două lucruri. Mai întâi, trebuie să identifici sursa. Există vreo scurgere prin perete? Atunci trebuie înlăturată mai întâi cauza. Abia apoi te gândești cum să îndepărtezi mucegaiul din baie de pe tavan. Dacă prezența mucegaiului e cauzată de umiditatea crescută din baie, vei avea nevoie de un dezumidificator.

Acestea fiind spuse, nu-ți rămâne decât să înlături mucegaiul de pe tavan. Pulverizează oțet direct pe suprafața afectată dacă aceasta este finisată cu vopsea lavabilă sau cu alt material care permite spălarea, frecarea și clătirea. Dacă nu, renunță la materialele care nu permit aerisirea peretelui superior.

La fel se procedează și în cazul pereților băii. Lăsați soluția să acționeze destul timp și apoi clătiți. Apoi, dați-i timp suficient suprafeței să se usuce complet și să se aerisească.

Dacă mucegaiurile sunt infiltrate deja adânc în pereți și sunt răspândite pe suprafețe mari, va fi foarte greu să le îndepărtați. Așa că se recomandă să apelați la specialiști. Și asta pentru că sporii de pe suprafețele mari afectate se pot răspândi ușor în toată casa. Și pot pune sănătatea în pericol.

Cum să îndepărtezi mucegaiul din baie de pe gresie și faianță

Frecarea cu soluție de borax sau cu oțet ajută mult la înlăturarea mucegaiului de pe gresie și faianță. Dacă suprafața afectată este mică, îți ajunge o soluție din două linguri de borax dizolvate în două căni cu apă caldă.

Pui soluția într-un pulverizator și stropești zonele afectate. Lași să acționeze câteva minute, apoi clătești cu un burete sau cu mopul. De altfel, suprafețele stropite cu soluție de borax sau cu oțet nu trebuie neapărat clătite. Asta dacă dorești să previi reapariția mucegaiului. Totuși, va trebui să le lași să se usuce foarte bine și să se aerisească.

La fel se întâmplă și în cazul rosturilor de la gresie și faianță. Dacă există mucegai persistent, ai nevoie de o periuță de dinți sau de o perie mai mică cu care să freci bine ca să înlături mizeria. Când petele sunt rezistente, se poate folosi o pastă făcută din o parte bicarbonat și două părți oțet. Se aplică pe zona afectată și se lasă să acționeze cam zece minute. Apoi se freacă bine și se clătește.

Important de știut, înainte să te gândești cum să îndepărtezi mucegaiul din baie de pe gresie și faianță, este să verifici materialele din care sunt făcute plăcile. Căci este posibil ca oțetul să dăuneze unor anumite tipuri de gresie și faianță. Așadar, evită soluțiile pe bază de oțet dacă ai plăci de marmură, de granit, ardezie sau din piatră.

Cum previi formarea mucegaiurilor

Cea mai bună metodă ca să nu mai ai mucegai în baie și în restul casei este să îi împiedici dezvoltarea. Iar asta se face dacă există aerisire și ventilare constantă. Asta înseamnă să nu lași să se formeze aburi și umiditate prelungită. În plus, trebuie eliminat excesul de umezeală. Și este foarte simplu. Nu trebuie decât să lași baia să se aeriseasă după fiecare duș, minimum 30 de minute.

Șterge pereții aburiți după fiecare utilizare a dușului. Menține uscate dușumelele și scoate la uscat prosoapele îmbibate după fiecare utilizare. Ajută și dezinfectarea și igienizarea camerei de baie măcar o dată pe săptămână.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: thisoldhouse.com, bhg.com,

Citește și Cum poți să împrospătezi aerul din casa ta. Cele mai bune trucuri

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton