Cum să îngrijești plantele de apartament pe caniculă

.

Dacă te numeri printre marii iubitori ai decorului luxuriant, trebuie să știi cum să îngrijești plantele de apartament pe caniculă. Căci arșița, aerul uscat și variațiile de temperatură nu le priesc deloc plantelor. De altfel, nici nouă nu ne pică prea bine. Așadar, află mai multe despre cum să îngrijești plantele de apartament pe caniculă.

Ne place vara tuturor. Adorăm mângâierea razelor, indiferent de specie. Numai că fierbințeala zilelor toride nu ne face bine. Și plantele suferă și mai mult. În ciuda faptului că sunt adăpostite în casă. Ba chiar au mai mult de suferit cele plantate în ghiveci. Căci canicula le „prăjește' rădăcinile și le arde frunzele. Așa cum ai grijă de propria-ți piele, așa ar trebui să procedezi și în ceea ce privește cum să îngrijești plantele de apartament pe caniculă. Din fericire, există soluții eficiente.

Cum să îngrijești plantele de apartament pe caniculă

Când vine vorba despre cum să îngrijești plantele de apartament pe caniculă, mulți cred că trebuie să facă minuni. Or, nu e deloc așa. Sunt numai câțiva pași simpli de urmat. Și te vei bucura în continuare de frumusețile care îți înveselesc casa în fiecare zi.

Hidratează-le mai mult

Nimic nou sub soare… În perioadele cu temperaturi ridicate, toate organismele vii necesită un surplus de apă. Așa că și plantelor le priește mai multă apă. Căci și ele „transpiră' prin frunze. Și astfel soarele poate să le distrugă mai ușor. Drept urmare, udă-le mai des și din abundență, având grijă să le stropești și frunzele.

Cel mai bun moment pentru hidratare este seara sau dimineața devreme, când soarele fierbinte nu mai poate afecta capacitatea lor de absorbție a apei. Să le uzi în miezul zilei înseamnă să le omorî cu mâna ta. Și asta pentru că atunci plantele fac eforturi să supraviețuiască arșiței și nu reușesc să se hrănească. Totuși, ai grijă să nu le îneci în prea multă apă, considerând că astfel le faci bine.

Renunță la fertilizare

În zilele toride, plantele sunt preocupate să supraviețuiască. Și își canalizează întreaga energie acestui scop. Drept urmare, nu mai sunt capabile să absoarbă nutrienții din soluțiile de fertilizare. În plus, fertilizatoarele rămân în sol și pot duce la arderea plantelor. Așa că evită acest proces pe caniculă. Și poți reveni la programul obișnuit de fertilizare abia după ce se termină perioada cu temperaturi extreme.

Evită cosmetizarea

Cu siguranță vei avea tendința de a scăpa de frunzele și de ramurile arse de soare ale plantelor. Dar ar fi bine să te abții, dacă vrei să fii expert în cum să îngrijești plantele de apartament pe caniculă. Tocmai acest înveliș ars de soare creează un scut de protecție pentru interiorul plantei. Și îi oferă umbra de care are nevoie să se apere. Poți reveni la ritualul de îngrijire obișnuit după ce se termină perioada caniculară.

Ține-le la umbră

Încăperile umbrite mențin răcoarea. Și oferă o stare de bine, în zilele caniculare, atât oamenilor cât și plantelor. Așa că dacă te întrebi cum să îngrijești plantele de apartament pe caniculă, atunci umbra este unul dintre răspunsuri. Cum ele nu se pot deplasa singure către locurile umbroase, e de datoria ta să intervii. Poți pune parasolare sau jaluzele care să le protejeze de razele arzătoare. Sau le poți așeza în timpul zilei în loc mai ferit, de unde să beneficieze de lumină, dar să nu fie atacate de soare.

Ajută-le cu rumeguș

Cum spuneam mai sus, la temperaturi ridicate, plantele în ghiveci pot suferi arsuri la nivelul rădăcinilor. Un strat de rumeguș pe sol oferă un plus de protecție. Mai mult, menține o temperatură mai scăzută la nivelul solului decât cea din încăpere. Și păstrează umiditatea, evitând deshidratarea. Un strat de cam 1,5-2 cm de jur-împrejurul plantei e suficient. Metoda se poate aplica și pentru pomii și florile cu tulpini lemnoase din grădină. Numai că, în acest caz, va trebui să păstrezi o distanță de cam 3 cm între rumeguș și trunchiul copacului.

Semne prin care planta îți arată că suferă de căldură

Efectele supraîncălzirii sub valul de caniculă se pot observa cu ușurință la plante. Și îți poți da seama imediat dacă a murit sau mai are șanse de supraviețuire. Iată câteva indicii după care să te ghidezi.

Ofilirea

Fiecare plantă are un punct de ofilire permanentă, care indică dacă planta se mai poate recupera sau nu. Dacă ajunge în acest punct, o cantitate mare de apă o poate salva. Și vei observa asta dacă frunzele încep să își revină, recăpătâdu-și treptat prospețimea.

Frunzele îngălbenite și uscate

Dacă observi așa ceva la plantele tale, verifică codițele frunzelor. Dacă acestea sunt încă flexibile și verzi, planta are șanse să supraviețuiască. Orice pată verde pe frunzele afectate denotă că planta se poate salva. Totuși, cum am mai spus deja, nu te grăbi să înlături părțile afectate de soare. Acestea pot crea un scut de protecție foarte util.

Solul uscat

Dacă solul se usucă rapid și apar crăpături în el, în ciuda hidratării corespunzătoare, înseamnă că rădăcinile au nevoie de „haine noi'. Încearcă să scoți planta din ghiveci și să o scufunzi, cu tot cu pământul în care sunt prinse rădăcinile, într-un vas cu apă la temperatura camerei. Vei observa că apar la suprafața apei niște bule de aer. Când acestea dispar, scoate planta din apă, las-o să se scurgă puțin și apoi transfer-o într-un ghiveci mai mare, cu sol proaspăt.

Trucuri pentru cum să îngrijești plantele de apartament pe caniculă

Aerisește constant încăperile

Nu e benefic doar pentru plante, ci și pentru oameni acest gest. Aerisirea regulată a încăperilor, indiferent de vremea de afară, ajută pentru sănătatea tuturor locuitorilor unei case, fie ei, oameni, animale sau plante. Aerisește bine toate camerele, timp de minimum 30 de minute, dimineața foarte devreme. La fel de util este și aerul condiționat, în zilele în care temperaturile sunt extreme. Dar ai grijă ca aerul să nu vină direct pe plante.

Menține umiditate constantă

Aerul prea uscat este nociv și pentru oameni. Drept urmare, în zilele toride, e im portant ca și mediul din casă să aibă un grad de umiditate. Poți folosi un spray special, dimineața devreme și seara, după ce apune soarele. Bunicele noastre obișnuiau să folosească prosoape umede sau șervețele îmbibate în apă puse în diferite locuri din casă.

Oferă-le apă

Dacă nu te vei putea ocupa de plantele tale câteva zile sau trebuie să pleci în vacanță, asigură-te că vor avea apă pe săturate. Umple o sticlă de doi litri cu apă și înfige-o în pământ cu gura în jos. Pe măsură ce pământul din ghiveci se usucă, acesta va absorbi apa și rădăcinile plantei vor fi umede în permanență. Trucul este util mai cu seamă pentru plantele de talie mare, din ghivece cu un diametru de peste 30 de centimetri.

Pentru ghivecele mai mici, te poți ajuta de jardiniere sau tăvi din metal lungi în care încap mai multe plante. Umple jardinierele sau tăvile cu apă, pe jumătate. Pune în ele un strat de prosoape sau cârpe curate din bumbac. Prosoapele vor elibera apa treptat și pământul din ghivece va absorbi umezeala atât cât este necesar. Această soluție se aplică florilor de talie mică și poate fi eficientă până la 10 zile.

Cum să ai grijă vara de cele mai populare plante

Cactușii

Iubesc uscăciunea și nu trebuie udați decât o dată pe săptămână în timpul verii. Dacă pleci de acasă mai mult timp, este suficient să umpli farfuria ghiveciului cu apă și, eventual, să adaugi în ea bile din argilă poroasă.

Violetele și gloxiniile

Sunt plante sensibile la umezeală și putrezesc ușor dacă rădăcinile lor stau prea mult timp în pământ umed. Înfige o sfoară de bumbac în ghiveci și pune-l deasupra unui alt vas cu apă, dar fără să îl scufunzi în apă. Sfoara va absorbi o cantitate mică de apă, doar atât cât au nevoie violetele.

Orhideele

Au nevoie de multă umiditate și le place să fie stropite frecvent cu apă în zilele caniculare. Pune-le în vase largi pline cu apă și acoperă-le cu saci din plastic găuriți din loc în loc. Se va crea o atmosferă de seră umedă care se va menține mai multe săptămâni.

Azaleea și citricele

Au nevoie zilnic de apă și de aceea trebuie să le oferi condiții speciale pentru a supraviețui. Înfige în ghiveci o sticlă mare cu apă sau mai multe furtunașe subțiri, conectate la un vas de sticlă plin cu apă, așezat deasupra ghivecelor. Apa se va scurge în permanență în ghiveci, dar în cantitate mică.

Gălbenele și crăițe amărui

Parfumul amărui și persistent al gălbenelelor și al crăițelor ține țânțarii la distanță. Sunt flori deloc pretențioase, pe care le poți cultiva la geamuri, la ușa de la intrare sau în balcoanele însorite. Poți folosi pământ de grădină, îmbogățit cu o pătrime de turbă, astfel încât să se păstreze mai mult timp umed după ce uzi florile.

Iarba cu miros de lămâie

Citronella sau lemongrass, cu aroma ei de lămâie, respinge țânțarii și te ajută să dormi liniștit. Este o plantă originară din Asia, unde este folosită și pe post de condiment în preparatele culinare. Planta, decorativă prin frunzele lungi și subțiri, de un verde crud, se cultivă ușor în ghivece largi. Îi place umezeala și trebuie udată zilnic în perioadele caniculare, dar fără ca apa să băltească în farfuria vasului.

Iarba mâței sau menta pisicilor

O plantă curioasă, cu un efect straniu asupra pisicilor, iarba mâței este de zece ori mai puternică decât multe soluții chimice folosite împotriva insectelor. Uleiul volatil pe care îl conține o transformă într-un adversar redutabil al insectelor supărătoare. Poate fi cultivată în ghivece la ferestre sau în balcoane, are nevoie de o cantitate moderată de apă și poate rezista la temperaturi ridicate, dacă are umbră după amiaza.

Mușcata cu parfum de lămâiță

Este una dintre cele mai răspândite plante de balcon și înflorește abundent toată vara. Mușcatele din genul pelargonium sau mușcatele-lămâiță emană un parfum dulce-acrișor care nu place deloc insectelor. Nici muștele și nici țânțarii nu te vor mai supăra, dacă ai la geamuri jardiniere cu mușcate.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: als-gardencenter.com,

Citește și Cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton