Încă din cele mai vechi timpuri, japonezii au avut o tradiție de a crea grădini care să surprindă peisajul natural. Acestea combină elementele de bază, plante, apă și pietre, cu linii simple și curate, pentru a crea un refugiu spiritual, care, în vremuri de război și conflicte, era singurul loc în care își găseau liniștea.
Ce este o grădină în stil japonez
Grădina japoneză, în numeroasele sale forme, este în mare măsură un spațiu de contemplare, dar întotdeauna cu un scop și un sens.
Prin urmare, atunci când creezi o grădină în stil japonez la tine acasă, scopul ar trebui să fie acela de a crea o atmosferă de mister, calm și liniște pentru a capta ceva din esența naturii, unde armonia interioară poate fi restaurată.
Citește și: Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
Mai jos sunt câteva idei pentru a îți face propria grădină japoneză acasă cu sfaturi de amenajare și sfaturi utile pentru a îți decora spațiul exterior, oricât de mic ar fi acesta, deoarece grădinile japoneze trebuie să includă doar elemente cheie, cum ar fi apa, lemnul și piatra sau pietrișul.
Uneltele pentru îngrijirea grădinilor japoneze sunt aproape artizanale, așa că renunță la cele care au nevoie de electricitate, astfel încât va fi un spațiu mai sustenabil.
Cum să începi să proiectezi o grădină japoneză
Înainte de a începe să îți amenajezi terasa, balconul sau curtea, poți începe să faci câteva cercetări și să vezi ce vrei să incluzi în ea.
Ce să plantezi
Grădinile japoneze se bazează pe diferențe subtile de culoare și textură. Bambusurile și coniferele sunt de obicei plantate în nuanțe blânde de verde pentru o pată de culoare pe tot parcursul anului, iar copacii sunt tăiați pentru a-și dezvălui forma arhitecturală.
Pentru japonezi, bonsaiul și îngrijirea acestuia reprezintă o fuziune a unor credințe ancestrale puternice cu filozofiile orientale de armonie între om, suflet și natură. Acești copaci în miniatură sunt crescuți în recipiente din ceramică, apoi sunt tăiați pentru a imita copacii înalți și maturi din natură.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
Plantele care trebuie folosite cu moderație într-o grădină japoneză sunt arțarii și florile de azalee sau camelii, care se dezvoltă în soluri acide și înfloresc iarna. Acestea au un minunat frunziș de un verde intens, care servește ca un arbust de fundal generos pe tot parcursul anului. Dacă ai suficient spațiu, nu uita de magnolii.
Schimbarea anotimpurilor este întotdeauna evidentă în grădinile japoneze.
Dacă spațiul este limitat, folosește un singur cireș, indiferent de soi, pentru a anunța primăvara, un ghiveci de azalee pentru începutul verii și frunzele înflăcărate ale unui arțar pentru a marca începutul toamnei.
Alte elemente
Apa este un element cheie, iar iazurile sunt traversate de un pod sau o pasarelă din lemn, dispuse în zig-zag, care, conform legendei, te va proteja de spiritele rele, deoarece acestea nu pot călători decât în linie dreaptă, astfel că podul le prinde în capcană și îți permite să scapi în siguranță.
Niciun copac sau piatră, niciun obiect sau plasament nu este inutil în grădina japoneză. Totul este orchestrat în mod deliberat cu un scop.
Fântânile și felinarele, întotdeauna lucrate din piatră, în formă de pagodă, sunt elemente de bază ale grădinilor japoneze, dar folosește-le cu moderație în întreaga grădină.
Pentru a adăuga o notă muzicală plăcută unui spațiu liniștit, include o sperietoare de ciori: un tub de bambus pe o rotiță, care sună în timp ce cade atunci când este umplut cu apă; înălțimea notei va depinde întotdeauna de dimensiunea tubului.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
O altă modalitate de a încorpora efectele calmante ale apei în grădină este de a crea un iaz koi japonez, care poate găzdui chiar și crapi.
Cum se întreține o grădină japoneză
Tăierea plantelor și a copacilor este o necesitate pentru întreținerea regulată a grădinii și poți chiar lua în considerare adoptarea unei abordări budiste Zen.
Întreținerea grădinii este considerată o parte a practicii zilnice de către călugării budiști, în special de către călugării Zen, pentru care greblarea pietrișului este importantă.
Grija cu care este îngrijită grădina este un antrenament mental și o practică a umilinței”
Elemente esențiale
Stilul de plante: Acestea pot fi arțari japonezi, rododendroni, azalee, bambus, cireși, printre altele.
Apă: În majoritatea culturilor asiatice, o grădină este un loc de meditație și reflecție. Iar pentru aceasta, bineînțeles, toate simțurile trebuie să fie relaxate în acest loc. Apa reprezintă reînnoirea, liniștea și continuitatea.
Poteci și poduri: Potecile și podurile din grădinile japoneze ajută atât corpul, cât și sufletul să se plimbe în deplină liniște. De asemenea, este important ce stil de pavaj este ales. Acesta trebuie să fie în concordanță nu numai cu designul, ci și cu grădina japoneză tradițională.
Statui, pavilioane și felinare de piatră: O grădină japoneză tradițională adaugă întotdeauna cel puțin o pagoda. Pagoda este un pavilion cu un stil oriental proeminent care a fost folosit ca templu în aer liber.
Grădină japoneză în miniatură
Dacă grădina ta este mică, nu-ți face griji, este suficient să pui în evidență câteva elemente tradiționale pentru a evidenția și înțelege natura în ansamblul ei. Această artă este o parte foarte importantă a culturii japoneze.
Grădinile japoneze se bazează pe modele complet naturale, sunt asimetrice, bazate pe plante, uneori împădurite, alteori accidentate. O grădină japoneză tradițională se caracterizează prin faptul că este naturală și asimetrică, având totul în număr impar.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
De asemenea, se remarcă prin simplitate, fiind compusă din pietre sau plante, creând contraste și linii, dând un sentiment de liniște absolută acestui design exterior.
În ele vom găsi, de asemenea, curbe, care, la rândul lor, creează o interacțiune între toate elementele.
Există o soluție chiar și pentru cei care au puțin spațiu în interior și în exterior: grădina zen în miniatură. Găsești kit-uri care vin cu nisip, greblă și câteva componente care variază în funcție de preț, și elementele pot fi combinate cu lumânări parfumate sau bețișoare de tămâie.
Este perfect pentru decorarea meselor, rafturilor, bibliotecilor, mobilierului și a mediilor de tot felul. Este extrem de eficient în creșterea percepției de relaxare, în special într-o baie cu cadă sau într-un jacuzzi.
Tipuri de grădini japoneze
Grădini de ceai
Acest tip de grădină este unul dintre cele mai populare modele de grădini japoneze.
Aceste grădini se caracterizează prin faptul că sunt sau își caută inspirația prin combinarea stilurilor de grădină formală și informală, începând cu o grădină exterioară fermecătoare care conduce vizitatorii prin ușa de la intrare a proprietății până la o grădină interioară care înconjoară o mică încăpere, în maniera unei colibe de ceai ceremoniale japoneze tipice.
Grădini de apă
Această formă particulară de grădini japoneze se bazează pe caracteristicile apei, pe funcționalitatea acesteia și pe contribuția la relaxare și bunăstare pe care o oferă întregii zone de grădină în care acest decor este protagonist.
Atât iazurile, cât și stilul insular al acestor grădini arată delicatețea naturii, integrând apa și sunetul ei în peisaj într-un mod vizibil global.
Acest stil de grădină este un succes dacă îl implementezi în cadrul unor proprietăți sau grădini mai mari și îl centrezi în jurul unui iaz într-un mod natural, adăugând o treaptă sau o cărare sau poate un pod rustic.
Grădini japoneze în trepte
Acestea sunt foarte populare, iar crearea acestor grădini se concentrează pe construirea de poteci sau alei prin grădină, oferind acces la diferite zone ale grădinii și amestecând diferite tipuri de grădină japoneză în același spațiu.
Diferența dintre zahărul brun, zaharul tos și cel pudră
Aceste poteci șerpuiesc prin aceste grădini, unde atât oaspeții, cât și prietenii pot admira replici la scară mică ale naturii sălbatice.
Curți interioare
Acestea sunt create pentru a oferi o vedere panoramică asupra naturii din interiorul casei. Acest stil tradițional asiatic este destul de simplu și necesită foarte puțin spațiu în grădină.
Grădini Zen
Grădinile Zen sunt un alt exemplu de design tradițional japonez, iar principala lor caracteristică este că sunt concepute pentru a fi admirate și contemplate, nu folosite.
Grădinile Zen foarte simbolice sunt compuse în principal dintr-o varietate de pietre și pietriș greblat pentru a reprezenta apa și insulele naturale și pot include o mică selecție de arbori și arbuști.
Elemente ale unei grădini japoneze
Deși există multe tipuri diferite de grădini japoneze, elementele din cadrul fiecărui stil sunt foarte asemănătoare.
Apa
Apa este reprezentată în toate grădinile japoneze și poate fi un iaz natural, un curs de apă asemănător unui pârâu, un iaz cu pești exotici, o cascadă sau poate fi simbolizată prin nisip fin sau pietriș.
Fântânile nu sunt întâlnite în amenajările peisagistice japoneze, dar elementele naturale de apă sunt variate și abundente în acest tip de grădină.
Piatra
Stâncile, pietrele și bolovanii sunt o parte foarte comună și importantă a majorității grădinilor orientale.
Acest tip de resursă, într-o grădină japoneză, este folosit pentru a reprezenta pământul, insulele sau munții.
Pietrele fac parte, de obicei, dintr-o grădină Zen și pot fi folosite pentru construirea de poteci sau alei de grădină și pot fi folosite chiar și pentru a crea cascade într-un mod foarte simplu și unic, deoarece conjuncția rocilor nu va fi niciodată aceeași.
Felinare
Felinarele din piatră, care adaugă o notă elegantă acestui tip de design de grădină, sunt adesea plasate în apropierea locului în care se mișcă apa, deoarece reprezintă energiile opuse yin și yang.
Garduri și porți
Cele mai multe grădini în stil japonez prezintă, de asemenea, garduri și porți simple pentru oaspeți.
Astfel de garduri pot crea izolare și intimitate, sau pot servi pur și simplu ca o graniță.
De ce se aburesc geamurile și cum putem rezolva problema
Oricare ar fi scopul, multe grădini orientale folosesc garduri și ziduri cu forme interesante și, adesea, atât potecile simple, cât și podurile se curbează de-a lungul grădinii, oferind o rețea interesantă care reunește toată frumusețea lor într-un mod magistral.
Sursa foto: Shutterstock.com