Pe măsură ce ne apropiem tot mai mult de lunile în care temperaturile încep să scadă considerabil, e ușor de presupus că pare aproape inevitabil să răcim. Totuși, este important să ne gândim încă de pe acum ce putem face pentru a ne întări sistemul imunitar și pentru a ne feri de răceala de sezon sau de gripă.
Un sistem imunitar slăbit înseamnă că ești mult mai predispusă la diferite probleme de sănătate, iar temperaturile scăzute favorizează acest lucru. Din fericire, există numeroase soluții la care poți apela și care se pot dovedi extrem de eficiente. Iată câteva dintre acestea:
Fă din somn o prioritate
Somnul este extrem de important pentru starea de bine și cu atât mai mult pentru sistemul imunitar. Atunci când dormi, corpul are timp să se refacă și să fie mai puternic pentru a face față unei infecții. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar este întărit atunci când dormi, iar lipsa somnului duce la slăbirea lui.
Așadar, asigură-te că dormi cel puțin opt ore pe noapte. În plus, atunci când ești odihnită, ai mai multă energie, poftă de viață și îți este mai ușor să adopți o alimentație echilibrată, un alt factor important în ceea ce privește sănătatea sistemului tău imunitar.
Asigură-ți doza necesară de vitamine
Optează de fiecare dată pentru o farfurie plină cu legume și fructe. Ele îți oferă micronutrienți esențiali, vitamine și antioxidanți. De asemenea, include în dietă alimente care conțin vitamine și minerale specifice, precum zinc și vitamina C, care susțin sănătatea sistemului imunitar.
Totodată, poți suplimenta aportul de substanțe necesare prin administrarea de vitamine. Deși beneficiezi de numeroase vitamine prin alimentație, organismul are nevoie și de suplimente pentru întărirea sistemului imunitar, astfel încât să stai departe de răceala de sezon.
Fii activă
Mișcarea și exercițiile fizice te ajută nu doar să te menții în formă, ci și să lupți eficient împotriva răcelii și a gripei. Atunci când faci mișcare, fluxul de sânge crescut face ca celulele roșii să ajungă în tot organismul, ajutând astfel la prevenirea infecțiilor.
Totuși, ai grijă să nu îți suprasoliciți organismul. Mișcarea trebuie făcută cu măsură, astfel încât să nu devină o neplăcere. În plus, efortul fizic intens atunci când există un risc crescut de infecții poate duce la slăbirea sistemului imunitar.
Hidratează-te
Apa este cea mai eficientă soluție atunci când vine vorba de curățarea organismul de toxine, dar și pentru a te asigura că organismul tău rămâne sănătos și hidratat. Bineînțeles, în sezonul rece poți opta și pentru un bol cu supă caldă și cât mai multe ceaiuri. Printre ceaiurile recomandate se numără cel de mușețel, ghimbir, mentă, echinaceea, dar și ceaiul verde.
De altfel, studiile au evidențiat faptul că ceaiul verde este extrem de eficient în combaterea răcelii datorită unui ingredient numit galat de epigalocatechină (EGCG). Acesta distruge particulele virusului răcelii și le poate împiedica să ajungă în organism.
Limitează cantitatea de zahăr
În general, zahărul nu aduce niciun aport benefic de vitamine și nutrienți și chiar poate să ducă la slăbirea sistemului imunitar. Optează pentru alternative naturale, precum miere, stevia sau sirop de arțar, și încearcă să consumi mai multe fructe uscate, piureuri de fructe și curmale.
Mănâncă iaurt
Răceala și gripa au un punct slab atunci când vine vorba de iaurtul grecesc. Conform medicalnewstoday.com, iaurtul conține o cantitate ridicată de probiotice care pot lupta împotriva virusurilor răcelii și gripei. În plus, iaurtul grecesc este și o sursă bogată de proteine, necesare pentru sănătatea organismului.
În concluzie, există numeroase măsuri pe care le poți lua din timp pentru a te feri de răceala de sezon și de gripă și pentru a-ți întări sistemul imunitar. Consumă fructe și legume, ia vitamine, hidratează-te, fă mișcare și, nu în ultimul rând, odihnește-te corespunzător.
Sursă foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu Farmacialapretmic.ro