Cum să mănânci cu bețișoare chinezești

.

Cum să mănânci cu bețișoare chinezești chiar este important să știi. Mai ales dacă te numeri printre pasionații de mâncare asiatică. Este un semn de respect față de cultura unui popor. În plus, multe dintre restaurante nici nu-ți oferă alternativă pentru a putea consuma preparatele. Așa că e cazul să înveți cum să mănânci cu bețișoare chinezești.

Beșișoarele chinezești se folosesc în întreaga lume. De altfel, mâncarea asiatică a pătruns treptat peste tot și a intrat în topul preferințelor culinare ale tuturor. Odată ce înveți cum să mănânci cu bețișoare chinezești, nu ți se va mai părea o adevărată aventură să transferi alimentele din punctul A (farfuria) în punctul B (gura).


Dimpotrivă, te vei obișnui și vei observa că e chiar practică metoda. Așadar, lasă prejudecățile la o parte și învață cum să mănânci cu bețișoare chinezești, cum să abordezi diferite preparate specifice și cum să respecți bunele maniere la o masă asiatică.

Ce trebuie să știi despre bețișoarele chinezești

Bețișoarele chinezești joacă rol de tacâmuri. Chiar dacă ți-a zburat gândul la cele parfumate, care se ard, nu facem referire la acelea. În limba engleză li se mai spune „chopsticks’. În limba chineză standard, termenul utilizat este „kuàizi'(筷子). În limba japoneză, bețișoarele se numesc 箸 (hashi).


Și este vorba despre cele două bețișoare de dimensiuni egale, din lemn sau din alt material, utilizate pentru mâncare. Se folosesc de peste trei mii de ani în Asia de Est. Cei care le-au folosit prima dată sunt chinezii. Dar s-au răspândit ulterior și în Japonia, Coreea și Vietnam.

Pe măsură ce etnicii chinezi au emigrat, utilizarea bețișoarelor s-a extins și în statele din Asia de Sud și de Sud-Est, precum Cambodgia, Laos, Nepal, Myanmar, Singapore și Thailanda. În India, bețișoarele sunt în general folosite pentru a mânca tăieței.


Pe vremuri, bețișoarele erau fabricate numai din bambus sau lemn. Mai târziu, au fost confecționate și din fildeș, ceramică și chiar din metale prețioase. În prezent, bețișoarele sunt fabricate din lemn, bambus sau plastic. În general, cele utilizate în China sunt mai lungi și mai puțin ascuțite. Cele utilizate în Japonia sunt de formă conică alungită.

În Japonia sunt folosite mai multe tipuri de bețișoare, unele pentru gătit, altele pentru mâncat, uneori exclusiv dedicate unor evenimente specifice. În Coreea se utilizează bețișoare din metal, preponderent din oțel inoxidabil sau alamă. Acestea au suprafața aspră la capete, pentru a diminua alunecarea.


Bețișoarele utilizate în Vietnam sunt precum cele chinezești, din lemn sau bambus, însă lăcuite. În Nepal, sunt ceva mai scurte ca dimensiune. Unele materiale, precum fildeșul, jadul, aurul și argintul, sunt rezervate pentru a fabrica bețișoare de lux. Cele de argint erau populare pentru persoanele bogate. Și asta pentru că se credea că, în cazul potențialei otrăviri a mâncării, bețișoarele se înnegresc.

Cum să mănânci cu bețișoare chinezești

După cum ai văzut deja poate în filme sau în alte împrejurări, nu e foarte complicat cum să mănânci cu bețișoare chinezești. Acestea se țin cu ajutorul degetelor și se folosesc pentru a apuca îmbucăturile de mâncare sau pentru prepara mâncarea. Într-un interviu, fondatorul Foodstory, specialistul culinar japonez Yoko Isassi destăinuie câteva secrete despre cum să mănânci cu bețișoare chinezești.


Trucuri

-Așază unul dintre bețișoare pe punctul în care se intersectează degetul mare cu cel arătător la baza palmei. Susține centrul de greutate al bețișorului cu ajutorul degetului inelar.

-Pe celălalt bețișor îl vei ține ca pe un pix, susținându-i capătul din spate cu ajutorul degetului mijlociu, iar vârful cu ajutorul arătătorului.

-Apucă mâncarea cu mișcări ușoare dar ferme.

-Poți exersa cum să mănânci cu bețișoare chinezești încercând să apuci arahide sau alune, popcorn sau semințe.


-Folosește pentru început bețișoare din lemn sau din bambus.

Cum se manipulează bețișoarele

Pentru a mișca bețișoarele în sus și în jos, te vei folosi întotdeauna de degetele arătător și mijlociu. Arătătorul te ajută să atingi vârfurile celor două bețișoare, în vreme ce mijlociul deschide din nou unghiul format de acestea. Exersează în mod repetat mișcarea, până devine comodă. În timp ce exersezi, ține mereu degetul mare pe loc. Rolul lui este numai de susținere, nu de mișcare.


Unii spun că e mai comod să ții bețișoarele din prima treime dinspre partea mai groasă. Însă, important este să îți fie comod să le folosești, nu să te chinui. Așadar, încearcă să le manipulezi din punctele care îți sunt la îndemână, fie că se află mai spre baza bețișoarelor, fie mai spre vârful acestora.

Încearcă să apuci mereu mâncarea dintr-un unghi de 45°. Nu este o regulă obligatorie, însă te ajută mult să ajungi cu îmbucătura mai ușor la gură, fără a risca să o scapi pe parcurs. Dacă simți că nu ai apucat bine, reia mișcarea. Dacă ți-e teamă că îmbucătura riscă să cadă, ține palma cealaltă sub ea. Mai bine să-ți cadă în palmă și s-o prinzi, decât să o dai pe jos.


Cum să mănânci cu bețișoare chinezești diferite preparate

Înainte de toate, trebuie să știi că bețișoarele chinezești nu se pot folosi la fel ca furculița. Așa că nu le înfige în mâncare și nici nu le lăsa înfipte vertical. E semn de nepolitețe și poate fi chiar o ofensă adusă gazdelor.

Orez

Cum să mănânci cu bețișoare chinezești orez e chiar interesant. Pe masă se află bolul cu orez și cele două bețișoare. Iată provocarea! Ca să nu greșești, va trebui să ridici bolul cu orez de pe masă și să îl ții în dreptul bărbiei atunci când mănânci. Nu vei părea necunoscător și nici nu vei jigni pe nimeni. În Coreea, e acceptabil să ceri o lingură în acest caz. Chiar și în Japonia se trece cu vederea acest gest.

Tăieței

Ca să mănânci corect așa-numiții noodles, trebuie să ții bețișoarele orizontal. Scufundă bețișoarele în vas, apoi ridică tăiețeii cu bețișoarele paralele cu masa. E ca și cum ai avea o frânghie cu rufe puse la uscat. Nu e prea apetisantă comparația, dar funcționează.

Apoi, nu te sfii să sorbi zgomotos. Așa mănâncă toți asiaticii. În plus, sorbitul zgomotos e un semn că îți place mâncarea, ca și cum i-ai mulțumi bucătarului pentru preparatul extraordinar. Poate că o furculiță te-ar ajuta mai mult, dar cu bețișoarele e mai amuzant. Și poți apuca chiar mai mulți decât cu furculița.

Sushi

În general, majoritatea tipurilor de sushi se mănâncă numai cu mâna. Fie că este vorba despre rulouri, fie despre nigiri, mâna este ustensila de bază. Folosind bețișoarele, riști ca preparatul să se împrăștie atunci câne îl înmoi în sos. Totuși, dacă ai de mâncat sashimi sau felii subțiri de pește, alege bețișoarele, ca să nu rămâi cu mirosul impregnat în piele. De asemenea, trebuie să știi că toate varietățile de sushi se mănâncă dintr-o singură îmbucătură.

Reguli de etichetă pentru utilizarea bețișoarelor

1.Vei lua întotdeauna mâncare dintr-un platou din care se servesc toți cei aflați la masă numai cu partea groasă a bețișoarelor. Apoi, o vei pune în propria farfurie. Și vei mânca în mod obișnuit. Este ceva obișnuit ca pe mesele asiatice să se pună platouri din care se servește toată lumea.

Având în vedere că partea subțire se folosește pentru a introduce mâncarea în gură, nu e deloc potrivit să o folosești și pentru a lua ceva de pe un platou. Dacă ți se pare mai comod, poți solicita încă un set de bețișoare pe care să-l folosești numai pentru a lua mâncare de pe platou.

2.Nu linge niciodată bețișoarele, oricât de delicioasă ar fi mâncarea.

3.Vei așeza întotdeauna bețișoarele pe suportul special atunci când nu le folosești. Așază-le orizontal, în fața farfuriei sau a bolului. Nu le pune niciodată direct pe masă, căci nu este elegant să murdărești locul în care mănânci. În cazul în care nu există un suport special, pune bețișoarele pe marginea farfuriei sau pe un șervețel. Te poți ajuta chiar de ambalajul bețișoarelor, în cazul în care au fost sigilate.

4.Când despachetezi bețișoarele, nu face asta direct pe masă, la vedere. Vei despacheta bețișoarele în poală, paralel cu solul.

5.Nu înțepa niciodată mâncarea cu bețișoarele! Pare tentant să agăți bucățelele alunecoase de pește în vârful bețișorului, însă e complet nepoliticos.

6.Nu arăta niciodată spre oameni cu bețișoarele. De altfel, nici cu furculița sau cuțitul nu e prea frumos să arăți către cineva.

7.Nu pasa mâncare de pe un bețișor pe altul. Gestul se aseamănă cu un ritual funerar japonez, așa că nu e deloc binevenit la o cină. La fel, fii foarte atent să nu ajungă bețișoarele să stea încrucișate. Semnul X’ este simbol al morții. Și dacă rămân bețișoarele înfipte vertical într-un preparat e ca și cum ar fi invocată moartea, căci amintesc de lumânările aprinse pentru cei trecuți în neființă.

8.Evită să freci bețișoarele între ele. Poate fi semn de lipsă de respect sau se poate interpreta ca o nemulțumire din partea ta față de serviciile gazdei sau ale restaurantului.

9.Este recomandat să iei pe bețișoare numai atât cât poți înghiți o dată. Nu este politicos să muști din ceea ce ai luat cu bețișoarele. Dacă bucata este prea mare, încearcă să o mărunțești cu bețișoarele, înainte de a o ridica din farfurie.

10.Când ai terminat de mâncat, pune bețișoarele pe un șervețel sau în pliculețul în care au venit, însă numai până la jumătate.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: wikihow.com, wikipedia.org,

Citește și Cum să folosești corect aerul condiționat