Cum să plantezi legume în baloți de paie

.

Cum să plantezi legume în baloți de paie? E chiar interesantă această metodă de a-ți concepe propria grădină de zarzavaturi. Mai ales dacă nu dispui de o suprafață generoasă de teren agricol. E drept că tehnica necesită cunoștințe aprofundate și e diferită de ceea ce știm deja despre cultivarea clasică. Găsești în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre cum să plantezi legume în baloți de paie.

Să știi cum să plantezi legume în baloți de paie poate fi un atu în zilele noastre. Cu atât mai mult cu cât casele cu terenuri generoase și fertile sunt din ce în ce mai puține. În plus, nici clima nu mai este foarte prietenoasă. Așa că un banal balot de paie se poate transforma într-o veritabilă grădină de zarzavaturi. Tehnica nu e deloc complicată și poate fi pusă în aplicare de oricine. Tot ce ai de făcut este să lași natura să-și facă treaba.


De ce să-ți faci grădină din baloți de paie

Grădinăritul în baloți de paie se practică din vremuri străvechi. Totuși, nu se bucură de popularitatea pe care o merită. Căci conceptul e foarte simplu: pe măsură de paiele se descompun, se transformă în compost. Și tocmai acest îngrășământ natural este ideal pentru cultivarea legumelor și a unor fructe.

Un mare avantaj al acestei tehnici este faptul că poți amplasa grădina oriunde vrei în curte. Doar că e important să aibă din plin lumina soarelui. Apoi, nu mai trebuie să sapi și să plivești, așa cum se face în cazul grădinăritului tradițional. În plus, interiorul baloților creează un mediu steril pentru plante. Și, după ce îți culegi recolta, poți folosi baloții ca îngrășământ organic pentru terenul agricol, sub formă de compost.

Începe cu pași mici și bucură-te de rezultatele obținute! Pornește de la un singur balot și vezi dacă ți se potrivește acest tip de grădină. Poți planta tomate, ardei, vinete, castraveți sau dovlecei, salată, usturoi, morcovi, sfeclă, ridichi ori ierburi aromatice și chiar căpșune. Ține numai de tine cu ce vrei să începi și cum să îți dezvolți tehnica pe parcurs. Ai nevoie de baloți de paie, de preferat din grâu. Dar funcționează la fel de bine și cei din hrișcă ori lucernă. Baloții din lucernă se descompun mai ușor și oferă un substrat mai bogat pentru micile culturi agricole. Mai mult, au nevoie de mai puține udări pentru că nu lasă apa să se evapore ușor. Și se poate încerca utilizarea lor chiar și fără condiționarea cu azot, doar prin udare. Deși mai ieftini în general, baloții din fân nu sunt recomandați. Căci sunt plini de ierburi cu semințe care se descompun prea rapid.


Ce ai de făcut

Pentru o creștere corespunzătoare, legumele au nevoie de lumina soarelui cel puțin opt ore pe zi. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine. Așa că e indicat să amplasezi baloții în locul potrivit. De asemenea, trebuie să fie și în preajma unei surse de apă. Indicat ar fi să fie așezați baloții direct pe sol. Căci, odată ce absorb apa, devin foarte grei și pot distruge aleile betonate sau suporturile din lemn. Se recomandă ca baloții să fie cumpărați de la un fermier pe care îl cunoașteți, să fie în stare bună, nemucegăiți.


Înainte de a te apuca de plantat, baloții au nevoie de pregătiri. În primul rând, ar trebui să îi ai în curte cu minimum două săptămâni înainte de a te apuca de cultivat. Și trebuie amplasați în locul dorit încă de la început. Ulterior, fiind foarte grei, nu vor mai fi ușor de manipulat. Acum e momentul să intervii și cu fertilizatori.

În prima săptămână

Vei uda baloții temeinic, până când apa se scurge spre sol. Și vei pulveriza la suprafață o substanță pe bază de azot. Un fertilizator convențional funcționează foarte bine. Atenție, însă, să nu conțină erbicid preemergent! În general, se va folosi câte o jumătate de cană la un balot, la fiecare aplicare. La fiecare două zile, se va crește doza de azot, dar respectând cantitățile și numărul de aplicări recomandate. Și se va uda fiecare balot din abundență. Va trebui să faci asta de minimum 3 ori în prima săptămână. Baloții vor fi bine udați în fiecare zi.


În a doua săptămână

În primele trei zile din cea de-a doua săptămână, aplică azotul în fiecare zi, dar reducând doza la jumătate. Și udă baloții din abundență zilnic. La sfârșitul săptămânii, pulverizează peste fiecare balot câte două căni de fertilizator echilibrat. Și udă din nou temeinic.

Te vei întreba de ce ai nevoie de atât de mult azot pentru cum să plantezi legume în baloți de paie. Ei bine, azotul accelerează procesul de descompunere în interiorul baloților și creează mediul propice dezvoltării rădăcinilor plantelor. Pe parcursul celor două săptămâni, temperatura baloților crește considerabil.


La final, sunt pregătiți să primească ceea ce vrei să cultivi. Poți testa temperatura introducând degetul în interiorul balotului. Trebuie să fie călduț, nu fierbinte. Dacă este încă fierbinte, va trebui să mai aștepți câteva zile până la plantare.

Poți planta direct semințe sau poți începe cu răsadurile dorite. Și vei proceda exact la fel ca și cum le-ai planta în pământ. Pentru început, încearcă să plantezi semințe de fasole, castraveți și dovlecei. Dacă pornești cu răsaduri, alege-le pe cele de tomate, vinete, ardei. Nu e o idee bună să începi cu morcovi, sfeclă ori cartofi. Și asta pentru că necesită deja experiență în cum să plantezi legume în baloți de paie.


Cum să plantezi legume în baloți de paie

Această metodă este ideală și pentru spațiile betonate sau unde pământul nu poate asigura o producție bună sau sănătoasă. Specialistul Joel Karsten, promotor al tehnicii și autorul unei cărți de specialitate, citat de agrointel.ro explică: „Gândiți-vă la fiecare balot ca la un container. Părțile balotului expuse soarelui, ploilor sau vântului formează o veritabilă crustă care va forma exteriorul, în timp ce interiorul se va transforma într-un substrat fertil.’

Poți presăra deasupra balotului un strat de pământ de grădină, în mod egal, uniform. Asta pentru a putea planta mai ușor semințele. Poți profita și de lateralele baloților, pentru a cultiva plante aromatice.


Plantarea răsadurilor în baloți

Oricare ar fi tipul de plantă pe care ți-o dorești cultivată în grădina ta amenajată în baloți, plantarea răsadurilor joacă un rol important. Trebuie să faci câte o gaură în suprafața balotului și să plantezi răsadul. Adaugă câte puțin pământ special, cât să fixeze răsadul în paie și pune deasupra restul paielor pe care le-ai scos. Stropește cu apă și stabilizează planta. Asigură-te că există spațiu suficient între plante și că nu stau înghesuite.

Plantarea semințelor în baloți

Cum am menționat deja mai sus, în cazul semințelor e nevoie de un strat suplimentar de pământ pentru grădină aplicat uniform pe toată suprafața balotului. De evitat pământul de flori care se comercializează în saci! Acesta este prea dens pentru a crea spațiul propice germinării și se poate îmbiba excesiv cu apă. Este nevoie de un sol drenant, ușor și permeabil. Plantează semințele conform instrucțiunilor, la distanța și adâncimea recomandate. Udă-le cu regularitate pe parcursul germinării.

Trucuri pentru cum să plantezi legume în baloți de paie

Pentru a le asigura o bună creștere plantelor care se înalță mult, așa cum sunt tomatele, este imperios necesar să le ajuți cu araci sau bețe de susținere. Aracii ar trebui să fie suficient de bine înfipți, atât în baloți cât și în pământul de dedesubtul lor. Pentru plantele de dimensiuni medii și mici, se pot utiliza cu succes niște cuști metalice, care se pot îndepărta ușor. Acestea protejează plantele de eventualii dăunători înaripați și de rozătoare.

Dat fiind că baloții sunt așezați direct pe sol și sunt foarte permeabili, se pot usca foarte rapid. Drept urmare, necesită udare permanentă sau un sistem de irigare cu picătură. De asemenea, este foarte importantă și fertilizarea. Și asta pentru că, prin udarea frecventă, se diluează nutrienții din baza de creștere a plantelor cultivate.

Fertilizatorii clasici funcționează foarte bine. Se pot folosi cu succes și soluții naturale, precum cojile de ouă pisate sau alt tip de îngrășământ. Unele au avantajul că și țin la distanță insectele și rozătoarele care ar putea fi dăunătoare plantelor.

La finele sezonului agricol, mulți dintre baloți se descompun complet. Dar asta depinde foarte mult de vreme și de tipul de legume care au fost cultivate în ei. Unii pot fi atât de rezistenți încât să se mai poată cultiva usturoi de toamnă. Alții, în schimb, se prăbușesc și se transformă într-un morman de compost. Dar aceștia din urmă se pot utiliza ca îngrășământ natural pentru containere, pentru pământul agricol sau pentru grădini.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: agrointel.ro, gardeners.com,

Citește și Plante de apartament care se potrivesc în baie