Cum să scapi de iarba și de buruiana dintre pavele

.

Cum să scapi de iarba și de buruiana dintre pavele e bine să știi. Mai ales dacă ai o curte generoasă, unde invadatorii vegetali se simt și ei ca acasă. Și se încăpățânează să reziste în ciuda tuturor eforturilor tale. Pentru că sunt foarte greu de înlăturat, iată câteva trucuri utile despre cum să scapi de iarba și de buruiana dintre pavele.

Ai investit într-un spațiu de grădină ca-n filme. Și te mândrești că ai o curte de invidiat. Numai că iarba și buruienile parcă își bat joc de tine. Și strică mereu perfecțiunea simetriei pe care ți-ai dorit-o, infiltrându-se printre pietrele de pavaj. Ai încercat tot felul de metode și tot nu știi cum să scapi de iarba și de buruiana dintre pavele. Ei bine, găsești în cele ce urmează câteva trucuri despre cum să scapi de iarba și de buruiana dintre pavele.

De ce străpung ierburile aleile pietruite

Pavarea aleilor sau a spațiilor de grădină conferă un plus de eleganță curților. Iar pavelele din piatră, marmură sau alte materiale specifice se bucură de o mare popularitate. Și asta pentru că permit, pe lângă amenajarea utilă a spațiului, și decorarea acestuia. Căci există o mare varietate de modele, forme și culori disponibile. În plus, lăsând la o parte aspectul estetic, aleile din pavele sunt foarte trainice și se pretează la trafic intens pe termen lung. Iar poziționarea interconectată a pavelelor oferă un plus de rezistență structurii în ansamblu. Dacă se strică una dintre pavele, poate fi schimbată cu ușurință. Și sunt și ușor de întreținut până la un punct.

Când invadatorii vegetali încep să se infiltreze în peisaj, apar și problemele. Fiindcă nu ai timp să stai toată ziua să cureți zonele pavate, începi să cauți metode despre cum să scapi de iarba și de buruiana dintre pavele. Și te întrebi cum reușesc și de ce cresc ierburile cu atâta înverșunare tocmai acolo. Ei bine, un cumul de factori naturali și de mediu favorizează acest proces.

În primul rând, semințele sunt de vină. Ca și în cazul altor plante, semințele căzute pe sol duc la înmulțirea ierburilor. Și ajung acolo aduse de vânt, de păsări sau de ploi. Odată cu trecerea timpului, materialul din care sunt făcute rosturile și îmbinările dintre pavele, de cele mai multe ori nisip, se erodează. Și lasă loc semințelor să se cuibărească, să germineze și să dea naștere unor noi fire de ierburi. Cu natura nu ne putem pune. Așa că e aproape imposibil să eliminăm fiecare frunzuliță adusă de vânt. Resturile vegetale care pătrund printre pavele creează un îngrășământ organic excelent pentru buruieni.

Cum să scapi de iarba și de buruiana dintre pavele

Dacă ai copii sau animăluțe de companie care zburdă în voie prin curte, ori pur și simplu iubești mediul înconjurător, sigur nu vei apela la substanțe chimice toxice. Chiar dacă asta ar putea fi varianta cea mai la îndemână dintre toate. Totuși, s-a dovedit că nici erbicidele nu sunt chiar atât de eficiente. Pentru că pot ucide o anumită specie de plante invadatoare, dar pe celelalte nu. Așa că tot metodele empirice îți sunt de folos când vine vorba despre cum să scapi de iarba și de buruiana dintre pavele.

Smulgerea din rădăcini

Oricât de banal și simplu ar suna, smulgerea periodică a ierbii și a buruienilor este una dintre cele mai eficiente metode. Poți face asta cu mâinile, pur și simplu, sau ajutându-te de diferite ustensile care să-ți ușureze munca. Ai nevoie, însă, de multă răbdare și de meticulozitate. Căci, dacă nu le elimini complet, acestea se vor regenera foarte rapid. Trebuie să ai grijă ca, după îndepărtarea ierbii, să refaci structura îmbinărilor și să le sigilezi. Poți folosi nisip polimeric sau praf de ciment.

Ca să-ți ușurezi munca, poți folosi mănuși de grădinărit și o perniță pentru a-ți proteja genunchii. Și apucă-te de treabă după o ploaie zdravănă sau după ce ai înmuiat solul. Atunci, buruienile se vor smulge mult mai ușor.

Opărirea cu apă fiartă

Și aceasta poate părea o metodă banală. Dar este foarte eficientă și la îndemâna oricui. Apa clocotită este un erbicid natural. În plus, elimină și algele sau mușchii care duc la apariția acelei pojghițe alunecoase de pe pavele. Nu trebuie decât să fierbi niște apă și să o torni din abundență direct peste iarbă și buruieni. Dacă ai plante ceva mai încăpățânate, repetă procedeul de câteva ori. Dat fiind că apa clocotită ajunge până la baza rădăcinilor, aceasta le poate distruge definitiv. În plus, nu dăunează pe termen lung celorlate plante din grădină.

Există și posibilitatea opăririi cu ajutorul unui aparat de spălat sub presiune, ca cel utilizat pentru spălarea mașinilor. Numai că presiunea foarte mare a jetului de apă poate distruge pavelele. Așa că e indicat să nu-l folosești la presiunea maximă. Ar putea fi o soluție bună să-l utilizezi abia după ce ai smuls ierburile. Asta pentru a elimina toate resturile rămase.

Saramură

Sarea este și ea un erbicid la îndemâna oricui. Și s-a dovedit a fi foarte eficientă. Numai că, precum toate erbicidele, această poate fi dăunătoare solului și plantelor din vecinătate. Așa că trebuie utilizată cu prudență, căci poate deshidrata și ucide florile și plantele decorative.

De altfel, nu se va folosi niciodată sarea ca atare. Se face o soluție din o parte sare și trei părți apă. Se amestecă bine, până se dizolvă sarea. Se pune soluția obținută într-un recipient cu pulverizator. Apoi, se pulverizează peste locurile care necesită erbicidare. Sarea va rămâne pe frunze după evaporarea apei și va duce la distrugerea plantelor. Ca să te asiguri că procesul este eficient și de durată, repetă operațiunea de mai multe ori. Dacă ierburile sunt mai rezistente, mărește doza de sare din soluție.

Bicarbonat de sodiu

Da fiind că se folosește în bucătărie și este comestibil, bicarbonatul de sodiu nu reprezintă un pericol de contaminare a solului. Așa că poate fi utilizat cu succes ca erbicid. Mai ales că are o proprietate anume. Are capacitatea de a ucide selectiv ierburile.

Are un conținut ridicat de sare, așa că acționează oarecum similar cu aceasta. Deshidratează ierburile și le ucide. Pentru eficiență maximă, se udă mai întâi spațiile invadate de iarbă și buruieni. Apoi, se presară deasupra bicarbonat de sodiu și se lasă să acționeze. Și să ai grijă ca praful de bicarbonat să nu ajungă pe alte plante decorative sau flori, căci le omoară. Dacă plouă după ce ai aplicat bicarbonatul, trebuie să repeți operațiunea.

Oțetul

Nelipsit din bucătăria noastră, oțetul s-a dovedit a fi și un erbicid foarte bun. Acidul acetic pe care îl conține este otrăvitor pentru plante. Este și foarte ușor de utilizat, căci se folosește ca atare. Nu trebuie decât să-l torni într-un recipient cu pulverizator. Apoi, pulverizezi cu oțet toate spațiile în care au crescut ierburile și buruienile nedorite. Dar îl și poți turna direct peste plante, în locurile afectate. Își face efectul în câteva ore.

Se mai poate face o soluție din 4 l oțet amestecat cu două linguri detergent de vase și o cană cu sare. Se amestecă bine și se pulverizează pe zonele afectate de vegetația nedorită. Dar aceste metode necesită aplicarea în mod repetat. Asta ca să ai cum să scapi de iarba și de buruiana dintre pavele. Oțetul acționează cel mai bine în zilele însorite, când razele accelerează procesul de uscare.

Arderea

Arderea este o metodă ecologică de eliminare a buruienilor. Dar pentru asta ai nevoie de un arzător sau de o torță. Se găsesc de cumpărat în magazinele de bricolaj. Flacăra mistuie plantele nedorite, însă doar la suprafață. Drept urmare, este o soluție temporară, căci ele se vor regenera. Această metodă oferă și avantajul combaterii anumitor boli care pot afecta și alte plante din grădină. Pentru a te asigura că acestea nu își vor face din nou apariția în urma arderii, trebuie să folosești un mulci pentru sol în spațiile dintre pavele.

Erbicide organice

Utilizarea erbicidelor ar trebui să rămână ultima opțiune. Și asta pentru că sunt toxice, atât pentru sol, pentru mediu, cât și pentru oameni și animale. Dacă nu ai încotro, măcar folosește erbicide organice, prietenoase cu mediul. Utilizează-le conform instrucțiunilor precise ale producătorului. Și ai grijă că, de multe ori, pătează pavelele. În plus, va trebui să le împrăștii numai când nu bate deloc vântul. Căci particulele se pot depune și pe alte plante și le distrug.

Cum previi creșterea ierbii și a buruienilor între pavele

Acum că ai aflat cum să scapi de iarba și de buruiana dintre pavele, e bine să știi și cum să le împiedici să mai apară. Și iată ce ai de făcut:

Verifică drenarea suprafețelor pavate

Înainte de toate, trebuie să te asiguri că suprafețele pavate au un drenaj corespunzător. Dacă acestea păstrează umezeala, creează mediul propice dezvoltării ierburilor și buruienilor. Sigilează bine îmbinările și repetă procedura de fiecare dată când este nevoie.

Mătură des

Deși poate părea ciudat, măturarea frecventă este o soluție de prevenire a înmulțirii buruienilor. Și asta pentru că se înlătură sporii și semințele aduse de vânt sau de păsări. În plus, se înlătură și alte materiale vegetale care pot deveni îngrășământ pentru invadatorii vegetali.

Folosește nisip polimeric

Este vorba despre un tip de nisip format din particule foarte fine îmbogățite cu o substanță care se întărește în contact cu apa. Este ca un lipici. Ideal ar fi ca acest tip de nisip să fie baza pe care se aplică pavelele. Dar, dacă ai deja suprafețele pavate, îl poți folosi chiar și numai la îmbinări. Când polimerii se usucă, formează un fel de sigiliu între pavele. Și creează o barieră între sol și suprafață. Astfel, plantele nu mai au unde să se dezvolte.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: uniquepavingmaterials.com, drivewaypaving.ie, gardendoctor.org, bricodepot.ro,

Citește și Cele mai populare 7 flori pentru casa și grădina ta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton