Dacă te numeri printre iubitorii de mâncăruri care fac să-ți ia gura foc, știi cât de greu se duce efectul acestora. E drept că preparatele iuți sunt delicioase. Însă și atingerea ingredientelor are urmări neplăcute. Din fericire, există metode practice și eficiente de mare ajutor. Și găsești în cele ce urmează câtve trucuri referitoare la cum să scapi de iuțeală.
Cuprins
Fie că ai tocat un jalapeno sau un ardei iute neaoș, fie ai mâncat un preparat iute-foc, simți cum usturimea nu-ți dă pace. Iar dacă uiți și ajungi cu degetele la ochi, atunci să te ții! În ciuda gustului delicios, urmările nu sunt deloc plăcute. Noroc că există metode prin care putem trece mai ușor peste efectele supărătoare ale consumului de alimente iuți. Și e recomandat să știi cum să scapi de iuțeală.
Ce se întâmplă în organism când mănânci iute
Simți că ți-a luat gura foc și arde mocnit. E clar că nu arde cu adevărat, dar senzația poate fi insuportabilă. De ce se întâmplă asta? Ei bine, usturimea provocată de senzația de arsură după consumul de alimente iuți este similară cu aceea apărută după ce ai atins din greșeală o oală fierbinte și te-ai fript. Și asta pentru că se activează aceeași receptori neuronali sensibili la temperatură și durere. Iar creierul reacționează pe măsură.
Simțind că gura sau pielea este în pericol, creierul transmite senzația de durere, cu speranța că asta te va face să renunți la ceea ce faci și-ți dăunează. Spre exemplu, când atingi un obiect încins, precum o oală fierbinte, primul reflex este să tragi rapid mâna, ca să nu te arzi.
Când vine vorba însă despre cum să scapi de iuțeală, lucrurile sunt un pic diferite. Și asta pentru că ardeii iuți nu ne ard la propriu. Aceștia conțin o moleculă renumită, alcalină și bazată pe grăsime, numită capsaicină. Iar aceasta păcălește receptorii sensibili la temperatură și durere din gură, chiar dacă nu este atât de dăunătoare. Dar asta numai dacă nu e consumată în cantități uriașe. Odată ce a activat receptorii sensibili, ajunge să păcălească și creierul să transmită semnale de avertisment.
Vestea bună este că orice învăț are și dezvăț, cum se spune. Dacă te numeri printre cei care consumă des iute, reușești să suprasoliciți receptorii și să îi obișnuiești cu senzația care îi sperie atât de tare pe alții. Cu alte cuvinte, te desensibilizezi la capsaicină. Și nu te mai interesează atât de mult cum să scapi de iuțeală.
Cum să scapi de iuțeală dacă ai mâncat prea iute
Uneori, ce-i prea mult e prea mult. Și oricât de rezistent ai fi la iuțeală, efectul consumului poate fi extrem de neplăcut. Mai ales dacă ai înfulecat cu poftă dintr-un preparat sau dintr-un ardei neașteptat de iute. Drept urmare, nu mai știi cum să scapi de iuțeală mai repede. Din fericire, există leacuri și pentru acest impediment. Și iată câteva trucuri pentru a stinge „focul' iuțelii din gură.
Lactate
Un pahar cu lapte, cu iaurt, sana, kefir sau oricare alt produs lactat preferat poate face minuni. Cu cât e mai gras, cu atât mai bine. Nu degeaba mâncărurile mexicane sau indiene, recunoscute pentru conținutul mare de condimente, vin însoțite și de astfel de băuturi. Principala proteină din lapte, caseina, are proprietatea de a anihila capsaicina. Și acționează ca un detergent care spală imediat molecula buclucașă.
Acum, e foarte important ca produsul lactat ales să fie unul natural, gras, care să conțină în mod sigur caseină. Drept urmare, niciun produs vegetal nu va avea același efect. În plus, te poți ajuta la nevoie și cu smântână sau cu brânză proaspătă de vaci, ori cu caș nesărat. La început, vei simți cum usturimea se răspândește în gură. Dar, pe măsură ce clătești bine gura și înghiți produsul lactat, senzația de arsură dispare.
Carbohidrați
Alimentele care conțin amidon și zaharuri te ajută cum să scapi de iuțeală când ai mâncat ceva iute. Amidonul creează o barieră care oprește iuțeala și stinge focul arzător. Pâine, orez, cartof, orice ai la îndemână consumă cu încredere. La fel de eficient este zahărul în sine. Dar nu trebuie înghițit imediat ca atare, ci lăsat să se dizolve treptat în gură. Acesta absoarbe resturile de capsaicină și alină senzația de arsură. Poți folosi chiar cu și mai mult succes o linguriță cu miere. Aceasta are efect calmant și antiinflamator.
Uleiuri și grăsimi
Dat fiind că molecula numită capsaicină este una uleioasă, tot un ulei o poate contracara. Dacă te simți în stare, poți lua o linguriță de ulei de măsline și să mesteci câteva secunde uleiul, ca să ajungă peste tot în gură. O alternativă delicioasă este o felie de pâine cu unt de arahide. Bogat în grăsimi, acestea formează o peliculă protectoare pe limbă și în gură, reducând substanțial usturimea. Tot din categoria alimentelor onctuoase și sănătoase, poți alege un avocado sau o banană. Textura cremoasă și conținutul de grăsimi te ajută cum să scapi de iuțeală.
Băuturi acidulate
Cei care nu tolerează sau care nu au la îndemână produs lactate pot apela la băuturi care conțin acid. Capsaicina este o moleculă alcalină, așa că un acid o va neutraliza cu succes. O limonadă, un suc de lime, de portocale sau de roșii va răcori gura ca prin farmec.
Totuși, nu încerca să-ți potolești usturimea cu apă sau cu alcool! Este cea mai mare greșeală pe care ai putea-o face! Să bei apă sperând să cureți o moleculă uleioasă nu faci altceva decât să o răspândești și mai mult în gură. În loc de cum să scapi de iuțeală, vei avea exact efectul opus și vei accentua senzația de arsură. Același lucru se va întâmpla și în cazul consumului de băuturi alcoolice. Chiar dacă alcoolul este recomandat pentru înlăturarea usturimii la nivelul pielii, extern.
Cum scapi de usturime după ce ai tocat ardei iute
Cea mai mare parte din conținutul de capsaicină stă în semințele și membranele ardeilor iuți. Și se răspândește imediat pe tot ceea ce le atinge. Drept, urmare, atunci când știi că trebuie să atingi sau să toci ardei foarte iuți, regula de aur este să folosești mănuși sau să îți protejezi pielea. S-ar putea ca preocupările referitoare la cum să scapi de iuțeală după aceea să fie în zadar.
În cazul în care nu poți lucra cu mănuși în bucătărie, îți poți da mâinile cu ulei vegetal înainte. Doar că, în acest caz, riști să te rănești, pentru că nu vei mai avea stabilitate la utilizarea obiectelor tăioase. Totuși, iată cum să scapi de iuțeală și de usturimea pielii cauzată de contactul cu ardeii iuți.
Detergent de vase
Conceput pentru a face vasele să strălucească și să scârțâie de curățenie, în ciuda grăsimilor rezistente, detergentul de vase poate combate și capsaicina de pe mâini. Așa că pune un pic de detergent de vase în palme și freacă bine, apoi clătește-te cu apă călduță din abundență. Poți repeta de câteva ori procesul, ca să te asiguri că ai scăpat.
Produse lactate
La fel ca și în cazul gurii, lactatele reușesc să anihileze și capsaicina de pe mâini. Te poți spăla pe mâini cu lapte, iaurt, sana, smântână sau oricare alt produs lactat integral, cât mai gras. Pentru un efect și mai intens, îți poți scufunda mâinile într-un bol cu lapte sau iaurt, timp de câteva minute. Apoi, te speli cu detergent de vase și clătești bine. Și poți repeta procedeul de câteva ori, dacă ai lucrat cu ardei extrem de iuți.
În cazul în care te-ai atins la ochi cu mâninile afectate de iuțeală, tot produsele lactate sunt cele mai indicate. Numai că, în acest caz, laptele integral este ideal. Înmoaie un șervețel de hârtie sau un pansament în lapte, apoi ține-l pe ochiul afectat câteva minute, ca pe o compresă. Caseina din lapte va anihila capsaicina și va înlătura usturimea.
Uleiuri
Cum am menționat deja, capsaicina este o moleculă uleioasă. Așa că uleiurile vegetale o pot dizolva cu succes. Picură niște ulei vegetal în palme sau pune o linguriță de ulei de palmier ori de cocos. Trebuie să faci aceleași mișcări ca și cum te-ai spăla pe mâini. Sau poți folosi un șervețel sau un ștergar îmbibat în ulei pentru a masa zonele afectate.
Alcool
Capsaicina este solubilă în alcool. Dar dacă la nivelul pielii alcoolul acționează cu succes, nu același lucru se întâmplă și la nivelul gurii. Poți turna puțin alcool sanitar sau spirt în palme și să freci bine zonele afectate. Apoi, speli cu detergent de vase și clătești bine. La final, obligatoriu, trebuie să folosești o cremă de mâini foarte grasă care să hidrateze intens pielea. La nevoie, poți folosi și țuică, vodcă sau altă băutură alcoolică spirtuoasă.
Bicarbonat de sodiu sau amidon
Oricine are în casă bicarbonat de sodiu. Este un ingredient necesar în orice locuință. Poți face o pastă din o lingură de bicarbonat și una de apă pe care să o aplici pe mâini. Las-o să se usuce, apoi clătește-te bine cu apă din abundență. Repetă până dispare complet senzația de arsură.
Același efect calmant îl are și amidonul alimentar din porumb. Folosește o lingură de amidon amestecată cu o lingură de apă ca să formezi o pastă. Masează pasta pe piele cu mișcări asemenătoare celor efectuate la spălatul mâinilor. Apoi, clătește bine cu apă călduță.
Oțel inoxidabil sau inox
Din bătrâni se știe că oțelul inoxidabil sau inoxul are proprietatea de a înlătura mirosurile neplăcute, precum cele de ceapă sau usturoi. Dar are și proprietatea de a îndepărta și moleculele uleioase de capsaicină. Încearcă să-ți freci mâinile cu obiect din oțel inoxidabil sau inox. Apoi, spală-te cu detergent de vase pe mâini și clătește-te bine.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: thespruceeats.com, chillipeppermadness.com,
Citește și De unde vine expresia ieftin ca braga și ce înseamnă