Cum să-ți pregătești pielea pentru expunerea la soare

 Barba Mirela
.

Cum să-ți pregătești pielea pentru expunerea la soare ? Este foarte important să știi cum să-ți pregătești pielea pentru expunerea la soare. Căci soarele, pe care ni-l dorim atât de mult prieten și chiar ne este, poate fi, în egală măsură, și cel mai mare dușman.

Așteptat cu nerăbdare, după luni lungi de iarnă, soarele chiar își face simțită prezența. Iar pielea oferă dovezi de necontestat, dacă nu o împrietenim cu razele înșelătoare. De aceea, trebuie să te informezi despre cum să-ți pregătești pielea pentru expunerea la soare. Altminteri, riscurile de a dezvolta afecțiuni grave ale pielii pot fi foarte mari.

E bine să stăm la plajă?

Oricât am vrea să contrazicem ceea ce este evident, soarele nu ne mai mângâie cu drag. Indiferent de culoarea sau de tipul pielii, cu toții avem de suferit, în mod vizibil sau nu. De unde statul la soare era cea mai mare bucurie a verii, până și această plăcere trebuie „cântărită', programată și administrată în „doze' corespunzătoare. Nu degeaba insistă specialiștii asupra protecției pielii, cu precădere în sezonul estival. E drept că expunerea la soare face bine. Un trup bronzat arată spectaculos.

Soarele ajută la asimilarea vitaminei D, necesară în prevenirea rahitismului la copii și a bolilor osoase la adulți. Ameliorează durerile articulare și întărește sistemul imunitar. Însă, prea mult soare reprezintă un risc major de arsuri, distrugerea vederii, infecții și chiar cancer de piele. Mai mult,bolile cardiovasculare și cele autoimune se accentuează la soare. Iar în ceea ce-i privește pe copii, s-a demonstrat că unui micuț care a suferit cel puțin o arsură solară i se dublează riscul de a dezvolta cancer de piele la vârsta adultă. Excesul duce în timp la îmbătrânirea prematură a pielii. Efectele nu se văd imediat, ci după 20-30 de ani de la momentul în care razele și-au pus amprenta.

Care este cel mai vulnerabil tip de piele

Speciliștii au împărțit tipurile de piele în 6 categorii, numite fototipuri. Pentru evaluarea acestora s-au luat în considerare factori precum nuanța pielii, culoarea părului a ochilor, prezența pistruilor. Cu cât fototipul e mai mic, cu atât se impune mai mult un grad de fotoprotecţie mai ridicat.

Astfel, avem fototipul 1, sub care se grupează persoanele cu pielea palidă, de obicei roșcate, cu mulți pistrui, cărora nu li se bronzează pielea și se ard ușor.

În fototipul 2 se încadrează cei cu pielea deschisă la culoare, cu pistrui, care se ard mereu dar prind o ușoară nuanță de bronz.

Cei cu o piele cu nuanță neutră, care se bronzează relativ repede, se ard doar uneori și nu au mulți pistrui fac parte din fototipul 3.

Sunt fericiți cei cu fototipul 4, cu pielea măslinie, care nu se ard niciodată.

Cei care aparțin fototipului 5, cu un pigment foarte închis, sunt în general asiatici, latino-americani, mediteraneeni, metisi.

Iar fototipul 6 este caracteristic persoanelor de culoare.

Cum să-ți pregătești pielea pentru expunerea la soare

Pentru a nu avea de suferit, e foarte important ca expunerea lă se facă progresiv, în funcție de natura pielii, de starea fiziologică și de mediul în care facem plajă, la munte sau la mare. În general, în primele zile, indiferent de fototip, timpul trebuie împărțit în reprize de câte 10-15 minute. Pentru toată lumea e valabilă recomandarea expunerii numai înainte de orele 11 ale dimineții și după 16:00.

Zonele corpului trebuie expuse treptat. Astfel, părțile sensibile precum abdomenul, bustul, șalele și coapsele nu vor sta mai mult de 15 minute în primele 4 zile de plajă. Abia din a cincea zi se crește durata la o jumătate de oră. În rest, te poți bronza frumos și sănătos, crescând în fiecare zi durata cu câte un sfert de oră. Oricărui fototip ai aparține, este foarte important să-ți protejezi pielea cu creme, emulsii, loțiuni sau geluri potrivite.

Acestea trebuie neapărat să ofere protecție împotriva UVA și UVB, să fie rezistente la apă și nisip. Este indicat ca pielea să se ungă chiar cu 2 ore înainte de expunere la soare. Nasul, urechile, pomeții și umerii necesită atenție aparte. Alegerea produselor de fotoprotecție se face în funcție de fototip și de tipul de ten. Utilizate necorespunzător, pot provoca dermatite, alergii, iritații.

Studii clinice au demonstrat că loțiunile de protecție solară previn apariția melanomului, temutului cancer de piele. Persoanelor cu pielea deschisă la culoare li se recomandă folosirea unui factor de protecţie 50+. E recomandat ca vara să lăsăm tenul să respire.

„Îmbătrânirea cutanată prematură se datorează şi folosirii unor produse cosmetice neadecvate. Luciul de buze, spre exemplu, atrage razele ultraviolete de două ori mai mult decât rujul, accelerând procesul de îmbătrânire prematură a zonei, şi apariția cheratozelor actinice sau chiar a cancerului de buză.', spune dr. Mihaela Leventer, drleventercentre.ro.

Dacă aveți o aluniță suspectă (asimetrică, cu diametru mai mare de 6 mm, care își schimbă aspectul în timp) consultați de urgență un medic dermatolog. Persoabele alergice la soare au acum la dispoziție produse dedicate.

Știi cât reziști la soare?

„Aparatele cu radiaţii UVA şi UVB testează rezistenţa la soare şi vindecă anumite boli de piele. Prin expunerea antebraţului la o doză minimă de lumină putem testa gradul de rezistenţă al pielii. Persoanele cu probleme, predispuse la urticarie solară, dezvoltă erupţia la o expunere de 1 minut cu UVB de 312 nm (lumină care, de obicei, este bine tolerată de majoritatea oamenilor). Este indicat să se testeze cei care în sezonul anterior au făcut erupţie la soare. În cazul în care testul este pozitiv, protecţia cremei poate fi întărită prin medicamente fotoprotectoare. Există şi posibilitatea unui tratament cu doze mici de lumină pentru desensibilizare, situaţie în care se foloseşte un aparat mare ca un «duş de lumină». În cazul unor boli precum eczemele, dermatita atopică, vitiligo, psoriazis, pitiriazis rozat Gilbert, suprafaţa afectată este expusă la radiaţia UVB cu bandă îngustă. Putem testa şi hainele pentru a afla dacă ne protejează eficient sau nu.', spune Dr. Mihaela Leventer, dermatolog Dr. Leventer Centre.

Bronzul nu este semn de sănătate

Bronzul care stârnește invidia prietenelor sau colegilor de birou la finalul unei vacanțe nu este, din păcate, o dovadă de laudă. Bronzul este doar un semn că, în zilele petrecute departe de casă, pielea a suferit din cauza expunerii la soare, avertizează Dr. Mihaela Leventer, fondator al Dr. Leventer Centre și președintele Fundației pentru Sănătatea Pielii. Înainte de deschiderea sezonului estival, ar trebui să te informezi despre cum să-ți pregătești pielea pentru expunerea la soare. Iar pregătirile ar trebui să înceapă cu o vizită la farmacie și una la un magazin cu articole sportive de specialitate, pentru ca vacanța să fie una cu adevărat reușită.

„Orele de maximă însorire, pe care ar trebui să le evităm, sunt între 11.00 și 16.00. Însă oamenii merg în concediu, se trezesc târziu, ajung exact la orele amiezii pe plajă. Îi sfătuiesc pe toți să aibă în trusa de vacanță cremă de fotoprotecție, haine cu fibră de fotoprotecție, costume cu factor de fotoprotecție pentru copiii mici, pălăriuțe și ochelari cu filtru. Și, desigur, dacă mergeți la plajă la orele amiezii, luați o umbrelă, stați feriți! În cazul persoanelor care aleg muntele, trebuie să știe că și acolo soarele arde și poate provoca aceleași daune suprafeței cutanate. Bronzul nu este un semn al unei pieli sănătoase, ci o reacție cutanată de apărare. Iar fotoprotecția trebuie să facă parte din viața noastră dacă vrem să o trăim sănătoasă până la adânci bătrâneți!', explică Dr. Mihaela Leventer.

Cum protejează fotoprotecția

Medicii dermatologi recomandă ca produsele de protecție să fie cumpărate din farmacii. Și asta pentru că acestea au trecut printr-o serie de studii și avizări de specialitate.

„Acum, mai nou, sunt și produse pe care scrie că oferă protecție 100%. Trebuie să știți că produsele care vin din sursă europeană respectă scara de măsurătoare europeană, care se duce până la 50+. Produsele americane au o altă scară de măsură, dar factorul de protecție 100+ american este echivalentul celui 50+ european. Când intrați în farmacie, cereți sfatul farmacistului pentru a alege un produs. Mai ales că există game speciale pentru sportivi, pentru pacienții care au trecut printr-un cancer de piele și care au un filtru înalt și pe UA. Există și produse rezistente la apă. Pentru acestea, însă, chiar dacă pe ambalaj scrie 'waterproof', să nu vă bazați foarte mult pe acest lucru. Se recomandă să reaplicați dacă ieșiți din apă după o baie de două ore sau dacă ați stat pe un prosop, pentru că se șterg.', a explicat Dr. Mihaela Leventer.

Razele accentuează boli

Variațiile de temperatură, expunerea la soare, efortul pot accentua simptomele cuperozei. Dermatita seboreică, confundată adesea cu psoriazisul, rozaceea sau dermatita atopică, își sporește simptomele la expunerea la soare. Când imunitatea nu e în formă, cel mai mare și mai vizibil organ, pielea, reacționază. Și nu doar alunițele trebuie atent monitorizate.

Radiațiile ultraviolete pot provoca leziuni numite keratoze actinice. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare. Pielea sensibilă e predispusă și la apariția alergiilor declanșate de lumina soarelui. Excesul de soare determină apariția cancerelor de piele. Carcinomul bazocelular e cel mai frecvent, dar cu cea mai bună rată de supraviețuire, pentru că nu metastazează. Carcinomul spinocelular poate metastaza și crește rapid.

Melanomul malign, cel mai rar, e și cel letal, pentru că metastazează devreme. Mai sunt cancerele de ochi, dintre care melanomul coroidian, cel mai frecvent, sau melanomul irisului, mai rar, dar care poate metastaza. Și riscul de cataractă crește în urma expunerii la soare. Toate apar în urma arsurilor sezoniere și a expunerii la solar. Trebuie menționat și că anumite boli, medicamente, produse chimice sau loțiuni de protecție solară pot crește sensibilitatea pielii la soare.

Sursa foto: 123rf.com

Citește și 10 lucruri esențiale despre protecția solară

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton