Cum să-ți protejezi casa împotriva hoților

.

Când pleci de acasă și mai cu seamă în perioadele de vacanță, riscul de a deveni ținta hoților din locuințe crește considerabil. Și nu trebuie să fii neapărat multimilionar ca să tentezi răufăcătorii cu ce ai prin casă. Drept urmare, cum spune și proverbul, „paza bună trece primejdia rea'. Așa că iată câteva sfaturi pentru cum să-ți protejezi casa împotriva hoților.

Banii, obiectele de valoare și bunurile rapid și ușor de comercializat reprezintă ținte ale hoților dintotdeauna. Iar infractorii sunt ingenioși și găsesc mereu soluții pentru a și le însuși. Până și tehnologia modernă nu mai pare atât de eficientă și le este la îndemână.

Între calitatea sistemelor de asigurare a protecţiei şi ingenioziotatea hoţilor a fost, dintotdeauna, o acerbă competiţie. În ciuda tuturor acestor evidențe, mulți dintre noi ignoră încă măsurile de prevenire și de autoprotecţie, devenind astfel victime sigure. Drept urmare, este imperios necesar să știi cum să-ți protejezi casa împotriva hoților.

Cum să-ți protejezi casa împotriva hoților

Fie că lipsești de acasă o mare parte din zi sau pe o perioadă mai lungă, fie pleci în concediu, principiile de bază ale amenajării unui sistem de protecţie cuprind aceleaşi elemente, indiferent de perioada istorică în care a fost conceput. Una din cele mai eficiente metode de protecţie o constituie limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora de către infractori.

Măsurile luate au rolul de a induce răufăcătorilor sentimentul că şansele de reuşită sunt minime, iar riscul de prindere este maxim. Iar asta reprezintă un factor psihologic descuranjant. În primul rând, arhitectura clădirii trebuie să inducă senzaţia de rezistență. Apoi, sunt imperios necesare barierele fizice și sistemele moderne de securitate.

Potrivit specialiștilor, cele două tipuri de bariere utile protejării bunurilor sunt fizice și psihologice. O îmbinare între acestea poate genera o protecţie cu adevărat eficientă. Iar achiziţionarea unor sisteme de securitate, în zilele noastre, care să corespundă standardelor de securitate nu este un moft, ci o necesitate.

Bariere fizice

Este vorba despre elemente de siguranță, mecanice în special. Cu alte cuvinte, uşi, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereţi etc. Acestea au rolul de a întârzia cât mai mult pătrunderea sau accesul la valori al infractorilor. Este necesar ca acest timp să fie suficient pentru ca cineva să sesizeze ceea ce se întâmplă şi să anunţe Poliţia. De asemenea, întârzierea necesară pentru depăşirea acestor bariere îi determină pe cei în cauză să renunţe.

Bariere psihologice

Acestea descurajează infractorii sau detectează în faza incipientă o tentativă de pătrundere prin efracţie. Este vorba despre sisteme de securitate perimetrală, antiefracţie, control al accesului sau sisteme de supraveg-here şi înregistrare video. Acestea au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea ca acţiunile lor sunt în permanenţă supravegheate şi pot deveni probe în instanţă. Spre deosebire de paza umană un sistem electronic de securitate nu doarme şi nu poate fi corupt sau depăşit cu mijloace uzuale.

Ce sisteme de securitate să alegi

Iată ce propun autoritățile:

  • „să apelaţi la serviciile de consultanţă ale firmelor specializate pentru a alege soluţia optimă de protecţie a locuinţei dumneavoastră;
  • îmbinarea mijloacelor mecanice cu cele electronice, pentru o mai bună protecţie şi siguranţă;
  • achiziţionarea acelor sisteme de închidere/asigurare care corespund standardelor de securitate;
  • să alegeţi acele încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor;
  • apelaţi – pentru montarea unui sistem de securitate – la firme licenţiate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), lista fiind disponibilă pe pagina web;
  • instalarea de sisteme de alarmă şi supraveghere video care să corespundă normelor de securitate;
  • monitorizarea sistemului de alarmă şi intervenţia în caz de efracţie să fie executată numai de firme specializate şi licenţiate de IGPR.'

Ce să faci dacă locuiești la bloc

Dacă te preocupă cum să-ți protejezi casa împotriva hoților tu locuind la bloc, iată câteva recomandări din partea autorităților:

  • în cazul în care acesta nu există încă, montaţi un interfon la intrarea în scară. Și utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
  • asiguraţi-vă că imobilul este dotat cu încuietori corespunzătoare și la ușile de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
  • asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
  • verificați dacă intrările în holurile blocului şi pe paliere au o bună iluminare;
  • instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
  • montaţi un sistem de alarmă în propriul apartament;
  • conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare;
  • montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă. Încuietoarea trebuie montata corect, in asa fel încat sa fie imposibil accesul din exterior la suruburile de prindere, iar cilindrul sa fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui;
  • dacă locuiţi la parter sau la primul etaj, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.
  • în absența de la domiciliu, închideți întotdeauna ferestrele și ușile balcoanelor;
  • dacă aţi pierdut cheia, schimbaţi imediat sistemul de siguranţă.

Ce să faci dacă locuiești la casă

Iată ce le recomandă Poliția Română celor care locuiesc la case:

Montați-vă sisteme de:

  • supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;
  • protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curte;
  • iluminare cu senzori de mişcare.

Alte sfaturi utile:

  • instituiți un sistem de supraveghere a vecinătăţii;
  • interziceți accesul în locuinţă şi refuzați să dați informaţii personale, despre bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;
  • apelați la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi, înştiinţări ori reclame lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu;
  • utilizați sistemul de securitate antiefracție frecvent și transformați-l într-un obicei;
  • prezenţa unui câine antrenat pentru pază poate fi de mare ajutor;
  • evitați să depozitați în curte, la vedere, ambalaje ale unor obiecte de valoare.

Cum îți protejezi casa când pleci în vacanță

Cum să-ți protejezi casa împotriva hoților cât timp nu te afli la domiciliu? Ei bine, pe lângă măsurile de precauție menționate anterior, mai sunt și altele. E drept că toate sunt valabile pentru orice perioadă în care nu vă aflați acasă, fie că plecați în vacanță, fie că nu locuiți acolo temporar. Indiferent dacă stai la casă sau la bloc, e foarte important să păstrezi relații bune cu vecinii. Ei pot fi cei mai buni supraveghetori temporari ai locuinței.

În perioadele în care știți că nu vei la domiciliu ceva mai mult timp, încredințează lucrurile de preţ rudelor sau depozitează-le la bancă. Și ai grijă ca apartamentul sau casa să nu arate nicio clipă ca fiind nelocuite. Ai grijă ca, pe timpul nopții, să fie mereu, în intervale orare diferite, câte o lumină aprinsă și/sau un TV sau un radio în funcțiune. De altfel, există întrerupătoare care pot fi programate loco sau de la distanță. Acestea aprind şi sting automat lumina și celelalte aparate.

Nu strică să ai amplasate la vedere plăcuțe de avertizare cu privire la existenţa unui sistem de securitate sau a camerelor video. Pot fi descurajante pentru infractori. În plus, și o sirenă de exterior poate panica intrușii. De asemenea, vecinii sau persoanele de încredere care dețin cheile locuinței pot trece periodic să mai deschidă geamurile și să ridice corespondența. Astfel, eventualii urmăritori ai imobilului vor vedea că în permanență este cineva acolo.

Atenție la rețelele de socializare!

Cum lumea virtuală este o a doua viață pentru mulți dintre noi, poate fi și cel mai mare pericol. Mai ales pentru cei care au o viață socială foarte activă și deschisă în mediul online. De ce? Pentru că informațiile pe care le transmitem în mediul online pot fi surse de mare preț pentru răufăcători.

Spre exemplu, dacă distribui fotografii publice, la care au acces și ceilalți urmăritori pe lângă prietenii foarte apropiați și de încredere, e posibil ca un hoț să vadă exact unde te afli în momentul respectiv. La fel și dacă anunți pe toată lumea că te afli în aeroport în drum spre destinația de vacanță. Drept urmare, conturile de socializare pot deveni surse de informații prețioase.

Singura metodă prin care poți evita astfel de neplăceri este să te abții să împărtășești informații detaliate despre sejururile în care te afli. În plus, îți poți face conturile inaccesibile pentru persoane necunoscute şi să manifești atenţie sporită la datele şi fotografiile postate.

Ce să faci dacă ți-a fost spartă locuința

Chiar și cu cele mai bune măsuri de securitate, există încă posibilitatea ca locuința ta să fie vizitată de hoți. Înainte de orice, ai grijă să nu atingi nimic sau să atingi cât mai puține obiecte din casă, pentru a nu distruge probe. Iată ce să faci în cazul unui furt:

Păstrează-ți calmul

Este natural să fii în stare de șoc, dar încearcă să păstrezi calmul și să acorzi autorităților toate detaliile relevante.

Solicită ajutorul autorităților

Sună imediat la numărul de urgență 112 și raportează furtul. Cu cât acționezi mai rapid, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare a bunurilor.

Contactează compania de asigurări

Dacă ai o poliță de asigurare pentru locuință, contactează compania și raportează furtul pentru a începe procesul de recuperare a daunelor.

Revizuiește-ți măsurile de securitate

După un furt, revizuiți măsurile de securitate și îmbunătățiți-le acolo unde este necesar.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: Poliția Română, Protecția Consumatorilor

Citește și Cum să faci bagaje ușoare și eficiente

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton