Cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă

.

Există o sumedenie de trucuri și sfaturi din bătrâni despre cum să ții mai mult timp florile proaspete. Numai că aria de interes s-a extins, cu atât mai mult cu cât au apărut pe la noi flori care nu existau odinioară. Așa că iată cele mai bune trucuri referitoare la cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă.

Deși se spune aluziv „cu o floare nu se face primăvară', florile înfrumusețează până și cel mai lipsit de farmec loc. Și aduc multă bucurie în sufletele sensibile. Unii le preferă în starea lor naturală, netăiate. Dar iubitorii florilor vor să se răsfețe cu prezența lor și în intimitatea propriului cămin, la birou sau oriunde vor să se regăsească. Din păcate, plăpândele flori sunt efemere. Se ofilesc și nu rezistă în vază atât de mult cât ne-am dori. De aceea, au apărut și tot felul de remedii pentru cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă.

Cât timp rezistă florile tăiate

Durata de viață a florilor depinde de soi și de vârsta plantei. Spre exemplu, dacă tai flori din propria grădină și le pui imediat într-o vază cu apă, acestea vor rezista mai mult decât cele care au stat mai mult timp fără sursă de hrană. Gândește-te că florile cumpărate din florării sau din supermarket au stat deja depozitate ceva timp înainte de a ajunge la tine. Drept urmare, nu mai sunt la fel de proaspete.

Există o adevărată dezbatere și în ceea ce privește modul de a culege flori. Cum e mai bine: să le tăi sau să le rupi? Specialiștii consideră că cel mai indicat este să le tăi în unghi de 45 de grade, cu foarfecele special, curat. Astfel, li se oferă florilor un spațiu mai mare prin care să absoarbă apă din vază. În același timp, florile rupte nu se pot bucura de același tratament.

Dacă te preocupă cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă, atunci alege și soiuri care se pretează la asta. Crizantemele, garoafele, crinul peruan și crinii în general, hortensiile și clematitele rezistă cel mai mult. Adică, țin și 10 zile în apă curată. Ba chiar crizantemele pot rezista și săptămâni la rând dacă sunt întreținute corespunzător. Pe de altă parte, liliacul, margaretele și bujorii țin maximum șapte zile, în funcție de specie.

Ca să fie mai rezistente, florile ar trebui să fie culese dimineața sau seara, când planta reține cea mai mare cantitate de umezeală. Dacă sunt culese la prânz, se vor ofili mai repede. O altă recomandare ar fi ca, imediat după cules, florile să fie puse în apă călduță înainte de a fi puse într-un aranjament floral sau în vaza decorativă.

Cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă

Bunicele noastre obișnuiau să spună că, pentru a menține florile din vază înflorite și proaspete cât mai mult timp, se pune în vază apă minerală sau apă fiartă și răcită. În plus, considerau aspirina un aliat de nădejde. Dacă îți vine să zâmbești, află că știau ele ce știau. Căci și specialiștii moderni sunt de acord cu sfaturile lor. Așa că iată câteva sfaturi referitoare la cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă.

Alege recipientul potrivit

Vaza sau vasul în care urmează să pui florile în apă trebuie să fie întotdeauna perfect curate, fără niciun reziduu de detergent rămas după spălare. Pentru florile fragile, sensibile, se va alege întotdeauna un vas mai înalt. Și vor fi lăsate cu codițele lungi. Florile mari, grele, trebuie tăiate mai scurt și se pun în recipente largi, în care să aibă spațiu.

Taie corect codițele

Înainte de a pune florile în apă, taie din cozi cam câte un centimetru. De preferat ar fi ca tăietura să fie în unghi de 45 de grade. Și cel mai bine este să utilizezi foarfecele. În plus, unele dintre flori, precum trandafirii, au tendința de a acumula bule de aer în interiorul cozii. Astfel, se blochează accesul apei. Drept urmare, în astfel de situații, codițele ar trebui tăiate sub apă.

Măsoară temperatura apei

Majoritatea florilor se simt cel mai bine în apă la temperatura camerei. Totuși, florile crescute din bulbi, precum lalelele, narcisele, anemonele și altele ca ele se păstrează cel mai bine în apă rece și foarte rece. Indiferent de temperatura apei pe care o necesită florile, ai grijă ca vaza să fie umplută numai pe trei sferturi cu apă. Și lasă-le loc suficient să nu se scufunde complet în apă.

Procură-ți apă acidă

Florile tăiate rezistă cel mai bine în apă ușor acidă. Ideal ar fi să îți procuri o apă cu un pH cuprins între 3,5 și 5. Buchetul va rezista mai mult dacă apa este dezinfectată, încetinind pe cât posibil dezvoltarea bacteriilor.

Apa se dezinfectează

Pentru dezinfectarea apei în care puneți florile în vază, folosiți suc de lămâie (4-5 picături la 1 litru de apă), oțet (1 lingură la 1 litru de apă) sau câteva boabe de acid citric sau permaganat de potasiu, pentru aceeași cantitate de apă. De asemenea, puteți utiliza medicamente din trusa de prim ajutor la domiciliu, cum ar fi aspirina sau cărbune activ (o tabletă zdrobită pentru fiecare litru de lichid).

Curăță tijele permanent

Cozile florilor care au pe ele multe frunze trebuie îngrijite cu mai multă atenție. Asta dacă te preocupă cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă. Căci frunzulițele care stau mult în apă putrezesc repede și dau naștere bacteriilor care scurtează durata de viață a florilor. Drept urmare, frunzele ar trebui curățate de pe cozi.

Apa trebuie schimbată

Un buchet de flori se pune în vază, dar necesită îngrijire. Apa din vas trebuie schimbată zilnic. Și asta pentru că apa murdară dă naștere bacteriilor care scurtează durata de viață a florilor. De fiecare dată când schimbi apa, mai scurtează și din codițe.

Ai grijă unde pui vasul cu flori

Dacă te preocupă cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă, trebuie să știi că și locul în care stau e important. Florile trebuie ținute departe de lumina directă a soarelui, de aparatura din casă care emană căldură sau de ventilatoare, aer condiționat și curențoi de aer puternici. Unele flori, precum lalelele, sunt mai sensibile la căldură în mod special. Un alt aspect de care trebuie să ai grijă este că florile nu au ce căuta în preajma fructelor proaspete. Fructele emană etilen, un gaz care accelerează procesul de ofilire a florilor.

Florile trebuie hrănite adecvat

Florăriile și supermarketurile au la vânzare anumite amestecuri de nutrienți și conservanți pentru ca florile să reziste mai mult. Acestea conțin, de obicei, anumite zaharuri, acizi pentru controlul pH-ului apei și biocide împotriva bacteriilor.

Dacă nu vrei să dai bani pe așa ceva, îți poți prepara acasă hrana ideală pentru florile din vază. Cea mai populară rețetă modernă este un amestec făcut din trei părți apă, o parte Sprite sau 7-UP și 2-3 picături de clor. O altă soluție constă într-un amestec din două linguri de oțet de mere, două linguri de zahăr și o jumătate de linguriță de clor, care se diluează în 750 ml apă.

Un praf de sare de bucătărie (80 g de sare/1 l de apă) va păstra apa proaspătă mai mult timp. Florile ţin mai mult și dacă adaugi în apă câteva picături de acid boric (concentraţie 10%).

Un pic de alcool nu strică

Oricât de ciudat ar suna, un pic de vodcă sau de țuică le face bine florilor. De altfel, le încetinește procesul de ofilire. În plus, anihilează și anumite bacterii care se pot dezvolta în apă.

Atenție la florile dăunătoare!

Zambilele, irișii, narcisele și unii crini eliberează compuși toxici care pot ucide alte plante aflate în preajma lor. Mai ales dacă se hrănesc din aceeași sursă. Drept urmare, astfel de flori trebuie ținute separat în vazele lor. Dacă nu este posibil, ai grijă ca măcar o zi să stea în alte recipiente, înainte de a fi puse în aceeași vază cu celelalte flori.

Bănuții ajută

Și nu este vorba despre a cumpăra cu ei lucruri sofisticate. Dimpotrivă, te ajută la cum să ții mai mult timp florile proaspete în apă. Dacă ai în casă monede sau linguri de argint, ori din cupru, acestea se pot pune în vaza cu apă pentru flori. Anihilează din bacterii și încetinesc procesul de putrezire.

Și florile au nevoie de înviorare

Dacă florile au început să dea semne de ofilire, aplică-le un tratament de înviorare înainte de a le pune în vas. Umple cada cu apă rece şi scufundă-le în ea. Ţine-le aşa cel puţin o oră. Un alt truc e să ţii florile în frigider timp de 6 ore, înainte să le aranjezi în vază. Astfel, le vei tripla viaţa.

Fixativul de păr le conservă

Un puf de fixativ peste buchetul de flori poate ajuta florile să reziste mai mult și să își păstreze prospețimea. Stai la o jumătate de metru de vază și pulverizează un jet scurt și uniform de fixativ peste buchet.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: agrointel.ro, mastreclass.com, Bayside

Citește și Cum să faci articolele din sticlă să strălucească

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton