Cum să usuci corect florile de tei ca să te poți bucura de parfumul și de beneficiile lor? Ei bine, păstrarea acestor flori pe termen lung nu se face oricum. Există o tehnică de uscare care presupune mai mulți pași. Și e bine să te informezi înainte, ca să nu distrugi o asemenea comoară. Așa că învață cum să usuci corect florile de tei.
Când vine vorba despre cum să usuci corect florile de tei, mulți nici nu știu că e nevoie de ceva măiestrie. Căci aceste comori ale naturii sunt sensibile. Și își pot pierde calitățile dacă nu sunt tratate corespunzător pentru păstrare. Iar dacă vrei să retrăiești serile de vară învăluite în parfumul lor, ori de câte ori savurezi o cană cu ceai, trebuie să știi cum să usuci corect florile de tei.
Florile de tei nu se culeg oricum
Lunile iunie și iulie sunt cele mai potrivite pentru culesul florilor de tei. De altfel, se poate începe încă de la începutul lui iunie, în funcție de regiune și de specia arborelui. Pentru a putea fi păstrate, florile de tei trebuie recoltate numai pe timp frumos. Și e obligatoriu ca înainte cu minimum două zile să nu fi plouat deloc.
Nu se pot culege florile de tei pe vreme umedă sau când este rouă. Căci există riscul ca florile să putrezează în timpul procesului de uscare. Recoltarea se face numai în prima jumătate a zilei, dar când soarele e deja sus pe cer și bobocii de flori deschiși complet.
De menționat că un tei va începe să înflorească abia de la vârsta de 20 de ani. În regiunea noastră, cel mai des întâlnite sunt două specii de tei: cu frunze mari (Tilia platyphyllos) și în formă de inimă (Tilia cordata). De regulă, teiul cu frunze mari înflorește mai devreme, pe la începutul lunii iunie. Teiul cu frunze în formă de inimă se dă în spectacol în iulie.
E drept că, din cauza încălzirii globale și a schimbărilor climatice, perioadele de înflorire s-au cam schimbat. Dar asta nu schimbă cu nimic metodele de cules și de cum să usuci corect florile de tei.
Înflorirea ține numai maximum două săptămâni. Așa că, pentru colectare, momentul potrivit este atunci când majoritatea florilor de tei au înflorit. Dar trebuie să mai existe boboci nedeschiși în copac. Este un moment din an în care și albinele se aprovizionează cu nectar din florile de tei. Așa că e bine să te protejezi atunci când recoltezi florile și să ai grijă să nu deranjezi nici albinele.
De altfel, prezența albinelor denotă că florile provin dintr-o zonă curată din punct de vedere ecologic. Iar ca florile de tei să fie cu adevărat benefice, ele trebuie să fie cât mai puțin atinse de poluare, dacă nu chiar deloc.
Nu culege flori din copaci care cresc aproape de autostrăzi și zone industriale! Aiu grijă să verifici florile și nu le culege pe cele afectate de dăunători, cu pete negre, „rugină’, răsucite sau deja uscate. Nu rupe niciodată florile de tei! Folosește foarfecele pentru a tăia fiecare inflorescență cu „aripioarele’ aferente. Și, foarte important, nu distruge copacii rupând ramurile doar pentru a-ți face tu stocul de flori de tei pentru acest an. Vei mai vrea să te bucuri de ele și la anul, nu-i așa?
Florile de tei necesită spălare
Deși ar putea părea ciudat, acestea trebuie spălate înainte, dacă vrei să te conformezi regulilor referitoare la cum să usuci corect florile de tei. Poate că nu toate plantele medicinale și nici toate florile nu necesită spălare. Totuși, florile de tei trebuie spălate înainte de a fi puse la uscat. Și asta tocmai pentru că nu mai există zone total nepoluate. În plus, printre florile de tei se mai pot strecura diferite insecte, unele nu tocmai prietenoase.
Dar nici spălarea nu se face oricum. Cea mai ușoară cale este de a pune florile într-o strecurătoare și a le stropi din abundență cu un duș. Trebuie să ai grijă să nu distrugi florile și să treci ușor cu degetele printre flori, pentru a se curăța peste tot. După ce s-a scurs apa, se întind pe prosoape de hârtie absorbante sau pe ștergare curate. Se tamponează ușor, așa încât să nu mai aibă niciun strop de apă. Abia din acest moment sun pregătite florile de tei pentru procesare. Fie că este vorba despre uscare, fie despre prepararea în diferite feluri.
Cum să usuci corect florile de tei în mod natural
Poate că te întrebi de ce trebuie să știi să culegi și cum să usuci corect florile de tei. Doar poți cumpăra plante medicinale și ceaiuri, în zilele noastre, de la orice magazin care vinde produse naturiste. Diferența o face faptul că, preparându-ți singur materia primă, știi exact ce ai pus acolo și de unde provine.
Crezi că fiecare comerciant în parte respectă toate regulile de recoltare? Crezi că toate plantele comercializate sunt cu adevărat eco sau bio? Crezi că fiecare producător a respectat regulile de depozitare? Sigur că nu ai de unde să știi. De aceea, cel mai sigur mod de a beneficia de propritățile lor este să știi să culegi și cum să usuci corect florile de tei.
Ține doar de tine să alegi metoda de uscare. Poți opta pentru varianta naturală, dar și pentru tehnici care necesită echipamente speciale. Dacă alegi varianta naturală pentru cum să usuci corect florile de tei, vei avea nevoie de un loc umbros și uscat. Florile de tei trebuie întinse la uscat în strat foarte subțire, pe hârtie sau pânză de bumbac, în încăperi foarte bine aerisite.
Stratul de flori nu trebuie să fie mai gros de 3 cm. Se acoperă apoi tot cu pânză din bumbac sau un material subțire, care permite aerului să circule în voie. Acest pas e obligatoriu pentru a feri florile de dăunători. E recomandat să nu mai existe alte mirosuri pregnante în aceeași încăpere. Cel mai important, nu uita să întorci periodic florile de tei. E de dorit să faci asta măcar de două ori pe zi. Altminteri, riști ca florile să putrezească.
Pentru a beneficia din plin de proprietățile și de parfumul florilor de tei, evită expunerea lor directă la rezele ultraviolete. Radiațiile solare declanșează procesul de fotosinteză. Drept urmare, florile își pierd proprietățile vindecătoare, se deteriorează, iar ceaiul se va dovedi a fi lipsit de gust.
În funcție de cantitate și de loc, uscarea naturală durează între patru și zece zile. Dacă ai respectat pașii referitori la cum să usuci corect florile de tei, vei obține la final un produs gălbui deschis, integru și parfumat ușor. Un alt aspect important este faptul că din 1 kg flori de tei proaspete se obțin maximum 300 g plante uscate.
Cum să usuci corect florile de tei la cuptor
Traiul la oraș sau la bloc are inconvenientele lui. Printre acestea se numără și lipsa de spațiu adecvat care îți permite uscarea plantelor în mod natural. Dar poți să te informazi și cum să usuci florile de tei și altfel. Mai ales dacă locuiești într-o regiune cu umiditate ridicată sau dacă vremea nu este favorabilă. Și există metode care nu periclitează calitatea produsului finit.
Cum toată lumea are acasă un cuptor, acesta poate fi aliat de nădejde când vine vorba despre cum să usuci corect florile de tei. Se pregătește cuptorul pe o temperatură de 40-45 grade sau foc foarte mic la cuptoarele cu gaz. În tava de cuptor, se pune hârtie de copt. Deasupra, se așază un strat foarte subțire de flori de tei. Se introduce tava la cuptor și se lasă timp de 48 ore.
Dacă folosim cuptorul pe gaz, este indicat să ținem ușa cuptorului ușor întredeschisă. Din când în când, florile de tei trebuie întoarse. Există însă și uscătoare electrice speciale. La acestea, se setează temperatura la 35-40 grade, se pun florile și se lasă între trei și cinci zile la uscat.
Așa se păstrează florile de tei
Ca să te bucuri pe termen lung de beneficiile și de aroma lor, florile de tei trebuie depozitate în încăperi întunecate și uscate, la temperatura camerei. Cele mai potrivite sunt sacoșelele din pânză, pungile din hârtie sau cutiile din carton. Acestea permit o bună circulare a aerului și împiedică deteriorarea florilor. Astfel, plantele își păstrează proprietățile minimum doi ani.
Pe de altă parte, dacă în locuință există multă umiditate, recipientele ideale pentru depozitarea florilor de tei uscate sunt borcanele sau vasele ceramice cu capac. Dar florile ar trebui să „respire’, deci nu trebuie acoperite în permanență.
O metodă eficientă este aceea de a acoperi recipientele cu tifon sau pânză, apoi legat cu sfoară sau elastic. În acest mod, valabilitatea plantelor scade la un an. Perioada de valabilitate este de 1 an. Niciodată nu se vor depozita plantele în pungi sau recipiente din plastic sau impermeabile.
La ce sunt bune florile de tei
Acum că știi cum să usuci corect florile de tei, e bine să afli și de ce merită efortul.
Pulberea ajută vasele de sânge
Pulberea din flori de tei se obține prin tocarea acestora în râșnița de cafea. În curele naturiste, se administrează ca adjuvant în cazul hipertensiunii arteriale, timp de 60 zile. Se ia câte o linguriţă de pulbere, de trei ori pe zi.
Dar e obligatoriu să ceri părerea medicului înainte de a începe tratamentul! Căci pulberea din flori de tei acţionează la nivelul sistemului cardiovascular, micşorând tensiunea arterială. Încetineşte palpitaţiile și relaxează activitatea inimii. Atenţie la cantitate! Tratamentul se respectă întocmai, fără a depăși dozele recomandate!
Infuzia calmează
Pentru a obține infuzia din flori de tei, se toarnă apă fiartă peste două lingurițe de plante uscate. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat cam 15 minute. Ajută la provocarea transpirației în caz de răceală sau de intoxicație. Calmează tractul digestiv, așa că este eficientă și în constipație, crampe abdominale, colici și alte afecțiuni digestive.
Un ceai cald de tei, îndulcit cu miere, combate insomnia. Trebuie băut cu o oră înainte de culcare. Are efect sedativ, înlătură durerile de cap şi febra musculară. Reduce inflamaţiile căilor respiratorii şi se utilizează ca expectorant în bronşite.
Este și un bun calmant natural pentru persoanele anxioase sau nervoase. Ceaiul de tei conține și fitoestrogeni. Așa că se recomandă și pentru ameliorarea dereglărilor menstruale. Se recomandă să nu se depășească doza de o cană cu ceai de tei pe zi.
Ceaiul de tei se poate folosi și extern. Ajută la menținerea tinereții pielii. Se toarnă infuzia în forme pentru gheață și se bagă la congelator. Se trec cuburile de gheață pe față și decolteu, dimineața și seara. Ameliorează ridurile, tratează coșurile și acneea.
Tinctura e de leac
Pentru a obține tinctura din flori de tei este nevoie de alcool. Dacă se va folosi intern, alcoolul utilizat trebuie să fie de 40 grade. Pentru uz extern, se folosește alcool de 70 grade. Într-un borcan, se pun până la jumătate flori de tei proaspete. Se adaugă alcool până se umple borcanul.
Se amestecă bine totul și se lasă la macerat minimum 10 zile. Apoi, se filtrează și se transferă tinctura în sticlă de culoare închisă. Utilizată intern, tinctura este bună împotriva tusei, bronșitei, gripei, virozelor respiratorii, insomniilor. În uz extern, ajută pentru stimularea creşterii părului.
Se poate prepara tinctură și din flori uscate de tei. De altfel, aceasta poate fi și un lichior fin. Se folosesc: o lingură de flori uscate sfărâmate, 500 ml vodcă, două linguri cu miere și 50 ml apă. Într-un borcan încăpător, se pun florile de tei sfărâmate. Se toarnă deasupra vodca.
Se închide recipientru etanș și se lasă într-un loc întunecat, unde temperatura nu depășește 23 grade, minimum o săptămână. Se agită borcanul în fiecare zi. La final, se strecoară tinctura.
Se încălzește mierea cu apă, la foc mic, până se obține un sirop. Se lasă la răcit la temperatura camerei. Se toarnă siropul peste tinctură, se agită bine. Se închide din nou etanș recipientul și se lasă la frigider patru zile. Se strecoară din nou tinctura și se transferă în sticlă închisă la culoare.
Se obține o băutură cu o concentrație de alcool de aproximativ 35%. Se păstrează până la 5 ani. Tinctura ajută pentru înlăturarea oboselii cronice, a infecțiilor intestinale dar și a insomniilor.
Atenție! Tinctura este o băutură alcoolică, așa că nu trebuie consumată dacă te urci la volan. În plus, în cantități mai mari, poate declanșa probleme gastro-intestinale.
Tinctura este contraindicată în hepatite virale, toxice şi metabolice, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare. La fel, nu se ia în cazul tratamentelor care nu permit consumul de alcool.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: pure.deconexpro.com,
Citește și 3 remedii naturale antimătreață