Cum scapi de dependența de telefonul mobil în vremuri în care acest obiect este indispensabil? Poate vei spune că tu nu ești chiar atât de atașat de acest obiect. Dar ești cu el în mână, citind, nu-i așa? Ei bine, e cazul să înțelegi că faci parte dintr-un fenomen nu tocmai bun. Și e vremea să afli cum scapi de dependența de telefonul mobil.
Cuprins
Oricât ne-am strădui să ne ținem departe de telefonul mobil, acesta face parte din viața noastră. Doar că am ajuns să exagerăm în ceea ce privește utilizarea lui. Telefonul mobil nu mai este doar un simplu telefon. Ca orice alt drog, ne-a făcut să îi devenim sclavi. Și, vrând-nevrând, am ajuns să depindem complet de un obiect. Iar acest fenomen are consecințe nefaste. Așa că ar trebui să afli cum scapi de dependența de telefonul mobil.
Ce înseamnă dependența de telefonul mobil
Sunt aproape patru miliarde de utilizatori de telefonie mobilă în întreaga lume. Dintre aceștia, aproape o zecime suferă de dependență. Sună înfricoșător, căci fenomenul ia amploare pe zi ce trece. Ce este și cum scapi de dependența de telefonul mobil? Să fii dependent de telefonul mobil înseamnă să îl utilizezi obsesiv. Este o dependență comportamentală, căreia i se spune adesea „nomofobie'. De fapt, denumirea se traduce mai degrabă prin teama de a nu mai avea acces la dispozitivul cu pricina.
Un studiu efectuat de către Virgin Mobile a scos la iveală faptul că miliardele de utilizatori din întreaga lume primesc acum cu 427% mai multe mesaje și notificări decât în urmă cu zece ani. Și trimit cu 278% mai multe mesaje scrise. Pare o consecință firească a evoluției tehnologiei și a stilului modern de viață. Totuși, are efecte negative și stârnește îngrijorare.
E drept că telefonul mobil înmagazinează viața fiecăruia. Și că ne ușurează viețile fiecăruia în parte, oferindu-ne acces rapid la informație. Dar oare nu tocmai asta ne face nedezlipiți de un obiect oarecare? Culorile, sunetele și vibrațiile ne atrag și ne fac dependenți. Potrivit fostului etician în design de la Google, Tristan Harris, unele opțiuni au fost inspirate tocmai din aparatele de jocuri mecanice și de casino. Or, inginerii și designerii au dezvoltat cu meticulozitate fiecare aspect al aparatelor tocmai pentru a da naștere unor utilizatori fanatici.
La ce poate duce dependența cronică de telefonul mobil
Comentăm că puștii nu-și iau ochii din telefon, că nu mai comunică și nu mai socializează „ca pe vremea noastră', dar nici noi nu ne lăsăm mai prejos. Deși nerecunoscută încă oficial de către specialiști, această formă de dependență comportamentală este un semnal de alarmă. Și se compară cu dependența de jocurile de noroc. Iar printre efectele negative se numără: insomniile, deficitul de concentrare și atenție, anxietatea, tristețea profundă, singurătatea, nesiguranța, imposibilitatea de a stabili relații interumane, tulburări psihice și de memorie.
Disfuncția GABA
Utilizarea telefoanelor mobile a ajuns să reprezinte principala sursă de dopamină. Simpla atingere a telefonului eliberează hormonul asociat recompensei și al motivației. GABA este un neurotransmițător din creier, cunoscut sub numele de acid gama-aminobutric. Acesta produce un efect de euforie. Iar utilizarea obsesivă a telefonului mobil duce la apariția tulburărilor de funcționare ale GABA, precum și la deteriorarea materiei cenușii din creier. Același lucru se întâmplă și la consumatorii dependenți de substanțe interzise.
GABA controlează frica și anxietatea prin starea de bine pe care o oferă drept recompensă. Așadar, te face să îți dorești tot mai mult din ceea ce ți-a dat stare de bine. Și astfel se nasc comportamentele care dau dependență. Studiile au arătat că utilizarea frecventă a telefonului mobil poate duce la creșterea sau scăderea nivelurilor de GABA.
Deteriorarea materiei cenușii
Materia cenușie din creier este conectată la partea din sistemul nervos central responsabilă de capacitatea omului de a-și controla mișcarea, memoria și emoțiile. Studiile au arătat că utilizatorii cronici de telefonie mobilă considerați dependenți au suferit modificări la nivelul materiei cenușii. Iar aceste modificări sunt foarte aseemănătoare cu cele apărute la utilizatorii de droguri.
Tendința de sinucidere
Deși pare greu de crezut, o mare parte dintre cazurile de depresie și de sinucideri în rândurile adolescenților, din ultimii ani, au fost puse pe eama dependenței de telefonul mobil. Și s-a observat că la risc mai mare sunt fetele.
Accidente mortale
Dependența de telefon distrage atenția. Iar pentru șoferi, poate fi fatală. Căci aceștia nu vor mai fi atenți la drum, chiar dacă nu țin telefonul în mâini. Numai în SUA se estimează că au lc, în fiecare an, peste 1,5 milioane accidente rutiere cauzate de utilizarea telefonului la volan
Autism specific
Poate că ai auzit deja de autism cauzat de telefon sau poate ai folosit peiorativ expresia. Dar chiar există o legătură între utilizarea excesivă a telefonului mobil de către părinți și incidența numărului mare de cazuri de autism în rândul copiilor. Cercetătorii finlandezi au descoperit că bebelușii născuți în ultimii ani sunt predispuși să dezvolte autism din cauză că părinții stau mai mult cu ochii în telefon decât la ei.
La fel se întâmplă și dacă cei mici sunt expuși excesiv de mici ecranelor telefoanelor, ale tabletelor sau ale televizoarelor. Fenomenul poartă numele de autism virtual și este similar autismului clasic. Expunerea timpurie la dispozitive cu ecran poate provoca modificări neurochimice și anatomice ale creierului. Fenomenul este frecvent printre copiii de la oraș, care ajung dependenți de internet de la vârste foarte fragede.
Cum știi că ești dependent
Între a utiliza corect și sănătos telefonul mobil și folosirea compulsivă a acestuia e o linie destul de firavă. Iar pasul până la dependența cronică este foarte mic. Majoritatea celor dependenți au vârste sub 30 de ani, dar nici cei mai în vârstă nu sunt scutiți.
Așa că iată câteva semnale care îți atrag atenția că poți fi dependent și că e cazul să te gândești la cum scapi de dependența de telefonul mobil:
-Minți cu privire la durata utilizării.
-Apropiații fac comentarii legate de atitudinea ta față de telefon.
-Îți neglijezi munca, școala sau casa pentru a petrece timp pe telefon.
-Stai din ce în ce mai mult cu ochii în telefon, chiar și fără un scop anume.
-Verifici în mod repetat profilurile oamenilor din cauza anxietății.
-Te accidentezi sau îi rănești pe alții din lipsa de atenție cauzată de utilizarea telefonului.
-Încerci să compensezi noaptea timpul pierdut ziua pe telefon.
-Ai o viață socială săracă sau lipsește cu desăvârșire.
-Preferi să te izolezi decât să fii printre oameni.
-Trăiești emoții puternice, intense, de iritare, furie și devii chiar agresiv dacă nu poți utiliza telefonul.
-Te trezești noaptea să verifici telefonul.
-Cauți telefonul imediat ce simți că te plictisești sau când nu ai pe nimeni în preajmă.
-Vrei, dar nu poți să-ți limitezi utilizarea telefonului.
-Dacă nu ai acces la telefon, te conectezi pe primul aparat cu acces la internet disponibil.
Cum scapi de dependența de telefonul mobil
Dacă te interesează cum scapi de dependența de telefonul mobil înseamnă că ești pe drumul cel bun. Căci, pentru a elimina consecințele negative, este importantă conștientizarea înainte de toate. După ce ai recunoscut că suferi de această dependență, e nevoie de voință pentru a potoli dorința de a utiliza telefonul și rețelele sociale.
Un prim pas ar fi să limitezi durata alocată utilizării. Închiderea notificărilor și umplerea timpului cu activități în aer liber, printre oameni sunt opțiuni utile. E clar că nu vei renunța definitiv la telefon și la rețele sociale. Iar utilizarea moderată nu face rău nimănui. Așa că, dacă nu mai știi cum scapi de dependența de telefonul mobil, e cazul să iei măsuri.
Post de 24 de ore
Sună ciudat, dar un „post de detoxifiere' de la telefonul mobil face minuni. Poți începe prin a-ți impune să nu folosești telefonul sau alt dispozitiv conectat la internet timp de 24 de ore. Îți alegi o zi în care nu ai nevoie de telefon pentru serviciu sau în alte scopuri urgențe. Apoi, măcar o zi pe săptămână, poți dedica acestei cure detox.
Fă-ți telefonul neatrăgător
Se știe că oamenii se ghidează foarte mult pe o cromatică diversificată. Este motivul pentru care utilizatorii sunt atrași de aplicațiile și jocurile ce folosesc culori multe și aprinse. Drept urmare, pentru a reduce dependența de telefonul mobil, specialiștii recomandă ecranul alb-negru. Fără prezența culorilor, vei resimți mult mai puțin tentația de a sta cu ochii în telefon.
Monitorizează-te
Există o serie de aplicații, trackere și limitatoare pentru utilizarea telefoanelor. Acestea monitorizează modul în care folosești telefonul şi dă sugestii pentru mai multă productivitate, în funcție de aplicațiile utilizate. În plus, se pot stabili limite zilnice. Astfel, poți alege să primești alertă când ai depășit limita.
Înlocuiește-ți dependența
Simptomele de sevraj pe care le-ai putea avea când încerci să renunți la dependența de telefon sunt perfect normale. Nu te învinovăți. Nu uita că ieșirile cu prietenii sau hobby-urile noi te vor ajuta enorm în lupta cu dependența de telefon. Orice activitate care implică utilizarea mâinilor este de mare ajutor.
Cum spuneam, creierul funcţionează pe bază de recompense. Prin aplicaţii și social media primim validare socială. Iar asta ne dă dopamină şi serotonină. Or, contactul uman real are același efect. Și contactul vizual e foarte important. Dacă reușim să restabilim legăturile inetrumane, suntem pe drumul cel bun.
Ajutor de specialitate
În cazurile care au scăpat deja de sub control, e nevoie de intervenția specialiștilor. Pentru început, cere sfatul unui psiholog. Terapia cognitiv-comportamentală reprezintă o abordare bună pentru cum scapi de dependența de telefonul mobil. Formarea unui grup de sprijin este o metodă cât se poate de eficientă prin care să ieșim din zona de confort și să avem un scop comun în a renunța în cât mai mare măsură la folosirea exagerată a telefonului.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: addictioncenter.com, nytimes.com,
Citește și Care sunt capitalele țărilor lumii