Izolarea pereților clădirilor reprezintă montarea unei bariere termice, care permite menținerea unei temperaturi constante în interior, indiferent dacă ne dorim să fie cald (iarna) sau rece (vara). Izolarea termică este o investiție care merită orice efort, deoarece aduce cu sine creșterea confortului, dar și o reducere substanțială a facturii de energie.
Cea mai utilizată opțiune pentru izolarea pereților este montarea de polistiren. Acestea sunt niște plăci de izolație, care se aplică pe pereții finisați deja la un anumit nivel, cu ajutorul unor adezivi speciali. Polistirenul poate fi, în general, lipit, fără niciun fel de pregătire anterioară. Dacă este necesară curățarea lui, se folosește o soluție de izopropanol sau ceva similar. Solvenți precum acetona pot ataca și distruge polistirenul.
Pe lângă funcția de izolare, polistirenul este unul dintre materialele de construcție care îndeplinesc funcția de a îmbunătăți designul structural al clădirilor. Poate avea multe întrebuințări, printre care plăci decorative, aplicații de panouri sau umplutură de terasament. În prezent, poți găsi multe clădiri care utilizează polistiren în Iași, în special datorită durabilității sal și a eficienței energetice.
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru aplicarea de polistiren este izolarea pereților exteriori, crescând în acest fel eficiența energiei termice și a mediului. Izolarea pereților reduce cantitatea de căldură care se pierde, ceea ce reduce cantitatea de energie utilizată, iar factura de energie va fi mai redusă. Izolarea pereților interiori se recomandă mai ales în casele unde există încăperi neutilizate, camere de oaspeți sau încăperi pentru depozitare. Izolarea cu polistiren va reduce cantitatea de transfer de căldură în încăperile care nu necesită încălzire sau răcire, reducând astfel costurile cu căldura sau aerul condiționat.
Un beneficiu suplimentar al izolării termice cu polistiren, este izolarea fonică între camere, dar și față de exterior. Deși nu este o barieră completă împotriva sunetului, izolația oferă un mediu prin care sunetele sunt atenuate, iar acest lucru poate fi util în apartamente, locuințe comune, în restaurante, săli de cinema, studiouri de înregistrare, etc.
Izolarea clădirilor în Iași, dar și în alte zone din țară, ar trebui să se facă întotdeauna pe baza unui proiect de specialitate. Apoi, fiecare companie de construcții alege sistemul de izolare preferat, dar care, în general, este format dintr-un pachet ce conține următoarele materiale:
- Strat de bază
- Adeziv
- Polistiren
- Ancore
- Plasă din fibră de sticlă
- Adeziv pentru fibra de sticlă
- Tencuială
- Vopsea pentru fațadă
Amestecarea diverselor sisteme, pentru a face economii, în special, este o alegere riscantă. Produsele se pot dovedi incompatibile, iar garanția oferită de producător poate fi pierdută deoarece nu s-au respectat instrucțiunile. Chiar dacă, de exemplu, două tencuieli de la doi producători diferiți, sunt acrilice, acestea pot diferi în mod semnificativ.
Substratul, adică pereții pe care se va aplica polistirenul, trebuie să fie neted, iar suprafața să fie curată și solidă, fără tencuieli, pete, etc. Crăpăturile trebuiesc umplute cu mortar, pereții trebuiesc curățați de praf, iar dacă sunt murdari, trebuiesc spălați. Se începe montarea plăcilor de polistiren, având grijă ca traseul să fie egalizat și să se păstreze linii drepte.
Plăcile vor fi instalate cu deplasarea rosturilor cu jumătate de lungime, la fel cum sunt cărămizile de perete. Adezivul se aplică pe toată lungimea marginilor, în grămăjoare egale, care se uniformizează.
Ancorele sunt utilizate atunci când adezivul nu este uscat complet, de obicei după două zile de la montare. O ancorare prea rapidă poate duce la afectarea acțiunii adezivului. Plăcile trebuiesc ancorate mecanic, mai ales în zonele expuse, cum sunt cele din jurul ferestrelor sau ușilor.
Toate golurile dintre plăci, care au o dimensiune mai mare de 2mm, vor fi umplute cu spumă. Nerespectarea acestei etape va duce la formarea de punți termice, care vor afecta randamentul izolației termice finale.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/