Cum se păstrează cartofii pentru iarnă

Cu toate că se găsesc pe tot parcursul anului și sunt accesibili, cartofii ar trebui să fie mereu la îndemână. Sunt pe placul oricui, la orice vârstă, și se pot prepara într-o sumedenie de feluri delicioase. Iar dacă ai o sursă sigură și îi poți procura în cantități mai mari, chiar merită să știi cum se păstrează cartofii pentru iarnă chiar la tine acasă.

Cartoful este una dintre legumele cele mai populare și mai versatile. Și aproape că nu e zi în care să nu se consume un preparat pe bază de cartofi. Umilul cartof, numit savant Solanum tuberosum, este de secole un element de bază în cultura culinară europeană. Iar tuberculii au o viață îndelungată dacă sunt păstrați corespunzător după recoltare. Așa că e chiar bine să știi cum se păstrează cartofii pentru iarnă.

Cum se pregătesc cartofii pentru păstrare

Dacă ai de gând să pui cartofi la păstrare pentru iarnă, trebuie să alegi, înainte de toate, cele mai bune soiuri rezistente pe termen lung. Și tuberculii trebuie să fie sănătoși, nealterați. Spre exemplu, cartofii roșii nu au o durată de viață la fel de îndelungată precum cea a cartofilor albi. Iar soiurile cu coaja subțire nu rezistă mult timp depozitați. Nu care cumva să te apuci să speli cartofii pe care vrei să-i pui la păstrare!

Înainte de a-i pune la păstrare, trebuie să pregătești cartofii cu vreo două săptămâni înainte. Și chiar merită efortul. Acest tratament special le va întări coaja și va preveni alterarea din cauza micilor zgârieturi sau lovituri de la suprafață. Astfel, le va crește și rezistența în timpul depozitării. Tot ce ai de făcut este să îi întinzi într-un singur strat uniform pe cartoane sau pe plăci din lemn.

Apoi, îi acoperi cu pânză de sac sau prosoape închise la culoare, ca să nu fie atinși de soare, dar să beneficieze totuși de aer proaspăt. Și îi lași într-un mediu umed, dar răcoros. După două săptămâni, verifici fiecare cartof în parte. Dacă unii nu mai corespund condițiilor de păstrare, îi poți pregăti la cină în zilele următoare. Restul sunt apți să reziste pe termen lung.

Cum se păstrează cartofii pentru iarnă

Marele secret pentru cum se păstrează cartofii pentru iarnă este să dispui de un spațiu răcoros, întunecat și uscat. Mai ai nevoie de cutii încăpătoare din carton sau de lădițe din lemn ori saci din hârtie. Deși au nevoie de mediu rece, să nu cumva să-ți treacă prin cap să bagi cartofii la păstrare în frigider! Se vor altera rapid și nu te vei mai putea bucura de ei. Ai grijă ca spațiul de depozitare să fie întunecat. E nevoie de o temperatură de cam 10° C și de o umiditate de aproximativ 90%.

Cartofii expuși la lumină dezvoltă o substanță toxică numită solanină. Din cauza ei apar pete verzi pe cartofi și un gust amar neplăcut. Te poți îmbolnăvi dacă ingerezi cantități de solanină pe termen lung. Așa că, dacă observi pete verzi pe cartofi, îndepărtează-le cu cuțitul până ajungi la miezul galben apetisant.

Iată cum se păstrează cartofii pentru iarnă în condiții optime:

Temperaturi scăzute

Ca să poți păstra cartofii cât mai mult timp, spațiul în care sunt depozitați ar trebui să fie bine aerisit și să aibă o temperatură medie constantă de 5-8°C. Și asta pentru că temperaturile scăzute încetinesc metabolismul tuberculilor. Drept urmare, își păstrează proprietățile o lungă perioadă. Totuși, e recomandat să eviți depozitarea afară sau în spații complet neîncălzite.

Și asta pentru că, dacă îngheață, pe parcursul iernii, se strică. După dezgheț, se formează pe coajă o peliculă de umezeală care duce la apariția bacteriilor. În plus, pot dezvolta mucegaiuri la suprafață care pot fi dăunătoare pentru organismul uman. La temperaturi ridicate, tuberculii încolțesc rapid și se vestejesc.

Departe de lumină

Se recomandă depozitarea cartofilor într-un spațiu întunecos, departe de lumina directă a soarelui. Și asta pentru că, în lumina soarelui, cartofii produc solanina alcaloidă toxică drept agent antifungic. În plus, încolțesc foarte repede și nu mai pot fi consumați. Odată încolțiți trebuie replantați pentru o nouă recoltă. Chiar dacă se recomandă să fie ascunși de lumină, nu trebuie să uiți de ei. Dimpotrivă, trebuie să ai grijă să-i verifici periodic. Dacă ți-e mai ușor așa, îi poți depozita îngropați în lădițe cu nisip umed.

Mediu uscat și bine aerisit

Chiar dacă tuberculii conțin apă, coaja trebuie să fie complet uscată pe tot parcursul depozitării. Altfel, se pot dezvolta rapid bacterii care duc la stricarea întregii canități de cartofi, nu numai a celui afectat. De aceea se și recomandă ca spațiul să fie bine ventilat și aerisit. Iar cartofii să stea în lădițe sau saci din plasă, pânză sau hârtie.

Trebuie să ții cont totuși de faptul că, pentru a nu se vesteji, cartofii au nevoie și de umiditate. Nivelul optim ar trebui să fie undeva la 90%. Și atunci când sunt depozitați în nisip, trebuie verificat ca acesta să rămână umed în permanență, dar nu ud.

Feriți de puncte de căldură

În cazul în care nu ai o pivniță, un beci, o boxă sau alt spațiu separat și ești nevoit să ții în casă cartofii, evită să-i pui în aporpierea surselor de căldură. Nu-i depozita lângă sobă, cuptor, calorifer, sub chiuvetă sau pe frigider. Cum am mai spus deja, căldura favorizează încolțirea.

Sortare periodică

Mulți consideră că nu trebuie să alegem cartofii în timpul iernii, deoarece îi putem deteriora sau amesteca pe cei sănătoși cu cei bolnavi. Dar este o idee preconcepută, complet greșită. În timpul iernii, este pur și simplu necesar să sortăm cartofii, deoarece pot apărea diferite boli la păstrare.

La sortare, este necesar să se scoată nu numai tuberculii putrezi, ci și pe toți cei care vin în contact cu aceștia. Dacă doar tuberculi sănătoși sunt observați la suprafață, dar se simte un miros neplăcut din interior sau apar musculițe, înseamnă că există dedesubt cartofi stricați. Iar aceștia trebuie înlăturați imediat.

Dacă unii dintre tuberculi au început să încolțească, trebuie curățați fiecare în parte. La câteva săptămâni, e recomandat să verifici cartofii și să arunci ce nu mai este bun pentru a nu distruge întreaga cantitate.

Cum se păstrează cartofii pentru iarnă în pivniță sau beci

Cel mai bine se păstrează cartofii în pivniță sau în subsol. O cameră răcoroasă și întunecoasă împiedică producerea de solanină. Înainte de a depozita cartofii, curățați pivnița. Verificați starea găurii de ventilare, uscați încăperea și văruiți-o. Temperatura din subsol sau pivniță trebuie să fie de 3-4°C, iar umiditatea de aproximativ 80%. Dacă temperatura este sub 2°C, cartofii vor deveni dulci, Iar dacă temperatura crește peste 3-4°C, cartofii vor începe să încolțească. În pivniță, cartofii culeși toamna pot fi păstrați timp de 8-10 luni.

Cum se păstrează cartofii pentru iarnă în apartament sau în casă

Dacă nu beneficiezi de luxul unei boxe sau al unui spațiu la subsol, poți depozita cartofii pe balcon. Veți avea nevoie de un recipient, cum ar fi o ladă. Nu ar trebui să aibă o capacitate mai mare de 320 de kilograme. Pentru ca lada să își facă bine treaba, puneți la fundul lăzii un suport suplimentar și faceți-i un capac dublu. Umpleți golurile cu spumă sau rumeguș. Lada e bine să fie construită din lambriu sau placaj gros. Vopsiți cutia pentru a îmbunătăți rezistența la umiditate.

Dacă nu aveți balcon, puteți depozita cartofii în apartament, într-o cameră întunecată. Din păcate, durata de rezistență a cartofilor va scădea considerabil. Pentru perioade scurte, cartofii se pot ține și în sertarul inferior al frigiderului, destinat legumelor. Dar trebuie avut în vedere faptul că, în timpul depozitării prelungite la rece, din amidonul din cartofi se formează zahăr, iar tuberculii devin dulci.

Cum se comportă cu alte legume

Acum că știi cum se păstrează cartofii pentru iarnă, e important să ai grijă și ce vecini le oferi în spațiul de depozitare. În mod ideal, cartofii depozitați cu sfeclă se simt bine, dacă sfecla este așezată deasupra tuberculilor. Sfecla roșie absoarbe perfect excesul de umiditate, protejând astfel tuberculii de cartofi de putrezire.

Totuși, alături de ceapă nu stau deloc bine. Chiar dacă, în cele mai multe dintre preparate, fac casă bună împreună. Și asta pentru că ambele au conținut ridicat de apă și emană etilenă, ceea ce duce la stricarea rapidă. Din același motiv, nu este recomandat ca în preajma cartofilor să se afle mere sau tomate.

Din bătrâni se păstrează obiceiul de a pune mentă deasupra și printre tuberculii de cartofi pentru a le întârzia germinarea și pentru a le prelungi durata de viață. Deși nu se împacă bine cu ceapa în sine, cojile acesteia le fac bine cartofilor. Și se vor păstra mai bine dacă sunt acoperiți cu coajă de ceapă sau dacă puneți coji de ceapă printre tuberculi. Tot pentru a le prelungi rezistența la păstrare, tuberculii pot fi acoperiți cu frunze proaspete de sorbus, ramuri de pin sau molid.

Cum se pot conserva cartofii

Dacă crezi că nu reușești să pui în practică regulile pentru cum se păstrează cartofii pentru iarnă, îi poți conserva. Astfel, îi vei avea la îndemână și gata de pus în preparatul dorit. Iată ce ai de făcut:

-Cartofii se curăță de coajă și apoi se taie cuburi sau în forma dorită.

-Cartofii se fierb în apă clocotită timp de 15-20 minute. Se scot și se scurg.

-Într-o oală încăpătoare se pregătește lichidul pentru conservare. Este vorba despre o saramură care se face din o lingură de sare la un litru de apă. Se fierbe cam 10 minute.

-În borcane se repartizează în mod egal cartofii, având grijă să rămână un spațiu de cam 2 cm până la gura recipientului.

-Se umplu borcanele cu saramura pregătită anterior. Se pun capacele și se închid ermetic.

-Borcanele cu cartofi se pun la fiert, în baie de abur, pentru aproximativ 90 de minute. Se lasă să se răcească și se depozitează.

Sursa foto: Freepik.com

Alte surse: Plantura.garden, agrobiznes.ro,

Citește și Cât de sănătos pentru consum este uleiul din sâmburi de struguri

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton