Cum se păstrează morcovii pentru iarnă

Este una dintre cele mai sănătoase rădăcinoase și printre cele mai populare dintre legume. De la aperivitive la deserturi, morcovul poate fi inclus într-o gamă variată de rețete culinare și în orice tip de dietă, la orice vârstă. Chiar dacă acum se găsește în comerț pe tot parcursul anului, nu e rău să știi cum se păstrează morcovii pentru iarnă.

Dacă ai propria ta recoltă de morcovi din grădină sau o sursă sigură de la țară, chiar e păcat să nu conservi asemenea bunătăți. Da, e adevărat că se găsesc peste tot și tot timpul și că nici nu costă mult. Dar nimic nu se compară cu gustul savuros al legumelor crescute pe îndelete, fără chimicale. Și dacă te interesează cum se păstrează morcovii pentru iarnă, găsești câteva metode în cele ce urmează.

Cum se aleg și se pregătesc morcovii pentru păstrare

Ca să te bucuri de morcovi proaspeți și gustoși luni de zile la rând, trebuie, înainte de toate, să respecți câteva reguli importante. Până și momentul recoltării contează. Sfârșitul lunii august și începutul lui septembrie e momentul cel mai bun pentru recoltarea morcovilor destinați păstrării pentru iarnă.

Și asta pentru că, dacă îi atinge prima rundă de îngheț, sunt deja compromiși. Își pierd proprietățile nutritive și se ofilesc rapid. După recoltare, morcovii se lasă, în general, câteva ore, la uscat, întinși pe pelicule de plastic. De altfel, morcovii ținuți departe de lumină și căldură pot dezvolta concentrații mai mari de vitamine. Iar în mod normal morcovii proaspeți conțin la fiecare sută de grame câte 73% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 9% de vitamina K și 5% de vitamina C.

Un pas important pentru cum se păstrează morcovii pentru iarnă este să știi să-i alegi. Va trebui să ai la dispoziție morcovi sănătoși, foarte proaspeți și curați. Dacă au încă frunze, înainte de depozitare, acestea vor trebui tăiate. Dar nu trebuie să le și arunci. Căci frunzele morcovilor fac parte din familia pătrunjelului și se pot consuma fără probleme în salate, supe ori sosuri.

Nu spăla și nu curăța morcovii înainte de a-i pune la păstrare! Orice încercare de acest fel poate duce la apariția mucegaiurilor dăunătoare. Mai ales dacă ai de gând să îi ții în pivniță sau în recipiente din plastic. Îi poți spăla și curăț înainte de a-i prepara, nu înainte de depozitare.

Cum se păstrează morcovii pentru iarnă

Cei care știu cum se păstrează morcovii pentru iarnă consideră că cel mai bun spațiu este pivnița. Dar nu toți dispunem de un asemenea loc în casă. Așa că e important să deții un spațiu întunecat, răcoros și umed, a cărui temperatură ambientală să nu depășească 4 grade Celsius și nici să scadă sub un grad Celsius. Umiditatea ar trebui să fie de cam 90%. Rafturile unde urmează să stea morcovii trebuie să fie igienizate, ventilate și uscate în prealabil.

Morcovii stau bine și pe balcon. Dar numai dacă balconul este închis și lădițele, cutiile de carton sau gălețile cu nisip sunt așezate lângă ușă, în dreptul peretelui comun cu cel al camerei, așa încât să nu înghețe. Pot rezista și în cămară sau în debara. În boxă sau în pivniță au mediul ideal pentru a rezista luni în șir.

Foarte important de reținut în ceea ce privește cum se păstrează morcovii pentru iarnă este faptul că nu trebuie depozitați niciodată în preajma merelor sau a altor fructe și legume care eliberează etilenă. Fie că îi pui în frigider, fie în beci ori în cămară, e esențial să nu aibă mere alături sau banane, pere și altele. Morcovii se vor vesteji prematur, vor putrezi sau vor căpăta gust amar în preajma acestor legume și fructe.

În frigider

Păstrarea morcovilor în frigider este cea mai utilizată metodă. De altfel, este și cea mai la îndemână dintre toate. Totuși, dacă ai o cantitate mare de morcovi de pus la păstrare, vei avea nevoie de încă un frigider special pentru asta. Locul pentru depozitarea legumelor în frigider este compartimentul inferior special dedicat.

Spre deosebire de cum se păstrează morcovii pentru iarnă în pivniță, cei ținuți la frigider trebui clătiți bine cu apă înainte și apoi uscați. Cel mai bine stau în pungi din plastic ermetic închise sau în caserole cu capac. Periodic, se va verifica dacă apar morcovi stricați. Aceștia trebuie înlăturați imediat, ca să nu afecteze și morcovii sănătoși.

Pentru ca morcovii să reziste mai mult timp, se pot folosi pungi cu fermoar pentru congelator. Se vor așeza în strat uniform, pe un singur rând. E indicat să se elimine cât mai mult aer din pungă înainte de a o închide. Se vor depozita în sertarul dedicat.

În congelator

E cea mai simplă metodă de conservare a morcovilor. Totuși, nu te vei mai bucura de prospețimea acestora și de gustul inconfundabil. Dar astfel pot fi utilizați cu ușurință la mâncăruri și deserturi. Dacă intenționezi să-i păstrezi la congelator cam o lună, îi poți spăla, usca și pune întregi în pungi direct în congelator.

Dacă vrei să te țină multă vreme, atunci va trebui să speli bine morcovii și să le cureți cojile. Taie-i rondele, cuburi, rade-i pe răzătoare sau cum dorești. Opărește-i timp de 3 minute în apă clocotită, apoi scoate-i într-un bol încăpător cu apă cu gheață. Lasă să stea alte 3 minute. Apoi, scurge-i și transferă-i în pungi pentru congelator. În cazul în care vrei să conservi la congelator morcov ras, nu mai este neapărat necesar să-l și opărești înainte de congelare.

În nisip

Nisipul umed este una dintre cele mai eficiente metode pentru cum se păstrează morcovii pentru iarnă. Ai nevoie de o lădiță din lemn sau de o găleată încăpătoare cu nisip umed. Pune la fund un strat gros de nisip umed, apoi așază un strat uniform de morcovi, fără ca aceștia să se atingă între ei. Toarnă deasupra un alt strat consistent de nisip umed și continuă cu un alt strat de morcovi, până se umple recipientul și ultimul strat este de nisip.

În pivniță sau beci

Dat fiind că într-un astfel de loc sunt condiții ideale de temperatură și umiditate, poți păstra morcovii pe termen lung fără probleme. Poți folosi cutii de carton, în care să așezi morcovii în straturi uniforme, separate prin carton ondulat. Astfel, morcovii vor fi bine ventilați și nu vor mucegăi.

Multă lume păstrează morcovii și alte rădăcinoase în rumeguș. Asta mai ales dacă dispun de cămări, beciuri ori pivnițe. Se pare că rumegușul de conifere este ideal pentru a pune rădăcinoase la păstrare. Și asta pentru că acesta conține uleiuri esențiale cu proprietăți dezinfectante, care nu permit dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiurilor.

În argilă

„Argilarea' este o altă metodă practicată din bătrâni pentru păstrarea morcovilor pe iarnă. Este nevoie de lut special, care se diluează cu apă până ajunge la o consistență păstoasă. Morcovii se scufundă în acest amestec de argilă, să se „îmbrace' complet. Apoi, se lasă la uscat. Pelicula formată asigură protecția împotriva bacteriilor și mucegaiurilor și păstrarea pe termen îndelungat fără probleme.

Prin deshidratare

Poate suna ciudat, dar morcovii deshidratați se pot folosi cu succes la gătit. Fie îi tai rondele, felii subțiri, fâșii, cubulețe, se pot deshidrata și utiliza prin rehidratare la gătit. Deshidratarea se face la 125 grade, de preferat într-un aparat special, până când morcovul se usucă și devine crocant.

Dacă nu ai la dispoziție un aparat de deshidratat, poți folosi cuptorul de la aragaz. Bucățile de morocov se întind în strat uniform, aerisit, pe o hârtie de copt, în tavă. Se lasă la o temperatură de 60 de grade Celsius, verificând din când în când, până se usucă. Rădăcinoasele conservate astfel se pot consuma și ca atare, sub formă de chipsuri. Dar se pot depozita în săculeți sau în borcane ermetice din sticlă și se pot păstra luni în șir. Și rezistă chiar și un an din momentul depozitării.

Cu hrean

Hreanul are proprietăți bactericide care împiedică formarea mucegaiurilor. Drept urmare, se recomandă ca în pungile cu morcovi din frigider sau în orice alt recipient în care ții morcovi la păstrare să adaugi și un rizom de hrean.

În pământ

Norocoșii care și-au cultivat propria recoltă de morcovi în grădină îi pot păstra chiar direct în pământ. Înainte ca solul să înghețe, se va întinde peste locul cultivat cu morcovi un strat de 20-30 cm de paie sau de frunze. Când ai nevoie de morcovi, dai la o parte stratul călduros și recoltezi cât ai nevoie. Ai grijă să scoți toți morcovii până în primăvară, când solul începe să se încălzească din nou.

Sursa foto: Freepik.com

Alte surse: gardeners.com, shiftingroots.com,

Citește și La ce temperatură se sterilizează borcanele

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton