Cum se scot căpușele

 Lupescu Anca
.

Cum se scot căpușele? În primul rând, căpușele nu sunt insecte, ci arahnide, o clasă de artropode, care include, de asemenea, acarieni, păianjeni și scorpioni. Acestea sunt împărțite în două grupe – cu corp dur și cu corp moale – ambele fiind capabile să transmită boli.

Despre căpușe

Căpușele sunt paraziți care se hrănesc prin agățarea de o gazdă animală, înfigându-și organele bucale în pielea gazdei și sugându-i sângele. 

Această metodă de hrănire face din căpușe vectorii perfecți (organisme care adăpostesc și transmit boli) pentru o varietate de agenți patogeni. 

Se poate transmite coronavirusul prin înțepăturile de insecte? Răspunsul oferit de Adrian Streinu-Cercel

Căpușele sunt responsabile pentru cel puțin zece boli diferite cunoscute la oameni, inclusiv boala Lyme și, mai recent, anaplasmoza și ehrlichioza.

Cum se scot căpușele

Găsește o pensetă ascuțită

În primul rând, să spunem ceea ce este evident, căpușele sunt mici. Penseta de uz casnic pur și simplu nu este instrumentul potrivit pentru îndepărtarea corectă a căpușelor. D

Căpușele adulte nealimentate sunt de mărimea unei semințe de măr; căpușele în stadiul de nimfă sunt semnificativ mai mici, aproximativ de mărimea unei semințe de mac. Căpușele își schimbă dimensiunea și aspectul pe măsură ce se îndoapă cu sânge.

Utilizarea unei pensete de uz casnic crește șansele de a stoarce căpușa (și orice germeni care rezidă în partea din spate) în gazdă sau de a rupe căpușa în timpul îndepărtării, în special nimfele mici care sunt active de la începutul lunii aprilie până la începutul lunii august. Ai grijă să iei o pensetă ascuțită. 

Dezinfectează zona

Dezinfectează zona mușcăturii de căpușă cu spirt.

Citește și: Gena care îi protejează pe români de coronavirus.Cercetătorii belgieni ne dau speranțe în lupta cu COVID-19!

Prinde capul

Când ai terminat, plasează penseta cât mai aproape de piele. Cu o pensetă ascuțită ar trebui să poți apuca capul căpușei sau direct deasupra capului.

Trage ferm și direct în afară

Odată ce ai prins căpușa ferm între penseta ascuțită, cea mai bună metodă este să aplici o tragere lentă, constantă, în sus, pentru a evita ruperea căpușei.

Nu trebuie să îți faci griji dacă capul căpușei se rupe și rămâne în piele. Transmiterea bolilor transmise de căpușe nu este posibilă fără corpul căpușei.

Dezinfectează din nou

După ce căpușa este îndepărtată, dezinfectează din nou zona mușcăturii de căpușă cu alcool pentru frecare.

Ia în considerare efectuarea de teste

După ce ai îndepărtat căpușa, ar trebui să iei în considerare trimiterea căpușei la un laborator pentru testarea bolii transmise de căpușe. 

Alimente energizante care nu îngrașă. Ce poți mânca dacă ești la dietă

Nu toate căpușele transmit germeni care cauzează boli, dar este mai bine să faci câteva teste, fie pe animal, fie pe tine.

Deși de dimensiuni mici, căpușele pot cauza probleme mari prin răspândirea unor boli periculoase.

Lucruri despre căpușe

Căpușele au nevoie de o masă de sânge pentru a supraviețui. Căpușele cu picioare negre, de exemplu, se hrănesc în principal cu sângele căprioarelor cu coadă albă, dar vor mușca și șoareci, animale sălbatice mici, păsări și oameni.

Căpușele nu sar și nu zboară. În schimb, ele se târăsc pe tufișuri joase sau pe iarbă pentru a găsi o gazdă. Apoi, se agață cu picioarele din spate și își întind picioarele din față pentru a se agăța de un animal sau de un om care trece. 

Acest proces se numește căutare. Uneori, se lasă chiar să cadă de pe perișor și se aruncă în cădere liberă pe o gazdă care trece. E o mișcare riscantă!

Unele specii de căpușe preferă câinii ca gazde. Din păcate, câinii sunt adesea ținte ușoare atunci când se joacă în curte sau se plimbă în zonele împădurite.

Nu uita să îți cauți des câinele de căpușe, mai ales după plimbări sau joacă, și să speli în mod regulat lenjeria de pat și jucăriile de pluș.

Alimente bogate în proteine. De ce sunt importante în alimentație

Spre deosebire de mulți alți dăunători care mușcă, căpușele sunt adaptate să se hrănească pentru perioade lungi de timp.

 Acestea își îngroapă dinții curbați adânc în pielea unei gazde, astfel încât pot rămâne bine fixate zile întregi pentru a se hrăni. 

Este important de reținut că, de obicei, căpușele au nevoie de 24-48 de ore de hrănire înainte de a putea transmite cu succes infecții precum boala Lyme, astfel încât îndepărtarea promptă este crucială.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton